Windows Vista mı? Yoksa XP mi?

Anket Windows Vista mı? Yoksa XP mi?

• Kullanılan toplam oy
    889
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

illu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Vista rc1 beta testerlıktan beri şu ana kadar Vista kullanan ve adım adım gelişmelerini gözlemlemiş biri olarak şunu diyebilirimki; Vista günümüzün işletim sistemidir.
RC1 den sonra release edilişinde birçok driver sorunu wardı fakat üstünden 1 yıldan fazla zaman geçtiği şu anda böyle bir sorun yok..
SP1 yayınlanmasından sonra kullanıcıların dert yandığı bir çok konu fix edilmiş ve tavsiyeler/öneriler doğrultusunda geliştirmeler yapılmış ve Vista şu anda hiç olmadığı kadar stabil ve solid olmuştur.
Xp'yi savunmak veya seçmek için ancak eski bir hardware/pc ye sahip olmanız gerekir.. Yavaşlıktan şikayet ediyorsanız ramlerinizi yükseltin! Sonuçta günümüzde ram fiyatları tüm zamanlara göre düşüşte.. + xp çıktığında da aynı şeyleri xp için söylemişlerdi "yavaş, çok ram istiyor, çok yer yiyor hdd de" vs vs..
Bence vista ms'in şu ana kadar geliştirmiş olduğu en iyi os.
95 en basit işletim sistemi idi..
Me ile görsellik ve stabilite katılmaya çalıştı fakat tam olarak başarılamadı.
Xp de ise 95&Me'ye göre stabilite yönünde çok büyük adımlar atılmış oldu fakat wormlardan geçilmiyordu ortalık.. Güvenlik konusunda sp1 yayınlanmasına rağmen sorunlar yaşanıyordu. Sp2 geldikten sonra stabil ve güvenli demek bile zordu..
Vista ise windowsu bir adım öteye taşıyıp xp'nin stabilitesini alıp eksiklerini kapatarak daha güvenli, sağlam bir işeltim sistemiş ortaya çıkardılar. Belki tek eksisi sistem gereksinimleri yüksek diyebiliriz diyemeyeceim çünkü reverse olarak bakarsanız her işletim sisteminde gelişen teknolojiyle paralel olarak sistem gereksinimleri artmıştır..
Uzun lafın kısası bireysel sorunlarınız yüzünden vistaya çamur atmayınız..

PS: mac os x kullanıcıları da windows'a bulaşmasınlar, sonuçta ikisi ayrı platformların/dünyaların işletim sistemleri..

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
arkadaşlar vista kulananlar ve vista kullanıp terkedenler...
100 gb harddisk
core2duo t5500 1.66 ghz işlemci 1 gb ram (2 ye ya da 1,5 e çıkarabilirim)
olan bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum... işin aslı Xp den sıkıldım...
modifiyeli xp kullandım ama ondan da sıkıldım :D
vistanın service pack 1 in gelmesi de beni biraz vistaya çekiyor
şimdi benim sistemimdeki bir bilgisayrda vista nasıl çalışır bilgisayarı kasar mı? rami yükseltiğimi varsaylım 1,5 yaptım vistanın hangi sürümünü önerirsiniz... driverları notebook olduğu için sorun yapmıyorum çünkü ASUS un sitesinde tüm driverlara ulaşmak mümkün başkayerde aramaya gerek yok onun dışında zaten PC üzerinde takılı başa bir donanım yok...
bu arada vista xp de çalışan bazı programları çalıştırmıyormuş bu çalışmayan program sayısı fazla mı? yani sağda solda hoşumuza giden programlardan vista desteklemiyor diye mahrum kalmayalım :D buna photoshop cs3 de dahil :D

UgurABA

Dekan
Reaksiyon puanı
15
Elbruz46 dedi ki:
arkadaşlar vista kulananlar ve vista kullanıp terkedenler...
100 gb harddisk
core2duo t5500 1.66 ghz işlemci 1 gb ram (2 ye ya da 1,5 e çıkarabilirim)
olan bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum... işin aslı Xp den sıkıldım...
modifiyeli xp kullandım ama ondan da sıkıldım :D
vistanın service pack 1 in gelmesi de beni biraz vistaya çekiyor
şimdi benim sistemimdeki bir bilgisayrda vista nasıl çalışır bilgisayarı kasar mı? rami yükseltiğimi varsaylım 1,5 yaptım vistanın hangi sürümünü önerirsiniz... driverları notebook olduğu için sorun yapmıyorum çünkü ASUS un sitesinde tüm driverlara ulaşmak mümkün başkayerde aramaya gerek yok onun dışında zaten PC üzerinde takılı başa bir donanım yok...
bu arada vista xp de çalışan bazı programları çalıştırmıyormuş bu çalışmayan program sayısı fazla mı? yani sağda solda hoşumuza giden programlardan vista desteklemiyor diye mahrum kalmayalım :D buna photoshop cs3 de dahil :D

Bence insanların kasar veya kasmaz demesinden öte senin kurup denemen lazım eğer sen memnun kalıyorsan sorun olmaz yani bizim burda kasar veya kasmaz dememiz atip tutmak gibi geliyor bana.Evet bi aralar çoğu program desteklemiyordu ancak zaman geçtikçe çoğu program güncellendi ve program konusunda sorun olmuyor (en azından benim için) Vista Ultimate Kullanıyorum diğerlerini kullanmadım ben her zaman full işletim sistemini tercih ediyorum yani home edition veya business edition gibi değil bence hepsini içeren Ultimate'i kur kendin dene olmadı at bi format dön xp'ye :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
@illu, "Vista günümüzün sistemi" demişsin, ve klasik Vista savunucularının söylediği "XP çıktığında da çok ram yiyor yer kaplıyor vs diyorlardı" diyerek Vista'yı savunmaya çalışmışsın. Söylediğine göre Vista RC1 'den bu yana kullanıyorsun. Bense henüz adı Vista olmadan beri kullanıyorum. Longhorn kod adını taşıdığı dönemden (4008 alfa sürümünden itibaren) kullanıyorum. Ben onu kullanmaya başladığımda DVD boyutu 800 MB idi. Daha sonra stabil sürümü yayınlanana kadar hemen hemen her sürümde Vista ile birlikteydim.

Görünüşe göre sen "işletim sistemi" ibaresini Microsoft'a özgü sanıyorsun. Yani sanki Microsoft'a mecburmuşuz da bugün bunu kullanmak zorunda olduğumuz için sistemimizi yenilememiz gerektiğini savunmuşsun. Oysa senin Vista ile tanıştığın sözde yeni özellikleri biz çok daha önceden Linux türevi işletim sistemlerinde ve Mac OS'de görmüştük. Yani Vista'nın getirdiği yenilikler Microsoft için yenilik olabilir, ama bizim için yenilik değildi, çünkü biz önceden bu özellikleri zaten tanıyorduk ve bu özellikler Vista kadar sistem canavarı olmadan çalışıyordu diğer sistemlerde.

İşletim sistemleri gelişirken illa ki yüksek teknoloji gerektirmesi gerekir gibi bir anlayış da doğru değildir. Özellikle bilgisayar sistemlerinde en önemli kriterlerden bir tanesi "geriye dönük uyumluluk"tur. Örneğin bir yazıcı alırsın ve dizüstü bilgisayarına tanıtamazsın neden? Çünkü yazıcın USB 2.0 arabirimine sahiptir ve geriye dönük uyumluluğu olmadığı için USB 1.1 arabirimine sahip laptopta bu yazıcıyı kullanamazsın ve belki de yazıcının üreticisine küfür edersin.

Aynı şekilde ticari ilişkilerde sistemlerin ilk kontrol edilen özelliklerinden bir tanesidir geriye dönük uyumluluk (backwards compatibility). Hemen hemen tüm linux türevi sistemler bu özelliğe sahip olabilirken Vista'nın bu özelliğe sahip olmaması sence Vista için bir "artı" mı?

Ayrıca "Mac OS X kullanıcıları Vista'ya bulaşmasın onlar ayrı dünyaların sistemleri" demişsin. Hayır, onlar aynı kulvarda yarışıyorlar çünkü ikisi de işletim sistemi. İkisinin de amacı bilgisayarı ihtiyaçlar doğrultusunda kullanabilmek.

Uzun lafın kısası Vista'yı beğenmeyenler kişisel sorunlarından ötürü çamur atmıyorlar, bilakis Vista'nın tuhaflık, eksikliklerinden ve kopyacılığından yakınıyorlar. Sen şimdi Vista'yı böyle hararetle savunuyorsun ama Microsoft'un kendi çalışanları dahi Vista'dan şikayetçi. Üstelik Microsoft'un üst düzey yetkilileri tarafından bile Vista hala geliştirilme aşamasında diye itiraf gelmişken sizin bunu kabullenemiyor olmanıza bir anlam veremiyorum.

Daha önce de söylediğim gibi Vista, XP'ye göre daha fazla özelliğe sahip olabilir, ama sadece "daha fazla" özellik tek başına kriter olamaz. Sadece Microsoft olabileceğini zannediyor.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Biraz öz eleştiri yapacam. windows 98 den Xp ye geçtiğinizde yada Windows 2000 den Xp ye geçtiğiniz de; şu an vistaya verdiğiniz tepkiyi verdiniz mi vermediniz mi ?

Şuç Hep birilerinde olur asla kendimizde olmaz..Neyse Vistaya alışacaz sonra windows 7 gelecek onada aynı tepkiyi verecez.

Bu böyle gidecek. Daha dün gibi hatırlarım "bu nasıl xp yaf ram" yiyor. Makine hantal. Aslında böyle makineyi kasan işletim sistemleri yeni işlemci ve ramlere ön ayak oluyor..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Reallist, 22 sayfa mesaj birikmiş, biliyorum hepsini okumak hamallık, ama okumadan yorum yapmak öz eleştiriyi ne kadar sağlıklı yapar? :)

Demişsin ki; Vista'ya da alışacağız, Windows 7 gelecek ona da aynı tepkiyi vereceğiz..
Ben de diyorum ki, işletim sistemi demek "Windows" demek değildir. Windows sadece bir markadır. Neden kendinizi Microsoft'a mecbur ve bağımlı görüyorsunuz ki?

Ben Millenium çıktığında 98'den geçişte hiç sorun yaşamadım. Windows 2000'i eleştirdim, çünkü yeni diye getirdiği özellikler, daha önceden kullanmaya ihtiyaç duyulmayıp sadece arka planda sürekli çalışarak bilgisayarı yormaktan başka bir işe yaramıyorlardı. Yani evet, yeni bir sürü şey getirmişti ama belki de %90 'ını kullanmıyorduk bu yeniliklerin. O halde ne işe yarıyordu?

2000 'i pek fazla kullanmadım ben, Windows Me'de kalmayı tercih ettim. Ancak XP çıktığı zaman hiç bir eleştiri yapmadan doğrudan geçiş yaptım. Çünkü XP, hem görselliği getirmişti (98'e göre), hem de kullanılabilirlik epey kolaylaşmıştı (yine 98'e göre). Ayrıca yeni özelliklerinin bir çoğunu kullanıyorduk. Hatta Celeron 400 bilgisayarıma bile hemen XP kurmuştum ve 2 yıl kadar onu XP ile kullanmıştım. Hatta ve hatta NFS Underground bile oynuyordum o haliyle. XP'nin geriye dönük uyumluluk konusunda Vista'ya çok fazla üstünlüğü vardı.

Şimdi Vista temelde görsellikten başka bir şeyle gelmemiş; getirdiği sözde yeni özelliklerin çoğu aynı Windows 2000'de olduğu gibi çöpe gidecek. Hatta bir çok sözümona yeni özelliği insanları çileden çıkarıyor.

Sonra bu "yeni" özelliklere bakarsan, ta XP döneminden beri, Windows'un rakiplerinde zaten var. Yani görsellik desen, Vista'dan önce bu görsel kaliteyi yakalamış bir kaç sistem var. Fonksiyonel özelliklerin çoğu aynı şekilde diğer sistemlerde hem de çok önceden vardı. Hem de bu kadar sistem özelliği gerektirmeden çalışıyordu. Çünkü diğer sistemler Windows'un yeni fark etmeye başladığı şeyi çok önceden fark etmiş, kaynakları gereken zamanda gerektiği şekilde kullanmayı biliyorlardı. Windows gibi herşeyi birden yükleyip sistemi kullanılmaz hale getirmiyorlardı.

Sonra yeni işletim sistemleri yeni işlemci ve ramlere ön ayak oluyor demişsin; yine Microsoft'a bağlamışsın kendini. Oysa Windows'un rakipleri olan Linux tabanlı sistemler ve Mac OS, yeni sürümlerinde uçuk kaynak talebinde bulunmuyorlar. Onlar nasıl başarıyor? Ayrıca ön ayak olmuyorlar, stokları eritiyorlar. :) Yani ticari mantık, Microsoft kazanıyor, onlar da kazanıyor..

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Benim için xp olmuş vista olmuş farketmez. Şuan için kullandığım programlarda,oyunlarda hangisi bana sistem performansında daha az yük getiriyorsa onu kullanırım.

Bu durumu göz önüne alarak karşılaştırırsam ikisini XP derim. PC'mde 2 gb ram var. Bu 2 GB rami kullanarak ben xp'de daha çok rahat hareket ediyorum. Belkide yılların vermiş olduğu alışkanlık..

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Konu Xp & Vista olunca diğer işletim sistemlerini değerlendirmedim. Bana kalırsa linux derim. Ama istediğimiz programlar ve oyunlar linux versiyonları çıkartmadıkları için windowsa bağlımlı kalacağımız kesindir. Hele bilgisayardan anlamanyanlar için mecburiyettir.

Arka protokolda kiminle haberleştiğini bilemediğim bir işletim sistemi yerine Linux u tercih etmek daha mantıklıdır. Hatta Milyonlarca virüsü olan bir işletim sitemi olduğunu düşünürsek Linux a geçmek çok daha mantıklıdır.

Vistada gözüme çarpan ilk şey linux temaları. Zaten bill amca windows daki bir çok şeyi linuxdan entegre etmektedir.

Sende kabul edeceksin ki bilgisayarı yoran işletim sistemleri yeni işlemci ve ram mimarilerine neden oluyor Windowsun tek faydası bu..

Genel şikayet görüldüğü gibi hantallık. Onada alışacaz demek istedim..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Haklısın Reallist, bu açıdan bakıldığında Xp-Vista kıyaslaması yapabiliriz.
Ben yine de yeni teknolojiye onların ayak olduğunu düşünmüyorum. Çünkü şu anda kullanılan teknolojilerin tamamı Vista'dan önce geliştirilmişti zaten.

Evet, yeni sistem daha fazla özellik gerektirir bu normal; buna kimsenin itirazı olamaz. İtiraz edilen, gereksinim farkının varlığı değil, büyüklüğü.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Elmacık linux konusunda bilgin çoktur. Xp,Vista , Linux işlemci ve ram karşılaştırmasını sen yapabilirsin.

Ben hala idda ediyorum. Windoslara görsellik katacam diye işlemci ve ramlar sonuna kadar kullanılıyor. Vista da kenar çubukları buna bir örnektir.

ultraanti

Asistan
Reaksiyon puanı
1
vista neymiş abi alıstırıp alıstırıp yeni birseylşer cıkartıyorlar cıldırtacaklar yakında bizi

Dream_

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben Yeni Pc İle Beraber Vista Ultimate Aldım Şimdilik Gayet iyi Görünüyor..Tabi SP1 Yükledim..

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Yeni nesil donanımlarınız varsa ve sürücü sorunu yaşama gibi bir durumunuz söz konusu değilse, Vista kesinlikle daha iyi ve daha güvenli... Tartışılmaz gerçek...

MordanAdam

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar benim bi sorum olcak.. ?

512ram ddr 256 ekran kartı (dac türü 500mhz)

hdd 80 Gb . bu donanımla windows vista home kursam ne kadar verim alabilirim ..

kendi görüşüm pek sanmıyorum ama görüşerinizi bekliyorum saygılar.

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
MordanAdam 256 ekran kartı demen hiçbir şey ifade etmiyor modeli nedir ??? ve işlemcin ne ???

MordanAdam

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
he pardon ya onları unuttum ehe :) nys

p4

işlemci 3,2

radeon 9200 agp ATI

m1903

Profesör
Reaksiyon puanı
8
İşlemci idare ederde ekran kartı kötü.Onu değiştirir 512mb ramde alırsan çok rahat kullanırsın.

Emotep

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bu kadar kararsız kaldıysanız ikisini de kullanın hem xp hem vista mesela ben öyle yapıyorum görsellik konusunda ve güvenlik konusunda vista devasa bi fark yapmış ama xp daha hızlı
hatta vista güvenlik konusunun özür dilerim ama ...unu çıkarmış windows dosyasına girilmiyor program files dosyasının özelliği değişmiyor mesela ms ofis 2007 yi crack yapmak için bi xml dosyasını değiştirmek gerek ama reddediyor format atarken eski işetim sistemini windows.old diye bi klasöre koyuyor bu da pcyi çok kasıyo vistanın dezavantajı çok ama yinede çok şeyde işe yarıyor kullanımı daha kolay ve anlaşılır bunlar gerçi çözülebilecek şeyler pc den anlamak gerek benim oyum yinede vista

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
çok pis gaza geldim şimdi vista ultimate indiriyorum deneyeceğim sonra xp ya da vista diyeceğim :D vista denemedne xp denilir mi yaw :D

Emotep

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
çok pis gaza geldim şimdi vista ultimate indiriyorum deneyeceğim sonra xp ya da vista diyeceğim :D vista denemedne xp denilir mi yaw :D

dostum vista yükledikten sonra beğenmessen hemen xp kurma çünkü vistadan xp yaparken bi hata oluyo tehlikeli xp yüklerken önce işletim sistemini sil sonra xp kuracaksan kur benim bi arkadaş bunu yaşadı bayağı bi para bayıldı tamir ettirmek için !!!

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Emotep dedi ki:

dostum vista yükledikten sonra beğenmessen hemen xp kurma çünkü vistadan xp yaparken bi hata oluyo tehlikeli xp yüklerken önce işletim sistemini sil sonra xp kuracaksan kur benim bi arkadaş bunu yaşadı bayağı bi para bayıldı tamir ettirmek için !!!

yaw şimdi korkuttun beni yaw :S
ben xp ye dönecek olursam recovery den kuracağım...
recoveryden yaparken de sorun çıkarır mı ki acaba :S

EBB

Doçent
Reaksiyon puanı
2
bende aksine vista diyorum.. İyi bir sisteme sahip makşnalarda xp hafif kalıyor.. mesela;
GIGABYTE P35C-DS3R ANAKART
INTEL E8400 6 MB CACHE İŞLEMCİ
4 GB A-DATA 800 MHZ RAM ( SOĞUTUCULU )
256 MB SAPPHIRE 2600 XT DDR4
320 SAMSUNG SATA HDD 16 MB

bu sistemde xp çoğu zaman tam performans vermiyor..

Xp 64-bit dışında tabiki vista..

biservis

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
uygun pc kullandığınızda vista aslında gelişmeye çalışan bir işlmetim sistemi biliyosunuz 98 ve xp arasındaki geçiş süreci gibi olacak yine vistayı öğrenmeye çalışmakta ve onu kullanmaya alışmak hepimiz için en yararlısı olur

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...