Ubuntu 7.10: Gusty Gibbon

Bu konuyu okuyanlar

Berkin Bozdoğan

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2005
Mesajlar
4,926
Reaksiyon puanı
38
Puanları
0
Beğenilen Linux dağıtımı Ubuntu'nun 7.10 sürümü iki güne kadar çıkıyor. Yeni özellikler ve geliştirilmiş araçlara, yayınlanmadan önce yakından bakalım.

Genç girişimci ve uzay gezgini Mark Shuttleworth tarafından desteklenen ve şimdiye kadar oldukça beğenilen sürümler çıkartan Ubuntu Linux dağıtımı, 7.10 sürümüyle birlikte daha fazla yenilik ve gelişmiş özelliğe kavuşuyor. 7.10 sürümünün çıkmasına şu an için iki gün var. Çıkışa iki gün kala, yeni birkaç özelliğe yakından bakalım.

Ubuntu 7.10, önceki sürüme göre birçok yenilik içeriyor. Bunlardan en dikkat çekeni, Ubuntu'nun kullandığı masaüstü arabirimi olan Gnome'un sürümünün yükselmesi. Daha önce duyurduğumuz Gnome 2.20, Ubuntu 7.10 sürümünde mevcut. KDE mi? İsterseniz Ubuntu üzerine yeni çıkacak olan KDE 4'ü elle kurup çalıştırmayı deneyin; isterseniz de yenilenmiş bir Kubuntu sürümünü bekleyin. Kubuntu, anlaşılacağı üzere, varsayılan masaüstü yöneticisi KDE olarak gelen Ubuntu sürümü.

ubuntu_7_10_81.jpg

Firefox için geniş bir eklenti veritabanı oluşturulmuş ve kurduğunuz önünüzde kurmadığınız arkanızda havası yaratılmış. Bu eklenti menüsü Firefox'un içinde değil; yazılım yönetim arabiriminde bulunuyor.

ubuntu_7_10_82.jpg

Masaüstü ayarlarınızı ve grafik kartı sürücünüzü daha kolayca ayarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde konsola gir, çık; yönetici hakları talep et, gibi sorunlarınız yok.

ubuntu_7_10_83.jpg

Eğer olur da, henüz tam olarak özgürleşmemiş grafik kartı sürücülerini kullanmak isterseniz, Ubuntu size bir uyarı veriyor. Özgürlüğe sadece yazılımdaki GNU lisansı olarak bakmayan Ubuntu, isterseniz sahipli ürün sürücülerini de size bildiriyor (oradaki özgürlük tanımı iddialı oldu tabii).

ubuntu_7_10_84.jpg

Bunun yanında, birden fazla işletim sistemi kullanıp da bunlardan birinin Windows olması durumunda yaşanan sorunları daha iyi çözmek konusunda da bir adım atılmış. Daha gelişmiş bir NTFS okuma ve daha önemlisi yazma desteğiyle gelen Ubuntu 7.10, umarız dertlere derman olur. Zamanında birçok Linux dağıtımının NTFS'e yazamadığını veya tam oturmamış sürücüler sebebiyle yazmadığını hatırlarsak, bu konudaki sorunların çözülmüş olması önemli bir adım.

Bilgi İçin: Ubuntu
SDN - http://shiftdelete.net
 

such

Asistan
Katılım
14 Haziran 2007
Mesajlar
103
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
2 gün sonrasını sabırsızlıkla bekliyorum herşey çok güzel olacak :)
 
Üst