Türkiye vaka sayılarını tartışırken DSÖ’den çarpıcı açıklama: Verileri düzgün raporlayın

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Görkeem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Türkiye vaka sayılarıyla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı verileri tartışırken, Dünya Sağlık Örgütü'nden Türkiye'ye hem övgü hem de uyarı geldi. DSÖ, Türkiye'nin de dahil olduğu tüm üye ülkeleri, örgütün rehberi kapsamında veri toplamaya çağırdı.

hans-kluge-reuters_16_9_1601704883.jpg

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yalnızca semptom gösteren hasta sayılarını açıkladıklarını söylemesi sonrası, Türkiye’de corona virüsü vakalarıyla ilgili tartışma sürerken Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) önemli bir açıklama geldi.

DSÖ, Türkiye’nin uyguladığı izolasyonu takdir ederken, tüm üye ülkelere raporlamayla ilgili de kritik bir çağrıda bulundu. Yazılı açıklamada, “Türkiye, semptom gösteren ya da göstermeyen tüm Covid-19 pozitif vakalarını izole etmektedir. Bu yaklaşım bulaş zincirini kırmak için bir ön koşuldur. DSÖ, aynı zamanda, konuyla ilgili DSÖ rehberi kapsamında veri toplama ve pandemiye yanıt önlemlerinin uyumlu hale getirilmesine yönelik çağrılar yapmaktadır” denildi.

KANITLARA DAYALI KARARLAR

Açıklamanın devamında, “DSÖ, raporlama ve veri toplama mekanizmalarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için Türkiye’nin de dahil olduğu tüm üye ülkelerle görüşmelerini devam ettirmektedir. Covid-19’un durdurulabilmesi için pandemi sürecinde veri paylaşımını daha güçlü hale getirmek ve kanıta dayalı kararları desteklemek amacıyla karşılaşılan sorunlar ve çözümleri ele almak üzere bölgede ülkeleri bir araya getirmeyi planlamaktayız” ifadeleri kullanıldı.

3ekimcoronagraf-1.jpg

Türkiye’nin test kapasitesini üç katına çıkardığına dikkat çekilen açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi, Türkiye’nin semptom göstermeyen kişiler de dahil olmak üzere tarama testlerini yapabilmek amacıyla nisan ayındaki günlük test kapasitesini ağustos ayından itibaren üç katına çıkarmasını ve virüsün yayılmasını önleme stratejisini takdir etmektedir. Bu sayede, herhangi bir semptom göstermeyen kişiler de dahil sağlık sisteminin daha fazla insana ulaşabilmesi mümkün olmaktadır. Risk altındaki bireyler, şüpheli ve olası vakalar ve teyit edilen vakaların yakın temaslıları test açısından önceliklendirilmektedir” yorumu yapıldı.

KOCA: PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, DSÖ’nün Türkiye’yi takdir eden açıklaması için teşekkür etti. Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “DSÖ Avrupa bölgesinde Covid-19 veri raporlamasını uyumlu hale getirmek için yayınladığı basın bildirisi ile virüsün yayılmasını önleme stratejimizi takdir etti. Türkiye bu konuda da deneyimini paylaşmaya hazır. Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’ye teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,384
DSÖ, aynı zamanda, konuyla ilgili DSÖ rehberi kapsamında veri toplama ve pandemiye yanıt önlemlerinin uyumlu hale getirilmesine yönelik çağrılar yapmaktadır. DSÖ, raporlama ve veri toplama mekanizmalarının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için Türkiye'nin de dahil olduğu tüm üye ülkeleri ile düzenli ve gerekli görüldüğünde istişarelerini devam ettirmektedir.
Aaa! Biz düzgün raporlamıyor muyduk? :)

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
Ülkemiz, pandeminin en başından beri, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla çok çok daha hazırlıklı yakalandı ve çok çok daha iyi bir strateji izledi, bunu neredeyse tüm dünya takdir etti..
Her zaman böyle büyük başarılarımızı çekemeyenler olmuştur ve de olacaktır, üzücü olan ise ülkemizin bariz üstünlük kurduğu bu konuda, ülkemiz içinde bir kısım kendi vatandaşlarımızın bunu baltalama ve karalama çabası içinde olmasıdır.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Ülkemiz, pandeminin en başından beri, diğer gelişmiş ülkelere kıyasla çok çok daha hazırlıklı yakalandı ve çok çok daha iyi bir strateji izledi, bunu neredeyse tüm dünya takdir etti..
Her zaman böyle büyük başarılarımızı çekemeyenler olmuştur ve de olacaktır, üzücü olan ise ülkemizin bariz üstünlük kurduğu bu konuda, ülkemiz içinde bir kısım kendi vatandaşlarımızın bunu baltalama ve karalama çabası içinde olmasıdır.
İngilizceniz varsa üstte paylaşılan metnin son paragrafını okuyun.
Yoksa da okuyamadığınız metinle ilgili yorum yapmayın lütfen.
Dünya bizi kıskanıyormuş, dünya bize acıyor irandan suudlardan farkımız kalmadı vesselam.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Üste atılmış fakat bende atayım. Algılara gelmeden birinci ağızdan takip etmenizi tavsiye ederim.

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
İngilizceniz varsa üstte paylaşılan metnin son paragrafını okuyun.
Yoksa da okuyamadığınız metinle ilgili yorum yapmayın lütfen.
Dünya bizi kıskanıyormuş, dünya bize acıyor irandan suudlardan farkımız kalmadı vesselam.
Ben okudum anladım ve devletim ile gurur duydum, oysa siz gittiniz bizi iran ve suudlar gibi satılmışlarla bir tuttunuz, bu yüzden sizi kınıyorum, bu güzel vatanı ve bu aziz milleti onlarla bir tutamazsınız.

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Arkadaşlar burada algı falan yok ki.

Cidden dediği gibi WHO hem Türkiye’yi övmüş,hem de dolaylı olarak rehberliğe uyması konusunda uyarmış.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,510
Bunu Türkiye için mi diyor tüm üye ülkeler için mi okuyabilir misiniz?
Mektup Türkiye'ye gönderilmiş ama Uganda ile ilgili sanırım, oradaki hükümet halkına yalan söylüyormuş ve bunu ulusal çıkarlarımız için yapıyoruz diye savunuyorlarmış.

Ben okudum anladım ve devletim ile gurur duydum, oysa siz gittiniz bizi iran ve suudlar gibi satılmışlarla bir tuttunuz, bu yüzden sizi kınıyorum, bu güzel vatanı ve bu aziz milleti onlarla bir tutamazsınız.
Anlama konusunda oldukça iyisiniz o nedenle benim neyi kast ettiğimi de anlamışsınızdır. Ama gene de anlatayım şu an bizi kıskanan ülkeler Türkiyeye baktıklarında batmakta olan bir ülke görüyorlar bu nedenle de Suriye Libya Akdeniz Ermenistan vs her yerde Türkiye'ye karşı cephe açıyorlar ve notumuzu düşürüyorlar. Anlayacağınız canım ülkem kıskaca alınıyor, Iran gibi Suriye gibi...
Bazıları da kör sağır dilsiz bir şekilde şakşakçılık yapıyor, dünya bizi kıskanıyormuş...

Allahü Teala hepimize / hepinize akıl ve sağlık versin ve tez zamanda ülkemizi bu durumdan kurtarsın.

Son düzenleme:

defacerGLD

Profesör
Reaksiyon puanı
3,026
Google çevirinin bile dediği

Aynı zamanda, DSÖ, veri toplama ve müdahale önlemlerini uyumlu hale getirmek için COVID-19 verilerinin DSÖ'nün konuyla ilgili rehberliği doğrultusunda raporlanmasını talep etmektedir. Bu raporlamayı daha da iyileştirmek ve veri toplama mekanizmalarını güçlendirmek için düzenli ve ihtiyaç duyulan görüşmeler, salgının başlangıcından bu yana Türkiye dahil Üye Devletlerle istişare halinde sürdürülmektedir. Ayrıca, süreci optimize etmek ve COVID-19'u durdurmak için kanıta dayalı kararları desteklemek için veri raporlamasına yönelik zorlukları ve çözümleri belirlemek için Bölgedeki daha fazla ülkeyi bir araya getirmeyi planlıyoruz.

leoh

Öğrenci
Reaksiyon puanı
38
hacam atıyorsun veya bu dünyadan değilsin veya hükümet trolüsün. ülkeniz baştan beri size yalan söyledi. gerçek sayılar yerine size ali cengiz oyunları yaparak sizi kandırdı. ayrıca ülkenizi hiçbir ülke takdir etmedi, tam tersi türk vatandaşlarına vize bile verilmedi. ayrıca ülkenize turist de gönderilmedi.

mapavrili

Profesör
Reaksiyon puanı
1,444
hacam atıyorsun veya bu dünyadan değilsin veya hükümet trolüsün. ülkeniz baştan beri size yalan söyledi. gerçek sayılar yerine size ali cengiz oyunları yaparak sizi kandırdı. ayrıca ülkenizi hiçbir ülke takdir etmedi, tam tersi türk vatandaşlarına vize bile verilmedi. ayrıca ülkenize turist de gönderilmedi.
Öncelikle hitap şeklini gözden bir geçir istersen, hangi ülkeye veya kabileye mensupsun bilemiyorum ama bizim ülkemizde ''atıyorsunuz'' demek hakaret sayılıyor.
Ayrıca onlar kendi düşüncen ve görüşündür, gerçekleri gizleyemez.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Mektup Türkiye'ye gönderilmiş ama Uganda ile ilgili sanırım, oradaki hükümet halkına yalan söylüyormuş ve bunu ulusal çıkarlarımız için yapıyoruz diye savunuyorlarmış.

Anlama konusunda oldukça iyisiniz o nedenle benim neyi kast ettiğimi de anlamışsınızdır. Ama gene de anlatayım şu an bizi kıskanan ülkeler Türkiyeye baktıklarında batmakta olan bir ülke görüyorlar bu nedenle de Suriye Libya Akdeniz Ermenistan vs her yerde Türkiye'ye karşı cephe açıyorlar ve notumuzu düşürüyorlar. Anlayacağınız canım ülkem kıskaca alınıyor, Iran gibi Suriye gibi...
Bazıları da kör sağır dilsiz bir şekilde şakşakçılık yapıyor, dünya bizi kıskanıyormuş...

Allahü Teala hepimize / hepinize akıl ve sağlık versin ve tez zamanda ülkemizi bu durumdan kurtarsın.
Türkiye asıl Suriye'de , Libya'da ve doğu Akdeniz'de varlık göstermezse, hak ve sırlanırlarını korumazsa batar sanırım bunları anlamak bu kadar zor olmasa gerek.

leoh

Öğrenci
Reaksiyon puanı
38
Öncelikle hitap şeklini gözden bir geçir istersen, hangi ülkeye veya kabileye mensupsun bilemiyorum ama bizim ülkemizde ''atıyorsunuz'' demek hakaret sayılıyor.
Ayrıca onlar kendi düşüncen ve görüşündür, gerçekleri gizleyemez.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Türkiye asıl Suriye'de , Libya'da ve doğu Akdeniz'de varlık göstermezse, hak ve sırlanırlarını korumazsa batar sanırım bunları anlamak bu kadar zor olmasa gerek.
'atıyorsun'un nesi hakaret acaba? bak yine atmışsın mesela. Türkiyede atiyorsunu hakaret sayacak tek kişi sensin herhalde.

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,384
15 Ekim'i bekliyoruz bakalım.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
15 ekimde ne olcak?

Dolar 8 TL üstüne çıkacak büyük ihtimal
Avrupa ülkeleri Türkiye'yi güvenilir seyahat edilebilir listesinden çıkaracak olabilir. Devamında Türkiye'den gelenlere karantina şartı olabilir. Turist olarak gitmek yasaklanabilir vb yaptırımlar olur büyük ihtimal.