Rehber Türkiyede Kırmızı Reçete Gerektiren İlaçlar

Bu konuyu okuyanlar

Bella Ciao

Profesör
Katılım
25 Aralık 2020
Mesajlar
3,145
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,193
Puanları
113
1- fentanil
C22h28n2o, Morfin'den 80 kat, Meperidin'den 500 kat güçlü opioid bir ağrı kesici, kırmızı reçete gerektiren bir ilaç.
örnek ilaçlar; abstral, actıq, durogesıc, fentanyl cıtrate, fentanyl cıtrate bp antıgen IV enj, fentanyl mercury IV enjektabl so, talınat.

2- petidin
C15h21no2*hcl (pethidin*tuz ruhu) petidin, hızlı ve etkin bir opioid analjezik ilaçtır. Petidin aslında meperidin, meperidin kristallendirilerek saflaştırılır. Morfinden yaklaşık 15 kat güçsüz
örnek ilaçlar: aldolan, pethıdıne antıjen, petholan.

3-metilfenidat
C14H19no2. fenitilamin grubuna dahil. Bir tür merkezi sinir sistemi (mss) uyaranıdır. Ülkemizde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde en sık reçete edilen ritalin ve Concerta'nın etki maddesidir. Dehb ile birlikte; aşırı uyku eğilimi (narkolepsi) ve ileri derece kronik yorgunluk sendromları için de reçete edebiliyor.
örnek ilaçlar: ritalin, medıkınet retard ve medıkınet, concerta,

4-hidromorfon
C17H19no3, orta ila şiddetli ağrıyı tedavi etmek için kullanılan bir opioiddir. Tipik olarak, uzun süreli kullanım sadece kansere bağlı ağrı için önerilir.
örnek ilaçlar: jurnısta

5-oksikodon
C18h21no4, genellikle ameliyat sonrası için verilir. Kırmızı reçete ile satılır. Bağımlılık yapabilir ve baş dönmesi gibi yan etkileri vardır. Böbrek taşı, sistit, bel ağrısı gibi durumlarda da kullanılır. Tebain'den sentez edilir.

Tebain (C19h21no3) de paramorfindir, afyonda 0,2 oranında bulunabiliyor, zehirli olması nedeniyle ilaç olarak kullanılamaz. Ancak tıpta zehirsiz morfin türevlerinin sentezinde kullanılır.
örnek ilaçlar: oxopane

6-remifentanil
C20H28N2O5, güçlü, kısa etkili bir sentetik opioid analjezik ilaçtır. Ameliyat sırasında hastalara ağrıyı hafifletmek ve anesteziye ek olarak verilir. Remifentanil, genel anestezide kullanım için diğer ilaçlarla birlikte sedasyon için kullanılıyor.
örnek ilaçlar: ultiva 2-5, rentanil 2-5

7-alfentanil
C21H32N6O3, alfentanil, ameliyatta anestezi için kullanılan güçlü ancak kısa etkili sentetik opioid analjezik bir ilaçtır. Yaklaşık dörtte biri ila onda biri potensi, üçte biri etki süresi ve fentanilinkinden dört kat daha hızlı etki başlangıcı olan bir fentanil analoğudur.
örnek ilaçlar: rapıen

8-buprenorfin
C29h41no4, pioid bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan bir kombinasyon ilacıdır. Doğru şekilde alındığında, tablet formunda, dilin altında çözünmesine izin verilir veya dil üzerine yerleştirilen ve çözünmesine izin verilen bir film şeridi olarak uygulanabilir.
örnek ilaç: suboxone

9-sodyum oksibat
C4h7nao3, diğerleri arasında xyrem markası altında satılan sodyum oksibat, narkolepsinin iki semptomunu tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır: Ani kas güçsüzlüğü ve aşırı gündüz uyku hali.

11-sufentanil
C22H30N2O2s, ana ilacı, fentanil ve morfinin 500 katı kadar güçlü bir sentetik opioid analjezik ilaçtır. Yapısal olarak, sufentanil, piperidin halkasına bir metoksimetil grubunun eklenmesi ve fenil halkasının tiyofen ile değiştirilmesi yoluyla fentanilden farklı.
örnek ilaç: sufenta

ve işte o morfin...
kırmızı reçeteye tabii her morfin için ayrı başlık oluşturmayacağım, hepsini bir başlık altında toparlayacağız.
c₁₇h₁₉no₃, morfin çok etkili bir opiat ağrı kesici ilaç etken maddesidir, opioidlerin tipik aktif maddesidir ve bu grubun prototipidir. Ham Afyon'da %10-12 oranında mevcuttur. Molekül dsö'nün temel ilaçlar listesi'nde yer almaktadır. Afyon da hahşaş'dan elde edilen bir madde.

düz morfin barındıran ilaçlar: morfia, m-eslon

Opium tozu, kodein, dionin, kodein fosfat da morfin türünden olan diğer maddelerdir.

dionin, etilmorfindir.
kodein ise metilmorfindir
 
Üst