Windows 7'ye İnat Mac OS X Kar Leoparı

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Bir yandan Windows geliştirilmeye devam ederken, yakın takipçisi Linux boş durmuyor. Sessiz kalmayan diğer oyuncu ise MAC OS X Kar Laoparı.

Beta sürümü, binlerce testçi dağıtılan Windows 7'ye, Linux dünyasından cevaplar gelmişti. Duyurulan yeni sürümlerin hemen ardından, bir süredir sessiz kalan diğer oyuncu MAC OS X de kendini göstermenin derdinde.

Resmi olarak yayınlanan Mac OS X 10.6 Snow Leopard build 10A261, testçilere ve geliştiricilerin deneyimlerine sunulmak üzere paylaşıldı. Görsel olarak çok önemli değişiklikler bulunmayan yeni sürümde sistem özellikleri paneli, bilgisayar içi arama uygulamalarının geliştirilmesinin yanı sıra bazı hatalar da giderilmiş durumda.

Testçilerin merakla beklediği değişikliklerin başında ise yeni işletim sisteminin yazıcıların sürücülerini muhteva etmesi, üçüncü şahıs uygulamalara verilen destek ve Microsoft Exchange desteği bulunuyor.

Final Sürüm Ne Zaman?

MAC OS X Snow Leopard'ın (Kar Leoparı) final sürümünün, en geç Mart ayında çıkması bekleniyor.

Microsoft'un Windows 7'si mi yoksa Apple'ın MAC OS X Kar Leoparı mı?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

aliça

Asistan
Reaksiyon puanı
0
windows 7 gibi bu mac sürümünü nereden indirip kuracağımız hakkında bi bilgisi olan varmı

e-k@til

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Mac os x için apple mac bilgisayarlar lazım diye biliyorum.Yani öyle yükleyeyim şuna bir deyip de yüklenmiyor.Özel bileşenleri falan var heralde

aliça

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mac os x için apple mac bilgisayarlar lazım diye biliyorum.Yani öyle yükleyeyim şuna bir deyip de yüklenmiyor.Özel bileşenleri falan var heralde
yok bi yönlü bi giri yöntemi var arkadaş beceriyor yükleyip ondan istiyecem ama link bulamadım bulan varsa arkadaşlar bi mail yoluyla size bi zahmet:turned:

MegaWolt

Profesör
Reaksiyon puanı
42
Zaten vista da win7 de mac'in çakması işte...görünüm falan "kes-kopyala-yapıştır" yapmış microsoft...

recepsah

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bende çok merak ettim bu mac os x i ya. Normal bilgisayarlara daha dogrusu laptoplara yükelemek mümkün mü değil mi kesin bişey bilen var mı?

pafter

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Yerine göre windows yerine görede Mac OS X, yada ihtiyaca ve kullanım alışkanlığına göre değişirde diyebilirim.

Eğer internet ortamı ile yoğunsanız ve buna ek olarakta web tasarımcısıysanız windows her zaman kolaylık olarak görülebilir.

Mac güçlü bir yazılım olmasına rağmen pek çok eksiği olan bir işletim sistemidir, bu kadar efsane olan tarafı Steve Jobs'un para göz olmasından ve asla fiyat konusunda taviz vermemesinden kaynaklanan pahalı bir işletim sistemi olması akıllarda mac sistemini çok önemli bir sistem düşüncesini oluşturdu, buna ek olarak mac kullanıcılarınında sistemlerine xp kullananların xp sistemini vistaya karşı nasıl savunuyorlarsa mac kullanıcılarıda windows kullanıcılarına karşı aynı savunma içgüdüleri ile hareket etmeleride bu efsaneyi biraz daha geliştirdi ama Motion graphic ve 3D Compositing işlerinde mac uygundur, çünkü sistem olarak buna daha elverişlidir, yukarıdaki sözlerimde web tasarımcısıysanız windows daha uygundur dedim bunu 3D compositing ve Motion Graphic ile karıştırmayalım bunlar ayrı şeyler, böyle olmasına rağmen yinede mac için normal intel pc lerde full mac sistemlerden alınan performans beklenmemelidir bu bakımdan tam donanımlı olarak daha çok stüdyo ortamlarının tercihi olarak karşımıza çıkıyor.

Kısaca Mac için internet ortamı ve driverler konusunda büyük sıkıntılar bulunmaktadır, mac os intel ile anlaştıktan sonra bu durumun birazda olsa windows kullanıcıların rahatlığına kavuşmasını bekleyenlerdenim, mac kullanan herkes mutlaka çalışmanın bir yerinde yada bir belge veya döküman açmak istediğinde genelde sıkıntılar olur ve o zaman windowsa ihtiyaç duyarlar, bu noktada işin bir kısmını windosta hallettikten sonra mac e geri dönerler, çünkü programlar genelde windows tekelindedir ve bunu aşmak için biraz daha zamana ihtiyaç var,

Mac os x sisteminin windowsa göre bir avantajı var oda virüsler genelde windows ortamı için daha çok hazırlandığından mac bu konuda daha rahat hatta virüs programı olmadan kullanılabilecek kadar rahat diyebilirim ama yinede antivirüs kullanmakta fayda var diyebilirim ki mac için antivirüs programlarıda yeni yeni üretilmeye ve geliştirilmeye başladı oda ayrı bir konu.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
kar leoparı windows 7 den önce duyurulmuştu

@pafter
macos kullanıcıları hangi belgeyi açmak için windows a ihtiyac duyuyor merak ettim ayrıca hangi aygıt için mac driver i yok onuda merak ettim

pafter

Doçent
Reaksiyon puanı
4
@pafter
macos kullanıcıları hangi belgeyi açmak için windows a ihtiyac duyuyor merak ettim ayrıca hangi aygıt için mac driver i yok onuda merak ettim

Örnek olarak bir ofis (word, exel) belgesi size geldiğinde eğer bu belge windowsta Türkçe karakterlerle yazılmış ise mac te bunu sorunsuz açamıyorsunuz, o zaman windowsta açmak gerekebiliyor,

Diğer konuda Mac için driver yok dediğim cümleyi ben kendi mesajımda göremiyorum bunu nerede okudunuz bende onu merak ettim.

KRMSZR

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Çok uzun yıllardır bir mac kullanıcısı olarak pafter'in söylediklerine katılmam mümkün değil. Öncelikle bu işletim sistemi kullanımı son derece kolay, çökme ve tekrar yüklemeyi kullanıcısına unutturan, görsel açıdan da windows işletim sistemlerine her zaman kopya kaynağı olmuş bir sistemdir. Kullananlar bilir

moongod

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kısaca Mac için internet ortamı ve driverler konusunda büyük sıkıntılar bulunmaktadır, mac os intel ile anlaştıktan sonra bu durumun birazda olsa windows kullanıcıların rahatlığına kavuşmasını bekleyenlerdenim, mac kullanan herkes mutlaka çalışmanın bir yerinde yada bir belge veya döküman açmak istediğinde genelde sıkıntılar olur ve o zaman windowsa ihtiyaç duyarlar, bu noktada işin bir kısmını windosta hallettikten sonra mac e geri dönerler,

Hayatimin cok buyuk bir bolumunu windows la gecirmis biri olarak ki bu +15 sene civaridir, evimize macbook girmesi ile birlikte ilk basta ne kotu ne igrenc tarzi takilirken, 3-5 kullanimdan sonra kendi win laptopumu kullanmak dahi istemeyecek duruma geldim.

Bundan sonra ki laptopum mutlaka mac olacaktir, bunca zaman bu windows denen eziyeti neden cekmisim anlamadim acikcasi. Zaten ps3 ile oyun zevkimi yeterince tatmin ediyorum..

Hele ki iMac diye akillara zarar bir urun varki 24inch ekrani ile beni benden almistir, tabi hp allinone da touch screeni ile ruyama girmiyor degil ama, ne driver ne uyumluluk nede cokme ve absurd hatalar veriyor mac os, ayrica kendi isletim sistemi makina donanimina en uc noktada cevap verdiginden maksimum verim aliniyor.

Donanimsal kalite olarak zaten hicbir notebook ureticisi yanina yaklasamaz, mac os kullaniktan sonra windows vista bana freeware isletim sistemi gibi geliyor.

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Mac'leri çok severim fakat. Mac'ler özelleştirilemiyor (donanımsal olarak) bu yüzden almak istemiyorum. Zaten yeterince pahalı :)

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Bir mac'im bile yok..:D

pafter

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Hayatimin cok buyuk bir bolumunu windows la gecirmis biri olarak ki bu +15 sene civaridir, evimize macbook girmesi ile birlikte ilk basta ne kotu ne igrenc tarzi takilirken, 3-5 kullanimdan sonra kendi win laptopumu kullanmak dahi istemeyecek duruma geldim.

Bundan sonra ki laptopum mutlaka mac olacaktir, bunca zaman bu windows denen eziyeti neden cekmisim anlamadim acikcasi. Zaten ps3 ile oyun zevkimi yeterince tatmin ediyorum..

Hele ki iMac diye akillara zarar bir urun varki 24inch ekrani ile beni benden almistir, tabi hp allinone da touch screeni ile ruyama girmiyor degil ama, ne driver ne uyumluluk nede cokme ve absurd hatalar veriyor mac os, ayrica kendi isletim sistemi makina donanimina en uc noktada cevap verdiginden maksimum verim aliniyor.

Donanimsal kalite olarak zaten hicbir notebook ureticisi yanina yaklasamaz, mac os kullaniktan sonra windows vista bana freeware isletim sistemi gibi geliyor.

Mesajımdaki kalın harflerle belirttiğiniz bu kadar basit durumlar yüzünden mac her zaman ikinci planda kalmaktan öte geçemedi, amaç her kullanıcıya ulaşabilmek ise ve artarak gelişen ihtiyaçlara uyum sağlamaksa bunların gözden geçirilmesinde fayda var ki eğer birşeyi her ne olursa olsun savunuyorsak artı yönlerinin yanısıra eksik yönlerinide dile getirmektede fayda var, böyle olursa bu iki sistem arasında fikir sahibi olmak isteyenlere karşı daha doğru bilgi vermiş oluruz.

Ancak bu mac sistemini acımasızca eleştirdiğim anlamına gelmemeli tam tersi ben kendi ihtiyacıma göre değilde tüm ihtiyaç sahiplerini göz önünde bulundurarak fikirlerimi belirtiyorum, bu benim şahsi düşüncem, buna rağmen şunuda söyleyebiliyorum mac kendi çapında kendi yapabildikleri ile güçlü bir sistemdir ondan yapabildiklerinden fazla birşey bekleyemezsiniz ama yaparsa en iyisi yapar anlamında konuşuyorum.

Bazı can sıkıcı noktalarından bıktığımız durumlar elbette var örnek olarak kendisiyle fazla uğraşılmadığı için güvenli olduğunu söylediğimiz mac sistemi son zamanlarda yeni virüslerin hedefi haline gelmiştir, buna karşılık olarak açıklarını sürekli güncellemeye çalışan apple firması ise ne bir ilk nede bir son olan güncelleme mantığı varki akıllara zarar adeta apple için klasikleşmiş olan yayımladığı güncellemeleri tekrar tekrar geri çekmesi vs. en son olarak NVidia Grafik Güncellemesi 2009 da geri çekildi.

Örnek olarak önceki mesajımdada belirttiğim gibi Compositing işleri ile kullanan bir kimseye mac le win kıyaslatamazsınız çünkü o bunu keşfetmiştir, bilgisayarında yeni çıkan oyunları oynamak isteyen birinede mac kullandırdatamazsınız yani fikirlerimi söylerken bu ayrıntılarıda göz önünde bulundurarak fikirlerimi söylüyorum, mac i mac yapan kendisi ile uyumlu olan ürünlerinin yüksek kaliteli olmasıdır, final cut gibi, buna benzer sistemleri windowsta PR, Velocity yada Edius gibi programlarla yapılmaya çalışılıyor ayrıca CS4 ün mac için 64 bit desteği vermemeside acı bir gerçek, web tasarım işleri ile çalışanların ise testlerini sorunsuz gerçekleştirebilmeleri için windows ortamında yapmaları ve geliştirmeleride buna ek bir örnek, bunlara bir ek olarak windosta çalışan birisinin mac sistemine ihtiyaç duymamasıda ilginç değilmi, sadece bahsettiğim efsanevi söylemlere kapılıp denemek isteyen win kullanıcıları var, denediklerinde ise mac sisteminden bir yere kadar memnun olup bir yerden sonra eksiklerini gördüğünde ise mac sisteminin muhteşem grafik arayüzü ve animasyonlu menülerinin cazibesinde kalan ve bundan vazgeçmek istemeyen buna rağmen eksiklerine katlanan kullanıcılar olarak görüyorum, tabi bunları bilen ve kendisine yeterli olanlar hariç.

Ben elbette mac sisteminin geliştirilmesi taraftarıyım ve son kullanıcıya tüm ihtiyaçlara ve ortama en uygun hale getirilmesini ve birazda olsa fiyatların daha cazip hale getirilmesini bekliyorum, bir mac almaya karar verdiğinizde özelleştirilebilen bir sistem toplamanız mümkün değil, ve aldığınızda elinizdeki sistem ile herşeyi başarabilmeyi planlıyorsunuz yada yeni güncellemelerle bu desteği bekliyorsunuz, malesef buradada sıkıntılar oluyor.

Ama intel destekli sitemlerde bu biraz daha aşılmaya başladı bundan sonra mac için daha güzel günler olduğunuda görebiliyorum umarım yanılmam.

cold38

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
slm

Pafter internette gezinirken bu yazini buldum degerlendirmen hos gercekten tabi bazi seylerde var

ilk olarak web design den basliyalim ben bir mac ve windows kullanicisi olarak cs4 u macde kullanmayi tercih ederim herzaman cunku herzaman performansi windowsunkinden kat kat daha iyidir macde hicbir zaman takilmaz abzurt problem mesajlariyla kitlenmez vs. tabi windowsada ihtiyacim var eger web design yapiyorsan cogu program mac icin uretilmiyor ondan dolayi windowsada ihtiyacim oluyor

ikincisi mac le ugrasmadiklari icin virus yok demissin sana soyle izah edeyim mac ile windows bir birinden baya farkli yazilimlar aslinda windows bir programi yani bir msn i bile kendi sistem dosyasina alip calistirirken mac boyle bir seye gerek duymaz msn i weya baska programlari yukleme yapmadan kullana bilirsin ( eger mac kullandiysan bunuda bilirsinki yuklemek sadece dmg dosyasinin application folder ina kopyalanmasindan ibaret.)

bu arada cs4 un 64 bit destegine gelelim ben mac os x leopard kullaniyorum son surum yani ve 64 bit . isin ilginci ben cs4 de kullaniyorum .bu bilgiyi nereden aldin bilmiyorum ama yanlis bir bilgi.

mac sisteminin gelistirilmesi taraftariymissin arkadasim sana sunu soyluyeyim windowsda yapabildigin neredeyse herseyi macde yapabilirsin tabi bazi programlar mac i desteklemiyor o ayri.tabi birde su varki mac ilk ciktiginda windows daha dogmamisti yani daha bill gates ne yapacagini bilmiyordu.

Arkadaslar daha onceki okudugum mesejlarada bir kac cevap vermek istiyorum mac kullanmak icin mutlaka apple macbook unuzun olmasina gerek yok mac os x yazilimi buldugunuzda yukleyebilirsiniz tabi kacak bir sekilde bulabilirmisiniz bilmiyorum yada bulgunuzu kirabilirmisiniz bilemem.....

sunuda soyluyeyim bende bir mac kullanicisiyim tabi maci kullandigim kadar windowsuda kullaniyorum ikisininde bazi seylerde ise yararligi tabi.
Suda var turkiyede mac cook az kullaniliyor eminim ama amerikada oran yari yariyadir...

moongod

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Soyle bir ekleme yapmak geldi icindem bu iki Wall Of Text i okuyunca :)

Mac yapmayi vaad ettigi seylerin hepsini mukemmel derecede yapar, Windows herseyi yaparim abi der ama hepsinde sorun cikarir.

Ne is olsa yaparim abi degilde su su isleri super yaparimdir konu.

bykonfizik

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Şu Anda Microsoft İle Apple Yer Değiştirsin Anamız Ağlar :) Adamların Stratejileri Belli Ben Ne İstiyorsam Onu Kullanacaksın Diyor :)

pafter

Doçent
Reaksiyon puanı
4
slm

Pafter internette gezinirken bu yazini buldum degerlendirmen hos gercekten tabi bazi seylerde var

ilk olarak web design den basliyalim ben bir mac ve windows kullanicisi olarak cs4 u macde kullanmayi tercih ederim herzaman cunku herzaman performansi windowsunkinden kat kat daha iyidir macde hicbir zaman takilmaz abzurt problem mesajlariyla kitlenmez vs. tabi windowsada ihtiyacim var eger web design yapiyorsan cogu program mac icin uretilmiyor ondan dolayi windowsada ihtiyacim oluyor

ikincisi mac le ugrasmadiklari icin virus yok demissin sana soyle izah edeyim mac ile windows bir birinden baya farkli yazilimlar aslinda windows bir programi yani bir msn i bile kendi sistem dosyasina alip calistirirken mac boyle bir seye gerek duymaz msn i weya baska programlari yukleme yapmadan kullana bilirsin ( eger mac kullandiysan bunuda bilirsinki yuklemek sadece dmg dosyasinin application folder ina kopyalanmasindan ibaret.)

bu arada cs4 un 64 bit destegine gelelim ben mac os x leopard kullaniyorum son surum yani ve 64 bit . isin ilginci ben cs4 de kullaniyorum .bu bilgiyi nereden aldin bilmiyorum ama yanlis bir bilgi.

mac sisteminin gelistirilmesi taraftariymissin arkadasim sana sunu soyluyeyim windowsda yapabildigin neredeyse herseyi macde yapabilirsin tabi bazi programlar mac i desteklemiyor o ayri.tabi birde su varki mac ilk ciktiginda windows daha dogmamisti yani daha bill gates ne yapacagini bilmiyordu..

Öncelikle bende cs4 ü mac te kullanmayı tercih edenlerdenim ama dediğim gibi 64 bit desteği olmayınca PS hariç AE ve PR uygulamalarında özellikle render olaylarında 32 bit windowstan öte bir performans almanız mümkün değil, siz 64 bit kullanıyorum demişsiniz bence eksik bildiğiniz birşeyler var CS4 mac için 64 bit desteği vermiyor, basitçe ilk karşıma çıkan bir örnek (Kaynak) ayrıca web design yapıyorum ve programlar mac için üretilmiyor diyorsunuz, çünkü mac kullanıcısı az ve şu an internet dünyasına hakim olan sisteme ayak uyduramıyor ve windows bu açığı iyi dolduruyor, diğer yandan günümüzde hiçte azımsanamayacak kadar fazla olan oyunseverlerede hitap etmiyor.

Mac varken Windows yoktu demişsiniz katılıyorum ama önemli olan ilk kimdi değil, kim ne yapıyor ve nasıl geliştiriyor bunu unutmadan ayrıca windows üretilmeseydi mac bu kadar bile gelişmiş olmazdı ve ev kullanıcılarına kadar bilgisayar sistemi ulaşmazdı, sadece şirketlere özgü çok çok daha pahalı bir sistem olurdu ve sonuç olarak bizde burada bunları tartışıyor olamazdık, bunlarıda unutmamak lazım.

MSN örneğinize gelince msn nin nasıl kullanıldığı değilde MSN hangi firmanın bunu belirtmenizi beklerdim oda bir windows yazılımı ve her mac kullanıcısı iChat yerine MSN kullanmayı tercih ederler dediğim gibi mac sistemi çok eksik.

Performans olarak windowstan daha performanslı sözlerinizede katılamıyorum çünkü ne kadar güçlü ve yeni özellikli donanımınız varsa o kadar performans alırsınız bunu Windowstada yaparsınız.

Soyle bir ekleme yapmak geldi icindem bu iki Wall Of Text i okuyunca :)

Mac yapmayi vaad ettigi seylerin hepsini mukemmel derecede yapar, Windows herseyi yaparim abi der ama hepsinde sorun cikarir.

Ne is olsa yaparim abi degilde su su isleri super yaparimdir konu.

Evet Mac yaparsa mükemmel yapar demiştim eksik söylemişim, şöyle düzeltiyorum, yaparsa en iyisi yapar ama hepsinide ücretli yapar.

Örnek olarak bir çok programı ücretsiz kullanamıyorsunuz, en basit örneği ile sisteme yerleşik olarak gelen Quictime bile demo niteliklerde, bazı özelliklerini kullanabilmek için pro sürümüne ücretli yükseltmeniz gerekiyor, windowsta ise Mediaplayer ücretsiz bir yazılımdır, buna ek olarak bir çok örneklerde var bunların bazıları yine windowsta bile ev kullanıcıları için Moviemaker varken (Ücretsiz) Mac te buna karşılık olarak denk gelen bir sitem imovie var ve ücretli ve Moviemakerden üstün bir özelliği yok, bunların içinde notepad gibi bazılarımıza basit gelen bir programcık varki bana göre her derde deva özellikler taşıyor macte buda yok denebilir, Textedit ten memnun olan bir kişi daha görmedim şu ana kadar buna karşılık hep alternatif program arayışı içerisindeir herkes, (Textmate gibi), yine en basit örnek olarak resim düzenleme programı dahi yok iPhoto var ve yine yukarıda bahsettiğim programların dahilinde olan bir program olduğu için haliyle oda ücretli,

Kısaca mac paragöz bir sistem gerek donanım olarak gerekse program olarak, üstelik hiçte ucuz değiller, bunu şöyle örneklersem sanıyorum yanlış olmaz, düşününki birisi otomobil kullanıyor ve bir kaza yaptı kaza anında çıkmasını beklediğiniz koruyucu hava yastığı çıkmıyor tam o esnada bir uyarı veriyor bu özelliği kullanabilmeniz için pro sürümüne yükseltmeniz gerekiyor, bu gibi arızaları hiçte azımsanayacak kadar az değil üstelik full Türkçe bile değil, yine tekrarlıyorum windows kullanıcıları mac kullanıcıları gibi karşı bir sistem asla ihtiyaç duymuyorlar meraktan öte, ama ben yinede bazı özellikleri için mac kullanıyorum ama genelde windowstan vazgeçmek için daha çok erken, demek istediğim sistemin sadece olumlu taraflarına odaklanırsak eskik taraflarını elbette göremeyiz o bakımdan tarafsız bakmakta yarar var diye düşünüyorum ki belki apple Türkiye distrübörleri görürlerde ilerde bir işe yarar adına.