Wordpress Geçersiz tabloları silin

seRsemkuS

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Plugins-Garbage-Collector.jpg
Ara ara WordPress ile ilgili edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşıyorum.. Her ne kadar bu konuda oldukça iyi sayılsamda WordPress gibi bir sistem kullanıyorsan sürekli kendini geliştirmek ve sistemi sorunsuz kullanabilmek için sıkça elden geçirmek gerekiyor.. Özellikle database konusunda çok dikkatli olmanız gerek.. Zira wordpress sisteminin CPU sorunsalı gibi çok önemli bir sorunu var..Geçen gün WP-Optimize plugini ile sistemi optimize ettim.. Ettimde o arada kafama bir görüntü takıldı..26 MB`lık database görüntüsü beni şaşırttı.. Tamam host şişkin olabilir.. Yaklaşık 20 GB`lık bir alan kullanmış durumdayız.. Ancak hosttaki bu şişkinlik databaseye aksetmez.. Zira hostumdaki bu şişkinlik “depo” olarak adlandırdığım klasöre ftp yolu ile yüklediğim extra dosyalarım idi..Peki databasedeki bu şişkinlik nereden geliyordu?Hemen phpMyAdmin`e girdim hostumdaki.. horozz.net için kullandığım database dosyalarına baktım.. Onlarca tablo vardı.. Pek çoğuda kurup sildiğim pluginler ve temalar ile ilgili idi..Biraz çekinerek, hatta “Allaha Emenet” diyerek “Bismillah” çekip gördüğüm, işe yaramıyor diye düşündüğüm tüm tabloları sildim.. Tekrardan “bismillah” çekerek siteye girdim.. Sorun yoktu.. Database boyutunu kontrol ettiğimde 26 MB boyuttan 17 MB`a indiğini gördüm..Bu 17 MB`ta bana yine yüksek geldi.. Tekrardan google`da dolanmaya başladım bu konu ile ilgili.. Yabancı bir sitede güzel bir olugin gördüm.. Kurdum tabi hemen.. Kurduktan sonra plugin ile sistemi tarattığımda bir sürü kırmızı, silinmesi gereken, kullanılmayan table gösterdi bana..Tekrar phpMyAdmin sayfama girdim.. Kurduğum pluginin bana kırmızı ve silinmesi gerek diye işaret ettiği tüm tableleri (biraz risk gibi geldi o an durum bana) bir sürü dua ederek sildim..Siteye girdiğimde korktuğum başıma gelmedi.. Site açılmaz sorun yaşar diye düşünmüştüm çünkü.. Sildiğim tablelerin hepsinin işe yaradığını düşünmüştüm..Korktuğum olmadı, üstüne üstlük site inanılmaz hızlandı ve rahatladı..Peki database boyutumuz nereye indi dersiniz? Buyrun alttaki resme bakın.. 26 Mb`lık database dosyamız 8 MB`a kadar indi bu işlem sonucu..Şu an site çok hızlı ve hiçbir sorun yaşanmıyor..WordPress kullanan arkadaşların işine yarar belki diye olayı size anlatıp plugini vereyim ve ne yapmaları gerektiğini anlasınlar istedim..

Plugin adresi: http://wordpress.org/extend/plugins/plugins-garbage-collector/

Plugini kurduktan sonra admin panelinizde “Araçlar” sekmesi altında “Plugins Garbage Collector” adında bir menü oluşacak.. Ona tıklayın açılsın.. Gelen ekrak alttaki gibi olacak..
Ok işareti ile gösterdiğim yeri işaretleyin ve “Scan” butonuna basın.. Bir uyarı penceresi açacaktır.. “Tamam” yapın ve devam edin.. Sistemi hızlı bir şekilde tarayıp size gereksiz tableleri kırmızı işaretli ve “deleted” olarak gösterecektir..Plugin üzerinden silme görünsede çalışmıyor.. Verilen gereksiz tableleri phpMyAdmin sayfanıza girip oradan silin.. Farkı göreceksiniz..Bizim sistemimizde ilk tarattığımda yaklaşık 20 table görünüyor ve 2 tanesi yeşildi.. 18 tanesi kırmızı idi.. Şimdiki hali ise alttaki gibidir.. Umarım işinize yarar..[h=5]Not: Ben yedek almadan yaptım bu işlemleri.. Ancak sizler her ihtimale karşı yedek alabilirsiniz..[/h]

yenfiz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
EyvAllah Çok İşime yaradı, Vesselam ^.^