Ülke Başarısı İçin 'Uzun dönemli Sporcu Gelişimi' Modeli

Bu konuyu okuyanlar

gokhanzorer

Öğrenci
Katılım
22 Haziran 2020
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
18
Puanları
3
Yaş
37
Birçok spor dalında gerek velilerin gerek antrenörlerin gerekse de tüm ülkemizin sorunu olarak gözüken sporcularımızın belirli bir yaştan sonra sporu bırakmaları konusuna kişinin bireysel gelişimini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için yapılan periyotlama ile doğru yol kullanılarak başarıya ulaşılabilir.
Özellikle yüzme, tenis gibi futbol ve basketbol branşlarının popülaritesinde arka planda kalmış branşlar için ihtiyaç olunan modeldir.
  • Aktif olarak başlama
Yüzme öğrenme, su ortamında, nefes kontrolü de dahil olmak üzere su ortamında fiziksel bilgilenme, suya batmama, su üzerinde durma ve süzülme, ayak vurma, kol çalıştırma, koordinasyon, birtakım su içerisindeki güvenlik aktivitelerinin öğrenilmesi. Kronolojik yaşlar; 0-6.
  • Temel eğitim
Temel eğitim becerilerinin geliştirildiği, erkeklerde 6-9 yaş arası, bayanlarda 5-8 yaş arası 1. seviye çalışma dönemidir. Bu seviyede aktiviteler sonraki aşamaların temelini oluşturmalı ve eğlence temelli olmalıdır. Tüm teknikleri öğrenme ve tekniğin inşa edilmeye başlanması ana hedeftir.
  • Antrenman yapmayı öğrenme
Kronolojik yaşlar; bayanlarda 8-11, erkeklerde 9-12’dir. Bu büyüme öncesi yükseliş döneminde, branş mekanizmaları konusunda yeterlilik kazanmak adına becerilerin tekrarına ve yavaş yavaş da yarışma becerilerinden olan; çıkış, dönüş ve bitiriş hareketlerinin en iyi şekilde yapılmaya başlanmasına yoğunlaşılır.
  • Antrenman yapmak için antrenman yapmak
Performans için makinenin inşa edilmesi olarak düşünülebilir. Kronolojik yaşlar; bayanlarda 11-14, erkeklerde 12-15 arasıdır. Antrenman yapmak için antrenman döneminde, aerobik kondisyonun hızlanma çalışmalarıyla ve anaerobik kapasitenin arttırılmasıyla kombine edilmesine vurgu yapılır. Bu periyodda, daha fazla bireysel olarak fitness, doğru ağırlıkların kaldırılma tekniklerinin öğrenilmesi ve çalışılmasına başlanabilir.

  • Yarışmak için antrenman yapmak
Makineyi optimize etmek! Kronolojik yaşlar; bayanlarda 14-16, erkeklerde 15-18 yaş arası. Yarışmak için antrenman yapmak sürecinde daha fazla antrenman yapılarak fiziksel kondisyona, yarış dereceleri baz alınarak antrenmanlar yapılmasına ve anaerobik sistemin geliştirilmesine devamlı olarak vurgu yapılmalıdır. Bu seviyede yüzücülerin bireysel kuvvetlerinin arttırılması ve branşların mesafeleriyle birlikte seçimi gerçekleştirilir. Çalışmalarda kuvvetin, vücut merkez kuvvetinin arttırılması ve esnekliğin korunmasına devam edilir. Hem ulusal açık yaş hem de yaş grubu yarışmalarında hedef milli takımla uluslararası müsabakalara katılma için çaba gösterme konusunda tecrübe ve özgüven kazanmadır.
  • Kazanmak için yarışmak
İki veya üç olimpiyat boyunca süregelen bir katılım başarısının gösterilmesidir.
  • Yaşam boyu aktif olma
Tüm yaşantı boyunca fiziksel aktivitelerle sağlıklı bir yaşam sürdürme. Eğitmen, antrenör olarak spor camiasının gelişimine yardımcı olma

Kaynak : Başarılı Sporcu Kazanımı İçin Süreç Gelişimi - Ataşehir Yüzme Kursu
 
Üst