Windows İçin İnce Ayar

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Bilgisayarımızın en yavaş parçası sabit diskin yükünü hafifletmek ve Windows'un verimli çalışmasını sağlamak elimizde. Takas dosyasına adım adım ayar veriyoruz.

Sabit diskler bilgisayarın en yavaş parçası derken herhangi bir şaka söz konusu değil. Çünkü bellek, işlemci ve grafik kartı arasındaki trafiği hesaba kattığınızda, bu veri işleme hızına yeterli miktarda veri yetiştiremediklerini görebilirsiniz. Dolayısıyla sabit diski daha verimli kullanabilmek adına bazı küçük ayarlar yapmazsak, olan performanstan biraz daha kırpmış oluyoruz. Özellikle yeni bir Windows işletim sistemi kurulumunda yapacağınız ince bir ayar, daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

Takas Dosyası Hakkında

Takas dosyası, bellekte tutulması zorunlu olmayan ama el altında bulundurulması gereken dosyaların tutulduğu bir bölümdür. Aslında kendisi sistemde görünmez olan fiziksel bir dosyadır ve genellikle Windows kurulu yerde bulunur. Bu dosyanın büyüklüğü sürekli değişir ve dolayısıyla disk üzerinde bölünmeye başlar. Bunu engellemek sizin elinizde. Kendisini belleğinizin bir buçuk katına sabitleyip (daha az yaparsanız Windows arada uyarı veriyor, denenmiştir) diskte tek parça olarak durmasını, sürekli büyüyüp küçülmemesini sağlayabilirsiniz.

Adım Adım İşlemler

SDN - http://shiftdelete.net

tdepkamil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
miktarı ne kadar yazacağımı anlamadım arkadaşlar... ram 1 gb + 512 mb. harddisk 100 gb. acemiyim de kusura bakmayın. yardımcı olursanız...

nfmtr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
benim C: bölümü 25 GB. ram 1 GB. şu an 1536 MB ayrılmış gözüküyor. ayar normal mi yoksa artırmam gerekiyor mu?

otek72

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
disk bellegi dosyası yok işaretlenirse nasıl olur daha iyimi daha kötümü sonucunu bilen birisi açıklarsa sevinirim

regedit

Profesör
Reaksiyon puanı
1
otek72 dedi ki:
disk bellegi dosyası yok işaretlenirse nasıl olur daha iyimi daha kötümü sonucunu bilen birisi açıklarsa sevinirim

tüm bu yukarıda anlatılan işlemler için ayrılan belleği kapatıcağından performans için kötü olur, harddisk in ömrü açısından az da olsa bir artış olabilir.

nfmtr dedi ki:
benim C: bölümü 25 GB. ram 1 GB. şu an 1536 MB ayrılmış gözüküyor. ayar normal mi yoksa artırmam gerekiyor mu?

yazılanlara göe yeterli, ben bu işlemi öncedende uyguluyordum ve 2 katı yapıyorum (C: nin toplam boyutu azmış)

nfmtr dedi ki:

performansn daha fazla artması için 2300 yapabilirsin.

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
teşekkürler bende yeni ayarla çalışıyorum :)