Windows Kullanıcıları Tek Tuşla Linux Ubuntuya Geçmek İstermisiniz

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Wubi, Windows kullanıcılarının, tek tuşla Linux dünyasına geçmelerini sağlayan bir Ubuntu yükleyicisi. Wubi, Windows üzerinden sisteminize Ubuntu yüklemeyi ve kaldırmayı sağlayan bir yazılım. Eğer Ubuntu Linux'ı duyduysanız ve denemek istediğiniz halde, sisteme yükleyerek zamanınızı harcamak, disk ayarları ile oynamak istemiyorsanız, bu yazılım tam sizin için.

Wubi, Windows 98'den Windows Vista'ya kadar tüm Windows işletim sistemlerinde çalışabiliyor ancak şu an için 64 bit sistemleri desteklemiyor.

Özellikleri

Wubi Güvenlidir - Bilgisayarınızda herhangi bir disk bölümünü değiştirmez ya da farklı bir sistem açılışı kullanmaz.
Wubi Basittir - Sadece yükleyiciyi çalıştırmanız yeterlidir. CD'ye yazdırmanız gerekmez.
Wubi Farklıdır - Wubi, sık kullanılan dosyaları tek bir klasörde toplar. Bu sayede yazılımı beğenmezseniz, kolayca kaldırabilirsiniz.
Wubi Ücretsizdir - Wubi [Ubuntu gibi] ücretsizdir.

out.php

yükleme link: http://wubi.sourceforge.net/latest.php

Alıntıdır Türkçe yazılım

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Paylaşım için teşekkürler Denizhan :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Anladığım kadarıyla bu bir emulator. Yani sanal olarak sistem içinde sistem çalıştıran bir program. Eğer öyleyse çok iyi. Çünkü sisteme özel. Benzer diğer yazılımlar hem karmaşık hem de bazıları pahalı. Sanırım indirip kuracağım :)

Denizhan Dakılır

Profesör
Reaksiyon puanı
23
Elmacik dedi ki:
Anladığım kadarıyla bu bir emulator. Yani sanal olarak sistem içinde sistem çalıştıran bir program. Eğer öyleyse çok iyi. Çünkü sisteme özel. Benzer diğer yazılımlar hem karmaşık hem de bazıları pahalı. Sanırım indirip kuracağım :)
denesen bizede ekran görüntüsü yolla ben yarın kurcam

chimera dedi ki:
Paylaşım için teşekkürler Denizhan :)
bir şey değil chimera

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Elmacik dedi ki:
Eğer böyleyse(ki ben de öyle anladım) VmWare gibi yavaş çalışacaktır ve donanım özelliği esas donanım özelliklerinin çok altında olacağı için beryl gibi bir nimetten yararlanmamıza izin vermeyecektir :P

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Ben denedim, sanıldığı gibi bir sanal makine uygulaması değil. C sürücünüze bir sanal disk dosyası oluşturuluyor. Boyutunu en az 4 GB olmak üzere siz seçiyorsunuz. Daha sonra o sanal diske Ubuntu kuruluyor. Ubuntu'ya "Bi bakıp çıkıcaktım" diyenler için ideal. :) Bildiğimiz Ubuntu, yani Beryl de kullanılabiliyor. Hatta boot loader olarak Windows'unkini kullandığı için daha güzel bile sayılır orijinalinden.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Ben kurdum az önce ama sonra cancel tuşuna basmak zorunda kaldım. Çünkü Ubuntu bende var zaten, internetten indirmesine ne gerek var? Yani kısacası programın bu yanı çok kötü olmuş, ben yerel bir imajdan seçebileceğimizi veya yüklü medyayı kullanabileceğimizi sanıyordum. Halbuki internetten indirmek zorunda kalıyorsunuz.

Ayrıca Saner, biraz daha fazla açıklarsan seviniriz. Ben sanal makine kadar karmaşık olduğunu düşünmedim zaten ama yine de bir emülatör olabileceğini düşünmüştüm. Ben senin açıklamandan şunu anladım; sistemin bir sonraki açılışında (boot) windows boot loader ile Ubuntu seçme imkanımız olacak; Wubi ile oluşturduğumuz sanal dosya fiziksel HDD gibi mount edilecek. (Yani kullanılacak) ve böylece Windows ile bağlantısız bir sistemi açmış olacağız. Sanki yeni bir bölüme kurmuş gibi, tek farkla; HDD Windows'taki bu dosya olacak.

Eğer doğru anladıysam bu çok daha iyi. Geçiş sürecinde ve hatta bazı durumlarda uzun dönemde bile kullanılabilir.

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Aynen dediğin gibi çalışıyor.

Ubuntu imaj dosyan hazırsa, Wubi'nin dizinine kopyalayarak indirmesine gerek kalmadan kurabiliyorsun. Ben öyle yaptım. Hatta imaj dosyası elinizde yoksa bile bence Wubi'nin içinden değil FlashGet gibi bir indirme yöneticisiyle indirmelisiniz daha hızlı olması açısından. İmaj dosyasını koymanız gereken yer C:\wubi\install klasörü. Aşağıda benim makinem için gerekli olan Ubuntu imaj dosyası var (ubuntu-7.04-alternate-i386.iso). Sizdekinin doğru imaj dosyası olduğuna dikkat edin (desktop değil alternate). 64 bit tabanlı platformlarda çalışamıyor.

http://releases.ubuntu.com/7.04/ubuntu-7.04-alternate-i386.iso

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sağol Saner, programın o konuda seçenek sunmaması ve doküman içermemesi kötü olmuş. En azından ana ekranda imaj seçeneği koysalarmış çok güzel olurmuş.

crazyfrog

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba.Ben de Ubuntu kullanmak istiyorum.Elimde Ubuntu 7.04 32bit cd'si var.Ben bu programı kullanarak Ubuntu'yu bilgisayarıma nasıl yükleyebilirim.Bana kalsa sisteme Ubuntu kuracağım;ama kardeşim hala Windows XP'de ısrar ediyor.Eğer yapamazsam bu program haricinde ne önerebilirsiniz?

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Ubuntu'yu denemek için bildiğim en iyi seçenek bu, ama elindeki CD'yi kullanarak Wubi'yi kuramazsın. İmaj dosyasını indirmen gerekir.
Bunun yerine yeni bir disk bölümü oluşturup CD'den oraya kurabilirsin.

crazyfrog

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu iş nasıl yapılabilir.Yardımcı olabilir misin?

snra

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Tabii, ekle profilimdeki msn adresini görüşelim.

kenan1965

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Paylaşım için teşekkürler ama password istiyor acaba buraya ne yazmam gerekiyor bir türlü yükleyemedim yardımcı olursanız seviniri ilginize şimdiden teşekkür ediyorum