Ubuntu Üzerinde DNS Sunucu Kurulumu ve Yapılandırılması - Rom.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rom.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
3,243

VmWare programı içerisine kurulan Ubuntu işletim sistemine “Bind9” adlı Dns Server programının kurulumu ve ayarlarının yapılması, bu ayarlar sonucunda istenilen domain adreslerinden www.sazuis.com Domaininin Namık Kemal Üniversitesi Web Sitesine, Blog.sazuis.com olarak tanımlanacak SubDomain adresinin ise Trakya Üniversitesi Web Sitesine yönlendirilmesi.



Öncelikle Vmware üzerinde var olan Ubuntu’ya sudo apt-get install bind9 komutu ile DNS sunucu kurulumu yapılır.

dns1q.jpg




DNS sunucu kurulumu yapıldıktan sonra sudo nano /etc/bind/named.conf.local komutu ile zone tanımlama alanına girilir.



Not: aşağıdaki resimde ubuntu server ip si yazan yerde ip ters ve ilk üç grup yazılıyor. 67.168.192.in-addr.arpa şeklinde olmalı

dns2o.jpg




Açılan pencerede yukarıdaki ayarlarları yapılır.






Daha sonra sudo nano /etc/bind/named.conf.option komutu ile forwarders IP’si Vmware DNS IP’si ile değiştirilir.

dns3t.jpg



sudo mkdir /etc/bind/zones komutu ile zone dosyası oluşturulur.


Gerekli yönlendirmelerin yapılması için sudo nano /etc/bind/zones/sazuis.com.db komutu ile ayar penceresine girilir.


dns4.jpg





DNS zone dosyaları yaratmak için sudo nano /etc/bind/zones/rev.67.168.192.in-addr.arpa komutu ile ayar penceresine girilir ve aşağıdaki tanımlamalar yapılır.


dns5.jpg



Bütün ayarlar ve tanımlamalar yapıldıktan sonra ayarların etkin olabilmesi için sudo /etc/init.d/bind9 restart komutu ile DNS sunucu yeniden başlatılır.




dns6.jpg


DNS sunucu sorunsuz yeniden başladı.sudo nano /etc/resolv.conf komutu ile açılan pencerede aşağıdaki ayarlar yapılır.

dns7.jpg



NOT : Dns sunucusu yeniden başlatıldığında yukarıdaki ayarlar eski haline dönmektedir.Bu yüzden Dns server yeniden başlatıldığında bu ayarların her seferinde değiştirilmesi gerekmektedir.

DNS sunucumuzun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için nslookup komutu kullanılır.

dns8.jpg




Yukarıdaki pencerede görüldüğü gibi nslookup blog.sazuis.com yazıldığında Trakya Üniversitesi’nin IP adresini , www.sazuis.com yazıldığında Namık Kemal Üniversitesi’nin IP adresini vermektedir.




Shiftdelete.Net - Rom.
 
Üst