Windows oem key

HyperFuryXI

Asistan
Reaksiyon puanı
138
Merhaba arkadaşlar ben 1 yıldan fazladır oem key kullanıyorum ancak format attım bu yüzden lisans gitti.Bunun olacağını biliyordum. Sorun şu yeni bir oem key alacaktım kaşıma böyle bir yazı çıktı ne kadar doğru bilmiyorum. Oem keyin ne olduğunu biliyorum ama bu yazı ben ürpertti açıkçası.

HyperFuryXI

Asistan
Reaksiyon puanı
138
Bence de ama yine de insanı korkutuyor.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Abartılı bilgiler var ve bazı şeyleri genelleme yapmak doğru değil. Mesela, "Bu lisansların geçerlilik süreleri çok kısa olacaktır." gibi.

ben 1 yıldan fazladır oem key kullanıyorum ancak format attım bu yüzden lisans gitti.
Merhaba;
Windows mu, Office mi? Tam sürüm bilgisi nedir?

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
Merhaba arkadaşlar ben 1 yıldan fazladır oem key kullanıyorum ancak format attım bu yüzden lisans gitti.Bunun olacağını biliyordum. Sorun şu yeni bir oem key alacaktım kaşıma böyle bir yazı çıktı ne kadar doğru bilmiyorum. Oem keyin ne olduğunu biliyorum ama bu yazı ben ürpertti açıkçası.
Evet doğru bir yazı. Ben de zamanında Office 2016 için lisans almıştım daha sonra microsoft lisansı iptal edince elimde patladı. 20-25₺ vermiştim ekran kayıtlarını ve microsoftla olan lisansın MSDN lisansı olduğuna ve satılamayacağına dair görüşmelerimin kayıdını atıp n11'e mağazayı kapattırıp hediye çeki almıştım. Burada office almayacağınız için aslında sorun daha çok size verecekleri OEM dedikleri keyle alakalı. Bu kişiler genelde ya o yazıdaki gibi MSDN keyleri satıyorlar ya da size MAK key veriyorlar. İyi bir kullanıcı değilseniz ve kontrol etmezseniz aradaki farkı anlamazsınız.
Ayrıca format atmak OEM keyi geçersiz kılmaz. OEM keyler sadece 1 anakartta kullanılabilir olduklarından tekrar aynı anakartta kullanabileceğinizi düşünüyorum.

LifeStyle

Profesör
Reaksiyon puanı
802
mail adresinle daha önce giriş yaptıysan tekrar girince aktif olması gerekiyor.. tabii ki mail uygulamasından.

format atmadan önce danışsaydın. seriali gösteren programlar var.
biraz google a baksaydınız serialiniz gitmezdi.

erişiminiz yoksa yada maille aktifleştirmediyseniz geçmiş olsun. yeni seriali aldığınızda bir yere not edin veya bir hotmail maili üzerinden maile ilişkilendirin.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Ne beklenir ki? Zaten yasal değil o OEM keyler.
Ucuz Windows ürün anahtarlarının çalışıp çalışmaması, ne şekilde temin edildikleri vesaire tüm bunlar ayrı konulardır, tartışmaya açıktır ancak OEM'ler yasal lisanslardır. Tek fark, başka bir bilgisayara aktarılamamasıdır.

Dağıtım kanalları ve aktivasyon

Genel olarak, Microsoft yazılımı üç ana kanal aracılığıyla edinilir: perakende, orijinal ekipman üreticisi (OEM) ve toplu lisans anlaşmaları. Her kanalda farklı aktivasyon yöntemleri mevcuttur. Kuruluşlar, yazılımı birden çok kanal aracılığıyla edinmekte özgür olduklarından (örneğin, bazılarını perakende satışta ve diğerlerini toplu lisanslama programı aracılığıyla satın alma) çoğu kuruluş, etkinleştirme yöntemlerinin bir kombinasyonunu kullanmayı seçmektedir.

Reaksiyon puanı
385
@kilicbaligi,

Microsoft yasal değil diyor?

Mesaj otomatik birleştirildi:

Recep Baltaş'ın kendi konusu var yasal olmadığı hakkında.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
@kilicbaligi,

Microsoft yasal değil diyor?

Recep Baltaş'ın kendi konusu var yasal olmadığı hakkında.
Microsoft imzası bulunan OEM ürünler yasal olmalıdır. OEM ürünler asıl ürünün üreticisi tarafından izin alınarak üretilirler ve yasaldırlar. Onun dışında izinsiz yayınlananların durumu başkadır tabii ki.

Reaksiyon puanı
385
@kilicbaligi,

OEM keyler eski laptoplardan sökülür. Şu an yasal değil diyorlar. Zaten saçma oluyor 1500 TL'lik şeyin 20-25 TL'ye satılması.

Microsoft imzası bulunan OEM ürünler yasal olmalıdır. OEM ürünler asıl ürünün üreticisi tarafından izin alınarak üretilirler ve yasaldırlar. Onun dışında izinsiz yayınlananların durumu başkadır tabii ki.

Peki sizce çok pahalı bir şeyin beleşe satılması akıl karı mı?

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
@kilicbaligi,

OEM keyler eski laptoplardan sökülür. Şu an yasal değil diyorlar. Zaten saçma oluyor 1500 TL'lik şeyin 20-25 TL'ye satılması.
Yabancı sitelerde de ucuza satışları var ancak bu ürün anahtarlarının ne şekilde elde edildikleri belli değil. Büyük bir kısmı için korsan da denebilir.

Mehmet Aldemir

Profesör
Reaksiyon puanı
709
Oem keyler sistem üreticilerine veriliyor yani yasal değil biraz düşünmek lazım 1300₺ lik şeyi 20-30₺ ye alıyorum ama nasıl alıyorum pc yi windows lisanslı aldım kafam rahat ?

Son düzenleme:

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
@kilicbaligi,

Peki sizce çok pahalı bir şeyin beleşe satılması akıl karı mı?
Evet öyle, MSDN platformunda neredeyse sınırsız lisans alma hakları var. 25₺ yapınca hem sürümden hem maliyetten kazanıyorlar. Tabi microsoft işin peşine düşer de alayını dava ederse o zaman oturup ağlarlar.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
@Ram_kafasi,

Neyse Microsoft yasal değil diyor. Bunlar sizin düşünceniz.
Ya bak şimdi sana örnekle açıklayayım.

Gittin bir mağazadan Asus Hp her neyse bir laptop aldın tamam mı içinde de windows 10 var. Bu windows 10 da OEM'dir ve yasaldır çünkü HP veya Asus, microsofta OEM lisans ücreti ödemiştir ve lisansı microsofttan temin etmişlerdir.

Bir de N11 e falan girdin ahmet mehmet veli adlı biri 30₺ye Windows 10 OEM lisans koymuş. İşte bu lisans yasa dışıdır.

Açık olmuştur umarım :)

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Ya bak şimdi sana örnekle açıklayayım.

Gittin bir mağazadan Asus Hp her neyse bir laptop aldın tamam mı içinde de windows 10 var. Bu windows 10 da OEM'dir ve yasaldır çünkü HP veya Asus, microsofta OEM lisans ücreti ödemiştir ve lisansı microsofttan temin etmişlerdir.

Bir de N11 e falan girdin ahmet mehmet veli adlı biri 30₺ye Windows 10 OEM lisans koymuş. İşte bu lisans yasa dışıdır.

Açık olmuştur umarım :)
Anlatmak istediğim şeyin özeti niteliğinde olmuş. :D Kimilerine laf anlatılamıyor daha sonra tepki olarak mesajıma komik atılıp geçiliyor ama iyi anlatmışsınız. Teşekkürler.

Reaksiyon puanı
385
@Airbus,

O laptoplardan sökülenlerde yasal değil. Microsoft o lisansları sökülsün başkasına satılsın diye vermiyor. Sadece o laptopta kullanılsın diye veriyor.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
Durum aslında bundan ibarettir. :)

Ekli dosyalar

• InkedOEM_LI.jpg
    InkedOEM_LI.jpg
    854.8 KB · Görüntüleme: 144

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,245
OEM key olsaydı ACPI SLIC tablosuna girilirdi. Demek ki volume ya da retaildi. Orijinal OEM keyler, bir zarf şeklinde satılır. İnternetten resimlerine bakabilirsiniz.

basit

Dekan
Reaksiyon puanı
6,511
Tek kullanımlık lisanstır. Şirketler çok çok alıyorlar (kısaca toplu), elinde kalınca ucuza satıyorlar.

Airbus

Profesör
Reaksiyon puanı
1,002
@Airbus,

O laptoplardan sökülenlerde yasal değil. Microsoft o lisansları sökülsün başkasına satılsın diye vermiyor. Sadece o laptopta kullanılsın diye veriyor.
Öyle bir şey zaten pek mümkün değil. OEM lisans bilgisayarda aktif edildiğinde microsoft anakartın seri numarasına kadar olan bilgileri alıp o lisansa bağlıyor o yüzden diğer anakartlarda çalışması çok zor ve düşük bir ihtimal. Dediğin gibi bir olay olsa OEM ile RETAIL arasında hiçbir fark kalmamış olur.

Akkara

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,394
OEM key olsaydı ACPI SLIC tablosuna girilirdi. Demek ki volume ya da retaildi. Orijinal OEM keyler, bir zarf şeklinde satılır. İnternetten resimlerine bakabilirsiniz.
Aslında, ekrana yansıyan hataya da bakmak lazım ayrıca Microsoft ürününe de bakmak lazım. Windows 10 mu, 7 mi vesaire. :)

Elindeki orijinal bir OEM anahtarı da olabilir veya MAK türü bir ürün anahtarı da olabilir.

Bir çıkartma veya etiket şeklinde satın almış olsa bile, ürün anahtarı çalıntı ya da korsan olabilir.

MAK* (Multiple Activation Key / Çoklu Aktivasyon Anahtarı)

MAK türü lisanslar belli sayıdaki cihaz içindir. Orijinal bir ürün anahtarı yalnızca yazılım lisansında belirtilen sayıda bilgisayarda kullanılabilir.

Ebay, Amazon gibi sitelerden Microsoft ürün anahtarı satın aldıktan sonra ödeme itirazı yaparak hem parasını geri alan hem de ürün anahtarına sahip olanların hikayelerini bir yabancı blog'da okumuştum. Neyse artık. :)

HyperFuryXI

Asistan
Reaksiyon puanı
138
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Benim bildiğim kadarıyla çoğu hazır sistemlerde OEM key kullanılıyor sanırım. Ben Unlost eco v2 almıştım. Format atmaya karar verdim ondan 1-1,5 ay sonra windowsu etkinleştirin yazısı çıktı. Yani tahminen OEM key kullanıyordu(Yanlışsa düzeltin).

EFI Shell

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
19,245
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim. Benim bildiğim kadarıyla çoğu hazır sistemlerde OEM key kullanılıyor sanırım. Ben Unlost eco v2 almıştım. Format atmaya karar verdim ondan 1-1,5 ay sonra windowsu etkinleştirin yazısı çıktı. Yani tahminen OEM key kullanıyordu(Yanlışsa düzeltin).
Deneme keyi o. :)