Türkiye neden okumuyor?

Paramore

Dekan
Reaksiyon puanı
27
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 86.1’i okumak için korsan kitap aldıklarını bildirdi...

turkiye-neden-okumuyor--1110602.Jpeg

DES Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) yaptığı araştırma, gençlerin yüzde 85.7’sinin kitap fiyatlarını pahalı bulduğunu ortaya koyarken, araştırmaya katılan gençlerin yüzde 86.1’i okumak için korsan kitap aldıklarını bildirdi. Gençlerin sadece yüzde 4.1’i ise korsan kitaba para vermediğini ifade etti.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) tarafından DESAM’a yaptırılan "Türkiye Neden Okumuyor?" başlıklı anket sonuçları açıklandı. Ankete 18-30 yaş arasında bin 231 genç katılırken, bu gençlerin yüzde 29.7’sinin üniversite, yüzde 8.3’ünün ise yüksek lisans mezunu olduğu bildirildi.
-"GENÇLİK KİTAP OKUMAYA VAKİT BULAMIYOR"-
Ankete göre, gençlerin yüzde 10.7’si düzenli olarak kitap okurken yüzde 18.9’unun aralıklarla, yüzde 61.9’unun ise düzensiz olarak ara sıra kitap okuduğu anlaşıldı. Gençler, kitap okumalarına engel olarak ise iş yoğunluğu, dersler, internet, arkadaş çevresi ve televizyonu neden gösterdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 15.9’unun iş yoğunluğundan kitap okumaya vakit bulamazken, yüzde 18.2’sinin ise dersler nedeniyle vakit bulamadığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin, yüzde 26.8’i arkadaş çevresi ve okuma alışkanlığına sahip olmadığı için düzenli kitap okumadığını, yüzde 28’i televizyon ve internet yüzünden kitap okuyamadığını açıkladı.
-YÜZDE 86 KORSAN DİYOR, YÜZDE 8.7 NE ZAMAN KİTAP ALDIĞINI HATIRLAMIYOR-
Ankete göre gençlerin kitaba para vermekten kaçındığı sonucu ortaya çıktı. Gençlerin sadece yüzde 4.5’i son 3 ay içinde para vererek kitap alırken, yüzde 10.3’ü 6 ay önce, yüzde 20.6’sı 1 yıl önce, yüzde 55.9’sı ise 1 yıldan daha uzun zaman önce kitap satın aldı. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 8.7’si ise en son ne zaman kitap aldığını hatırlamıyor. Gençlerin yüzde 85.7’si kitap fiyatlarını pahalı bulurken, bu nedenle korsan kitaba yöneldi. Gençlerin yüzde 86.1’i korsan kitap aldığını açıklarken, sadece yüzde 4.1’i korsan kitap almadığını bildirdi. Ankete göre, gençlerin yüzde 79.5’inin evinde kitap koyacak yeri dahi yok.
-"GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN OKUYAN GENÇLİK"-
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı araştırma sonuçlarını değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a seslendi. Avcı, "Türkiye’de kütüphaneler bilginin üretim, düzenleme ve yayımına yeterince katkı sağlayamıyor. Çağa ayak uyduramıyor. Ve bu yüzden gereksinim duyulan bilgilerin hizmetinde stratejik görevlerini yerine getiremiyor. Türkiye’de kütüphanecilik hizmetleri toplumsal ihtiyaçlar açısından algı ve yaklaşım politikasızlığı nedeniyle ilgi görmemekte ve izole kurumlar olarak varlığını sürdürmektedir. Eğitim, kültür ve bilim araştırma açısından yeri çağdaş politikalarla belirlenemediği için kütüphaneler toplumsal katkılarını sağlıklı bir biçimde yerine getirememektedir" dedi.

kaynak

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
okumuyormu :) hangi yil icin okumuyorlar deniliyor bence en iyi okuyan millet türkler ,su an icin avrupayi en iyi takip eden millet bizis dir bunu neye göre yapiyorlar :) kari kizlarini okuyarak degilmi

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
okumaya vakit yok dayi.

Pupilla

Dekan
Reaksiyon puanı
139
okumaya alışkanlık kazandırılmıyor küçük yaşta. sonra da okumaya zaman ayırmak zor geliyor...

Hangman35

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Okuyoruz abi neden okumaylaım en büyük örnegi video da :)

[SDNTV3]http://www.youtube.com/watch?v=RrqwmoiL9JY[/SDNTV3]

eskibirkullanici

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Üzülüyorum arkadaşlarıma kitap okumadıkları için kitap okumak çok güzel bişey :D

Ayrıca korsan kullanmayacağım tek şey kitaptır(galiba :D).

kowalskii

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Nasıl yok, her gün yarım saat okuyorum. Kitap bitmesin diye :D Serinin son kitabı biterse başka yok :D

SkuLLeRa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
aslında okumanın alışkanlık haline gelmesinde en büyük etken aile ve ilk okul öğretmenleri..

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Bizde kitap okumanın sıkıcı olduğuna dair bir algı var...

İnsanlar da bunu söyleyemedikleri için vakit yok gibi bahaneler sunuyorlar...

Mesela kitap okumaya vakit yok diyenlerden birisi 7/24 Forumda takılabiliyor...

Asıl mesele kitaplara karşı olan olumsuz algılarımız ve çocukluktan bu alışkanlığın gelişmemiş olması...

Kaçımız çocukluğumuzda Annemizin Babamızın düzenli olarak kitap okuduğunu gördük?

Bir çoğumuzun evinde küçük de olsa bir kitaplık vardır...

Ama kitapların çoğu ya anlaması zor dini kitaplar...

Ya da zamanında gazetelerin verdiği ansiklopediler...

Bunun üzerine bir de okulda öğretmenin CEZA olarak okuttuğu kitaplar var...

Öğretmen kitap okumayı CEZA olarak öğretiyor bize!!! Hayatımız boyunca ceza olmadığı sürece kitap okumaya gerek yok!!!

İnsan kendi kendine isteyerek CEZA çeker mi?

----

Fiyatlar gerçekten çok pahalı... Sektördeki maliyetleri bilemem... ancak bir gencin kitap alması zaman zaman çok zor olabiliyor...

Kitapçılara gidiyorum... bir çok kitap beğeniyorum... almak için hevesleniyorum... arkasını çevirdiğimde fiyat 35 Tl... iki kitap alsam 70 lira...

Korsan kitaba ister istemez yöneliyor insan... Tabi her kitabında korsanı yok... Çok satan popüler kitap olacak ki korsanı çıkacak!!!