Türkiye ile Rusya vizeyi kaldırdı!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
Vizesiz gidilecek ülkelere Rusya da eklendi. ABD ve AB ülkelerine vize uygulayan Rusya, Türklere vizeyi kaldırdı. İlk uçaklar indi, ilk vizesiz yolcular giriş yaptı.

773820110416091403719.jpg


12 Mayıs 2010'da Ankara'da imzalanan Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine ilişkin usullere dair anlaşma, bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

RUSYA'YA VİZESİZ OLARAK İLK KAPTAN VE EKİBİ GİRDİ

Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasının ilk gününde Antalya ve İstanbul'dan gelen THY'na ait iki uçak gecenin ilk saatlerinde Moskova Şeremetyevo havalimanına iniş yaptı. Vizelerin kaldırılacağını bilmelerine rağmen endişe duyan vatandaşlar vizelerini alıp gelirken, Rus gümrük görevlileri vatandaşlara tercihlerini sormayı ihmal etmedi. Türkiye'den gelen yolcular arasında ilk vizesiz geçiş hakkını kullanan ise TK-419 sefer sayılı uçakla İstanbul'dan Moskova'ya gelen ve 01:50'de Şeremetyevo Havalimanına iniş yapan kaptan Celil Cenk Olgun ve 8 kişilik mürettebatı oldu.

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Konsolosluk Ateşesi Subutay Koç ve THY Rusya Temsilcisi Mefail Deribaş havalimanında ilk vizesiz giriş yapan kaptan ve ekibini çiçekle karşıladı. Antalya'dan gelen ilk THY uçağında bulunan 5 Türk vizeli giriş yaparken, İstanbul uçağındaki yolcular da vizeleri ile giriş yapmayı tercih etti. Kendilerine ayrılan özel bölümde dinlenerek tekrar Türkiye'ye dönmek zorunda kalan kaptan ve ekibi ise ilk kez Rusya'ya vizesiz geçişi gerçekleştirdi. Tarihi bir ana tanıklık eden kaptan Olgun, "Rusya'ya vizesiz giriş yapan ilk Türkler olmaktan çok mutluyuz. Herkese hayırlı olmasını diliyorum. Hiç bir sorun yaşamadık. Pasaportlarımızı gösterip girdik. Önceleri sadece otelde kalabiliyorduk. Şimdi rahatlıkla dışarı çıkabileceğiz" dedi.

Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren iş adamı Ali Kablan ise Antalya uçağı ile vizesiz geçişlerin başladığı saatlerde ilk giriş yapan Türk vatandaşı oldu. Vizelerin kalkmasının imkansızlığına inandığı için vizesini daha önceden hazırladığını kaydeden Kablan, "Gümrük görevlileri pasaport kontrolünde vizesiz girebileceğimizi söylediler. Ancak ben vizeli girişi tercih ettim. Bu harika ve çok sıcak bir yaklaşım. 3 gün için geldim. Mallarımı kontrol edip döneceğim. Uzun bürokratik işlemler ortadan kalkacağı için, artık rahat bir şekilde gelip gidebileceğiz. KOBİ'ler açısından bu büyük bir olay. Bunun 2023 ihracat hedeflerinin tutturulmasına da katkı sağlayacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'YA GELMEK İÇ HAT UÇUŞLARI KADAR KOLAY

Türkiye ve Rusya ilişkileri açısından tarihi bir gün yaşandığına dikkat çeken THY Rusya Temsilcisi Deribaş, "İki ülke vatandaşlarının birbirlerini vizesiz ziyaret edecek olmaları zaten iyi olan ilişkileri daha da geliştirecek. Halklar birbirini daha iyi tanıyacak. Bu vatandaş açısından da çok büyük bir kolaylık" şeklinde konuştu.

Vatandaşların sabahtan karar verip yola çıkabileceğini ve akşam da tekrar ülkesine dönebileceğini hatırlatan Deribaş, "İstanbul'dan günde 5 seferimiz var. İstanbul-Ankara arası gidiyor gibi olacak. Rusya vatandaşları daha kolay giriş yapabiliyordu. Şimdi bu durum Türkiye vatandaşları açısından da çok büyük kolaylık sağlayacak. Avrupa ülkelerinin vize için haftalarca uğraştırdığı bir dönemde, artık Türk insanı Moskova ve St. Petersburg'a gelmeyi tercih edecek" vurgusu yaptı.

Rus makamların vizesiz geçişlerle ilgili tüm hazırlıkları yaptıkları bilgisini veren Deribaş, ileri rezervasyonlarda yüzde 15-20'lik bir artış yaşandığını kaydetti. 4 milyon Rus turist hedefinin rahatlıkla yakalanacağını ifade eden Deribaş'a göre, bunda Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin de etkisi de olacak.

RUSLAR ARTIK 20 DOLAR ÖDEMEKTEN KURTULDU

Lagina seyahat ajantasından Rusya vatandaşı Zelimhan Zarmayev Antalya hakkında çekilen belgesel filmin tanıtımı için Türkiye'ye gittiğini ve vizesiz seyahatlerin ilk gününde de THY Antalya uçağı ile Moskova'ya geldiğini söyledi. İki ülke arasında vizesiz seyahatlerin başlamasının siyasi ve ekonomik alanda gelişen ilişkilerin bir göstergesi olduğuna değinen Zarmayev, "Rusya'nın turistik potansiyeline bakarsanız çok yüksek ve kat kat daha artacağını düşünüyorum. Özellikle kış turizmi açısından da faydalı olacak ve yeni kapılar açacak. Kendim de bir tur operatörü olarak Rus turist sayısında önemli oranda artış olacağını düşünüyorum. Bu konuda bizler de üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Antalya'dan eşi ile birlikte Şeremetyovo havalimanına gelen Rus bayan Anna Kryukova da yaptığı değerlendirmede vizesiz geçişlerin başlamasının kendileri açısından çok sevindirici olduğunu kaydetti. Türkiye'ye girişte artık 20 dolar ödemek zorunda kalmayacaklarını ifade eden Kryukova, "Bizi çok büyük fark olmayacak. Ama yine de sevindirici bir nüans. Türkçe de bir kaç kelime öğrendim: merhaba, çok teşekkür ederim, çocuk, bardak" şeklinde konuştu.

RUSLAR'A EK 90 GÜNLÜK OTURUM HAKKI

Rusya'ya gelecek Türk vatandaşlarını pasaportların eski ve yıpranmamış olmaması ve en az 6 ay sürelerinin olması gerektiği konusunda uyaran Moskova Konsolosluk Ateşesi Koç, 7 iş gününden fazla Rusya'da kalacakların registre (kayıt) yaptırmalarının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Türkiye'ye turistik amaçlı gidecek Rusya vatandaşları için ek kolaylıklar getirildiğine değinen Koç, "Rusya vatandaşları bir aya ek olarak yılda bir defaya mahsus olmak üzere ek 3 ay daha 'ikametgah tezkeresi' alabilecek. İl Emniyet Müdürlükleri yabancı şubeleri bu konuda yetkili kılındı. Bunun için 24 dolar gibi bir ücret ödemeleri gerekecek" bilgisini verdi. Karşılıklı olarak iki ülke vatandaşlarının vizesiz ziyaret süreleri 180 gün içinde 90 günü geçemeyecek.

VİZESİZ GİRİŞ YAPACAK YOLCULARI TAŞIYAN İLK UÇAK İNDİ

Türkiye-Rusya arasındaki “Vize Muafiyeti” ve “Geri Kabul Anlaşması” bu gece 24.00 itibari ile uygulamaya kondu.

Rusya’dan Türkiye’ye gelenler, uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Vizelerin kalkması çok iyi oldu” dedi.

“Vize Muafiyeti Anlaşması” ve “Geri Kabul Anlaşması”nın uygulamaya konmasının ardından Rusya ile süreli ziyaretlerde vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı. 1 ay süre ile Rus ve Türk vatandaşlar vizesiz ziyarette bulunabilecek.

Vizenin kaldırılmasının ardından Rusya’dan ilk uçak saat 01.05’de Atatürk Havalimanı’na indi. Türkiye’ye gelen Ruslar vizelerin kaldırılmasından sonra duydukları memnuniyeti dile getirdi. İki ülkenin stratejik ortaklık perspektifinde ilerlemesini sağlayacak uygulama, toplam 100 milyar dolar ticaret hedefinin yakalanmasına katkı sağlayacak. Turizm sektöründe hummalı çalışmalara neden olan düzenleme, kısa süreli iş ziyaretleri ve fuar katılımları açısından da büyük kolaylıklar getirecek.

İki ülke arasındaki vizesiz dönemin, gerek ticarete, gerek müteahhitlik hizmetlerine, gerekse turizme olumlu yansımaları bekleniyor. Rusya ve Türkiye'nin geçen yıl 26,2 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacminin, vizelerin kaldırılmasıyla 1 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Rusya'nın ihracatında Türkiye beşinci sırada, ithalatında ise 11. sırada bulunuyor.

Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında tekstil elyafı ve mamulleri, sebzeler, meyveler, kara ulaşım araçları, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrikli makine ve cihazlar bulunurken, ithalatında da taşkömürü katranı ve ham petrolden ürünler, havagazı, su gazı, fakir gaz, petrol gazları, doğal gaz, demir ve çelik, demir dışı metaller, taşkömürü, linyit, metal cevherleri yer alıyor.

TURİST SAYISI 4 MİLYONA ÇIKACAK

Uygulamayla bu yıl Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının da 3 milyondan 4 milyona, Türkiye'den Rusya'ya gidecek Türklerin sayısının ise 300 binden 500 bine çıkması bekleniyor.

Anlaşma uyarınca her iki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize uygulamasına tabi olmayacak.

VİZESİZ ÜLKE SAYISI 58 OLDU

Öte yandan, Rusya ile vizesiz döneme geçilmesinin ardından Türkiye'ye vize uygulamayan ülkelerin sayısı 58'e ulaşacak. Özerk bölgelerle beraber Türkiye'ye vize uygulamayan ülke sayısı ise 64 olarak belirtiliyor.

Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler ise şöyle: ''Antigua, Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvator, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, St. Lucia, St. Vincent-Grenadines, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Yemen.''

AA-CİHAN-Haber7
 

Actionmax

Öğrenci
Katılım
13 Nisan 2011
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
çok güzel haber bavul ticaret hacmi dahada çok genişliyicek!
 

yer6

Müdavim
Katılım
5 Eylül 2007
Mesajlar
2,398
Reaksiyon puanı
54
Puanları
48
çok güzel haber bavul ticaret hacmi dahada çok genişliyicek!

yahu böyle gelişmelere ancak sizin gibiler üzülür.ewet arkadaşım bavul ticareti vs ...ülke batıcak.mesela avrupa ülkeleri kendi aralarında vize kullanmıyo.avrupada batıcak.halbuki senin gibi iki kişiye sorsalardı YANLIŞ yapmazlardı...
 

arthkas

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
958
Reaksiyon puanı
17
Puanları
0
elini sallasan 50 rusa çarpacak desene :)
 

Silence

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Nisan 2009
Mesajlar
7,785
Reaksiyon puanı
49
Puanları
48
Abiii hadi kalk sana bi rus hatun alak :D
 

0ReiS0

Müdavim
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
90
Puanları
48
Laleli Esnafının yüzü gülecek hayırlı olsun.
 

topalsolucan

Müdavim
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
kimse darılmasın ama bu tarz haberlere muhalefet olacam diye aksi yorum yapanlara vatan haini gözüyle bakıyorum. Her zaman söylerim " muhalif olmak, insan olmaya mani değil"
 

hsngrms

Müdavim
Katılım
23 Ekim 2009
Mesajlar
1,715
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
Vatan haini biraz ağır oldu ama ezilmişliğini forumlarda yaptıkları ters yorumlarla bastırmaya çalışan kişiler diyebiliriz onlar için :)
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Amasya'ya rus felan gelmez :D
 

nightmare777

Doçent
Katılım
29 Haziran 2008
Mesajlar
625
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
Tehlikenin farkındamısınız? :D
Şimdi onlar düşünsün! :D:D
 

neskalii

Profesör
Katılım
25 Mayıs 2008
Mesajlar
3,932
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Yaş
38
spybot onlar gelmez ama ben geldim :D Amasya gerçekten gezilmeyi tanınmayı hakediyor küçük ama şirin bi il
 

sdelta

Müdavim
Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
4,228
Reaksiyon puanı
140
Puanları
63
2011 de Türkiye de Türkiye de bulunan AIDS li sayısı 2012 de %20 artacak en az :) eminim. Uyuşturucusu vs.. içinde aynı şeyi düşünüyorum.

Hayırlısı olsun bakalım...
 

dadaist

Müdavim
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
Tarihçiler 50 yıl sonra Rus ırkını kara kaşlı kara gözlü olarak yazacak :)
 
Üst