Üniversite giriş sınavları ve dershaneler kalkıyor

durbala

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İyi de dershanelerin özel okula dönüşmesi okullar arasındaki eğitim kalite farkını ortadan kaldırmayacak ki?
Bir kaç yıldır düz liselere de Anadolu Lisesi ünvanı verdiler .Ne oldu eğitim kalitesi mi arttı ? Sanmıyorum.

Aileler çocukları bu yarışta avantaj sağlasın diye mecburen bir şeyler yapmak zorunda kalacak.
Eğer gerçekten tüm dershaneler kapatılıp özel okula dönüşürse bu defa da özel dersler patlayacak veya özel etüt salonları ,eğitim rehberlik kurumlar gibi yeni oluşumlar göreceğiz.

Yani sistemin sadece adı değişir.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
İyi de dershanelerin özel okula dönüşmesi okullar arasındaki eğitim kalite farkını ortadan kaldırmayacak ki?
Bir kaç yıldır düz liselere de Anadolu Lisesi ünvanı verdiler .Ne oldu eğitim kalitesi mi arttı ? Sanmıyorum.

Aileler çocukları bu yarışta avantaj sağlasın diye mecburen bir şeyler yapmak zorunda kalacak.
Eğer gerçekten tüm dershaneler kapatılıp özel okula dönüşürse bu defa da özel dersler patlayacak veya özel etüt salonları ,eğitim rehberlik kurumlar gibi yeni oluşumlar göreceğiz.

Yani sistemin sadece adı değişir.

Dershanelerde kaliteli eğitim verilmiyor ki!

Eğitimde kalite tamamen farklı bir konu.

Dershanelere bu gün insanların ihtiyaç duymalarının sebebi öğrencilerin eksiklerini tamamlamak değil.

Dershaneler sınav odaklı program uyguluyorlar. Hedef sınavda öğrencilerin bir üniversite programına yerleşecek düzeyde puan alması. Dershanelerde konunun içeriğinden çok o konuya ait soruların hangi tekniklerle en kısa sürede en doğru şekilde çözülebileceği önemli.

Okulların ise hedefleri sınav değildir. Okullar kendilerine belirlenmiş müfredat çerçevesinde eğitim öğretim yaparlar.

Eğer üniversite sınavları kalkar ise sınava dayalı program yürüten dershanelere gerek kalmayacak.

Devlet okullarındaki eğitimin kalitesi meselesine gelince bu tamamen dershane tartışmalarının dışında ayrı bir konu. Ülkemizde düz liselerin meslek liselerine oranı %70'e %30

Normalde olması gereken meslek liseleri %70 düz liseler %30...

Ülkemizde bu oranın tam ters olmasının bir sonucudur eğitimdeki kalitesizlik.

Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Düz Lise bunların hepsi düz lisedir. Mezun olan öğrenciler vasıfsız olarak mezun olurlar.
Meslek liselerinden mezun olanlar ise mezun olduklarında hayatlarını şekillendirecekleri bir alanda ünvan sahibi olarak mezun oluyorlar.

Düz liselerin oranının fazla olmasının buradaki dezavantajı şu. Mezun olan öğrenciler bir meslek bilgisi olmadan tamamen vasıfsız olarak mezun oldukları için tek hedef Üniversite Kalıyor.

Ancak Üniversite kontenjanları liselerden mezun olanların çok çok aşağısında.

Bu durum öğrencilerde şöyle bir etkiye yol açıyor.

Fen Liselerinde belli bir zeka seviyesine sahip öğrenciler okudukları için onların üniversite kazanması diğerlerine oranla daha kolay.
Anadolu Lisesi öğrencileri de Fen Liseleri kadar olmasa da onların da biraz çalışmayla Üniversite kazanmaları daha kolay.

Düz lise öğrencisi için ise durum daha kötü. Öğrenci bakıyor. Her sene okulundan 100-150 kişi mezun oluyor üniversite kazananlar bunların içinde 15-20 kişi...
Ve bunların çoğu da iyi bölümler değil.

Bu öğrenci ya dershaneye giderek Anadolu lisesi, Fen lisesi öğrencisi ile kendini yarıştırmak istiyor ya da tamamen kafada bırakıyor sözde üniversite sınavına çalışıyor.

Öğrencinin ileriye dönük kendisini güdüleyecek bir motivasyonu olmayınca okulu da sallamıyor, Okuldaki hocalar da bir yerden sonra bu öğrencilerden bir şey beklemiyor ve zaman öldürüyorlar, çocuklar mezun oluyor gidiyor.

Burada sorun yapısal bir sorun.

Eğer Öğrencilerin çoğunluğu Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Meslek Liselerine yönlendirilirse bu tip vasıfsız öğrenci sayısı azalır ve düz liselerdeki öğrencilerin üniversiteye gitme ihtimalleri artar bu da öğrencilere ekstra bir motivasyon verir.

Ben en yalın haliyle anlatmaya çalıştım sorun aslında çok daha derin...