Yeni katsayı için de dava açmışlar

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
81384.jpg
Yeni katsayı için de dava açmışlar

YÖK'ün üniversiteye girişte öğrenciler arasındaki katsayı adaletsizliğini gideren kararı aleyhine Danıştay'da dava açan İstanbul Barosu, yeni katsayı düzenlemesini de şikayet etti.Yazı Boyutu 10 12 14 16 29 Aralık 2009 tarihinde herhangi bir açıklama yapmadan dava dilekçesini mahkemeye ulaştıran Baro, alanı dışında tercih yapacakların ortaöğretim başarı puanının 0,13, alanı içinde tercih yapacakların puanlarının ise 0,15 ile çarpılmasını öngören YÖK kararını yeterli bulmayarak iptalini istemiş.

Eşit katsayıyı Danıştay'a açtığı dava ile iptal ettiren İstanbul Barosu'nun, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) öğrenciler arasında 10 puanlık fark getiren yeni katsayı kararına da dava açtığı ortaya çıktı. 29 Aralık'ta herhangi bir açıklama yapmadan dava dilekçesini mahkemeye veren İstanbul Barosu, alanı dışında tercih yapacakların ortaöğretim başarı puanının 0.13, alanı içinde tercih yapacakların puanlarının ise 0.15 ile çarpılmasını öngören YÖK kararını 'yeterli' bulmamış ve iptalini istemiş. Danıştay'ın katsayı adaletsizliğini gideren düzenlemeyi durdurması, üniversite sınav takviminin başlamasını bir hafta geciktirmişti.

Dava dilekçesine göre İstanbul Barosu, YÖK'ün 17 Aralık 2009'da aldığı yeni katsayı kararının 'yargı kararını etkisiz kılacak şekilde orantısız ve sembolik nitelikte bir düzenleme' olduğunu ileri sürdü. Danıştay'ın eşit katsayının yürütmesini durdurması sonrasında 'herhangi bir hukuki boşluğun doğmadığını' savunan Baro, "Bilakis bu karar ile idarenin hukuka aykırı düzenlemesinin yürütmesi durduruluyor ve düzenleme öncesi hal devam ediyor. Dolayısıyla sebep yönünden yeni tesis edilen ve idari işlem hukuka açıkça aykırıdır." dedi.

Baro'nun "Danıştay'ın yürütmenin durdurulması kararı üzerine, bu kararın verilmesinden önceki hal yürürlükte kalır." savunması dikkat çekerken, "Yürütmenin durdurulmasına sebep olan işlem, sembolik ve biçimsel düzenleme ile mahkeme kararını etkisiz kılacak şekilde yeniden düzenlenerek yeni bir işlem tesisi, hukuk devleti ilkesine aykırıdır." görüşü dile getirildi. Baro, eşit katsayıyı kaldırıp farklı katsayı getiren YÖK'ün kararının, "uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar doğuracağını" iddia etti. YÖK'ün yeni kararıyla ilgili daha önce de İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erhan Atlı, üniversite sınavına bu yıl girecek ikiz çocukları için dava açmıştı.

YÖK, 21 Temmuz 2009'da Anayasa ve 2547 sayılı kanunun 45. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak 10 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı sistemini kaldırmıştı. Bütün öğrencileri üniversiteye girişte eşit hale getirmişti. 26 Haziran 2009'da 'yetki YÖK'te' diyerek katsayının iptali için açılan davayı reddeden Danıştay 8. Dairesi, İstanbul Barosu'nun açtığı dava üzerine 25 Kasım 2009'da YÖK'ün yetkisini hiçe sayıp katsayıyı kaldıran düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu. Bunun üzerine YÖK, 17 Aralık'ta yeni katsayı sistemini açıklamıştı. YÖK Genel Kurulu, üniversite giriş sınavında adayın kendi alanında bir programı tercih etmesi halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının 0,15, alanı dışında bir programı tercih etmesi halinde 0,13 katsayı ile çarpılmasını kararlaştırmıştı.ZAMAN

http://www.samanyoluhaber.com/h_391172_yeni-katsayi-icin-de-dava-acmislar.html

bu konuyu katsayı mağduru babası olarak açıyorum
meslek liselerinde kalifiye eleman yetiştirilmek üzere okuyan çocuklarımız negative ayrımcılık uygulanmakta hakları gasbedilmekte gelecek yaşamları ipotek altına alınmaya çalışılmaktadır
hakkı olan çalışan hakettiği üniversitede okusun
benim kızım sırf katsayı yüzünden okul birincisi olmasına rağmen dış teklifleri değerlendiremedi
birileri toplum okumasın okuldan nefret etsin ve güdülecek bir toplum oluşsun diye uğraşıyor
bu konu siyasi değildir yorum yazan arkadaşım toplumsal yönden baksın

eskibirkullanici

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Diyecek hiçbişe yok inşallah ben sınava girene kadar meslek liselerine doğru düzgün bir uygulama getirirlerde 2 sene sonra mağdur kalmayız.

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
Diyecek hiçbişe yok inşallah ben sınava girene kadar meslek liselerine doğru düzgün bir uygulama getirirlerde 2 sene sonra mağdur kalmayız.
ne yazıkki çocuklarımız 4-5 sene bu stresi yaşıyorlar acaba sonumuz ne olacak diye
okumak isteyene azap çektirilmesini anlamak mümkün değil ve bu azabın tahsilli kesimden gelmesi daha ilginç olanı

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
gerçekten üzüntü verici ayrıca gençlerin yolunu açmak yerine önünü kapatmak utanç verici:cursing:

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
ooo genemi danıştay yeter artık ama ya ne bu ya bu danıştay kadrosunun yenilenmesi şart yoksa ülkenin geleceği parlak değil mağdur olan bizleriz ya

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
ooo genemi danıştay yeter artık ama ya ne bu ya bu danıştay kadrosunun yenilenmesi şart yoksa ülkenin geleceği parlak değil mağdur olan bizleriz ya
ben canlı olay olarak okul birincisi kızımın katsayı mağduriyetiyle dış daveti kaçırdığında ağladığını gördüm
ki o zor ağlayanlardandı
şimdi gençlerin aynı acıları çekmesini istemiyorum
meslek liselerinde dersler zor sabaha kadar çalışıyorlar hak ediyorlar zevklerden mahrum kalıyorlar neticede mağdur ediliyorlar
şimdi hükümet ve yök birleşmiş kalksın diyor çağ dışı sığ düşünceliler devam diyor hayır
2010 senesinde yontma taş devrinden kalma hukuk adamları!!!!na hayır diyorum:hammer::hammer::hammer:

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Bu ülkenin meslek liselerindeki başarılı gençlerinin okumasına engel olan BİR NUMARA faktör KATSAYI ENGELİDİR.
Yeter artık...Ülkenin başındakilerin yüzünden mağdur olan,geleceğine bakamayan yüzlerce genc kardeşlerimiz var...
ki bende bu kervanın içerisindeyim.
Katsayı kalksın artık..Mağdur olmaktan,hep ezilmekten,önünün kapatılmasından bıktı artık Türk gençleri.
Ya ortadaki eşitlik sağlansın yada meslek liseleri kapansın
Beni bilenler bilir üniversite kaygım o kadar fazlaki an gelir aklımı kaçırdığım anlar olur..
Başarı engellenmemelidir.Bıktık artık.
Saygılarımı sunarım...

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
ben canlı olay olarak okul birincisi kızımın katsayı mağduriyetiyle dış daveti kaçırdığında ağladığını gördüm
ki o zor ağlayanlardandı
şimdi gençlerin aynı acıları çekmesini istemiyorum
meslek liselerinde dersler zor sabaha kadar çalışıyorlar hak ediyorlar zevklerden mahrum kalıyorlar neticede mağdur ediliyorlar
şimdi hükümet ve yök birleşmiş kalksın diyor çağ dışı sığ düşünceliler devam diyor hayır
2010 senesinde yontma taş devrinden kalma hukuk adamları!!!!na hayır diyorum:hammer::hammer::hammer:
ya abi bir kere şöylede düşünmek var örneğin ben meslek lisesinde bilişim bölümü okuyorum düz lisedekide eşit ağırlık ben bilgisayar mühendisliği isterken kazanamazken alt yapıp olmasına rağmen ama düz lisedeki biri alt yapı olmamasına rağmen bilgisayar mühendisliğini kazanarak zar zor mezun olup birşey öğrenemeden alt yapısı da olmamakla birlikte mezun olup açıkta kalıyor ama bu danıştay anlamıyor geleceğimizle oynuyor o kadar meslek lisesi öğrenciler şuan dershanede o kadar para verip öss ye hazırlanıyor yazık değilmi o kadar aileye ama inanıyorum ki yök bizim için bir çare bulucak

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Eee bu işler böyle çarpık düzende çarpık işler yaparsan herşey birbirine girer kaos ortamı yaratırsın...

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
Bu ülkenin meslek liselerindeki başarılı gençlerinin okumasına engel olan BİR NUMARA faktör KATSAYI ENGELİDİR.
Yeter artık...Ülkenin başındakilerin yüzünden mağdur olan,geleceğine bakamayan yüzlerce genc kardeşlerimiz var...
ki bende bu kervanın içerisindeyim.
Katsayı kalksın artık..Mağdur olmaktan,hep ezilmekten,önünün kapatılmasından bıktı artık Türk gençleri.
Ya ortadaki eşitlik sağlansın yada meslek liseleri kapansın
Beni bilenler bilir üniversite kaygım o kadar fazlaki an gelir aklımı kaçırdığım anlar olur..
Başarı engellenmemelidir.Bıktık artık.
Saygılarımı sunarım...
benim ifade etmek istediklerimi daha mükemmel olarak ifade etmişsin :thumbup:
keneler çocuklarımızın yakasından düşün diyoruz
bu kenelerki yontma taş devrinden kalma fosil kıvamında

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Üniversitelerin özellikle teknik bölümlerini kazananlar daha önceden konuyla hiçbir ilgisi olmayan kişiler.

Örneğin şimdiye kadar hiçbir meslek liseli Bilgisayar Mühendisliği okuyamadı. Fakat hayatında hiç bilgisayar görmemiş yüzlerce, binlerce kişi bu bölümü kazandı. Ve üniversitelerde hocalar artık yaş olmayan bu ağaçları eğmeye çalıştı.

Yorum size ait..

JJaWaa

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Üniversitelerin özellikle teknik bölümlerini kazananlar daha önceden konuyla hiçbir ilgisi olmayan kişiler.

Örneğin şimdiye kadar hiçbir meslek liseli Bilgisayar Mühendisliği okuyamadı. Fakat hayatında hiç bilgisayar görmemiş yüzlerce, binlerce kişi bu bölümü kazandı. Ve üniversitelerde hocalar artık yaş olmayan bu ağaçları eğmeye çalıştı.

Yorum size ait..
Bende Bunu Demek İstedim Mesela Ben Anadolu Teknik Lisesi Bilişim Bölümü Öğrencisiyim Bilgisayar Mühendisliğini İstiyorum Aynı Zamanda Düz Liseli Bir Öğrencide Bilgisayar Mühendisliği İstiyor Ama Alt Yapısı Olmamasına Rağmen Ama Biz Tam Aksine Alt Yapıyla Üniversiteye girebiliyoruz Ama Düz Liseli Öğrenci Mühendislikte Alt Yapısı Olmadığı İçin Zar Zor Mezun Oluyor Ama Alt Yapı Olmadığı İçinde Birşey Bilmeden Mezun Oluyor Çok Kişinin Duruman Şahidim Aslında İmamHatip Liselerinden Dolayı Bizimde Önümüzü Kapıyorlar Kurunun Yanında Yaşta Yanıyor Ama Danıştay Herhalde Ülkesini Sevmiyorki Meslek Liseli Öğrencilerin Önünü Kapıyor Avrupada Meslek Liseli Öğrenciler Üst Düzeyde Eğitim Görüp Önemseniyorlar Bizim Ülkede Böyle Bir Kurum Olduktan sonra Bizim Gibi Öğrencilerin İşi Zor Ben O ailelere üzülüyorum Katsayı farkının kapanmasını duyan Aileler Çocuklarını Dershaneye Yollayıp O kadar Para Verip Öss ye İyi Bir Yer Kazanmaları İçin O kadar Emek Veriyorlar Ama Gelin Görünki Birileri Bizlerin Önünü Kapatıyor :sneaky2:

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Öss sınavı iptal olacak sanırım.:)

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Bir köşe yazarımız ne demişti?

Yargının üste kademelerinin çoğunluğu belli bir mezhebin üyeleri...

O mezhep bunun üzerine ne demişti?

Sinirlenerek size ne bundan?

Olaylar sadece siyasi değil...

Arkada bir Diyanet İmamhatip ile hesaplaşma meselesi var...

drsakal

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Aman bu ne saçmalık. Bırak katsayı adaletsizliğini öğretmen liselilere verilen puan gibi ek puan verilmeli (Bu ek puan devam ediyor mu bilmiyorum).

Kişiler birilerinin tercihinin kurbanı olmamalı. Çocuk liseye başlarken yaşı 14-15. Yaş 18 olmadan verdiğin kararlar geçersizken, nasıl olurda insanların 14 yaşında verdiği karar bir ömür insanları mahkum eder.

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
12 Yldır okul okuyoruz hiçbirişe yaramayan saçma bilgilerle doldurulmuş yorgun bir beyin yorgun bir vücut.
İşeyarar mesleki eğitimle donatılmış olsaydık avrupayı bile geçebilirdik amaa. bikere baştakilerle kaybettik bi.. herneyse. xD...!:sleep::mellow::ohmy::crying:

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Kişiler birilerinin tercihinin kurbanı olmamalı. Çocuk liseye başlarken yaşı 14-15. Yaş 18 olmadan verdiğin kararlar geçersizken, nasıl olurda insanların 14 yaşında verdiği karar bir ömür insanları mahkum eder.
Bu kısım süper ...:blush: