Ubuntu Tar.bz2 Kurulumu ?

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
arkadaşlar bu internetten indirdiğimiz tar.bz2 yada farklı uzantılardaki dosyaları nasıl kurabiliyoruz bir türlü çözemedim olayı internetten araştırdım konsola kodlar girilecek vs. sözler vardı gimp 2.7.0 yüklemek istiyorum ama manuel oluyor sanırım bu yükleme bunu anlatabilirmisiniz bana rica edersem teşekkür ederim :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
"tar.bz2" sıkıştırılmış bir paket demektir. "zip", "rar" gibi. İçerisinde her şey olabilir. GIMP'ten bahsediyor olmalısın 2.7.0 derken. Bunu yüklemen için sıkıştırılmış paketin içerisindeki dosyaları çıkartman gerekir. Daha sonra Uçbirim'de cd komutu ile o çıkan klasörün içine girersin.

Kod:
./configure
make
sudo make install

Bu 3 komutu sırayla vererek programı kaynak kodundan derler ve kurarsın. Ama GIMP basit bir program değil. Bağımlılıklar sağlanana kadar derlenmez.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Ubuntu Jaunty comes by default with GIMP 2.6 included in the repositories, but you can try the latest development version available, which is 2.7.0. This last release is a step forward the next stable GIMP version and contains a lot of user interface improvements and changes, GEGL migration, two new plug-ins to mention the major ones. To compile and install it in Ubuntu, just follow the steps below:

1. Make sure to have the sources repositories enabled
Notice that you can skip this step if you haven't deleted or commented lines out of your /etc/apt/sources.list file.

Edit as root the /etc/apt/sources.list file and make sure to have a line which starts with deb-src, like in the example below (if not, add it and save the file):

deb-src Index of /ubuntu karmic-updates main restricted

Again, this should be enabled by default. Next, update the package lists:

sudo apt-get update

2. Install the development libraries
Open a terminal and type:

sudo apt-get build-dep gimp

This command will fetch and install both the development libraries and the build-essential package needed for the compilation.

3. Get the GIMP source tarball
Download the source code from here, make sure the working directory is the one where you saved it and uncompress it:

tar -xjf gimp-2.7.0.tar.bz2

4. Compile and install GIMP
In the gimp-2.7.0 directory, issue the commands:

./configure
make
sudo make install

The last one with your user password. Notice that you can install it as normal user too, by specifying a prefix in your home directory for example and including the bin directory in your $PATH variable:

./configure --prefix=/home/USER/usr
make
make install

No root privileges needed in this case.

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12

yanlış anlama linux da yeni olduğum için daha terimleri pek çözemedim depo ne oluyor :mrgreen:

---------- saat 23:32 eklendi ---------- önceki mesaj saat 23:31 eklenmişti ----------

"tar.bz2" sıkıştırılmış bir paket demektir. "zip", "rar" gibi. İçerisinde her şey olabilir. GIMP'ten bahsediyor olmalısın 2.7.0 derken. Bunu yüklemen için sıkıştırılmış paketin içerisindeki dosyaları çıkartman gerekir. Daha sonra Uçbirim'de cd komutu ile o çıkan klasörün içine girersin.

Kod:
./configure
make
sudo make install
Bu 3 komutu sırayla vererek programı kaynak kodundan derler ve kurarsın. Ama GIMP basit bir program değil. Bağımlılıklar sağlanana kadar derlenmez.

cd komutu ile nasıl giricem o klasötürn içine ... bağımlılık sorunu derken ?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
synaptic varya işte onda arama yaptınmı

eğer yoksa o zaman yukarıda verdiğim yöntemi uygula

ama tabiiki @jeaquares in dediği gibi bağımlılıkları çok olan bi paket bu

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
Ubuntu Jaunty comes by default with GIMP 2.6 included in the repositories, but you can try the latest development version available, which is 2.7.0. This last release is a step forward the next stable GIMP version and contains a lot of user interface improvements and changes, GEGL migration, two new plug-ins to mention the major ones. To compile and install it in Ubuntu, just follow the steps below:

1. Make sure to have the sources repositories enabled
Notice that you can skip this step if you haven't deleted or commented lines out of your /etc/apt/sources.list file.

Edit as root the /etc/apt/sources.list file and make sure to have a line which starts with deb-src, like in the example below (if not, add it and save the file):

deb-src Index of /ubuntu karmic-updates main restricted

Again, this should be enabled by default. Next, update the package lists:

sudo apt-get update

2. Install the development libraries
Open a terminal and type:

sudo apt-get build-dep gimp

This command will fetch and install both the development libraries and the build-essential package needed for the compilation.

3. Get the GIMP source tarball
Download the source code from here, make sure the working directory is the one where you saved it and uncompress it:

tar -xjf gimp-2.7.0.tar.bz2

4. Compile and install GIMP
In the gimp-2.7.0 directory, issue the commands:

./configure
make
sudo make install

The last one with your user password. Notice that you can install it as normal user too, by specifying a prefix in your home directory for example and including the bin directory in your $PATH variable:

./configure --prefix=/home/USER/usr
make
make install

No root privileges needed in this case.

4. maddeye kadar olan kısımı uç birime girip ardından yazdıklarınıda mı uç birime girmem gerekiyor ?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
sen paketi indirdinmi

indirdiysen şöyle yap

paketi sağ tıkla ve klasöre çıkart

sonra uçbirimi aç ve sudo su ile root ol

sonra cd yaz ve yanına ayrı pencerede tuttuğun gimp klasörünü uçbirime sürükle bırak ve enter yap

klasörün içine girdin

şimdi şöööle bi komut ver

./configure

verdiği çıktıya göre buraya kopyala

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
synaptic varya işte onda arama yaptınmı

eğer yoksa o zaman yukarıda verdiğim yöntemi uygula

ama tabiiki @jeaquares in dediği gibi bağımlılıkları çok olan bi paket bu

bu synaptic olayını hala çözemedim ne işe yarıyor bu servera bağlı bir program mı yani servarda olan proramları mı indiriyor yoksa pc deki kurulu dosyaları mı gösteriyor ?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
synaptic ubuntu paket deposuna bağlıdır ve depo içerisindeki paketleri görüp indirmeni ve kurmanı sağlar ki zaten sen bi kez onay verdikten sonra synaptic seçtiğin paketi indirir ve kurar sana kullanmak kalır

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12
synaptic ubuntu paket deposuna bağlıdır ve depo içerisindeki paketleri görüp indirmeni ve kurmanı sağlar ki zaten sen bi kez onay verdikten sonra synaptic seçtiğin paketi indirir ve kurar sana kullanmak kalır

şimdi anladım ne işe yaradığını :) :mrgreen:

sen paketi indirdinmi

indirdiysen şöyle yap

paketi sağ tıkla ve klasöre çıkart

sonra uçbirimi aç ve sudo su ile root ol

sonra cd yaz ve yanına ayrı pencerede tuttuğun gimp klasörünü uçbirime sürükle bırak ve enter yap

klasörün içine girdin

şimdi şöööle bi komut ver

./configure

verdiği çıktıya göre buraya kopyala

dediklerini harfiyen yaptım klasörü uç birimin içine attım şöyle dedi:
musty@kirlisinek:~$ sudo su
root@kirlisinek:/home/musty# cd
root@kirlisinek:~# '/home/musty/Desktop/gimp-2.7.0'
bash: /home/musty/Desktop/gimp-2.7.0: bir dizin
root@kirlisinek:~# ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
root@kirlisinek:~#

hata mı yaptım :S ne zor ubuntuda program yüklemek böyle :S

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
şimdi anladım ne işe yaradığını :) :mrgreen:

dediklerini harfiyen yaptım klasörü uç birimin içine attım şöyle dedi:
musty@kirlisinek:~$ sudo su
root@kirlisinek:/home/musty# cd
root@kirlisinek:~# '/home/musty/Desktop/gimp-2.7.0'
bash: /home/musty/Desktop/gimp-2.7.0: bir dizin
root@kirlisinek:~# ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
root@kirlisinek:~#

hata mı yaptım :S ne zor ubuntuda program yüklemek böyle :S

Komutu yanlış vermişsin, bu bir.
Henüz paket haline getirilmemiş bir sürümü doğal olarak kaynak kodundan kurmak istiyorsun, bu normal değil ve iki.
Üçüncüsü de yok.

Neden 2.7.0 kurmak istediğini sorabilir miyim? Yani neden acele ediyorsun?

KirliSinek

Asistan
Reaksiyon puanı
12

verdiğin adrestekini kurabildim tek teşekkür ederim :)

---------- saat 02:46 eklendi ---------- önceki mesaj saat 02:44 eklenmişti ----------

Komutu yanlış vermişsin, bu bir.
Henüz paket haline getirilmemiş bir sürümü doğal olarak kaynak kodundan kurmak istiyorsun, bu normal değil ve iki.
Üçüncüsü de yok.

Neden 2.7.0 kurmak istediğini sorabilir miyim? Yani neden acele ediyorsun?

update edemeyeceğimi biliyorum da o yüzden di son versiyonunu istemem ve tar.bz2 gibi dosyaları kurmayı öğrenmek istemem :)