vBulletin mi? SMF mi?

vBulletin mi ? SMF mi ?

• vBulletin

Kullanılan: 57 49.6%
  • SMF

Kullanılan: 58 50.4%

• Kullanılan toplam oy
    115
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

MasterX

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar ben vBulletin uzmanıyım.Lakin SMF'yi sevenlerin çok olduğunu biliyorum.Bu durumu anket ile görmek istedim.Lütfen vBulletin mi ? SMF mi ? adlı ankete katılınız.Böylecelikle vBulletin'in mi ? özellikleri daha iyi SMF'nin mi ? özellikleri daha iyi anlamış oluruz.

Bu konuyu açmamın nedenlerinden biriside SDN'nin vBulletin'e geçmesidir.

Not: Ankete ben oy vermeceğim.

Saygılarımla.

Son düzenleme:

StryKer

Doçent
Reaksiyon puanı
5
vBulletin dünyanın tartışmasız en iyi forum sistemidir. ;)

MasterX

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Lütfen ankete katılanlar, hangi scripte oy verdiyse sebebini açılarlarsa sevinirim.

lDword

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SDN'yi SMF Forum sistemini kullanırken de takip ediyordum ancak VBulletin'e geçince üye oldum.Kullanıcı adına SMF'nin avantajlarını pek bilmiyorum ama VBulletin pek çok yerde yaygın şekilde kullanılan ve kaliteli bir forum sistemi.O yüzden oyum VBulletin.

Tr-turqx

Öğrenci
Reaksiyon puanı
15
Vbulletin Her Yönden En İyisi İşi Bilenler Bilir....!

MasterX

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SDN'yi SMF Forum sistemini kullanırken de takip ediyordum ancak VBulletin'e geçince üye oldum.Kullanıcı adına SMF'nin avantajlarını pek bilmiyorum ama VBulletin pek çok yerde yaygın şekilde kullanılan ve kaliteli bir forum sistemi.O yüzden oyum VBulletin.
Yorumunuz için teşekkür ederim.

Muzurr

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Aslında hiç anlamam vBulletin SMF den falan ama ben SMF zamanında konulara girerken çok kasılıyordu donuyordu filan.O yüzden onu sevmiyordum ama görünüş amaçlı hoştu :)
Vbulletin de böyle bir sorun yok o yüzden vBulletin Dedim ;)

MasterX

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aslında hiç anlamam vBulletin SMF den falan ama ben SMF zamanında konulara girerken çok kasılıyordu donuyordu filan.O yüzden onu sevmiyordum ama görünüş amaçlı hoştu :)
Vbulletin de böyle bir sorun yok o yüzden vBulletin Dedim ;)
Yorumunuz için teşekkür ederim.

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
@masterx sizden öğrenmek isterim smf mi iyi vbulettin mi bence smf çok daha iyi o kadar bilgili olmasamda smf nin kodları daha kolay geliyor dosyaları kolayca karıştırabiliyorum falan vbulettin herzaman bana karışık gelmiştir vbulettin neden seçmeliyiz açıklayabilirmisin vbulettinin artılarını eksileri smf ile karşılaştırırsan bizide bilgilendirmiş olursun şimdiden teşekkürler

MasterX

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@masterx sizden öğrenmek isterim smf mi iyi vbulettin mi bence smf çok daha iyi o kadar bilgili olmasamda smf nin kodları daha kolay geliyor dosyaları kolayca karıştırabiliyorum falan vbulettin herzaman bana karışık gelmiştir vbulettin neden seçmeliyiz açıklayabilirmisin vbulettinin artılarını eksileri smf ile karşılaştırırsan bizide bilgilendirmiş olursun şimdiden teşekkürler
Selamlar;

vBulletin & SMF

Arkadaşlar evet SMF'nin kullanımı size kolay gelebilir.Ama vBulletin scriptide kolay yapılmış bir script değildir.Ama vBulletin , SMF scriptinden daha iyidir.Neden iyidir ?

1)vBulletinde yapacağınız SEO,Tags,Sitemap ile Google'da çıkma şansınız çok kolay.
2)vBulletin'de artık neredeyse herşeyin eklentisi çıktı , çıkıyor.Yani vBulletin'i pek bilmeyen bile eklentiyi Admin CP (Admin Paneli)'nden eklentiyi yükleyerek işi halledebilir.
3)vBulletin'in Admin Cp'si SMF'den daha geniştir.Geniş derken neredeyse Admin Cp'den herşeyi yapabilirsiniz.
4)Nitekim şunu söylemek gerek ki Google vBulletin'i çok seviyor.Yani yukarıda dediğim gibi vBulletin forumunuza SEO,Tags,Sitemap yaptığınızda google'da çıkma şansınız çok yüksek.
5)vBulletin'i bilmeyenler için çok zor gelebilir vBulletin.Ama vBulletin düşünüldüğü kadar zor değildir.Hatta vBulletin'in tüm forum scriptlerinden daha basit olduğunu söyleyebilirim.
6)Dünya'daki büyük forumların çoğu vBulletin forum scriptini kullanıyor.Şimdi adres vermeyeceğim reklam olur diye.
7)vBulletin'deki tasarımlar SMF'dekine göre daha profesyonel ve fonksiyoneldir.
8)vBulletin'i öğrendiğinizde ondan vazgeçemeyeceğinize eminim.;)

Not: vBulletin lisanslı bir forum scriptidir.SMF ise lisans derdi olmayan bir forum scriptidir.

MoNsTeRaZoR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Bence SMF.Çünkü hem daha işlevseldi hem de daha güzel bir görünüme sahipti.Ama v-bulletin illa ki kalacaksa daha değişik ve güzel bir tema seçilebilir.

bilmiş*gülücük

Profesör
Reaksiyon puanı
48
bence vbulletin çünkü daha rahat geldi bana hakketen diğeri kasıyodu yavaştı bunun görünüşüde çokçok hoş ve daha kapsamlı :)

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
SMF daha sade ve zarifti. Vbulletin'e de alıştım ama tercihim SMF'den yana

rocky61

Asistan
Reaksiyon puanı
0
vBulletin benim için çok daha iyi sıklıkla kullandığım birşey hernekadar teknik detaylarını bilmesemde

betelguese

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SMF nin kastığını düşünmüyorum. SDN smf iken; kasmasının en büyük nedeni sağındaki solundaki reklamlardı.. Gidin bakın vbulletinde bol reklamlı forumlara onlarda kasıyor.

Ben de vbulletin diyorum. ama ben kendi sitemde smf kullanıyorum çünkü lisans bedeli yok.

technonur

Asistan
Reaksiyon puanı
0
görünüm açısından smf fonksiyonellik bakımından vbullettin

erdemgazetesi

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Vbulettin

Fakat SDN eksikleri tamamlarsa sorun çıkmaz. Herkes beğenir o zaman

RadoN

Dekan
Reaksiyon puanı
3
Simple Machines Forum

vb'nin özellikleri daha çok (grup, albüm vs.vs.).. google indexlenme olayında da SMFden daha iyi olduğunuda biliyorum.. ama açık kaynak kod önde gelir.. forum sistemlerim istek olarak vb denmezse herzaman SMF kullanırım.. ama betadan bi kurtulamadı.. bu aralar vb 3.7.x kullanıyom..

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Selamlar;

vBulletin & SMF

Arkadaşlar evet SMF'nin kullanımı size kolay gelebilir.Ama vBulletin scriptide kolay yapılmış bir script değildir.Ama vBulletin , SMF scriptinden daha iyidir.Neden iyidir ?

1)vBulletinde yapacağınız SEO,Tags,Sitemap ile Google'da çıkma şansınız çok kolay.
2)vBulletin'de artık neredeyse herşeyin eklentisi çıktı , çıkıyor.Yani vBulletin'i pek bilmeyen bile eklentiyi Admin CP (Admin Paneli)'nden eklentiyi yükleyerek işi halledebilir.
3)vBulletin'in Admin Cp'si SMF'den daha geniştir.Geniş derken neredeyse Admin Cp'den herşeyi yapabilirsiniz.
4)Nitekim şunu söylemek gerek ki Google vBulletin'i çok seviyor.Yani yukarıda dediğim gibi vBulletin forumunuza SEO,Tags,Sitemap yaptığınızda google'da çıkma şansınız çok yüksek.
5)vBulletin'i bilmeyenler için çok zor gelebilir vBulletin.Ama vBulletin düşünüldüğü kadar zor değildir.Hatta vBulletin'in tüm forum scriptlerinden daha basit olduğunu söyleyebilirim.
6)Dünya'daki büyük forumların çoğu vBulletin forum scriptini kullanıyor.Şimdi adres vermeyeceğim reklam olur diye.
7)vBulletin'deki tasarımlar SMF'dekine göre daha profesyonel ve fonksiyoneldir.
8)vBulletin'i öğrendiğinizde ondan vazgeçemeyeceğinize eminim.;)

Not: vBulletin lisanslı bir forum scriptidir.SMF ise lisans derdi olmayan bir forum scriptidir.

Aslında Troy kelleler uçabilir dediğinden beri vBulletin diyorum ama bir webmasterın bu konudaki görüşü özellikle değerlidir; o yüzden gereken değeri veriyor ve cevaplamak istiyorum.

1- Somut bir örnek yok bu konuda, aslında hiç bir kanıt yok.
2- Paket kurulum olayı, modern forum yazılımlarının hemen hepsinde böyledir zaten, SMF, phpBB ve benzeri. Dolayısıyla bu vB için bir üstünlük değil.
3- İlk olarak vBulletin ile tanışmış ve uzun süre vBulletin kullandıktan sonra SMF'e geçmiş birisi olarak gönül rahatlığıyla diyebilirim ki vBulletin'in yönetim paneli SMF'den daha geniş değil, daha karmaşıktır. vBulletin'in SMF'ten bir kaç fazladan özelliği muhakkak vardır, zaten her forum yazılımının birbirine üstünlüğü olur, SMF'te olup vBulletin'de olmayan çok kullanışlı özellikler de mevcut. Aslında vBulletin'de, neredeyse her iki üç ayar için ayrı bir ayar sayfası düzenlenmiş, soldaki menünün çokluğu bundan kaynaklanıyor ve kişilerde yönetim panelinden her türlü şeyin ayarlanabildiği kanısına sebep oluyor. Aslında bu, kullanışsızlığın bir göstergesi, iyi bir kategorizasyon yok, içine giren bir daha çıkamıyor.
4- Aslında bu birinci maddeyle aynı. Ayrıca bu konuda bir kanıt yok, söylenti var. Hatta bunun aksini bile ıspatlayabiliriz:

Google'ın siteleri dizinlemek için belirlediği bir algoritma var ve bunun adı Türkçe "sayfa puanı" veya "sayfa derecelendirmesi" anlamına gelen "Page Rank" sistemi. Google, veritabanına kayıtlı her siteye 0-10 arasında bir puan verir ve o puan ne kadar yüksekse o siteyi o kadar sık ve fazla ziyaret eder. Gelelim vBulletin ve SMF'in puanlarına.

vBulletin sisteminin resmi sitesi olan vbulletin.com, 2000 yılında yayın hayatına başlamış ve sayfa puanı 6, oysa SMF yayın hayatına 2003 yılında yani tam üç yıl sonra başlamış olmasına rağmen vBulletin'i yakalamış ve geride bırakmış, sayfa puanı 7. Ayrıca vBulletin'in forum adresi olan vbulletin.com/forum 'un sayfa puanı 5 iken, SMF'in forum adresi olan simplemachines.org/community 'nin sayfa puanı 6. Yani her durumda SMF daha genç olmasına rağmen Google tarafından daha çok seviliyor demektir.

5- vBulletin kodlama olarak belki de en zor forum scriptidir çünkü kodlamarında düzensizlik göze çarpıyor, ben buna kirli kodlama diyorum. Kodlara dışarıdan müdahaleyi özellikle zorlaştırmışlar diye düşünüyorum. Bu arada kirli kodlamaya bir örnek verelim:

Aşağıdaki kod, vBulletin'in şu anki son sürümünden (3.7.2) bir alıntı:
(($vbulletin->options['displayloggedin'] == 1 OR $vbulletin->options['displayloggedin'] == 2 OR ($vbulletin->options['displayloggedin'] > 2 ))

Oysa bu kod basitçe şu şekilde yazılmalı:
($vbulletin->options['displayloggedin'] >= 1)

Çok basit bir mantık hatası var burada. vBulletin'in kodu diyor ki; "sonuç bir ise, ya da sonuç iki ise ya da sonuç ikiden büyükse" benim yazdığım alternatif kod ne diyor: "sonuç bire eşit veya büyükse".

6- Malesef dünyadaki büyük forumların bir kısmı sadece "paralı" olduğu için vBulletin tercih ediyorlar, çünkü paralı olanın daha profesyonel olduğu gibi ilginç bir zanna sahipler. Hatta muhtemelen daha pahalı sistemlerden haberdar olsalar onları tercih ederler. Ayrıca dünyanın en büyük forumları arasında SMF kullanan ve üye sayısı milyonlarla ifade edilen forumlar da var. Bir de fazla kullanılıyor olması daha kaliteli olduğuna bir kanıt değildir, sadece daha yaygın destek olması ihtimalini kuvvetlendirir.

7- vBulletin'deki bazı tasarımların SMF'e oranla daha profesonel olduğu doğru, sanırım vBulletin'in kullanıcı fazlalığından kaynaklanıyor, zaten 3 yıl daha erken başlamış olmanın verdiği bir avantaj da var. Ancak daha kullanışlı olduğu konusuna katılmıyorum.

8- Ben vBulletin'i öğrendikten sonra SMF'e geçenlerdenim.

Birkaç konuya da ayrıca değinmek istiyorum;

SMF'ten vBulletin'e geçiş konusunda çok önemli bir aksaklık oldu, şifreler çalışmadı. Çünkü SMF sha1 hash metodunu kullanırken vBulletin md5 hash metodunu kullanıyor, vBulletin gibi profesyonel bir yazılımın böyle basit ama hayati bir konuyu atlamış olması ilginç. Zira pazardaki en basit forum yazılımları bile buna çözüm getirmişler, ama vBulletin getirmemiş. Yapabilecek olduklarından kuşkum yok, ama böyle hayati bir konuyu atlamış olmaları kötü. Çünkü şifre olmazsa üyeler olmaz, üyeler olmazsa forum da olmaz! (Bahsettiğimiz sürüm yine son sürüm vBulletin 3.7.2)

vBulletin'de gereksiz küçük büyük çok fazla özellik olduğunu düşünüyorum, bu da kullanımı zorlaştırıyor, zira ücretli bir yazılım olduğu için müşterileri ne derse yapmak zorunda kalıyorlar, ne bulurlarla ekliyorlar içine ve yazılım bir sürü farklı ihtiyacı birden gidermeye çalıştığı için karmaşıklaşıyor; gereksiz yere de sunucuya ek yük bindirmiş oluyor. Bugün vBulletin'i 2.x ve 3.x sürümleriyle kıyaslarsanız, 3.x 'lerin portallaşmaya başladığını görürsünüz. :) Bu anlamda vbulletin forum çizgisinden iyice kaydı, yakında resmi olarak portala ve ardından içerik yönetim sistemine dönüşmesi yüksek ihtimal. :) SMF ise forum çizgisini korudu ve bazı özellikler bilerek eklenmedi SMF'e; eklenti olarak sunulmasının daha uygun olacağı düşünüldü. Adı üstünde, "simple" yani "basit", kullanışlılık ön planda, ne amaçla yapıldıysa o. Bu anlamda vBulletin'de biraz maymun iştahlılık var.

Kirli kodlamaya bir örnek daha vereyim, ayarı yapılabilecek şeylerin ayarsız bir şekilde sabit olarak kodlara yazılmasına hard-coding deriz ve vBulletin'de buna sıkça rastlıyoruz, örneğin bir yerde tarih gösterim formatı hard-coding yapılmış, daha sonra yönetim panelinden yapılan ayarla bu hard-coding'in üzerine yazılma yapılmış. (overwrite) Yani sağ kulağı sol elle göstermek. Bu da da fazladan enerji harcamak yani sunucuyu fazladan yormak demek.

Yukarıda da dediğim gibi, kodlara dışarırdan müdahale çok zor, çünkü karmaşık yapılmış. Oysa SMF'de kodlar bir yapay zekaya sahip olmak üzere tasarlanmış, örneğin SMF'in admin paneline yeni bir ayar eklemek, bir dosyaya sadece bir satır kod eklemek kadar kolay, çünkü sistem önceden hazır. Özelleştirilmeye çok müsait ve esnek bir yapısı var. Hatta kendi içerik sistemini yapmana yarayan bir de SSI aracı var. Şimdiye kadar hiç bir forumda görmediğim bir araç. Bu araçla kendi siteni forumuna kolayca entegre edebiliyor ve forum temasını sitende kullanabiliyorsun.

Ayrıca SMF daha öcne de dediğim gibi kullanışlılığa ve basitliğe daha çok önem verir, örneğin SMF'te olan "mesajlarıma cevaplar" çok kullanışlıdır ama vBulletin'de yoktur, forumu forum yapan şeylerden biridir bu. vBulletin'de abonelik sistemi var diyecek olanlara şimdiden söyleyeyim, SMF'te de abonelik sistemi var, ama vBulletin'de daha önceden cevap yazdığınız konuya abone değilseniz o konuyu takip edemiyorsunuz. Ya da örneğin inline-editing dediğimiz hızlı düzenleme de yok vBulletin'de, ya da biz mesaj yazarken başka biri bizden önce davranmışsa SMF'in uyarı sistemi devreye giriyordu vBulletin'de bu da yok.

Elbette vBulletin'de olup da SMF'te olmayan özellikler de var örneğin üye galerisi, ama yukarıdaki basit ve kullanışlı özelliklerle karışılaştırıldığında acaba hangisi gerçekte bir forumun ihtiyacı? Üyelerin resim galerisi yapması forumlar için elzem değildir, nitekim çok defa SMF yönetimi tarafından bu özelliğin eklenmesi kabul grömemiş, bilinçli kullanıcılar bu özelliğin bir eklenti olarak kalmasından yana oy kullanmışlardır. Çünkü SMF'te önemli olan basitlik, kullanışlılık ve genel gereklilik. Programlama bilmeyen bazı arkadaşlar bu açıdan SMF'in vBulletin'e yetişmek için çaba harcaması gerektiğini söylüyor, çok samimi söylüyorum, SMF'in kurucu programcıları, vBulletin programcılarını ceplerinden çıkartacak düzeydeler; hatta SMF'in startını veren Zef Hemel, tek başına farklı programlama dilleri ve farklı veritabanı sistemleri kullanarak bir kaç forum yazılımını tek başına yazmış. (Bu bağlamda SMF geliştiricileri vBulletin'den daha tecrübeli çünkü kökleri vBulletin'den yıllar öncesine, henüz PHP'nin bile olmadığı dönemlere dayanıyor. :) )

Tabi son zamanlarda SMF'te bir vizyon kaybı yaşanıyor ama şimdilik yazılım bundan çok kötü etkilenmedi, dilerim SMF bu çizgiyi koruyabilir, gerçi fazla ümidim de yok.

Lisans konusuna da değinmişsin, vBulletin de, SMF de lisanslı sistemlerdir, tek fark, SMF'in bu lisansa karşılık para istememesidir.

Sanırım bunlar bir webmaster olarak neden SMF ve neden vBulletin değil sorularına yeterli cevaplar.Elbette her webmaster'ın kendine göre ihtiyaçları vardır, buna bağlı olarak farklı yazılımları tercih edebilir; dolayısıyla vBulletin'e "kaka" demek büyük haksızlık olur, vBulletin gerçekten profesyonel bir yazılım, ama benim için SMF :). (Ref. yukarıdaki sebepler.)

Sevgi ve saygılar. :)

Son düzenleme:

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Vbulletin 3.7.x verdiyonundaki özellikler farklı geldiği için kullanıma teşvik edebiliyor. Karmaşık kod sistemini ise büyük ihtimal bizden başkası müdahale etmesin diye yapıyorlardır :D

Örneğin: Powered by vBulletin® Version 3.7.2 Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
bu kısımdaki yazı silinmesin diye ellerinden geleni yapmışlar. Çüünkü o yazının kaldırılması içinde bit ücret talep ediyorlar :)

Birde Türkçe dil desteği ekleseler güzel olur kanımca :D

Son düzenleme:

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Lisans alabilecekseniz vB derim. Ama illegal kullanacaksanız sitenizin kapatılma olasılığını göz önüne almalısınız. Bu durumda ücretsiz olduğundan SMF daha güzel bence.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Aşağıdaki kod, vBulletin'in şu anki son sürümünden (3.7.2) bir alıntı:
Alıntı:
(($vbulletin->options['displayloggedin'] == 1 OR $vbulletin->options['displayloggedin'] == 2 OR ($vbulletin->options['displayloggedin'] > 2 ))
Oysa bu kod basitçe şu şekilde yazılmalı:
Alıntı:
($vbulletin->options['displayloggedin'] >= 1)
Çok basit bir mantık hatası var burada. vBulletin'in kodu diyor ki; "sonuç bir ise, ya da sonuç iki ise ya da sonuç ikiden büyükse" benim yazdığım alternatif kod ne diyor: "sonuç bire eşit veya büyükse".

Harbiden ne kadar saçma bir kod yazmışlar öyle, Eğer Elmacik'in dediği gibi Çoğu Kod bu şekil yazılmış ise şişirmeden başka birşey değildir. Program yazmanın Mantığına ters, Esas olan Az Kod İle Çok İşlem yapmak ve kullanılacak ram boyutunu azaltmak. Galiba Para ile satıldığından dolayı içi boş gözükmesin diye saçma sapan doldurmuşlar...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Verdiğim kod index.php 'den alıntı, dileyen vBulletin'in kodlarına bakarak görebilir. Ben de senin gibi düşünüyorum PcMaster, yukarıda da söyledim, ücretli bir yazılım olduğu için müşteriler ne isterse onu yapıyorlar, dolayısıyla her kafadan bir ses çıktığından ortaya karman çorman anlamsız bir kod yığını çıkıyor. Maymun iştahlılık; vBulletin ne istediğini bilmeyen, şu da olsun, bu da olsun diyen ve sisteme müdahale etmeyecek bilgisiz kullanıcılara hitap ediyor. Yani parası bol, bilgisi az olanlara.

Aynı, sadece Internet Explorer'a göre kod yazan webmasterlar gibi. Örneğin Türkiye'de devlet sitelerinin çoğu Opera, Firefox gibi tarayıcılarda çalışmaz çünkü sadece IE'ye göre yazılmıştır. Çünkü bu webmasterların görüşü şudur; bir şekilde çalışsın da, nasıl çalıştığı çok önemli değil.

İşte vBulletin de bu mantıkla kodlanıyor; bir sürü özellik olsun da, nasıl kodlandığı önemli değil.

Son düzenleme:

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Karar SDN Halkının, Kayıtsız Şartsız Egemenlik Troy ve Berkin'in :D

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...