Usta şoförler cevaplarsa sevinirim :)

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Dizel aracım var. Sormak istediğim şu: Yokuş aşağı iniyorum ikinci viteste... tam o sorada önümdeki araç yavaşlıyor. Ben de frene basıyorum ancak araç stop etmesin diye o sırada debriyajada basıyorum... sonra önümdeki araç ilerliyor... ben de ayağımı hafif frenden çekiyorum araç yavaş yavaş ilerliyor... ancak ayağımı debriyajdan çekmiyorum... yani yokuş aşağı inerken hafif firen ve tam debriyaja basık durumda ilerliyorum... freni bırakamam araç hızlanıyor cünkü... Fren basılı iken ayağımı debriyajtan çekebilir miyim yokuş aşağı inerken?

caglaraa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
cevaplar...

1 - Bu bir geyik muhabbeti ise, evet, ayağını debriyajdan çekebilirsin. buna bir engel yok! Araç stop eder etmez orası tartışılır tabiki. Ama fiziksel olarak bu mümkün! :)

2 - Amaç aracı stop ettirmemek ise, bu o anki hızınıza da bağlıdır. Çok yawaş ilerliyor ve 2. vitesin bile çok geldiği bir hızdaysanız araç stop edebilir.

:D

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
cevaplar...

1 - Bu bir geyik muhabbeti ise, evet, ayağını debriyajdan çekebilirsin. buna bir engel yok! Araç stop eder etmez orası tartışılır tabiki. Ama fiziksel olarak bu mümkün! :)

2 - Amaç aracı stop ettirmemek ise, bu o anki hızınıza da bağlıdır. Çok yawaş ilerliyor ve 2. vitesin bile çok geldiği bir hızdaysanız araç stop edebilir.

:D

yok kardeş geyik değil yaaa :) frene basılı iken ayağımı debriyajdan çekmek korkutuyor beni...

Aretios

Profesör
Reaksiyon puanı
3
çekersin tabi dostum ona bakarsan o zaman düz yolda gıderken de ayagın hep debriyajda olması lazım onemli olan aracın hareket ıvmesını kazanmıs olması bu durumda ayagını cekersen bısey olmaz ... sadece fren le ınebılırsın ama tabı arac devırını dusurmeye basladımı bellı bı noktada debrıjay a basman gerekır cok yavaslarsan stop etmemesi için aracın ...

benım bıldıgım bu kadar saha ıyı bıle cıkana kadar bununla ıdare et dostum :D :D

tanerq

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yokuş aşağı inerken kesinlikle debriyaj fren ikilisini kullanma. Yokuşun dikliğine ve hızına göre vitesi ayarla bu 1. vites veya 2.vites olabilir, araba viteste iken fren yardımıyla yokuşları in. Zaten sende araba viteste iken ne kadar rahat durabileceğini ve hakimiyeti hissedeceksin.

SARKAT

Profesör
Reaksiyon puanı
68
15 yıllık şoförüm bende öyle yapıyorum. Eğer direk debriyajı kaldırırsan ki hızın düşük 2. viteste araç hoplar dengesizleşir, stop da edebilir. Sonuçta Araç 2. viteste iken debriyajı kaldırırsan 2. vitesin minimun hızında araç gitmek ister. Frenleyincede rolanti düşer.

Eğer debriyajı kullanmak istemiyorsan 1. viteste yapmaya çalışacaksın ancak yoğun trafikte debriyaj fren kullanmak zorundasın yapcak bişey yok.

Ha bide böyle durumlarda arcı tamamen boşa alıp fren de yapabilirsin debriyajı kullanmamak için ama yokuş aşağı teknik olarak aracına göre sıkıntılı olur mu bilmem.

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
teşekkür ederim arkadaşlar... artık gönül rahatlığı ile firene basılı iken ayağım debriyajdan çekebilirim ayağımı :)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Aracınız arkdan itişli ve kampana ise fazla sorun yaratmaz, ama sana tavsiyem yokuştan aşağıya inerken ayağın full debriyajda olarak freni kullan :yes:

SARKAT

Profesör
Reaksiyon puanı
68
teşekkür ederim arkadaşlar... artık gönül rahatlığı ile firene basılı iken ayağım debriyajdan çekebilirim ayağımı :)

İyi anladım sanırım :D Araç 2. viteste iken ayakler debriyaja ve frene basılı iken debriyajdan kaldırırsan stop edebilir. Dururken kaldır sıkıntı olmaz. Hareket anında dikkat etmelisin.

rohirrim

Profesör
Reaksiyon puanı
11
Yokuş aşağı inerken kesinlikle debriyaj fren ikilisini kullanma. Yokuşun dikliğine ve hızına göre vitesi ayarla bu 1. vites veya 2.vites olabilir, araba viteste iken fren yardımıyla yokuşları in. Zaten sende araba viteste iken ne kadar rahat durabileceğini ve hakimiyeti hissedeceksin.

Aracınız arkdan itişli ve kampana ise fazla sorun yaratmaz, ama sana tavsiyem yokuştan aşağıya inerken ayağın full debriyajda olarak freni kullan :yes:

Hocalarım hangisi daha doğru :)

İyi anladım sanırım
laughing.gif
Araç 2. viteste iken ayakler debriyaja ve frene basılı iken debriyajdan kaldırırsan stop edebilir. Dururken kaldır sıkıntı olmaz. Hareket anında dikkat etmelisin.

Peki 2'de iniyorum 1'e düşürsem yokuş aşağı inerken bir sorun olur mu? ya da daha genel sorayım, yokuş aşağı ve yokuş yukarı baktım 2 kaldırmıyor 1'e geçersem zararı olur mu?

arcamenel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aracta abs mevcut ise fren ile debriyajı aynı anda kullanılmalısın. Yolun durumu önemli değil yokuş veya düz fark etmez. Yokuş inerken aynı yokuşu çıktığınız zamanki vitesi kullanmanız yeterli olacaktır.

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
SAKIN;
debriyaj+fren YAPMAYIN...
frenlemenizi daha etkisiz hale getirir.
diğer cevabınız da şu,
vites iki deyken eğer araç hızınız kurtarıyor ise frenleyiniz aracınız stop etmez.

arcamenel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
SAKIN;
debriyaj+fren YAPMAYIN...
frenlemenizi daha etkisiz hale getirir.
diğer cevabınız da şu,
vites iki deyken eğer araç hızınız kurtarıyor ise frenleyiniz aracınız stop etmez.

Sakın debriyaj fren yapmayın demenin gerekçesini acıklarsan sevinirim. Bu dediğini abs olmayan araçlar için söylediğini düşünüyorum.

Lee Tai

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Sakın debriyaj fren yapmayın demenin gerekçesini acıklarsan sevinirim. Bu dediğini abs olmayan araçlar için söylediğini düşünüyorum.

Arac yavas gıdıyorsa vitese takılı ve frene basıp debrıyajı cekersen araba gıtmeye calısır motoru kuvvetliyse atlar araba fazla degıl ama cok yakın mesafeden gıdersen ondekı araca bindirebilirsin ama cok zor bi ihtimal iyi degilsen soforlukte bindirirsin

michuozawa

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
493
edit:
hocam benim bildiğim şudur.
debriyaj + fren , debriyaj boşa aldığından ivme kazandırır.buda olumsuzdur.
çeşitli görüşler var bu konu hakkında.
bilgim dahilinde kesinlikle yapılmaması gerek abs etkisiz hale geldiğinden dolayı.

pcwolf

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Bu mantıkla sen o zaman rampa inerken 1den 2ye atarken de aracı 3. vites isteyecek kadar kaçırırsın.
Ikideyken debriyajı çekerken hafif frene bas.
2. viteste önünde araç durduğunda sen debriyaja basıp durmaya kalkarsan araç ileri doğru uzar veya daha fazla fren kuvveti gerekir diyeyim.

2ye atıp frene biraz basarsan araç sadece 2de gider fazla devir almaz. Stop edecek kadar duraklarsan zaten debriyajı çekerken stop edeceğini anlayabilirsin. Tamamen senin kontrolünde.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Peki 2'de iniyorum 1'e düşürsem yokuş aşağı inerken bir sorun olur mu? ya da daha genel sorayım, yokuş aşağı ve yokuş yukarı baktım 2 kaldırmıyor 1'e geçersem zararı olur mu?

Araç 2de gidiyorsa ve hatta 3e çıkacak kadar süratleniyorsa aynen devam edersin.
Zaten 2 devri çok az gelirse 1e nerdeyse araç duracak hale gelirken geçebilirsin heralde.
Hareket halinde en küçük vitese geçebileceği pek sanmıyorum.

Burada yazılanları araç sürerken unutursun Allah bilir, sürdükçe bu soruların 'ne acemiymişim' dedirtebilir:)

Ben önceden araçlar sağa sola dönerken felan bunlar nasıl bunu ayarlıyor diye düşünürdüm mesela, direksiyonda öyle sorun olmadı ama:)

pumperking

Profesör
Reaksiyon puanı
3
yokuş aşağı 2. viteste nasıl stop edebilir bi araç?
tam duracak gibi olduğunda.
e o zaman da bas debriyaja gitsin.

dip not:10 senelik otomatik araç kullanıcısıyım.son 5 senem aktif ( hergün) :D

St. Benoit

Profesör
Reaksiyon puanı
6
O değil de sen debriyaj balatasına baktır bence :)

Freni ayağından çek, viteste in rampayı, araç hızlanınca motor kendisi freni yapar, rampa aşağı da sürekli fren kullanırsan (özellikle sıcak havalarda) fren balatalarını yakarsın. Altındaki dizel araba, benzinli gibi kolay stop etmez.

Mert Ahmet

Dekan
Reaksiyon puanı
41
boş bir yerde dene (usta şoför değilim ama babam öğretmişti :) ) 2. viteste giderken frene yavaşça bas motor devri rölantinin altına düşünce stop edicektir o yeri kendine belle 2.viteste frene o kadar basabilirsin :) daha yavaşlaman gerekirse debriyaja basıp vites düşürmek gerekir :)

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Araca göre değişir ama abara 5km hızla bile ilerliyor olsa, vitesinizi arabanın hızına göre ayarlayıp debriyaj dan ayağınızı çekerseniz araba istop etmez ve sağlıklısı budur. Yokuştan inerjen önünüzdeki trafik durmuşsa, sizde arabanız durmaya yakın hafif tekleyip istop etmeye başlamadan hemen önce debriyaja basar, firen ile de durursunuz.

Eğer araba ilerlediği halde istop etmesinden korkup debriyaja basıyorsanız; Vitesi hızınıza göre ayarlayamamışsınız ve yüksek viteste gidiyorsunuz demektir. Düşük vitesle hızlı birşekilde iniyorsanız da zaten motor hafiften devir yükseldiği için bağırır.

Yokuş aşağıya debriyaj fren ile inmek, debriyaj balatalarının ömrünü azaltır ve bu balatalar, 300-500tl civarıdır. İyi kullanırsanız 100bin km , kullanmazsanız da 30bin km de bitebilir ve sizi yolda bırakabilir.

tekkebey

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bence sen araba kullanma.bi taş attin kaç kişi uğraşiyo o taşi çikartmaya :)

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Ha Vitesi Boşa Alıp inmişin ha Debriyaja Basarak inmişin Fark Yok . Her 2 Durumda da Debriyaj Balatalarını Ayırmış Oluyorsun Debriyajın için Bir Sorun olmaz . Ama Ben Pek Boşta Yokuş İnme Taraftarı Değilim Açıkçası . O yüzden Hızına Göre 1 ve 2 Yapabilirsin Tam Duracağın zaman Debriyaja Basmalısın Çünkü Araç Stop Edecektir Hızına Göre Vites Büyükse Eğer . Tabi Tersi Durumda Vites Küçükse Debriyajdan Çekerken Frenleme (Motor Freni) Yapacaktır .

O Yüzden Hızına Göre Viteste Kullanıp Debriyajsız inmen Tavsiyemdir .

by_matrix

Doçent
Reaksiyon puanı
3
önceden bende öyle yapıyordum.şimdi ise öyle durumlarda aracı 1.vitese alıyorum hem kolay hızlanmıyor motor freni yapıyor hemde ayağım sadece fren üzerinde duruyor.gerektiğinde yavaş frene basıyorum.yokuş aşağı eğer önce debriyaja basarsan motor boşa çıktığı için anlık bir hızlanma oluyor.buda frenin etkisini azaltıyor.

XAFER37

Profesör
Reaksiyon puanı
1
1- yokuş aşagı inerken araba stop etmez eger çok yavaş gitmiyorsan ayagını çek debriyajdan, ama sana tavsiyem debreyajla birlikte freni çok kulanma vitesteyken frene bas mümkünse.
2- yokuş yukarı çıkarken eger iki ile çıkamıyorsan 1 .vitese geçir yoksa stop eder.

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
Aracın hızıyla alakalı bir durum.Eğer aracın hızı bulunduğu vitese uygunsa debriyaja basmadan frene basabilirsin.Ama 1.viteste iniyorsan ve nerdeyse durma noktasına kadar yavaşlayıp devam ediyorsan frene bastığında zaten arabanın sarsılmaya başladığını hissediceksin.O zaman debriyaja basmalısın.Yokuş yukarı çıkarkende hangi vites arabayı rahat çekiyorsa o viteste kullan.Devir göstergesi red line a girmedikten sonra sorun yok.

Sanırım yeni başlamışsın araç sürmeye.Zaman ilerledikçe aracın dinamiklerini daha çok öğreniceksin ve nerde ne zaman ne yapman gerektiğini refleks olarak kendin yapıcaksın.Alıştıktan sonra hiç sorun kalmaz.Kazasız belasız sür.İyi günler.