Üniversite Tercihleri Başladı!

Bu konuyu okuyanlar

bilicimustafa12

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2017
Mesajlar
7,164
Reaksiyon puanı
626
Puanları
113
Yaş
25
596df44a61361f1bf4fbb021.jpg





ÖSYM AİS sayfasında, 2017 LYS tercih işlemleri başlarken, üniversite tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenleri sınav merkezi kılavuzda yayımladı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, '2017 LYS tercih kılavuzu'nu geçen hafta yayımladı. Sınav merkezi tercih yaparken, alınan puan ve mezun olunan okul türlerine göre tercihlerin yapılmasını konusunda adayları bilgilendiriyor. Yayınlanan kılavuz içerisinde yer alan TABLO 3 ve TABLO 4 üzerinden başvuru yapacak olan adaylar hangi tablodan hangi bölümleri yazabilecekler?


18 Temmuz 2017, saat 14:15'te tercihler başladı, YGS ve LYS sınavına giren adaylar üniversite başvurularını sınav merkezinin belirlediği "ÖSYS Tercih" linki içerisinde yapabilecekler. ÖSYM AİS sayfasında açılacak olan başvurular için sınav merkezi iki tablo yayımladı: Tablo 3 ve Tablo 4. Her iki tablo içerisinde başvuru yapacak olan adaylar için sınav merkezi uyarıyor: Tablo 3 yalnızca YGS, Tablo 4 YGS/LYS için hazırlanmıştır.

Önemli not: Sınava girenler dün akşam sonuçların ÖSYM AİSsayfası en çok aranan kelimelerden oldu. Öğrencis Seçme ve Yerleştirme Merkezi, ÖSYM AİS sayfasında; sınav başvuruları, sınav giriş belgesi, sınav giriş belgelerini yayınlamaktadır. Sınav sonuçları ÖSYM sonuç sayfasında yayınlanıyor.

2017 LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, sınav sonuçlarından önce “ön bilgi” amacı olarak 22 Haziran 2017’de tercih kılavuzunu yayımladı. Tercihlerin 18 Temmuz’da başlayacağını söyleyen kurum, başvuru sürecinin 26 Temmuz 2017’de sona ereceğini açıkladı. Tercihler kurumun “AİS” sayfasında yapılacak. Tercih kılavuzu kurum tarafından ev adreslerine gönderilmeyecektir. Kurum önemli bir uyarıda bulundu. Tercihler bir değil, birkaç kez kontrol edilmelidir açıklaması yapılırken, geçmiş senelerde birçok aday yanlış tercihlerden ötürü üniversiteye giremedi.

Başvuruda kaç tercih yapılabiliyor?

Kurumun belirlediği tercih sayısı 24.

3 tercih sistemi nedir?

Sınava girenler 3 tercih üzerinden üniversiteye yerleştirilecektir: 1) Sınava YGS’den veya LYS’den girenler, 2) Yükseköğretim üzerinden ilgili bölüme tercih yapanlar, 3) Yükseköğretime kontenjan ile girenler.

Kılavuzda yer alan TABLO 3 ve TABLO 4 nedir?

TABLO 3 sadece YGS, TABLO 4 YGS ve LYS üzerinden üniversite programları için tercih yapılacak bölümlerdir. TABLO 3’te YGS sınavından 150 ve üzeri puan alanlar buradan başvuru yaparken, TABLO 4’te YGS ve LYS sınavlarında 180 puan ve üzeri yapanlar bu bölümden başvuru yapacaklardır.

Kurum tercih konusunda hangi uyarıyı yapıyor?

Tercih başvuruları başladığında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, “tercih kılavuzu” içerisinde önemli bir uyarıda bulundu. Kurum “Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Her şeyden önce hangi tablolardan tercih yapacaksanız bu tabloları dikkatle incelemelisiniz. Bu tablolarda, her programın adaylarda aradığı koşullar da belirtilmiştir. Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacak, tercih bildirimi sırasında tercih ettiğiniz programların bazı koşullarını karşılayıp karşılamadığınız Merkezimizce kontrol edilmeyecektir. Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle "Tablo 3 ve Tablo 4'te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları" bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz. Girmek istediğiniz yükseköğretim programlarını isteğinize göre sıralayabilmeniz için merkezî yerleştirme sisteminin nasıl işlediğini bilmenizde yarar vardır. Merkezî yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacaktır.

Başvuru bittikten sonra en çok neye dikkat edilmesi gerekiyor?

Tercih başvurularından sonra sistemde yer alan “2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir” yazısı muhakkak görülmesi gerekmektedir. Bu ifade görülmediği takdirde sayfayı güncelleyerek tekrardan işlemler yapılması gerekir.

Tercihler sonradan değiştirilebilir mi?

26 Temmuz 2017 tarihine kadar tercihler değişiklik yapılabilir. 26 Temmuz’dan sonra sistemde değişiklik yapılamaz.

Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Kurum tercihler üzerinden sonuç takvimi paylaşmamıştır. Tercih sonuçlarının bir ay içerisinde açıklanacaktır.

2017 LYS tercih işlemleri: Üniversite tercihleri ÖSYM tarafından açıklandı
 

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
tercih yapan arkadaşların istediği bölüm ve üniversiteler gelir umarım. :)
 
Üst