Üretim Takip

ivank0wsi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İyi günler öncelikle. Okul bir proje verdi "Üretim Takip" diye. Ama neler yapacağım hakkında bir bilgi vermedi. Elinizde veya aklınızda olan bir arayüz varmı? c# İle yazacağım programı bu arada. Yardımlarınızı bekliyorum :) Şimdiden teşekkür ederim :)

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Öncelikle ne tür bir üretimin takibini yapacağına karar ver. Daha sonra bu üretimin aşamaları ile ilgili araştırma yap. Nerede neler kullanılıyor, neler yapılıyor gibi. Yani yapılan işi öncelikle iyice öğren.

Daha sonra bu aşamalardaki yapılan işlere göre sana gerekli olan veriler ortaya çıkmaya başlayacak, ve bir sonraki aşamada hangi verilere ihtiyacın olacak ortaya çıkacak.

Tüm bunları kağıt üzerinde yazıp çizerken aslında hazırlayacağın veritabanının da taslağını hazırlamış olacaksın.

Yani işin özü, yapılan işi iyice öğrenmek sonrasında veri tabanını hazırlamak.

Sonrasında arayüzü hangi dille yazdığın önemli değil. Önemli olan verinin doğru yerde doğru bir şekilde işlenmesi ve gösterilmesi. Dediğim gibi alt yapı hazır olunca hangi ekranda hangi alanların ve verilerin olacağı otomatikman ortaya çıkacak.

ivank0wsi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Öncelikle ne tür bir üretimin takibini yapacağına karar ver. Daha sonra bu üretimin aşamaları ile ilgili araştırma yap. Nerede neler kullanılıyor, neler yapılıyor gibi. Yani yapılan işi öncelikle iyice öğren.

Daha sonra bu aşamalardaki yapılan işlere göre sana gerekli olan veriler ortaya çıkmaya başlayacak, ve bir sonraki aşamada hangi verilere ihtiyacın olacak ortaya çıkacak.

Tüm bunları kağıt üzerinde yazıp çizerken aslında hazırlayacağın veritabanının da taslağını hazırlamış olacaksın.

Yani işin özü, yapılan işi iyice öğrenmek sonrasında veri tabanını hazırlamak.

Sonrasında arayüzü hangi dille yazdığın önemli değil. Önemli olan verinin doğru yerde doğru bir şekilde işlenmesi ve gösterilmesi. Dediğim gibi alt yapı hazır olunca hangi ekranda hangi alanların ve verilerin olacağı otomatikman ortaya çıkacak.

Bayağı araştırma yaptım. Ama hepsi gelişmiş yani onlar kadar kapsamlı yaparsam zamanım yetmicek. Veri tabanı kısmında nelerin olcağına filan karar veremedim. Stok takip tarzı birşeymi olcak hiç bilmiyorum :F

deq

Asistan
Reaksiyon puanı
1
aslında zor bir yanının olmaması lazım. mesela 3 çeşit ürün var. 3 girdi yeri verirsin. bunları da bir alanda günlük, haftalık, aylık şeklinde toplatırsın. kayıtları da access veya ms sql le yapabilirsin. benim bildiğim stok takip sistemi böyle olur.

ivank0wsi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Acces ile yapıcamda. Kayıt dışında değişik birşeylerde olması lazım. Basit yaparsam hoca bayağı bir kızar gibime geliyor. Geçen seneki Stop takip programında 9 Form yapmıştım. Gayet güzel olmuştu. Ona benzer bişimi olcak diye düşünüyorum. Giriş çıkış gibi vb. şeyler olsa olurmu?

annttiigs

Profesör
Reaksiyon puanı
24
üretim takip bana daha çok bir fabrikadaki ürünün "yaşam döngüsünü" takip etmen gerekir gibi geldi. mesela araba üretim merkezi.

sıfırdan itibaren aracın fabrikadaki konumunu (şasi hazır, motor çalışıyor vs gibi) tutman gerekir gibi geldi. burada hem stok olayı var hem de bir iş süreci takibi var.

rapor olanağının da oldukça fazla olduğu bir yapı olur bu. mesela; bir rapor tuşu koyarsın; motoru takılan araçlar. boyası yapılan, boyası kuruyan vs gibi.

bayağı eylenceli olur bu be :)

ivank0wsi

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Eğlenceli olcak. Zaten merağım var programlamaya. Böyle uygulamalar gelince daha çok merakım artıyor ama Ara yüzünü tasarlayamayınca yapamıyorum tıkanıp kalıyorum orda :(