Ubuntuyu tekrar nasıl kaldırırım?

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Dualboot olarak windows10 a ubuntu kurmuştum.Silmek istiyorum ama yanlış bir şeyler yapmaktan korkuyorum.Disk 1(flash belleğe) e şuan windows kurtarma sürücüsü kuruyorum ne olur olmaz diye.
Hangi disk bölümlerini silmem gerek?

Ekli dosyalar

• Adsız.png
    Adsız.png
    76.2 KB · Görüntüleme: 109

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Dualboot olarak windows10 a ubuntu kurmuştum.Silmek istiyorum ama yanlış bir şeyler yapmaktan korkuyorum.Disk 1(flash belleğe) e şuan windows kurtarma sürücüsü kuruyorum ne olur olmaz diye.
Hangi disk bölümlerini silmem gerek?
68 GB'lık bölüm büyük ihtimal ile Ubuntu'yu kurduğunuz alandır,orayı biçimlendirirseniz Ubuntu'yu kaldırabileceğinizi düşünüyorum.İyi günler dilerim.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Adsız11.png

Daha yakın gözükür belki bir de şöyle atıyım.Diğer disk bölümleri neler?Mesela disk 0 bölüm 1, disk 0 bölüm 5 filan diyor.100 mb efi denen bölümle 900 mb lık bölüm nedir?Ubuntu kurarken 68 gb civarı bir ayarlama yaptığımı hatırlıyorum (iki bölüm vardı programlar+ubuntu diye galiba,ubuntuya 68 gb filan yer ayırmıştım)

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Ekli dosyayı görüntüle 131504

Daha yakın gözükür belki bir de şöyle atıyım.Diğer disk bölümleri neler?Mesela disk 0 bölüm 1, disk 0 bölüm 5 filan diyor.100 mb efi denen bölümle 900 mb lık bölüm nedir?Ubuntu kurarken 68 gb civarı bir ayarlama yaptığımı hatırlıyorum (iki bölüm vardı programlar+ubuntu diye galiba,ubuntuya 68 gb filan yer ayırmıştım)
O 100MB ve 900MB kısımlara sakın dokunmayın,bir sıkıntı yaşarsanız bilgisayarınızı kurtarabilmenizi sağlayacak o kısımdakiler.68GB kısımı biçimlendirebilirsiniz diye düşünüyorum.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şimdi ben de hata yapmıştım burda ubuntu 68 gb olduğu yerdir muhtemelen ama ben burayı sildiğimde grub hatası almıştım ve bu grub rescue modundan çıkmak çok zor. Dikkat edin.
BIOS'tan Windows'un önceliğini arttırsan GRUB ekranını hiç görmeyeceğini düşünüyorum.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Şimdi ben de hata yapmıştım burda ubuntu 68 gb olduğu yerdir muhtemelen ama ben burayı sildiğimde grub hatası almıştım ve bu grub rescue modundan çıkmak çok zor. Dikkat edin.
Bu grub denilen olay sanırım windows açılırken çıkan boot menüsü.Ben ubuntuyu kurduğumda da o ekran hiç karşıma çıkmıyordu f11'e filan basınca geliyordu sadece.Yani ubuntuyu başlatırken seçsem dahi ubuntuyu kullanırken yeniden başlat dediğimde windows açılıyordu.Boot önceliği windowsta sabit gibi birşeydi yani.Ama normalde otomatik çıkıyor herkese heralde.

O 100MB ve 900MB kısımlara sakın dokunmayın,bir sıkıntı yaşarsanız bilgisayarınızı kurtarabilmenizi sağlayacak o kısımdakiler.68GB kısımı biçimlendirebilirsiniz diye düşünüyorum.

BIOS'tan Windows'un önceliğini arttırsan GRUB ekranını hiç görmeyeceğini düşünüyorum.
aynen benim biosta hep windows gözüküyordu.Grub ekranı hiç görmedim.Anca f11 filan yaparak seçiyordum

consifedar

Doçent
Reaksiyon puanı
625
Bu grub denilen olay sanırım windows açılırken çıkan boot menüsü.Ben ubuntuyu kurduğumda da o ekran hiç karşıma çıkmıyordu f11'e filan basınca geliyordu sadece.Yani ubuntuyu başlatırken seçsem dahi ubuntuyu kullanırken yeniden başlat dediğimde windows açılıyordu.Boot önceliği windowsta sabit gibi birşeydi yani.Ama normalde otomatik çıkıyor herkese heralde.
Doğrudur hocam ama siz yine de dikkat edin ben çok sorun yaşamıştım.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
GRUB dediğimiz şey bir GNU/Linux paketi aslında bu paket işletim sistemleri arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmak için yapılmıştır.Windows ile bir alakası yok bunun.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
sonuç olarak 68 gblık bölüme direk sağtık biçimlendir diyorum.Yani bu 100 mb ve 900 mblık bölümler herkeste aynı sabit?

Mert Şefik

Profesör
Reaksiyon puanı
3,580

Mert Şefik

Profesör
Reaksiyon puanı
3,580
GRUB dediğimiz şey bir GNU/Linux paketi aslında bu paket işletim sistemleri arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmak için yapılmıştır aslında.Windows ile bir alakası yok bunun.
grub ekranın yaradığı başka işler de var mı, açılımı ne

Evet,bu bölümler acil durumlar için varlar ve bunların herkeste olacağını düşünüyorum.
evet bende 4 tane var

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Açılımı Grand Unified Bootloader'dır işletim sisteminin nasıl başlatabileceğinizi seçebilirsiniz veya GRUB ekranı üzerinden BIOS menüsüne girebilirsiniz.
Minti de denedim usbye yükleyip.(cinnamon 5 yıllık destek sunanı ulysaydı heralde) Ubuntuya göre windowsa yakın ama bu kod yazma olaylarına ve yılların alışkanlığına yenildim.
Anladığım şu genel olarak az çok genel kodları öğrenmek gerekiyor.Hanggi distroyu kullanırsam kullanıyım bu değişmeyecek gibi.

Ubuntuyu kurarken kafamdaki şey aynı windows gibi ama linux tabanlı bir işletim sistemiydi. bir baktım terminal açmalar subu şubu obu diye şeyler yazmalar aman didim.

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428
Minti de denedim usbye yükleyip.(cinnamon 5 yıllık destek sunanı ulysaydı heralde) Ubuntuya göre windowsa yakın ama bu kod yazma olaylarına ve yılların alışkanlığına yenildim.
Anladığım şu genel olarak az çok genel kodları öğrenmek gerekiyor.Hanggi distroyu kullanırsam kullanıyım bu değişmeyecek gibi.
Açıkçası son kullanıcı dağıtımlarında bu kod şikayeti gittikçe azalıyor,Uygulama marketi vb. ile zaten gayet kolay bir uygulama kurulumu vb. sunabiliyor,zaten bu işi bilmiyorsanız ve terminale ihtiyacınız varsa yaptığınız tek şey forumlarda yazan kodları kopyalayıp terminale yapıştırmak oluyor genelde.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Açıkçası son kullanıcı dağıtımlarında bu kod şikayeti gittikçe azalıyor,Uygulama marketi vb. ile zaten gayet kolay bir uygulama kurulumu vb. sunabiliyor,zaten bu işi bilmiyorsanız ve terminale ihtiyacınız varsa yaptığınız tek şey forumlarda yazan kodları kopyalayıp terminale yapıştırmak oluyor genelde.
İnsanın zoruna giden kısım biraz da o.Her kaşılantığın sorundaveya yapacağın yeni şeyde kod arama olayı.Ben hali hazırda windows gibi birşey bekliyordum.Arayüzü filan farklıdır,program kurarken farklılıklar olur ama nihayetinde linux daha iyi diye geçtiydim ama şimdilik sonraya erteledim çözme olayını

Ram_kafasi

Profesör
Reaksiyon puanı
7,428

Ubuntuyu kurarken kafamdaki şey aynı windows gibi ama linux tabanlı bir işletim sistemiydi. bir baktım terminal açmalar subu şubu obu diye şeyler yazmalar aman didim.
Genel olarak GNU/Linux dağıtımlarına kendi gözlemlerime göre bir kullanıcı 1 ay süre geçirdikten sonra alışıyor,biraz zaman tanırsanız bence sizde alışabilirsiniz,ilk başta biraz zor gibi gözükse de gerçekten eğlenceli ve kullanımı kolaydır.

Adigeottoman77

Öğrenci
Reaksiyon puanı
19
Genel olarak GNU/Linux dağıtımlarına kendi gözlemlerime göre 1 ay süre geçirdikten sonra alışıyor,biraz zaman tanırsanız bence sizde alışabilirsiniz,ilk başta biraz zor gibi gözükse de gerçekten eğlenceli ve kullanımı kolaydır.
Linux genelde bu konuda biraz dha araştırmacı heyecanı olanlara hitap ediyor.Normalde öyleyim aslında öğrenerek yeni şeyler bulmak...Biraz erteledim.Bi bakarsın seneye QubesOS kullanıyorum