USB to RS232 kabloya hiç bir sürücü uymuyor!

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Arkadaşlar iyi günler. Windows 10 Enterprise 64 Bit işletim sistemi kullanıyorum. Size 1. sorunun aksine, 2 tane daha; başlık ile ilgili olduğunu düşündüğüm soru soracağım;
1-) Elimde, switch, encoder vs gibi cihazlara seri porttan bağlanmak için USB to RS232 kablo var. Bu kabloyu bilgisayara ilk taktığımda üzerinde ünlem işareti gözüküyordu bende bu ünlem işaretini kaldırmak için başladım sürücü aramaya. Aygıt yöneticisinde önerdiği sürücülerde 2008 sürümünü yüklediğimde ünlem işareti kalkıyor lakin o zaman ne Windows 8 ne de Windows 10 vardı. O yüzden şu an kullandığım Windows 10 üzerinde bu aparatın sürücüsünü arıyorum;
Aparat bu;
7bRJzL.jpg

Durum bu;
rVP4ra.jpg

Bunlarda şimdiye kadar manuel olarak yüklemeyi denediğim ve olmayan sürücülerden bir kaçı;
L49Mr0.jpg

2-) Geçenlerde, bu USB to RS232 ile uğraşmak istemediğim için Switch'e seri porttan direkt bağlanmak adına gidip bir com port bracket aldım. Yani aşağıdaki aparatı;
oZBWYq.jpg

Ve Gigabyte EP45T-UD3R anakartımın boşta ki COM yuvasına taktım;
lynG0p.jpg

Ardından deneme amacı ile Switch in konsol portunu bu taktığım aparata, DB9 to RS232 kablo ile bağladım
Bu kablo;
aDkQoR.jpg

(RJ45 ucu switch'in konsol yuvasına, RS232 ucu ise anakarta taktığım aparata gidiyor) ama switch'e ulaşamadım. Yani anakart üzerinde ki bu Com port'u aktif etmek için sürücü mü yüklemem gerekiyor? Zira aldığım aparat mı bozuk yoksa sürücü mü lazım anlamadım.
3-) Ayrıca ben bu com port bracket ve USB to RS232 aparatının ikisini de almadan önceden beri aygıt yöneticisinde gözüken İletişim Bağlantı Noktası (COM1) ve Yazıcı Bağlantı Noktası (LPT1) de neyin nesi oluyor? Zira bilgisayara hiçbir aparat takılı olmadığı halde misal formattan sonra dahi bu ikisi geliyor, halbu ki bende bunların aparatları yoktu. Nasıl aygıt yöneticisinde gözükebilirler?
d2YdkV.jpg

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar, yardımcı olursanız minnettar kalırım.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Windows 10 da sanmıyorum stabil çalışacağını bunların çoğunun win7 driveri bile yok xp uyumluluk moduyla çalışıyor keşke PCI yuvasına takılanını alsaydın.

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Windows 10 da sanmıyorum stabil çalışacağını bunların çoğunun win7 driveri bile yok xp uyumluluk moduyla çalışıyor keşke PCI yuvasına takılanını alsaydın.

Cevap için teşekkürler hocam. Bu cevabın 1. soru için mi geçerli yoksa 2. soruyu da kapsıyor mu? Ve 3. soru hakkında bir fikrin var mı?

USB to RS232 ve Com port bracket'i 10'ar TL'ye almıştım zaten yani ne beklenebilirdi. Kaldı ki zaten Com port bracket'i aldığım yerdeki arkadaşa da USB to RS232 yi de çalıştıramadım, nedeninin ne olduğunu biliyor musun? diye sorduğumda bana Windows 10'da dahi çalışan USB to RS232 elimde var ama 70TL'den başlıyor. Elinde ki 10TL'lik bir çevirici ile ne bekliyorsun ki, xp'den başkasında çalışmaz şeklinde bir açıklama yapmıştı yani senin ile aynı açıklamayı. Ama aynı dürüst arkadaş bana sana sattığım bu com port bracket'de Windows 8-10'da çalışmaz. PCI-Ex olanı var onu vereyim demedi. Ya arkadaşın elinde yoktu, ya bilmiyordu yada bildiği halde 10TL için ses etmedi.

Aynı RS232 to USB'yi kullanıp, Windows 8 sürücüsünü çok arayıp bularak kullanan bir arkadaşım vardı. O bana, Win 8 sürücüsü var ama çok nadir bulunuyor deyince onun bulduğu sürücüyü istedim ama bir zamanlar kullandığını ve sildiğini söyleyince bende kendim arayayım dedim.

Neyse sağlık olsun. Mesajın başında ki sorumun cevabını bekliyorum hocam.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
1. üründen ve bunun kablosuz olanından sattım iade geldi
2. olanından müşterinin anakartında port yoktu o yüzden PCI kart taktım işini gördü
3 sorunun cevabı senin anakart üzerinde kablosu takılı olmasa bile onboard olarak bulunduğu için gözükmesi normal

LPT port geniş yazıcı portudur
Com port RS232 yakılan porttur

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
1. üründen ve bunun kablosuz olanından sattım iade geldi
2. olanından müşterinin anakartında port yoktu o yüzden PCI kart taktım işini gördü
3 sorunun cevabı senin anakart üzerinde kablosu takılı olmasa bile onboard olarak bulunduğu için gözükmesi normal

LPT port geniş yazıcı portudur
Com port RS232 yakılan porttur

Anladım. Peki 2. soruyu tekrar sorayım, görüldüğü üzere ben zaten com port bracket'i, anakart üzerinde ki com yuvasına taktım. Ama çalışıp çalışmadığını hala anlamadım zira rs232 arabirimi kullanan bir cihaza taktığımda, o cihaza ulaşamıyorum. Bu aparat, USB gibi tak talıştır mı yoksa sürücü yüklemem yada başka bir işlem yapmam gerekiyor mu?

lynG0p.jpg

2. soru için ise, anakart üzerinde zaten 1 adet com port var. Ve o LPT ve Com port da gözüküyor. Ben ise com port bracket'i, zaten boş olan bu com port a taktım ama hiç bir değişiklik olmadı.

Misal Com port testi için ufak bir program buldum ve burada İletişim Bağlantı Noktası (anakart üzerinde ki boş COM port'u mu temsil ediyor? Ki ben oraya zaten Com port bracket'i taktım. Prolific USB-to-Serial Comm Port, zaten sürücüsünü bulamadığım aparat. İkisinde birini seçip Set dediğimde tepki de vermiyorlar.

95kPrk.jpg

Ayrıca boş olan Com (seri) port rs232 için ise LPT (paralel) port anakart üzerinde nerede? Anakartım bu;

RND2my.jpg

- - - Mesaj Güncellendi - - -

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Senin com 1 anakart üzerindekini gösteriyor Com6 usb olanı, Seri port yani com port cihaz takıldığı zaman usb gibi takılı cihazı göstermez, atıyorum uydu cihazı bağladın ona yazılım atacağın bir firmware yani yazılım atma ugulaması lazım o programdan uydu cihazını hangi com portta ise onu seçersin örnek Com1 seçersin ve o uygulama yardımıyla uyduya yazılım atarsın, diğer cihazlarda böyledir.

Benim sattığım cihazı bir beton santrali almıştı 4 adet seri port yapmıştık onlar bu seri portu santralin benzin istasyonunda mazot sensörleri ile depo durumunu kamyona aktarılan litreyi felan takip ediyorlar tabi onun için yazılım şart

Anakarttaki Com1 resmin sol üst köşedeki kırmızı şeyin altında içinde COM yazıyor
LPT de onun altındaki

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Seri port yani com port cihaz takıldığı zaman usb gibi takılı cihazı göstermez, atıyorum uydu cihazı bağladın ona yazılım atacağın bir firmware yani yazılım atma ugulaması lazım o programdan uydu cihazını hangi com portta ise onu seçersin örnek Com1 seçersin ve o uygulama yardımıyla uyduya yazılım atarsın, diğer cihazlarda böyledir.

Benim sattığım cihazı bir beton santrali almıştı 4 adet seri port yapmıştık onlar bu seri portu santralin benzin istasyonunda mazot sensörleri ile depo durumunu kamyona aktarılan litreyi felan takip ediyorlar tabi onun için yazılım şart

LPT portu sen deyince şimdi fark ettim hocam.

O halde benim Com port bracket'de ve USB to RS232'de kesin çalışmıyor. Şöyle ki;

Switch'i, RS232 to DB9 kablo ile anakarta bağladığım Com port bracket'e takıyorum ve putty ile seri port üzerinden (Com7 olan USB to RS232 ile de denedim) bağlanmaya çalışıyorum. Konsolun üzerinde yazan baud değeri ile ve standart 9600 değeri ile de bağlanmayı denedim ama ekran öylece kala kalıyor.

DRnvN3.jpg

USB to RS232 ile elimde ki uydu alıcısına bağlanmayı da denedim. Oda olmadı;

2kG0XE.jpg

Demek ki hem USB to RS232 hemde Com port Bracket, Windows 10'da çalışmıyor. Çalışıyor gibi gözükse de çalışmıyor. En iyisi her yerde kullanabilmem için kesenin ağzını açıp Windows 10'da da çalışan USB to RS232 almak, kendi masaüstü bilgisayarım için ise PCI-Ex bir Com Port Bracket almak. Doğru mu?

Yani bu;

lynAPE.jpg

Ve bu;

ng149R.jpg

Ayrıca PCI-Ex Com port'un hem RS232 hemde LPT girişli olanı da var ama onu alacağıma aşağıdaki aparat ile LPT için aynı işi görebilir miyim? Yoksa oda Windows 8 ve 10'da çalışmaz mı?

gAmQvZ.jpg

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296

radyoaktif

Asistan
Reaksiyon puanı
31
Ekli dosyayı görüntüle 13539Şimdi şöyle bir durum daha var tüm com lar düzgün çalışsa bile uydu cihazları için kullanılan kablonun düz ve çapraz olanları var o konuda tam bilgi sahibi değilim,
Bence senin işini tek port görecekse anakart üzerindeki com porta bunu http://i.hizliresim.com/oZBWYq.jpg tak zaten driver yüklü gözüküyor birde düz çapraz kablo ile testler yap
Ekli dosyayı görüntüle 13539

Ekli dosyayı görüntüle 13536

Yok hocam uydu cihazını örnek verdim ben. Zira elimde ki USB to RS232 kablosu ile aynı uyduya XP üzerinden aynı program ile zaten bağlanıp image attım. Onda bir sorun yok. Aldığım com port bracket ile de switch'e RS232 to DB9 kablo ile bağlanamıyorum. Yani Com port bracket'in de Windows 10'da çalışmama gibi bir durumu var ise kesin olarak PCI-Ex bir com port almak gerekiyor.

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Yok hocam uydu cihazını örnek verdim ben. Zira elimde ki USB to RS232 kablosu ile aynı uyduya XP üzerinden aynı program ile zaten bağlanıp image attım. Onda bir sorun yok. Aldığım com port bracket ile de switch'e RS232 to DB9 kablo ile bağlanamıyorum. Yani Com port bracket'in de Windows 10'da çalışmama gibi bir durumu var ise kesin olarak PCI-Ex bir com port almak gerekiyor.
Evet PCI-Ex bir kart al windows10 bulabilirmisin bilmiyorum.