vBulletin mi? SMF mi?

vBulletin mi ? SMF mi ?

  • vBulletin

    Kullanılan: 57 49.6%
  • SMF

    Kullanılan: 58 50.4%

  • Kullanılan toplam oy
    115
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
Son oylar VB'ye gitmiş hep.

SMF açık ara öndeydi.

Ben de Vbulletin'e verdim oyumu :D
 

NoNeTheLeSs

Asistan
Katılım
11 Kasım 2008
Mesajlar
345
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
vBulletin ile sadece bir kaç haftalık geçmişim olsa da kesinlikle vBulletin diyorum. Bir webmaster ve yazılımcı gözüyle bakacak olursam benim için nedenleri ;

- vbSeo ile çok güçlü bir google optimizasyonu gücüne kavuşuyorsunuz ve gelen ziyaretçiyi direkt olarak etkiliyor.
- Büyük ziyaretçi kapasitesine sahip forumları kaldırma konusunda çok profesyonel çözümleri var.
- Entegrasyon ve kod yazma konusunda gerçekten çok güçlü platformlara sahip. Eklenti ve Ürün sistemleri sayesinde kodlarına direk olarak müdahale etmeden rahatlıkla sisteme müdahale edebiliyorsunuz.
- Şema sistemi gerçekten çok güzel ayarlanmış, bir çok ayarı yönetim panelinden direk olarak yapabiliyorsunuz.

SMF'i özellikle lisans ücreti almamaları noktasında ve gelişim noktasında çok güçlü bir alternatif olarak görüyorum; fakat profesyonel düşünüldüğünde kesinlikle vBulletin daha iyi bir tercih olarak ön plana çıkıyor.


Kesinlikle katılıyorum..


Nonetheless hocam çok kullanılması "iyi" olduğunun bir göstergesi değil ki. :) Biliyorsun biz Türk milleti olarak inanılmaz özenti olduğumuz için "forum" anlamında ilk gördüğümüz şeylerden biri vBulletindi. O yüzden çok kullanılması normal. Yani Internet Explorer gibi düşün; insanların karşısına ilk o çıktığı için bu kadar çok kullanılıyor ve daha da kötüsü, bilinçsiz kullanıcıya başka bir tarayıcı sunduğun zaman "hani bunda internet yok" diyor.

Yani vBulletin kullanan forumların çoğu sadece özentiden kullanıyor; vBulletin olmayınca bir forumu varmış gibi düşünemiyor. :)

Artı yine insan psikolojisinden kaynaklanan bir durum. Pahalı olunca mutlaka daha iyidir anlayışı hakim. Bir kaç ay önce Fransa'da testini bile yapmışlar. 10 € değerinde şaraplarla 90 € değerindeki şarapların fiyat etiketlerini değiştirip insanlara tattırmışlar ve çoğunluk üzerinde 90 € yazanı beğenmiş. Halbuki aslında o 10 €'luk olanı. :)

Sonra örneğin vBulletinin kodlarını amatör olarak incelediğimde bile profesyonellere kesinlikle yakışmayacak çok amatör mantık hataları ve kirli kodlama görüyorum. Örneğin vBulletin 3.7.2 gibi oldukça yeni bir sürümün index.php dosyasında gördüğüm koda bak:

Kod:
(($vbulletin->options['displayloggedin'] == 1 OR $vbulletin->options['displayloggedin'] == 2 OR ($vbulletin->options['displayloggedin'] > 2 ))
Basitçe bir değişkenin "1 ise, veya 2 ise veya 2'den büyük ise" şeklinde sorgulanmasıdır. Biraz Reha Muhtar sorusu gibi.
- Kaç çocuğunuz var?
- Dört.
- Kaç tanesi kız?
- İki tanesi.
- Peki erkek çocuğunuz var mı..

:)

O kodun yaptığı şey şudur:
Kod:
($vbulletin->options['displayloggedin'] >= 1)
Gördüğün gibi çok amatörce. Bazen vBulletin programcılarının kodları bilerek bu kadar karıştırdığını düşünüyorum.

Yani açıkçası ben vBulletin'in profesyonelden ziyade "ne varsa koyalım abi" mantığıyla çalıştığını düşünüyorum. Böylece webmasterların çoğunun işine yaramasa bile sırf fazla özelliği olduğu için tercih edilmesi sağlanıyor. Böylece fazla müşteri geliyor ama hem forum amacından sapıyor hem de hantal bir yazılım çıkıyor ortaya.

Buna ilaveten, ihtiyaç noktasında da değerlendirme yapmak lazım. Örneğin SMF geliştiricileri bir çok özelliği bilerek eklemezlerdi foruma; bazen o kadar acayip şeyler istenirdi ki, adamlar şunu söylemek zorunda kalırlardı; "bu bir sosyal ağ yazılımı değil değil, bir forum yazılımı ve biz öyle kalmasını istiyoruz". Şimdi foruma galeri özelliğini varsayılan olarak koyup da sistemi kasmanın ve kullanımı zorlaştırmanın bir anlamı yok; adı üstünde: forum. Eğer o site resim galerisi özelliği istiyorsa, zaten tüm forum yazılımları için resim galerisi eklentisi mevcut. Ama dediğim gibi "ne varsa koyalım" mantığıyla çalışınca konuda oldukça "amatör" olan bir çok webmasterın ilgisini çekiyor bu. "Galeri özelliği varmış abi bunun" deyip kullanmayacaksa bile bunu tercih ediyor. İhtiyacı olan zaten ona göre değerlendirip kendisi için en uygun yazılımı seçmeli ki bu durumda vBulletin'in ve SMF'in birbirine göre farklı özellik, avantaj ve dezavantajları gayet tabii olabilir.


Katılmıyorum. Bkz. (Ucuz etin suyu kara olur. // 3 liralık fener o kadar yanar. //)
vBulletin yazılımını sadece index.php dosyasına göre değerlendirmek çok amatörce olur. SMF dosyalarını incelediğimde bundan 3 ay önce rahat rahat güvenlik sıkıntıları oluşturabilecek, canavar gibi server isteyecek sql döngüleri ve kodlamaları ile karşılaştım herneyse gelelim konumuza.
Şu şekilde anlatmaya başlıyayım.

>> vBulletin de güvenlikte pek sıkıntı çekmezsin. (Peki neden ?)

Eee ücret ödedin. İnsanları mağdur durumda bırakamazsın, o kadar çalışanı var didik didik didikliyorlar her ayrıntısını. Gelişmiş ülkelerde Türkiye dahil (Germany - Hungary - China vs ..) gelişmiş çalışanları mevcut. Net kullanıcı sayısını bilmiyoruz ama SMF'den fazla olduğu bu yıl itibariyle kesinleşmiştir.

>> vBulletin'de aradığın her özelliğe çok çabuk ulaşabilirsin (Nasıl ?)

Kodlayıcılar, çalışanlar aldıkları paranın hakkını vermek zorunda o yüzden en gelişmiş özellikleri en ince ayrıntısını düşünüp kodlarlar. Web aleminin güncel özelliklerini denetlerler. Bunun için vBulletin daha çok tercih edilir.vBulletin için birçok eklentiler ve hackler yazılmıştır.Çok uğraşanı vbulletin manyağı olan insanlar var.

>> vBulletin mi görünüm bakımından güzel SMF mi ? (Gelin birlikte yanıtlayalım )

Şu an ki SMF temasını açık konuşmak gerekirse ben beğenmiyorum. Bunun için tema çalışmalarına başladım.Uzun süre SMF kullanan arkadaşlar hemen SMFFFFF diyeceklerdir. Gözleri aşina olduğu için. Ama objektif olursak vBulletin'in tasarım açısından SMF'den önde olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. (Neden) Kullanımı basit, göze hoş ve insanı bunaltacak cinsten değil. İnsanlar girdikleri zaman bir daha girmek isteyecekler. Dikkat ettiyseniz SMF temaları yapılırken çoğunlukla vBulletin temalarından esinlenilir veya birebir aynısı yapılmaya çalışılır. (Taklitler asıllarını yüceltirler!) Postbit_Legacy - Postbit özelliği üzerine yazılmış eklentiler daha aklıma gelmeyen tema kısımları hep vbulletinden esinlenilmiştir. Grafiksel olarak bir vbulletin forum geliştiricisi forum kullanıcılarını yönelik bir tema yaparken öncelikle düşündüğü ilk şey şudur. "Öyle bir tema yapmalıyım ki ziyaretçi hayran kalmalı" Girdiğim her SMF sitesinde yaklaşık olarak tema bakımından incelediğimde %80'i siyah. Anlam veremiyorum. İçimi karartıyor ve hemen sayfayı kapatıyorum. Mesela örnek olarak Adobe kullanıcılarının toplandığı bir site var ki yazılımı vBulletin tema bakımından gerçekten hoş tasarımlar meydana getirmişler. (Adresi merak edenler P.M atsınlar)

>> Son olarak şunu söylemeliyim ki vBulletin SMF yarışmasında vBulletin öndedir ve her zamanda önde olacaktır. Biz vBulletin geliştiricileri sürekli gündemi takip ediyoruz. vBulletin 4 sürümünde çığır açacak. (Tablolar gidecek Sunucu dostu kodlamalar sorgular gelecek) Ayrıca vBulletinde bir sorununuz olduğu zaman araştırılması ve hatanın giderilmesi uzun sürmez vBulletin kullanıcısının çok olmasıyla beraber aynı hatayı yaşayan kullanıcılarında olması bilgilerini paylaşması size kolaylık verir.

Konuyu artık kilitlemek istiyorum. Neticede SDN vBulletin lisansını aldı. Kullanıma başlandı.Bizim yapmamız gereken vBulletine alışmak SMF ön yargısını beynimizde öldürmektir. Gün geçtikce vBulletin' e ve benim sözlerime hak verecek zamanı gelecek Forum güzelleştirmeleri ve fonksiyonları için bana teşekkür bile edeceksiniz...

Saygılarımı sunuyorum.
Bütün iyi günler sizinle olsun...
Kalbinizden mutluluklar yüzünüzden gülücükler eksik olmasın....




 

NoNeTheLeSs

Asistan
Katılım
11 Kasım 2008
Mesajlar
345
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Sanırım yazdığım mesaj tepki gördü tüm arkadaşlardan özür diliyorum.
 

Ceo

Öğrenci
Katılım
29 Kasım 2008
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Gözüm kapali Vb derim.. Nedeni ise, Smf'yide VBulletin'inide (Bir çok sürümlerini) kurdum kullandım.Smf'nin güvenlik açiği çok En azından, VB'ye Oranla çok.VBulletin'e alışmamdan ötürü gelen birşey midir bilmiyorum ama, VB'yi seçmemin bir diğer unsuruda, açımdan çok daha kullanışlı Pratik görselli olmasidir..
 

despon

Öğrenci
Katılım
21 Ekim 2008
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Elbette herkes kendi sitesinde kullandığı forum için beğenide bulunuyor. Bende uzun yıllar SMF kullandım ve halen kullanıyorum oldukçada memnunum. Tabiki bunun en büyük avantajı ücretsiz olması ve her türlü sorunda ve problemde ulaşabileceğim bir çok destek siteleri mevcut.
SMF'mi vB'mi sorusuna elbette : SMF derim.
 

f1death

Öğrenci
Katılım
4 Kasım 2007
Mesajlar
7
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Güvenlik açığı nedeniyle Vb derim, güvenlik açığı olmasa düşünmeden SMF derim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Son mesajlar

Üst