Türk Telekom utanç listesinde!

sarsıntı

Doçent
Katılım
24 Kasım 2007
Mesajlar
714
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Türk Telekom'un, Türkiye ve dünyadaki WiFi noktalarını kullanarak, İnternet üzerinden telefon görüşmesi yapmalarına izin veren hizmeti Wirofon, hatırlayacağınız üzere, güçlü bir reklam kampanyasıyla tanıtılmıştı. Cem Yılmaz'ın reklam filmlerinde oynadığı Wirofon, İnternet üzerinden ses iletimi (VoIP) teknolojilerini kullanarak ev telefonu tarifesi üzerinden uluslararası görüşmeler yapabilmeyi sağlayan bir hizmet. Türk Telekom'un grup şirketlerinden Argela tarafından geliştirilen ve Ağustos 2009'da kullanıma sunulan Wirofon, geçtiğimiz günlerde ilginç bir gelişmeyle adından söz ettirdi. Türk Telekom, dünyanın en güçlü görüntü ve ses dönüştürücü araçlarından FFmpeg'in "Utanç Listesi"ne girdi!
Peki, ne oldu da Türk Telekom, FFmpeg'in lisans ihlallerini ve yazılım korsanlarını afişe ettiği bu listeye girdi? FFmpeg'in sitesindeki süreç takip sistemindeki girdiden görebildiğimiz kadarıyla, Türk Telekom özgür FFmpeg bileşenlerine Wirofon istemcilerinde LGPL lisansını çiğneyerek yer vermiş.
Türk Telekom'un utanç listesine girmesi ve bunun duyulmasından sonra, Wirofon geliştiricilerinden A. Burak GÜRDAĞ, "Wirofon arayüzündende görülebileceği üzere yazılımda video teknolojilerinin aslında kullanmadığı, test amaçlı denedikten sonra yazılımın içinden bazı çengel (hook) ve rutinlerin kaldırmasının unutulduğunu" söyleyen bir açıklama yazdı. Açıklamanın hemen ardından da Wirofon istemcisi için libavcodec kütüphanesini içermeyen yeni bir sürüm çıkarıldı.
Wirofon cephesinden gelen bu açıklamaya FFMpeg süreç takip sisteminde verilen cevap ise epey sert: "Yanlışlıkla dahi olsa, bu kütüphaneyi gömdüğünüz Wirofon sürümünün kaynak kodunu GPL ile açmalısınız!"
Peki, kim haklı?


Açıkça söylemek gerekirse, bu tartışmada her iki taraf da hatalı.
Türk Telekom/Argela cephesinin hatası, yazılımı paketlemeden önce dikkatsiz davranmış olmak. Yazılım içinde kullanılsın ya da kullanılmasın, LGPL ile lisanslanmış bir ya da birden fazla kütüphane -yanlışlıkla dahi olsa- paketin içine girmiş durumda. Bu hata, Wirofon'un "bu yazılımda kullanılan tüm teknolojiler Türk Telekom'un malıdır" diyen lisansıyla birleştirildiğinde, ortaya ciddi bir lisans ihlali çıkıyor.
FFmpeg cephesinin hatasıysa, Wirofon'un kaynak kodlarının açılmasını istemek. Kısıtlı Genel Kamu Lisansı'nı yani LGPL'i herkesten iyi bilmesi gereken FFmpeg geliştiricilerinin böyle bir hataya düşmesi, gerçekten çok garip.
LGPL, ağırlıklı olarak kütüphanelerde kullanılan bir özgür yazılım lisansı. Yaygınlaşması istenen kütüphane ya da görüntü biçimlerinin özgür olmayan yazılımlar içinde de kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kullanılan LGPL, libavcodec'in kapalı bir yazılımda kullanılmasına izin veriyor. Bir başka deyişle, bu kütüphaneyi kullanıyor diye Wirofon'un kaynak kodu açılmak zorunda değil.


kaynak
 
Üst