Windows 7 gercekten farkli bir vista deneyimi.

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Az once Windows 7 yi virtualPC'ye kurdum.
Tek kelime soyleyebilirimki harikulade gidiyor.
Acilma suresi inanilmaz.
Ve VirtualPC ye ayirdigim RAM 768 mb iken HDD ise 10 gb
shader2 aero arayuzunu desteklemedigi icin yeni arayuzu test edemedim.
Ekran goruntuleri icin mesaj sonlarina bakin.

1- Paint deki degisiklikler.
Aslinda Paint degismemis yeniden bambaska bir paint olmus, tam profesyonel olmasada amator bir kullanici icin bile profesyonelce resim duzenlenebilir hale gelmis. Peki neler yeni?
Oncelikle yeni Fircalar,Tam 9 cesit birbirinden hunerli fircalar seffaflik derecesi ayarlanabilecek sekilde boyama yapilabilir.
23 adet geometrik seklin icini yada disini 8 farkli sekilde renklendirebiliyoruz ( su tarzi, yagli boya, pastel ... )
Renk paleti evrim gecirmis ve cok fazla secenek sunuyor.
Kesip bicme araclarida tamamen yeniden tasarlanmis, artik kare kesme zorunlulugu kalkmis, profesyonel foto araclarindaki istedigimiz alani secme sansimiz var. istersek sectigimiz alani seffaf olarak kesip/kopyalayabiliyoruz.
Cok degisik bir paint karsiniza cikacak....

2- Windows media Player 12
Evet Microsoft sozunu tutmus ve neredeyse codec paketlerinde bulunan butun kodlayicilari bunyesine katmis.
3gp den tutun mp4'e kadar onlarca cesit dosyaya dahili destek vermis ki buna Divx ve Xvid de dahil.
Arayuz wm11'e benzer gibi gorunsede biraz daha sicak olmus. Rengi wm8 ile Wm9'un karisimi gibi ama diger surumleri sevenler icin hala gorunum destegi mevcut.
Calma becerisi biraz daha iyi gibi daha hizli aciliyor ama henuz kutuphaneyi ayarlamadim o yuzden acilma hizini tam soyleyemiyecegim.

3- Kullanisli dostumuz hesap makinesinin gorunumu degismis, kullaniminda eklenen ozellikler ise:
Yapilan islem gecmisi,
Birim cevirme ozelligi ( bu ilk defa oluyor )
Tarih hesaplamalar ( Bu tamamen yep yeni bir sey )
Ozel hesaplamalar ( bir litre benzinle kac km gideceginizi soyleyebiliyor :mrgreen: ) ayrica ipotek ve kredi hesaplamalarida eklenmis
gercekten microsoft yapmadiklarini yapiyor gibi...

4- Oyunlar
Su anda vista oyunlari

5- Metin / Dokuman yazilimlari
Haber notu diye bir ozellik koymuski bildigimiz defterin ekran versiyonu :)
mouse ile yazilarimizi yazabiliyoruz yahut klavye girisi yapabiliyoruz.
bir cesit not tutma programi gibi, gunluk notlari tutulabilir.
Wordpad ise evrim gecirenlerden, SS gondersem ve 2007'nin desem inanmiyorum diyen cikmaz sanirim. o kadar benzer ancak.
Ozellikleri ile basit hemde rezil olan eski word pad'i unutturacak kadar marifetli olmus.
on olarak XPS gostericiside eklenebilir.

Masaustune DreamScene den farkli olarak dahili slayt gelmis ki bu vistada yok.
Ayrica efektleri degisken temalarda sayilabilir. Ve arkaplan muzigi eklenmis.

Bu arada Klasik baslat menusu ortalarda yok :)
Ve ev sinemasi icin kullanilan dev ekranlardaki okuma zorluklari icin DPI ayarlari biraz iyilestirilmis,
ayrica IE8 de metin hizlamada daha basarili diyebilirim.
Ve Vista uzerine gelistirilmis olsada ( Ki o zaman vista sp2 den cok sey beklememiz gerekecek ) yinede cok fazla artisi var.
ozellikle 768 mb ram de hic takilmadan xp gibi calisiyor olmasi bile hos.

Beta tester olmak istermisiniz?

Iste 10 adet ekran goruntusu...
Windows 7 Surum 6.1.6956 US Ultimate Beta Test

Videolar
http://www.youtube.com/watch?v=RvdL_CsoYXk
http://www.youtube.com/watch?v=dCVLiO332Z4
http://www.youtube.com/watch?v=TZnpBZNLd3A
http://www.youtube.com/watch?v=bWWwn_PuZgk
http://www.youtube.com/watch?v=v5gOw6HvDW8

Guncel Windows 7 derlemesi 7073'tur
Saygilar.

needforspeed

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Daha beta süreci belki çekirdek yapısını değiştirirler yada güncellerler yoksa çok kolay virüs yapılır. Bari bu sistemde virüs yayılmasın ve çalışmasın. Mac işletim sistemi bu konuda lider virüs işlemio :D

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ekran kartı ve diğer donanım gereksinimmleri neler stabil çalışabilmesi için ne istiyo bu iletim sistemi ve son olarak nezaman tam sürüm olarak yayınlanacak bi bilginiz varmı acaba

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
ekran kartı ve diğer donanım gereksinimmleri neler stabil çalışabilmesi için ne istiyo bu iletim sistemi ve son olarak nezaman tam sürüm olarak yayınlanacak bi bilginiz varmı acaba

Ekran karti olarak ozel bir sey istemiyor, lakin oyunlar, yeni arayuz ve media center icin en az 64 mb ekran karti istiyor bunlarsizda sade bir windows kullanilabilir. Islemci olarak cift cekirdekli bir islemci ve 1 gb ram ile gayet hizli calisabilir ( 768 mb ram ve 2 islemci ile takilmadan, kasilmadan calisiyor )

Tam olarak ne zaman cikacagi belli degil ama 2009 baslarinda beta sureci bitmis olacak ve RC ( Release candidate ) surum adayi olarak karsimiza cikacak yani ufak pruzler ve bazi iyilestirmelerin tamamlanacagi donem.
ve 2009 sonunda buyuk ihtimalle windows 7 karisimizda olacak.

Gercektende Vistadan cok cok daha ileride.:excl:

lutfu

Asistan
Reaksiyon puanı
4
peki Windows 7 yi virtual xp yükleyebilirim dimi

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
peki Windows 7 yi virtual xp yükleyebilirim dimi

Cift cekirdekli bir islemci ve 2 gb sistem bellegi varsa yukleyebilirsiniz.
virtual pc 2007 gerekiyor.

Bu arada bu sistem Beta ve sure kisitlamali, CD key girmeden kurmaniz gerekiyor.
Ayrica sistemde yol acabilecek butun sorunlar yukleyen kisiye ait sayiliyor.
Ucretsiz ( kirmadiginiz surece ) yasal.

coldnight

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Tüm özellikler tek bi pakette olacakmı yoksa vista gibi bir sürü versiyonu mu olacak

neydiyaaunuttum

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Ekran karti olarak ozel bir sey istemiyor, lakin oyunlar, yeni arayuz ve media center icin en az 64 mb ekran karti istiyor bunlarsizda sade bir windows kullanilabilir. Islemci olarak cift cekirdekli bir islemci ve 1 gb ram ile gayet hizli calisabilir ( 768 mb ram ve 2 islemci ile takilmadan, kasilmadan calisiyor )

Tam olarak ne zaman cikacagi belli degil ama 2009 baslarinda beta sureci bitmis olacak ve RC ( Release candidate ) surum adayi olarak karsimiza cikacak yani ufak pruzler ve bazi iyilestirmelerin tamamlanacagi donem.
ve 2009 sonunda buyuk ihtimalle windows 7 karisimizda olacak.

Gercektende Vistadan cok cok daha ileride.:excl:
güzelmiş sisteminkaldırımı diye merak ediyodum fazlasıyla karşılıyomuş
2.5 gb ram 64 mb ekran kartı ve intel centrino core2dou işlemci daha ne olsun iş sadece beklemeye kalmış şurda hepi topu 1 yıl kalmış vista fiyaskosundan sona umarım bu iyi bir deneyim olur
şuanda xp kullanıyorum gelen eleştiriler yüzünden vistaya geçmeyi hiç düşünmedim umarım bu iyi olur

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Tüm özellikler tek bi pakette olcakmı yoksa vista gibi bir sürü versiyonu mu olacak acaba

Ben ultimate olarak kurdum, elimdeki DVD de secme sansida yoktu zaten.
Lakin tam emin degilim ama windows 7 home premium dan baslamak uzere bu ozellikler bulunacak.
diger ekstra ultimate ozelliklerini ise ne microsoft soyledi nede burda gozle gorulebilecek bir fark var.

Beta tester olmak istermisiniz?

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
aktivasyon ve crack olayına girmediğin sürece ekran görüntüsü koymanda bir sakınca olmaz zira google'da aradığın zaman onlarca büyük sitede bir sürü ekran görüntüsü var, koymaktan çekinme bence, 6801 kurmuştum 6956 da bekliyor, bu hafta sonu kurup gerekirse ben atarım ekran görüntülerini, yalnız sanal kurmuyorum ben aero özelliklerini de inceleyebilmek için.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
1.86 işlemci 128 mb ekran kartı 2gb ram 200 gb seagate 7200 rpm hardisk bende çalışmaz herhalde:)

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
yaw arkadaşlar niye çalışmasın...
ben kullanıyorum...
hem de virtula falan değil direk kullanıyorum...
sistemimde sadece windows 7 yüklü...
sistemim de
core 2 duo t5500 1,66
ram 1,5 gb
ekran kartı 256 paylaşımlı intel mobil 945

aero yu destekliyor
yeni araç çubuğu nu destekliyor...
performansı çok güzel özellikle içerisinde 1696 tane yüksek çözünürlüklü resim dosyası olan dosya da resimleri çok hızlı bir şekilde görüntülemesi ne xp de ne vista da daha önce olmadığından çok daha başarılı...

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
yaw arkadaşlar niye çalışmasın...
ben kullanıyorum...
hem de virtula falan değil direk kullanıyorum...
sistemimde sadece windows 7 yüklü...
sistemim de
core 2 duo t5500 1,66
ram 1,5 gb
ekran kartı 256 paylaşımlı intel mobil 945

aero yu destekliyor
yeni araç çubuğu nu destekliyor...
performansı çok güzel özellikle içerisinde 1696 tane yüksek çözünürlüklü resim dosyası olan dosya da resimleri çok hızlı bir şekilde görüntülemesi ne xp de ne vista da daha önce olmadığından çok daha başarılı...

Benimki çift çekirdekli değil kardeş...:)

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
hımmm o konuda tecrübem yok ben 1.86 yı görünce direk benim 1,66 yla kıyasladım :S
ama aero temasını kullanmazsan belki görsellikten feragat edip kullanabilirsin :) ram iyi ekran kartı ve işlemci aero yu kullanmayacağı için fazla yorulmazlar hani çalışır gibi geliyor bana ama denemek lazım :)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
hımmm o konuda tecrübem yok ben 1.86 yı görünce direk benim 1,66 yla kıyasladım :S
ama aero temasını kullanmazsan belki görsellikten feragat edip kullanabilirsin :) ram iyi ekran kartı ve işlemci aero yu kullanmayacağı için fazla yorulmazlar hani çalışır gibi geliyor bana ama denemek lazım :)

Ful sürüm çıksında bi deneme yaparım zaten.;)

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
bende ms virtual de baktım gayet güzel zaten bir formattır ister pc gönül der win 7 :D

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
1.73 Ghz Centrino , 1,5 Gb DDR ram, 128 Mb paylaşımlı intel ekran kartı, 4200 rpm pata hdd, Xp sp3...

Yukarıda ki diz üstünde Microsoft virtual pc ile kullandım. Tavsiyem öncelikle kotalı kullanıcılar boşuna indirmesin, çünkü 3 güne kalmaz tekrar eski sisteminize dönersiniz, olan kotanıza olur.

İndiren arkadaşlar direk sistem olarak kurmasınlar, meraklarını Ms virtual pc programı ile gidersinler, çünkü yukarda dediğim gibi 3 gün sonra siliyorsunuz ;) Çünkü şu hali ile Vista'dan farkı yok.

W7'nin bu beta sürümünün daha kat edeceği çok yol var. 2 sene sonra inşallah güzel bir sistem olurda, bizde Xp'den direk W7'ye geçeriz.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
1.73 Ghz Centrino , 1,5 Gb DDR ram, 128 Mb paylaşımlı intel ekran kartı, 4200 rpm pata hdd, Xp sp3...

Yukarıda ki diz üstünde Microsoft virtual pc ile kullandım. Tavsiyem öncelikle kotalı kullanıcılar boşuna indirmesin, çünkü 3 güne kalmaz tekrar eski sisteminize dönersiniz, olan kotanıza olur.

İndiren arkadaşlar direk sistem olarak kurmasınlar, meraklarını Ms virtual pc programı ile gidersinler, çünkü yukarda dediğim gibi 3 gün sonra siliyorsunuz ;) Çünkü şu hali ile Vista'dan farkı yok.

W7'nin bu beta sürümünün daha kat edeceği çok yol var. 2 sene sonra inşallah güzel bir sistem olurda, bizde Xp'den direk W7'ye geçeriz.

1.86 işlemci 128 mb ekran kartı 2gb ram 200 gb seagate 7200 rpm hardisk

Ben bu laptopa kursam kasarmı kardeş..?:)

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
1.86 işlemci 128 mb ekran kartı 2gb ram 200 gb seagate 7200 rpm hardisk

Ben bu laptopa kursam kasarmı kardeş..?:)

Kasar, boşuna deneme. Cidden soruyormusun bu soruyu ? :) Ben özellikle düşük sistemimi yazdım ki fikir edinsin insanlar, sen hala soruyorsun "kasar mı ?" diye :happy:

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Zaten burda kimseye XP den hemen win7 ye gecin demiyorum ama denemekten zarar gelmez.
Tamamen ucretsiz. ( Beta surumleri belirli bir sure ucretsizdir, ilk mesaji takip ederek beta tester kaydi yaptirip orjinal win7 betasi ve cd keyine sahip olabilirsiniz, sonucta en az 1 yil ucretsiz kullanma sansiniz var )
Bu arada Centrino islemciler IVT desteklemiyor bu yuzden o makineye direkt win7 kurmak gereksiz bir risk olur.
Ayrica vistadan farksiz demek icin vistayi ya hic kullanmamis olmak lazim yada 3 gun kullanmis olmak :mrgreen:

Vista kotu bir sistem degil ( core2duo e6xxx ve ustu, amd x2 4200+ ve ustu ) pc ler icin.
zaten bu makineler icin vista daha iyi performans veriyor.
Win7 ye donersek.
simdiden asina olan kullanicilar win7 tam formuna ulastiginda yabancilik cekmeyecekler.
daha tam beta surecini bile atlatmamis bir sistemde vistaya nazaran cok yuksek performans veriyor.
Zaten win7 de 1-2 ghz lik p4 ve 256 ram makineler icin cikmayacak.
hem yeni isletim sistemi isteyip hemde butun ozelliklerini istemek biraz hayal kurmak olur.
xp bile bugun 1 gb alti pc lerde sisiyor,
yinede win7 en azindan s775 li p4 lerde vistadan cok daha iyi performans verecektir bence. yine mobil centrinolarda ayni sekilde.
2005 sonrasi islemcileri olan pc ler icin vista zaten sorun cikaracagini sanmiyorum.
tek problem cok nadirde olsa bazi programlarin vistada tam calisamamasi bununda sorumlusu microsoft degil tembel yazilim gelistiriciler.
Sene 1999 da WindowsXP ye ocu gibi bakarlardi, 2002 yilina kadar bir cok kullanici w98 de inat etsede Dx9 ve yeni p4 ler galip geldi. ( DirectX 9.0 b ve c aslinda sadece xp icin tam uyumludur, vistaya DX9c kurmazsaniz directx9 kurulmayinca dusuk calisan DX9 performansi kurulsa bile XP kadar verimli calisamiyor. )
Simdi ayni sey vista ve win7 de de yasanacak.
Eskide her zaman hikmet olsaydi bugun 8086 islemcileri kullaniyor olurduk eyahut Commodore 64 ler ve Amiga 600 leri.

Deneme imkani olanlara win7 oneririm.
1-2 gb ram en az dual core islemcisi olanlarinda vista kullanmaya baslamalarini tavsiye ederim.
cok degil 1-2 hafta sonra xp size uzayli gibi gelecektir.

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar sanal makine daha fazla performans istiyor, aynı anda ik isistem çaılştığı için, ve ayrıca esas aero tarzı özellikelrden yararlanmak için normal kurulum tavsiye ederim, b6956'da boot manager'a da el atmışlar, önceki vista veya xp'nize ulaşmanızda hiç bir sorun olmaz, gayet iyi.

Musty

Asistan
Reaksiyon puanı
1
vistadan farklı belirgin özellikleri var mı öne çıkan?

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Kimsenin denemesine engel olmak gibi bir niyetim yok, sadece ana sisteme kuracaklar için zaman kaybı olacak, önceden uyarmak istedim.

Şahsen yeni sistemleri uzaylı gördüğümüzden kullanmıyor değiliz, daha önceki sayfada belirtilen özelliklere sahip bir makina olduğu için , yeteri kadar performans alamıyacağımı bildiğim için kuramıyorum.

Yeni sistemi denemekten elbette zarar gelmez, hatta katılıyorum bu görüşe, Vistanın ilk Rc1 sürümü çıktığında sistemine kurup deneyen ilk kişilerden biriyim, hatta ilk izlenimlerimi SDN ile paylaştım. Buradan bakabilirsiniz. (İYS sistemi değiştiğinden dolayı Google ön bellekten verdim ;) )

Vistayı değil 3 gün 33 günden fazla kullanmış biriyim. Sizinde belirttiğiniz gibi İyi bir sistemle Vistanın meyvelerini topluyorsunuz, ancak çıkacak yeni Windows 7 için iyi bir sistemi bırakın, Şuan yeterli performans ile vistayı çalıştıramadığından dolayı, Xp yüklü satılan Eee pc ve netbookların, Windows 7'yi çok rahat çalıştıracağına dair haberleri görüyoruz internette.

Bizde bu haberler doğrultusunda beklentimizi ona göre belirliyoruz, yani en azından "Zaten win7 de 1-2 ghz lik p4 ve 256 ram makineler icin cikmayacak" şeklinde değilde, 1.6 ghz lık atom işlemcili Eee pc'lerin performanslı çalıştıracağı bir Windows 7 beklentisi içerisindeyiz.

sivaspor

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2
Kimsenin denemesine engel olmak gibi bir niyetim yok, sadece ana sisteme kuracaklar için zaman kaybı olacak, önceden uyarmak istedim.

Şahsen yeni sistemleri uzaylı gördüğümüzden kullanmıyor değiliz, daha önceki sayfada belirtilen özelliklere sahip bir makina olduğu için , yeteri kadar performans alamıyacağımı bildiğim için kuramıyorum.

Yeni sistemi denemekten elbette zarar gelmez, hatta katılıyorum bu görüşe, Vistanın ilk Rc1 sürümü çıktığında sistemine kurup deneyen ilk kişilerden biriyim, hatta ilk izlenimlerimi SDN ile paylaştım. Buradan bakabilirsiniz. (İYS sistemi değiştiğinden dolayı Google ön bellekten verdim ;) )

Vistayı değil 3 gün 33 günden kullanmış biriyim. Sizinde belirttiğiniz gibi İyi bir sistemle Vistanın meyvelerini topluyorsunuz, ancak çıkacak yeni Windows 7 için iyi bir sistemi bırakın, Şuan yeterli performans ile vistayı çalıştıramadığından dolayı, Xp yüklü satılan Eee pc ve netbookların, Windows 7'yi çok rahat çalıştıracağına dair haberleti görüyoruz internette.

Bizde bu haberler doğrultusunda beklentimizi ona göre belirliyoruz, yani en azından "Zaten win7 de 1-2 ghz lik p4 ve 256 ram makineler icin cikmayacak" değilde, 1.6 ghz lık atom işlemcili Eee pc'lerin performanslı çalıştıracağı bir Windows 7 beklentisi içerisindeyiz.

1.6 ghz lik atom islemcisinin mimarisi core serisinin mimarisine sahiptir bu yonuyle p4 1-2 ghz den kastim olan s478 modellerdekinden kat kat fazla basarim soz konusu.
2 gb bellekli EEEPC ler Vista home premium'u sorunsuz bir sekilde calistirabiliyor ve kullanilabiliyor ama bu ne kadar zevk verir oda ayri bir konu.
Benim yorumunuzda takildigim nokta ise vistadan farki yok demeniz.

Ben vista'yi Virtualpc de bu kadar hizli ve stabil calistiramadim ustelik 10 gb hdd ve 768 mb bellek.
bu vistadan farkli oldugunun en basit gostergelerinden biri. bunun da sebebi tahminime gore win7 vista gibi hemen Bellek alanini isgal etme mantigiyla hareket etmiyor sadece gerekli servisler ve programlar calistiriliyor boylece hem basarim yukseliyor hemde sistem daha hizli calisabiliyor
ayni konfigurasyonda ne vista nede xp ayni hiza sahip degil ( Sanal pc de ) . Tabi bu testim de xp, vista ve win7'nin en ust surumlerini kurmus olup salt isletim sistemi olarak denedim. yani ekstra program vs kurmadim.
Diger arayuz ve islevsel yeniliklerde o kadar hafife alinacak seyler degil.
sonucta yillardir degismeyen bir paint, wordpad ve hesap makinesine sonunda el atilmis.
ayrica powershell hem grafik arabirimi hemde komut satirindan kontrol edilebiliyor.
Ben ve diger bir kac yorumcunun belirttigi uzere henuz beta surecini bile tamamlamamis bir sistem icin oldukca iyi.
hic bir vista RC yada betasi nede pre-alfa ve MS'i ( Mile stone, ki o zaman adi Longhorn'du ve ben denemistim ) bu kadar ciddi bir beklenti icine sokmamisti.
Simdi win7 ne kadar cok denenir ve FeedBack ( geri bildirim ) alirsa gelisimi o kadar hizli olabilir ve buna katkida bulunabiliriz.
sonucta legal yada illegal bir sekilde windows surumleri kullaniyoruz en azindan o corbada tuzumuz olmasada biberimiz olur :mrgreen:

Yorum ve goruslerinize tesekurler.