Ubuntu soru

turhan411

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben ubuntu denemek istiyorum dual boot ile hem ubuntu hem win kullanılabiliyormuş adobe programlarından dolayı win kullanmam lazım sorum şu bilgisayarımda C ve D bölümleri var C yi silip yarı yarıya tekrar 2 bölüm oluştursam birine ubuntu diğerine win kursam bu işlem D bölümüne zarar verebiliyormu

xvanko

Asistan
Reaksiyon puanı
25
Olup olmadığını bilmiyorum lakin disk bölme işlemi malesef kendi gözlemim de sector hatası artırıyor.Yani çok iyi bir şey değil.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,007
Dikkatli olunduğunda bir zararı olmaz. Öncelikle Windows'u yeniden kurmak istemiyorsan, önce gereekli bakımlarını yapın, sonra diski daralmanı öneririm. Ardından, kurulum sonrası tekrar önce Windowsun bakımlarını yapıp, sonra Ubuntu'yu ilk başlatmayı öneririm. Windows ilk disk bölümünde kurulu olmalı ki, Ubuntu kurulum esnasında Windows'u algılayıp, açılış menüsüne eklesin.

Günümüz Windows sürümleri, özel olarak o şekilde ayarlanmadıkları sürece, gerçek anlamda kapanmazlar. Uyku moduna geçerler. Bu durumda ne disk küçültülebilir ve bölümlenebilir, ne de Ubuntu kurulabilir, veya ne de kurulum sonrası Windows'tan bir eser kalır.

Gerekli Windows bakımları: Disk birleştirme, Disk temizliği,

Windows düzgün olarak kapatıldıysa, ubuntu kurulum esnasında seçenek sunar, Tam kurulum, Winows yanına kurulum. Seçime göre disk bölümleme ve çift işletim sistemli kurulumu otomatik olarak gerçekleştirir. Önemli olan şeyler, ilk anlattıklarım.

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,007
İlave edeyim: Sistemler arası geçişlerde de Windows daima düzgün kapatılacak şekilde ayarlanmış olmalı ki, kullanımda olan Windows diski üzerinde zararlı bir işlem (Kaza) gerçekleşmesin. Bu durumda Windows'un açılışı yavaşlar. (Aynısı Ubuntu için de geçerli tabii'ki. Ancak Ubuntu varsayılan olarak tam kapanacak şekilde ayarlı)

turkmen.ahmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
UEFI var ise yeni tarz bir bios sistemi var ise sisteminizde Ubuntunun DVD si USB sini hazırlayıp yüklemek istediğinizde kendisi size soracaktır Windows un yanına Dual Boot olarak mı kurayım yoksa sileyim yoksa siz mi ayarlarsınız diye.