Yeni reklam yasası - 4 dakikalık reklamlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Yeni düzenlemeye göre kanallar saatte 12 dakika reklam yayınlayabilecekler. Bu 12 dakikalık reklamı istedikleri gibi bölüp, yayınlama konularında serbestler. Örneğin birer dakikalık 12 tane reklam girebilirler ve bu 12 reklamı istedikleri süreye yayma konusunda serbestler.

Bir reklam bittikten sonra dizi başladığında isterlerse 1-2 dakika sonra yeniden reklam girebilirler. Bu konuda kanallar özgür bırakıldılar.

Ama şu an genelde 15 dakikada bir 4 dakikalık reklam giriyorlar...

Yeni RTÜK yasası 15 Şubat 2011'de Meclis'te onaylandı ve 3 Mart 2011'de Resmi Gazete'de yürürlüğe girdi.

Yasaya göre artık bir saatte 12 dakikadan fazla reklam yayınlanamayacak ve de ürün yerleştirme serbest olacak. Ancak henüz yönetmelik çıkmadı.

Bu nedenle de sektörde ciddi bir kaos var. TV'lerde ne yapacaklarını bilmiyorlar çünkü 12 dakikalık reklam süresinin bile bir saate nasıl dağılacağı belli değil.

Haber kanalları ürün yerleştirme gelirlerinden yararlanamayacakları için nasıl çözüm üreteceklerini düşünüyorlar.

Tematik kanallar program sponsoru olan firmaya program tanıtımlarında atıf kalktığı için sponsorluk fiyatlarının düşeceğinden korkuyor ve kara kara düşünüyorlar.

Diğer yandan filmlerle reyting alan TV kanalları film arasında 30 dakikada bir reklam kuşağı açma kuralı gereği bir süre sonra "film yerine nasıl bir program yapısı" sorusuyla karşılaşıp karşılaşmayacaklarının hesabını yapıyorlar.

Çocuk kanalları ise artık kola, gazlı içecek, cips, fast food reklamları alamayacakları için neredeyse %80'lere varan fiyat zammına hazırlanıyorlar.

Bu kaotik ortamda birçok marka Nisan 2011'de başlayacak reklam kampanyaları için TV'lerden fiyat istedi ve %40'a varan oranlarda CPP fiyat artışı ile karşılaştı. Daha makul fiyatlı kanallara yönelinse de üretilecek GRP belli, bu nedenle de kısa bir süre için kampanyalarını askıya alanlar oldu.

TV'ler önümüzdeki seçim döneminde siyasi parti TV reklamları serbest olduğu için pazarlık güçlerinin fazla olduğunu düşünüyorlar ama günün sonunda seçim bittiğinde TV reklamlarının gerçek kralı FMCG reklamverenleri ile de baş başa kalacaklarının farkındalar.

Yönetmeliğin önümüzdeki hafta çıkması ve 1 Nisan'dan itibaren yeni yasanın TV'leri etkilemesi bekleniyor ama ortada da bir şey yok! RTÜK'ün elini çabuk tutup hafta başında belirsiz konulara açıklık getirip sektörü bu kaostan kurtarması şart. Çünkü medya planlaması yapamayan reklamveren diğer mecralara da yatırımı kesmek zorunda kalıyor.

Yeni dönemde reklam sektöründe değişmesini beklediğim konular şunlar: CPP fiyatı kesinlikle yükselecek, büyük kanal-küçük kanal algısı değişecek, reklam süreleri kısalacak 15, 20 ve en fazla 30 saniyelik reklamlar üretilecek, genel olarak kampanya planlamaları öne çekilecek, ürün yerleştirme sanat haline gelecek...

Bugün

8 DAKiKA DiZi 4 DAKiKA REKLAM!

Dizilerdeki reklam kuşakları yenilenmiş. ATV’de ‘Çocuklar Duymasın’ın cuma günü yayınlanan bölümünü izlerken dumur oldum. Bir garip telaş vardı. Reklam giriyor, dizi başlıyor, sonra tekrar reklam giriyor. Başdöndürücü sıklıkta. Sonra oturup çetele tutmaya başladım.

Dizinin ilk yarım saatinde dört reklam kuşağı vardı. Ortalama 8 dakika dizi, 2 dakikayla 56 saniye arasında değişen reklamlar. Tüm dizi işte bu ortalamayla devam ediyordu. Şöyle bir şey; tak fişi çıkar fişi.

Efendim bu RTÜK’ün yeni reklam düzeni oluyor. Bir saatlik yayın içinde 12 dakika reklam. İstediğin saat dilimlerine ayırabiliyorsun.

Durum böyle olunca ATV ‘Çocuklar Duymasın’ı resmen kesip biçmiş. Birol Güven’e sordum; “Yeni düzenlemenin kobay dizisi olduk” diyor. Ben ne mi yaptım? Bıraktım!

Diğer dizilerde durum neydi?

Diğer dizilerdeki izdüşümünü görmek için küçük bir tur attım. Bu rakamlar net değil, ama üç aşağı beş yukarı fikir verdi. Mesela ‘Hanımın Çiftliği’nde girdiğim zaman dilminden saymaya başladım; yaklaşık 20 dakikalık bölümün ardından 5 dakikalık reklama girdiler. Bu arada belirteyim, yeni düzende kaç dakika reklama girildiği köşede yazıyor. Bu en azından iyi. ‘Adını Feriha Koydum’ da benzer bir durum vardı. Yani onlar da 20 dakikalık bölüme 4 dakika reklam girmişlerdi.

‘Komedi Dükkanı’ düzensiz

‘Komedi Dükkanı’nda ise şöyle bir durum oldu; 20 dakika ile başladı sonra reklama girdi. Yeni bölüme geçti, bu süre 10 dakikaya indi, reklama girdi. Üçüncü bölüm daha kısaldı, tekrar reklama girdi. Yani programın yayınlanan bölümüyle reklama girilen bölüm arasında, aşağı doğru giderek azalan bir süre vardı.

Anlaşılan kanalların kafası karıştı. Şu bir gerçek; reklam süresiyle program süresi dengesi sağlanamazsa millet dağılacak. Özellikle ağdalı dizilerimizin bundan olumsuz etkileneceği kesin. Hürrem Sultan odasından ‘Süliman’a gidene kadar iki reklam kuşağı geçirebilir!

Milliyet

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Bence hiç iyi olmamış. Her 15 dakikada 3 dakikalık reklam girerse oturup bir dizi seyredilmez :) İnternetten izlemeyi tercih ederim :)

Edirneli

Profesör
Reaksiyon puanı
15
5 dk ya tahammülüm yok 15 dk nerden çıktı

ck-xe

Dekan
Reaksiyon puanı
39
Reklama girdiğinde kanal değiştiriyordum. Reklam süreleriyle ilgili düzenlemeyi bilmediğimden izlediğim diziyi kaçırdığım oluyor :D

erenberk

Rektör
Reaksiyon puanı
101
Bu nasıl bir matematik hesabı :D 15 dakikada bir 4 dakika reklam koyacaklar ve bir saatte en fazla 12 dakika reklam olacak :blink: Bence uygun olan şey 20dakika dizi + 3-4 dakika reklam. Bu şekilde olursa gayet iyi olur. Tabi bir de dizi süreleri 40-50 dakikaya indirilmeli bu sayede dizi boyunca toplamda 2 kez reklama girmiş olunur. Bu da bence eskisine göre gayet iyi bir durum olur.

_HaMza_

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Fazla dizi izleyen birisi değilim ama berbat bir yasa, her dk reklama gidiyorlar iyice sinir bozuyor buda, bunun yerine diziler 45 dk yada 1 saate indirilse daha güzel olur

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Bu nasıl bir matematik hesabı :D 15 dakikada bir 4 dakika reklam koyacaklar ve bir saatte en fazla 12 dakika reklam olacak :blink: Bence uygun olan şey 20dakika dizi + 3-4 dakika reklam. Bu şekilde olursa gayet iyi olur. Tabi bir de dizi süreleri 40-50 dakikaya indirilmeli bu sayede dizi boyunca toplamda 2 kez reklama girmiş olunur. Bu da bence eskisine göre gayet iyi bir durum olur.
Matematik hesabında ne var ki? :D

45 dakika dizi, 12 dakika reklam, 3 dakikada da kanalın tanıtımları. :D

Dizilerin 40-50 dakikaya inmesi biraz zor. Adamlar zaten reklamdan daha yüksek paralar almak için dizi sürelerini uzatmışlardı.

Anlayacağınız olay reklamlarda bitiyor. Yeni uygulama çoğu kişiyi çıldırtmış zaten.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Reklamları izleyen kim..:D

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
ben hazla tv izliyen biri değilimdir geçen akşam beyaz showu izledim en son 5 10 dakikada bir 4 dklık reklam giriyor seyircilerde konuklarda beyazda eminim ekran başındakilerde benim gibi gıcık olmuştur

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
GaniMujde Gani Müjde

Reklamlar yüzünden Yahşi Cazibe'yi katleden Rtük'e sitemim vardır.

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
dün fark ettim bn de habire reklama giriyor yok 4dk yok 1dk, soz verelim bir kerede 10dk seyredelim bitsin bu çile fenalık geldi hakikaten!

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Reklam arası program dönemi

RTÜK'ün 1 Nisan'da başlayan yeni reklam uygulaması şaka gibi... Köşemize, çıldırmak üzere olan izleyicilerden eleştiri mesajları yağıyor. Uygulama değil, sanki izleyici sinir testi...

RTÜK'ün yürürlüğe giren yeni reklam uygulamasına göre; 1 saat içinde 12 dakika reklam yayınlanabilecek. (Eskiden 20 dakikada 9 dakika reklam yayınlanabiliyordu) Kanallar, 12 dakikayı geçmemek suretiyle bu kuşakları istedikleri saat dilimine yayabilecekler. Yeni reklam uygulamasında dizi içinde reklama da izin veriliyor.

Tamam, biliyoruz, reklam olmazsa televizyonculuk da olmaz. Ama gariban milletin tek eğlencesi televizyon diye, halkın üzerine de bu kadar varılmaz ki canım? 10 dakika dizi, 4 dakika reklam... 15 dakika sohbet, 4 dakika reklam... Arkasından kanalın dizi tanıtımı, tanıtıcı reklam falan filan derken, reklam kuşağının arasında diziye, programa rast gelebilene aşk olsun! Dizide daha sahnenin planı bitmeden hoop reklam... Talk show'da sunucu, konuğuna ikinci soruyu yöneltemeden pat reklam...

Yanlış hatırlamıyorsam 12 yıl önceydi. Televizyonda bir Fenerbahçe-Galatasaray maçı yayınlamıştı.

O zamanın reklam yönetmeliğindeki kara deliklerden yararlanan yayıncı kuruluş 90 dakikalık maçın içine tam 52 adet reklam almıştı. Öyle alttan geçen bant reklam, görüntünün üzerine bindirme filan da değil.

Yayını kesip kesip reklam yayınlamışlardı... Televizyonculukta gide gide 12 yıl önceye döndük! Eski uygulamada reklam kuşakları 20 dakikada bir girer, millet de o arada çayını tazeler, tuvalete gider, balkona çıkıp temiz hava alırdı. Şimdi esaret, 'müebbete' döndü. Programın, dizinin başını, sonunu kaçırmamak için 'mecburen' 4 dakikalık reklam kuşağı da izleniyor.

Maksat, reytingleri giderek düşen reklam kuşaklarını halka izletmekse, uygulama başarılı oldu. Peki ya bunca reklam bombardımanı altında inim inim inleyen seyircinin halini soran var mı?

Yüksel Aytuğ

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
arka sokakları izlerken biranda başlamasıyla nolu l*n dedim demek bu yuzdenmiş

Sebebsiz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Çok iyi olmuş fikrimce tv den soğumuştum resmen

HARBİKIZ

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
135
arpalık olan bu rtük derhal kapatılmalı.........

way_be

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
12
çok garip olmuş ya her an reklam girebilirler istedikleri kadar

ertan78

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
saat başına belli bir süre reklam koyabilecekleri bir kanun lazım. misal 10 dakika. bunu zorlamaları gerekli

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
bi de sağ aşağıya şu kadar dakika kaldi diye uyarı koyuyorlar :D

allahtan izlemiyorum tv :D

Fantoma

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Neden mi?
Az önce "Arka Sokaklar" dizisini syerediyordum sıkıntıdan.
Araya haliyle reklamlar girdi.
Ama gördüm ki, medya canavarını biraz ehlileştirmişler.
Bitmez gibi süren o reklamlar 4 dakikaya düşmüş.
Kim düşünmüşse helal olsun.

clients

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
36
atv şuan çosmuş reklam üzerine reklam kac dk kaldı bilgisi yok takmıyor anlaşılan.