Windows 7'de Notepad++ Türkçe karakter sorunu

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Başlıkta da belirttiğim gibi Windows 7 kullanıyorum ve çeşitli Notepad++ sürümlerinde aynı sorunla karşılaştım.Türkçe karakter girdiğimde soru işareti gösteriyor(ğ ve ş'lerde).ü,ç ve ö'de sorun yok.Küçük ı'yı y,büyük İ'yi büyük Y gösteriyor.Ama başka bir metinden kopyala yapıştır yaptığımda Türkçe karakterlerde sorun olmuyor.Kullandığım klavye TR-Q ve yazarken de dikkat ediyorum,belki EN'e dönüşüyordur belki diye,ama öyle bir şey yok.İnternetten bir sonuç bulamadım,aranızda aynı sorunu yaşayan,çözen ya da fikri olan var mı?

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Benim bilgisayarım windows xp ingilizce. Benimde benzer bir sorunum vardı. Bunun sebebi windows ingilizcenin iso-8859-1 karakteri seti ile göstermesi. Oysa windowsun türkçesi iso-8859-9 karakter setini kullanıyor. Bundan dolayı türkçe karakterler bozuk çıkıyor.

Eğer Notepad++ da unicode kullanırsan sorun çözülür. Bunun için Format menüsünden "Encode in UTF-8" seçmen yeterli.

Fakat eski ile uyumlu değil. Yani ya unicode kullanacaksın yada karakterlerin bozuk görünmesine aldırmayacaksın. Bu arada unicode ile eski yazı dosyalarında da problem olur.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Aynı sorunu ben de yaşıyorum ve sdmh kardeşim, ben Notepad++ Unicode kullanıyorum. Hatta Windows 7'im Türkçe (resmi Türkçe güncelleştirmesi).

Sıfırdan unicode dosya oluştursam da, var olan bir dosyayı unicode formatına dönüştürsem de sonuç değişmiyor.

İlginç olan, hali hazırda içinde ı,ş,ğ gibi karakterler olan dosyaları unicode olmasa bile normal gösteriyor (ki olması gereken de bu). Hatta bir yerde bu harfleri kopyalayıp Notepad++ içine yapıştırdığında yine normal görünüyor. Ama aynı harfi klavyeden yazdığın zaman ya soru işareti şeklinde, ya da multi-byte'dan one-byte'a dönüşmüş başka bir karakter şeklinde algılıyor.

Aynı versiyonun XP SP3'te böyle bir sorunu yok. Sanırım yazılımın Win7 uyumsuzluğu var. Bir sonraki sürümü bekleyeceğiz gibi görünüyor.

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Unicode da kar etmiyor,önceden denemiştim.Windows 7 Türkçe de kar etmemiş.En azından bu sorunu yaşayan yalnız ben değilmişim,bunu duymak biraz rahatlattı.İlginiz için teşekkürler.

Notepad++ forumuna baktım az önce.Aynı sorundan şikayet eden başka milletlerden insanlar da var.Demek ki Windows 7,Unicode,Notepad++ üçlüsü tam uyumlu değil.

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Gedit'in derlenmiş sürümü sitesinde var. İndirdim şimdi kuruyorum.

Index of /pub/gnome/binaries/win32/gedit/2.26

Gpedit'i kurdum. İngilizce Xpde Türkçe menü ile açıldı. Unicode Türkçe karakterlerde problem çıkmadı fakat ascii karakterleri hatalı gösterdi

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Gedit ve diğerleri...

Aşağıdaki linkde windows versionu var ama derlemek biraz zordur.

Gedit/Windows - GNOME Live!

Gedit'in derlenmiş sürümü sitesinde var. İndirdim şimdi kuruyorum.

Index of /pub/gnome/binaries/win32/gedit/2.26

Gpedit'i kurdum. İngilizce Xpde Türkçe menü ile açıldı. Unicode Türkçe karakterlerde problem çıkmadı fakat ascii karakterleri hatalı gösterdi
Teşekkürler.gedit'te Türkçe karakterler sorunsuz.
konu ilgili yere taşındı!
Çok kararsız kalmıştım konuyu nereye açsam diye,konu yerini buldu sonunda :yes:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
O halde Gedit hakkındaki görüşlerini bizimle paylaşabilirsin artık. :)

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Arkadaslar sorununuzun cozumu cok basit.
Oncelikle programin kisa yoluna sag tiklayin.
Properties ( ozellikler ) tiklayin
Compatibility'den Windows Xp Sp3'u secin.
Daha sonra programin menusunden

Encode in UTF-8 secin.
Artik turkce yazabilirsiniz.
Hangi dilde windows 7 kullandiginiz farketmez ( x86-x64 de farketmez )
Resimlerde ayrintilar mevcut.

jr2lxe.jpg

5bvj3k.jpg

:w00t:/|sDn|
/▌
/ \

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Arkadaslar sorununuzun cozumu cok basit.
Oncelikle programin kisa yoluna sag tiklayin.
Properties ( ozellikler ) tiklayin
Compatibility'den Windows Xp Sp3'u secin.
Daha sonra programin menusunden

Encode in UTF-8 secin.
Artik turkce yazabilirsiniz.
Hangi dilde windows 7 kullandiginiz farketmez ( x86-x64 de farketmez )
Resimlerde ayrintilar mevcut.
Compatibility sorunu tamamen çözdü.Ayrıca ANSI kodlama ile de Türkçe karakterler yazılabiliyor.

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Compatibility sorunu tamamen çözdü.Ayrıca ANSI kodlama ile de Türkçe karakterler yazılabiliyor.

Bende biliyorum ANSI'yi ama Ingilizce isletim sistemi kullananlarda ise yaramaz.
UTF-8 icin boyle bir sorun yok o yuzden soyledim.

ANSI kodlama ile turkce olan ş,ğ,ı harfleri otomatik olarak s,g,i olarak degisiyor.

/▌
/ \

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bende biliyorum ANSI'yi ama Ingilizce isletim sistemi kullananlarda ise yaramaz.
UTF-8 icin boyle bir sorun yok o yuzden soyledim.

ANSI kodlama ile turkce olan ş,ğ,ı harfleri otomatik olarak s,g,i olarak degisiyor.

/▌
/ \
Ben İngilizce Windows 7 kullanıyorum. build 7137 :cool:

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Uyumluluk modu tabi ki sorunu çözer; ama geçici bir çözüm. Zaten her açıldığında admin onayı isteyerek açılıyor (uyumluluk modunda). Ki bu da rahatsızlık verici.

Ayrıca uzantısı Notepad++ 'da tanımlı olmayan dosyalar uyumluluk modunda açılamıyorlar. DLL hatası vererek kapanıyor. Normal modda bu dosyaları normal bir şekilde sağ tıklayıp "Notepad++ ile aç" diyebiliyorken, uyumluluk modunda diyemiyorsunuz.

Ancak hem karakter problemini geçici olarak da çözmesi, hem de açılan dosyaları hatırlaması nedeniyle uyumluluk modu şu anda mecburi kullandığımız yöntem.

Bazen en basit şeyler bile gelmiyor insanın aklına. Bize hatırlattığın için teşekkürler Sivaspor.

Umuyorum ki hem oturum hatırlama, hem standart olmayan dosyaları açma hem de unicode karakter problemine çözüm getiren yeni sürüm kısa süre içinde çıkar.

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Uyumluluk modu tabi ki sorunu çözer; ama geçici bir çözüm. Zaten her açıldığında admin onayı isteyerek açılıyor (uyumluluk modunda). Ki bu da rahatsızlık verici.

Ayrıca uzantısı Notepad++ 'da tanımlı olmayan dosyalar uyumluluk modunda açılamıyorlar. DLL hatası vererek kapanıyor. Normal modda bu dosyaları normal bir şekilde sağ tıklayıp "Notepad++ ile aç" diyebiliyorken, uyumluluk modunda diyemiyorsunuz.

Ancak hem karakter problemini geçici olarak da çözmesi, hem de açılan dosyaları hatırlaması nedeniyle uyumluluk modu şu anda mecburi kullandığımız yöntem.

Bazen en basit şeyler bile gelmiyor insanın aklına. Bize hatırlattığın için teşekkürler Sivaspor.

Umuyorum ki hem oturum hatırlama, hem standart olmayan dosyaları açma hem de unicode karakter problemine çözüm getiren yeni sürüm kısa süre içinde çıkar.

UAC seviyesi sanirim yuksek senin sistemde,
Ayrica ozellikler penceresinde "Run As Administrator" secenegini aktif hale getirdiginizde bir daha sormamasi lazim guvenlik. ( Resimde var )

jr2lxe.jpg

Notepad++ da tanimli olmayan derken hangi tur dosyalardan bahsettigini belirtseydin sorununun cozumune bakabilirdik.

/▌
/ \

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Sivaspor kardeşim, söylediğin yer zaten aynı pencere. Yani o seçenekleri zaten uyguluyorum. ;) Benim dile getirmemdeki sebep, bütün bunların sorunu aslında çözmüyor olması. Bunlar sadece geçici olarak sorunları görmezden gelmek. :)

Dosya olayına gelince, örneğin ad_soyad.mod isimli düzmetin bir dosyaya sağ tıklayıp "Notepad++ ile düzenle" deyince DLL hatası veriyor ve açmıyor. Zaten "çözüm" noktasında bunun da geçici çözümü var, dosya menüsünden aç diyerek açıyorum, ya da sürükle bırak. Ancak dediğim gibi, benim dile getirmemdeki sebep bunların aslında bir çözüm olmadığı.

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2

Admin olayina binaen yazmistim ben, gecici cozum olabilir ama cozum cozumsuzlukten iyidir.
Bazen elindekilere sukretmek gerek :cool:
Sonucta Dosya menusunden ac diyerek yada surukle birak methodu ile de olsa acabiliyorsunuz dosyayi ve bu da sorunun hemen hemen cozuldugunu gosterir.

Demek istedigim hic yoktan iyi degilmi?
Insanoglu hic bir zaman elindekine sukretmeyi bilmiyor, yanlis anlama senin icin demiyorum genel itibariyle her zaman daha iyisini yada en iyisini isteriz.
Bir sekilde isimizi goren yada idare edecek durumda olabilecek birsey bizi mutlu etmez.
Garip bir ironiyiz biz.

☻/|sDn|
/▌
/ \

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Hiç yoktan elbette iyi. Ben de böyle düşünmesem yazılımı kullanmam. :) Buradaki mesele ise, "çalışması gerektiği şekilde çalışmıyor olması". Hani "daha az özellik" olsa, diyeceğiz ki "biz buna razıyız problem değil". Halbuki burada sorun bir özellikle eksikliği değil, var olan bir özelliğin hatalı olması. Hava yastığı sistemi hatalı olan bir araba gibi düşünebilirsin. Yani eğer hava yastığı olmasaydı, dert etmezdik, ama hava yastığı varken onun düzgün çalışması için uğraşmak, hatasını çözmeye çalışmak, şüphesiz yetinmezlik-memnuniyetsizlikten ziyade bir görevdir; olması gerekendir. Yoksa her frene bastığımızda açılan bir hava yastığı hem görevini yerine getiremez, hem de arabayı kullanmamıza engel olur.

Bunun dışında, insanoğlu için söylediğinde çok haklısın kardeşim.

DarkDance

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben windows 7 ye yükliyemedim nodepad ++ ı arkadaşlar

RaMSeN

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Kontrol Paneli - Saat, Dil ve Bölge - Yönetimsel - Unicode olmayan programların dilini Türkçe seçerseniz sorun düzeliyor.

bayrama

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Windows 7 de Unicode olmayan programların dili için ek bir ayar var.
Bölge ve Dil Seçeneklerine girin.
orda Yönetimsel diye bir sekme var,
Unicode olmayan programlar için geçerli dil:
Sistem Yerel Ayarlarını Değiştir... tıkayın ve orda Türkçe(Türkiye)yi seçin
sorununuz halledilmiştir.

RocKhan

Doçent
Reaksiyon puanı
15
Windows 7 de Unicode olmayan programların dili için ek bir ayar var.
Bölge ve Dil Seçeneklerine girin.
orda Yönetimsel diye bir sekme var,
Unicode olmayan programlar için geçerli dil:
Sistem Yerel Ayarlarını Değiştir... tıkayın ve orda Türkçe(Türkiye)yi seçin
sorununuz halledilmiştir.

64 bit xp kurdum aynı sorun bende oldu, google'da ararken bizim forumdan da cevap olduğunu görünce bi bakayım dedim iyi ki bakmışım, aynen dediklerini yaptım sorun çözüldü, teşekkürler.

skywalker3

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
"Kodlama" sekmesinden, "UTF-8 ile Kodla" seçeneğini işaretliyoruz.