Ultrabook vs Notebook ?

Bu konuyu okuyanlar

eronis

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mart 2016
Mesajlar
5,389
Reaksiyon puanı
4,382
Puanları
113
"Kodlama" yada bildiğimiz adı ile yazılım için çok güçlü bilgisayarlara ihtiyacın yok. Linus Torvalds'ın (Linux'un babası) bilgisayarlarını ve çalışma yerini görsen şok olursun :) Bir ara kendisi 11" lik bir Macbook Air ve içinde ise Fedora işletim sistemini (Bildiğim kadarıyla 2008'den beri favorisi olan işletim sistemi) kullanmıştı. Richard Matthew Stallman (GNU Projesinin ve Özgür Yazılım Vakfının kurucusu) Lenovo X60, içinde ise Trisquel Linux kullanıyor. Bu adamlar başarılarıyla isimlerini duyurmuş kişilerdir. Kısaca onlara bile yetiyorsa herhangi bir bilgisayar bu işi görecektir. Ancak "Grafik" kelimesi kullanma amacını tam olarak yansıtmıyor. Wacom Tablet mi kullanacaksın ? Photoshop mu yapacaksın ? Video mu editleyeceksin ? CAD yada 3D programları mı kullanacaksın ? Bunu belirledikten sonra cevabı kendin verirsin zaten.

Ultrabook'ların avatajları;
Pil ömürleri
Yüksek performansları
SSD
Hafif oluşları

Eğer ben çok gezerim yada seyahat ederim diyorsan, belli bir pil ömrüne ihtiyacım var ama performans'tan ödün vermek istemiyorum diyorsan Ultrabook tercih edebilirsin.

Not: Ultrabook bakıyorsan Macbook Air 13" öneririm. Pil ömrü ve performans olarak seni tatmin edecektir.

Notebook'ların avantajları;
Ucuz oluşları
Fiyat/Performans

Eğer taşınabilir bir iş istasyonu istiyorsan Notebook tercih etmek isteyebilirsin çünkü bazı kullanıcıların beklentisini U serisi yada Pentium/Celeron serisi yada herhangi bir AMD işlemci karşılamıyor. Ayrıca oyuncular için Notebook daha cazip.

Pil ömrü iyi olan Notebook'lar var ama ne kadar güçlü bir cihaz alırsan o kadar alacağın pil ömrünü düşürmüş oluyorsun. Ultrabook'lara göre daha büyük ve ağırdırlar ve taşıması daha zordur. İçinde ekran kartı olan modeller daha fazla ısınır ve pil ömürleri çok daha azdır. Genelde Hard Disk ile gelirler ve bu disk hızlarının standart (yavaş) olduğunu gösterir.

Netbook'ların avantajları (Benim favori bilgisayarım);
Pil ömürleri çoğu Ultrabook'tan uzundur. Bilgisayarım yaklaşık 10 saat dayanıyor.
Fiyatları çok uygundur. 500-1000TL arasında iyi netbook'lar bulabilirsin. Şu an kullanmakta olduğum Asus TP200SA'nın IPS ekranı olduğunu ve 900TL'ye aldığımı söylemek isterim.
Çok hafiftirler, ultrabook'ları aratmayacak derecede. 1,2kg benim kullandığım model.

Eğer çok güçlü bir bilgisayara ihtiyacın olmadığını düşünüyorsan ve tek yapacağım mail'lerimi okumak, derslerimi çalışmak, işlerimi yapmak, film izleyip, müzik dinlemek diyorsan Netbook düşünebilirsin.

Aşağı yukarı ne tip bir bilgisayarda rahat edeceğini bunları göz önüne alıp düşünmek isteyebilirsin.
 
Üst