Turkticaret.net de Bunu Yaparsa!

Bu konuyu okuyanlar

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
Türkiye'de en fazla alan adı ve web alanı kaydı yapan firmanın bir özelliğini öğrenince kara kara düşündük. Anladık ki; Türkiye'de interneti iş edinmek, herkesin harcı değil.

Şu anda vatani görevini yapan IT Business Weekly'nin eski Yazı İşleri Müdürü arkadaşım Eylem Cülcüloğlu'nun kısa ama çok etkili bir yazısı vardı. Yazının başlığı; Türkiye'den neden YouTube çıkamaz? Yazıda ülkemizde internetin gelişimine engel olan kurumların marifetlerinden bahsediliyor. Eylem, yazısında Türk Telekom'dan bahsetmişti ama görülüyor ki; Türk Telekom, bu konuda yalnız değil. Turkticaret.net de bu listede ikinci sırada yer alıyor.

745712_villager_and_his_lamb.jpg

"Bu işte iyi para var" deyip aleme rezil olmaktansa
az kazandırsa bile sevdiğiniz işi yapmakta fayda var.

İnternetin Mesaisi Olur mu?

Binlerce alan adı (domain) ve binlerce web alanı (hosting) kaydı yapmış olan Turkticaret.net'te teknik desteğin mesai saati olduğunu biliyor muydunuz? Şaka gibi değil mi? Ama gerçek.

Web siteniz bu kurumdaysa ve gecenin bir yarısı teknik bir sorun ile karşılaştıysanız ertesi gün saat 9:00'da başlayan mesaide sıranız gelince sizin de sorununuza yardımcı oluyorlar. Yani kısaca 23:00'dan sonra teknik destek diye bir şey yok, yerine sizi oyalayan bir telesekreter var. İşin hafta sonu kısmının nasıl olduğunu sormaya çekindik.

Yurtdışında Nasıl Oluyor Bu İşler?

Bahsettiğimiz firmanın belki de 10'da 1'i kadar müşteriye hitap eden firmalar, teknik destek konusunda 7 gün 24 saat hizmet veriyorlar. Direkt olarak telefonla görüşebildiğiniz gibi, web sitesi üzerinden chat de yapabiliyorsunuz ve sorununuz dakikalar içerisinde gideriliyor.

Bu olan bitenden sonra Eylem'in yazısını hatırlamanızı ve başlığı bir kez daha düşünmenizi istiyorum. "Sizi öperim" diyen İnternet Mahir'den farklı olarak web uygulamaları ile Türkiye'den başarılı bir internet projesinin çıkmasını ümit ediyorsak, Türkiye'de internetin gelişmesinin önünde engel olan bu firmaların kendilerine en kısa zamanda çeki düzen vermeleri gerekiyor.

Türkiye'nin sanal alemdeki en önemli sosyal topluluklarından biri olan Ekşisözlük'te de firma hakkında yapılan yorumlar da ortada. Firma ile ilgili aldığımız kötü haberlerin ve şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Firmanın sunucularındaki güvenlik açıklarını test eden güvenlik uzmanlarımızın raporları da vahim.

Alırsak Ekim'e kadar. Peki, Ya Almazsak....

Bu yazıyı binlerce okurumuzla paylaşmamızın nedeni internet mafyalığı yapmak değil, ülkemizdeki internetin gelişmesi için katalizör görevi yapan firmaların daha iyi hizmet verebilmeleri için düşüncelerimizi paylaşmak.

"Gecenin şerri var, geç oldu, dükkanı kapatayım" dersek çok zor…

Yazar: Hakkı Alkan
SDN – http://shiftdelete.net
 

isot

Doçent
Katılım
3 Ocak 2006
Mesajlar
810
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Çok güzel bir uyarma olmuş.Tebrikler..
 

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
olayın daha detaylı hali şu;

verilen kontrol paneli çalışmıyor. olay sadece dns değiştirmek. dns değiştirmek için bu kadar beklenmez ki.

siz yazın biz değiştiririz diyorlar.

bunun anlamış şu; işlem yapmaları için gereken 12 saat içerisinde foruma yazdıklarınız kaybolacak ve zamanı 12 saat geriye almış gibi olacaklar.

bu sadece karşılaşılan bir hata. bunun gibi ne şikayetler var. olayın özür teknik destekte. ve 23'ten sonra böyle bir hizmet yok. bunu söyleyen de müşteri ilişkileri yöneticisi.
 

blackwhite

Asistan
Katılım
11 Aralık 2005
Mesajlar
293
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Soylenecek pek birsey yok, vatandaslarimizin buyuk cogunlugu bilgisiz ve duyarsiz olunca boyle devede kulak olaylari buyutulebilir ve bir magrifetmis bigi gosterilebilir.Bu gayet normal.Bizim insanimiz da buna yatkin nedense...Cok aci, cok acikli bir durum...Ben avrupada internet uzerinden TV seyrediyorum, burda artik IPTV ler cikti TR ye gelince bir sayfayi yenilemek icin bekliyorum.Olacak is degil...Birde bu eziyete para oduyorum.Buna bizim orda paranla rezil olmak derler.... :(

Insallah en kisa surede bu olaylar dikkate alinir ve bir duzelme yasaniz.Bizim insanimiz daha iyi seylere layik....
 

Downsat

Müdavim
Katılım
2 Mart 2006
Mesajlar
1,116
Reaksiyon puanı
64
Puanları
0
Çok kötü bir durum... İnsan krizlere girer. Hele sitenin sahipleri...

Bunlar kravat filanda takıyordur şimdi... :D
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
Turkticaret.net 'e güvenmeyin.
Çünkü müşteri çokluğundan dolayı toklar.
Tokluktan dolayı da müşteriyi umursamıyorlar.
Bir çok "yeni" internet kullanıcısı çok fazla müşterisi olduğu için Turkticaret.net'e güveniyor. Halbuki bu işi en kötü yapan firmalardan biri.
1- Destek yetersiz, çoğu zaman sorunun çözümüne yönelik değil.
2- Desteğin mesai saati var.
3- Sunucularda çok site barınıyor
4- Kontrol paneli kendini bile kontrol edemiyor.

Kısacası paranız heba oluyor.
Turkticaret.net'e hiç bir zaman güvenmeyin;
Çünkü "para gelsin de nereden ve nasıl gelirse gelsin" mantığıyla çalışıyorlar.
 

IceSPiRiT

Öğrenci
Katılım
31 Mayıs 2007
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
bundan 4-5 sene evvelinde bir internet adresi alma gafletinde bulunmuştum kendilerinden. maalesef ki o dönemler ülkemiz şartlarında daha yeni filizlenen internet firmalarının ortaya çıktığı zamanlardı. ve fiyatlar birçoğumuzun bildiği gibi yüksek idi. o zamanlar asp ile yeni ugrasmaya başlıyor idim. ve farklı bir yerden de hosting aldım sonrasında. dns sunucularını zor bela değiştirmiştim. ertesi ay kredi kartı ekstrem geldiğinde şok olmuştum. meğer dns leri değiştirmek için para alıyorlarmış. yanlış olmasın ama o gün için 4-10 ytl arası bir rakam olması lazım.

ve çok dandik hizmet sunuyorlar. sanki hala sadece html kodlaması yapıp site barındıracakmışız havasındalar... ve çok kötü bir işletme anlayışları var. bursa işte ve bunlarda tekstilci miydi neydi öyle bir durum vardı yanlış hatırlamıyorsam.

önüne gelen her işi yapmaya kalkarsa olacak olan budur. bu durum, benim (elk. mühendisi) gidip de muhasebecilik yapmam gibi birşey olsa gerek... ki o da baba mesleğim :)
 

Turab Garip

Müdavim
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
63
IceSPIRIT, çok güzel konuşmuşsun.
Ben bunlardan bir tanesiyle bizzat tanıştım.
Turkticaret.net ile de yakın biriydi.
Yukarıda da söylediğim gibi; "para gelsin nereden ve nasıl olduğu fark etmez" anlayışıyla her türlü işi yapan adamlar bunlar. O yüzden dolandırmaktan hiç çekinmezler.
Bahsettiğim adam bir ara iş yerimde bana nasihat vermeye kalktıydı:
"Bak Türkticaret ne güzel yapıyor, sen de öyle yapmazsan bu işi yürütemezsin."
Ben dedim ki, Türkticaret çok ş*refsiz bir şirket, bu işi onlar kadar kötü yapan yok Türkiye'de. Adam da "olsun sonuçta para kazanıyor ya" dedi.
Ayrıca adamın kendisi de "ne bulduysam sattım" lafıyla övünüyor, şimdi ise "bilgisayarın b'sinden anlamam ama bak nasıl işi büyüttüm" diyor. Şu anda mağazası da var, kendisi işi bilmediği gibi elemanları da bilmiyor. Bir ara bir ekran kartı sorduğumda, PCIe olsun demiştim de "kakakakikiki abi sen AGP'den bahsediyorsun PCIe diye bir şey yok" demişlerdi :) Üstelik de satış şefiydi bu eleman.

Velhasıl bu kadar uzatmamın sebebi, bu piyasada bir işletmeye çok güvenmeden önce iyice araştırın bakalım neler yapmışlar :)
 

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
Bir gün bahçeşehir üniversitesinde konferans veriyoruz. Öğrencilere dedim ki "Bana ne isterseniz sorabilirsiniz. Veremeyeceğim cevap yok" dedim :)

Öğrencilerden biri de "Siz hacker olabilir misiniz? Biliyo musunuz bu işleri de" dedi. Ben de ortamı bozmayalım diye "Ooo bilmez miyiz?" dedim. Bu sefer ortam daha da hareketlendi ve benden bir siteyi hack etmemi istediler orada.

"Yahu nasıl olur, internet yok" falan derken biri laptop'u aldı getirdi buyurun diye :) İş başa düştü tabi. Öğrencilere verdiğimiz sözü de yerine getirmek lazım.

Turkticaret.net sunucularının güvenlik açıkları vardı. O kadar itiraz etmiştik düzeltsinler diye düzeltmediler. Çocuklarının gözünün önünde yüzlerce web sitesinin veritabanına ulaştık birkaç tanesinin ana sayfasına not bıraktık.

Böyle bir firmadan bahsediyorum ben.

Yazık...
 

IceSPiRiT

Öğrenci
Katılım
31 Mayıs 2007
Mesajlar
15
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ya bu adamların işini kalitesiz yapıyor olması insanları hakikaten rahatsız etmiyor. ama neden rahatsız etmiyor bir türlü anlayamıyorum. insanlar "olsun da nasıl olursa olsun" mantığı içerisinde. telekom ve turkticaret.net ezelden beri türk internetini ve internet kullanıcılarını sömüren 2 firmadır. ve böyle de olacaklardır. ama allahtan alternatiflari sağlam geliyorlar.

ve şunu asla akıldan çıkarmamak gerekiyor. bir firmanın ya da bir ürünün çok tercih ediliyor olması, o firmanın ya da ürünün kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. yalnızca 3-5 müşteriye hizmet ederek ne kadar yüksek kalite sunabilen, ne firmalar var bu memlekette aslında...

bu mevzu uzaaar gider.
 

cemares

Öğrenci
Katılım
15 Ekim 2005
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Malesef turkticaret.net'ten hosting hizmeti alıyorum.Teknik bir olayla ilgili bişey sorduğumda abartmıyorum 2hafta sonra cevap almıştım.
 

Hakkı Alkan

Rektör
Admin
Katılım
2 Haziran 2005
Mesajlar
13,887
Reaksiyon puanı
2,155
Puanları
113
cemares dedi ki:
Malesef turkticaret.net'ten hosting hizmeti alıyorum.Teknik bir olayla ilgili bişey sorduğumda abartmıyorum 2hafta sonra cevap almıştım.

Cuma akşamı yeni sunucuya geçiş için yaptığımız talep halen değerlendirmede. herhalde aynı anda 1000 kişinin olduğu anda sunucumuzun ip'sini değiştirirler. biz isityoruz ki sabah 4-5 gibi değiştirin ip'yi. ama nerdee..
 
Üst