TÜBİTAK'tan dev hamle

Bu konuyu okuyanlar

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,210
Reaksiyon puanı
10,325
Puanları
113
TÜBİTAK'tan dev hamle

515579413634.jpg



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK'ın, yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın geliştirilmesi ve üretimi için yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceğini bildirdi.

Türkiye'nin milli gözlem uyduları GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ı uzaya fırlatarak önemli bir başarıya imza atan TÜBİTAK, şimdi de yerli haberleşme uydusu için çalışmalara başladı. Bu amaçla Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında "Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi" konusunda çağrı duyurusu yayınlandı.

"TÜRKSAT 6A" olarak adlandırılan uydunun tasarımı tamamen yerli olacak ve bütün entegrasyonları Türkiye'de yapılacak. Azami ölçüde yerli imkanlarla geliştirilmesi amaçlanan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu sivil, ticari ve askeri kamu kuruluşlarına da hizmet verecek.

ANAHTAR TESLİM UYDU YAPILACAK
Yerli haberleşme uydusu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK tarafından açılan çağrı ile milli uydulara bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Bu amaçla yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği verileceğini belirten Ergün, kamu Ar-Ge birimleri, üniversiteler veya özel sektör kuruluşlarının çağrıya başvuruda bulunabileceğini kaydetti.

Geliştirilecek haberleşme uydusunun yörüngede çalışır halde teslim alınacağını ifade eden Ergün, "Uydunun özgün tasarımı, platformu ve uydu üzeri yazılımları, proje kapsamında yerli olarak geliştirilecek. Diğer bileşenlerin hangilerinin yerli olarak geliştirileceğine, projeyi yürütecek kuruluşlar karar verecek ancak geliştirilecek bileşenler azami ölçüde yerli olacak" dedi.

"TÜRKSAT 6A İÇİN ÇALIŞMALAR 2014'DE BAŞLAYACAK"
Bakan Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun proje sözleşmesinin 2014 yılında yapılarak, çalışmalara başlanacağını belirterek, uydu tasarımı, entegrasyon ve testlerinin ECSS, NASA ve uygulanabilir MIL standartlarına göre gerçekleştirileceğini söyledi.

Milli haberleşme uydusunun 15 yıl uzayda görev yapabilecek özelliklerde geliştirileceğini anlatan Ergün, şunları kaydetti:

"TÜRKSAT 6A uydusu Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü kapsayacak. Hizmet ömrü 15 yıl, tasarım ömrü ise hizmet ömrünün en az bir buçuk katı olacak. Uydu yakıtı ise bu süreye göre ayarlanacak. Çağrı kapsamında uydu tasarımının en az iki fırlatma aracı ile uyumlu olması ve uzay şartlarına dayanıklı olması isteniyor. Uydunun müşteri kurum olan TÜRKSAT'a teslimi, yörünge testlerinin başarı ile tamamlanmasının ardından gerçekleşecek. Bu teslime kadar tasarım, entegrasyon, test, fırlatmaya gönderme, fırlatma öncesi çalışmalar, fırlatma, yörünge testleri gibi çalışmalar yüklenicinin sorumluluğunda olacak."

UYDUNUN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Geliştirilecek uydunun teknik özelliklerine de değinen Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun 16 aktif, 4 yedek Ku-bant ve 2 aktif, 1 yedek X-bant aktarıcıya sahip olacağını söyledi. Nihat Ergün, uydu projesi gerçekleştirmek isteyen kuruluşların 22 Kasım 2013 tarihine kadar TÜBİTAK'a başvuru yapabileceğini ifade etti.

Bu tür yüksek teknolojili projelerin, Türkiye'nin prestiji açısından önemli olduğunu dile getiren Ergün, TÜBİTAK tarafından milli olarak tasarlanan gözlem uydularının yanı sıra şimdi de ülkemizin ihtiyaç duyduğu haberleşme uydusunun yerli imkanlarla geliştirilmesinin, bir eşik değerin daha aşılacağı anlamına geleceğini sözlerine ekledi.


KaynaK
 

21olcaybaba21

Doçent
Katılım
25 Temmuz 2012
Mesajlar
811
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
böyle yerli yerli diyerek yerli şeylere destek verirsek icraat olursa biz cidden bayağı bi gelişiriz bide otomobil üretsek ve doğal zenginlikleri kullanabilsek 10 süper güce gireriz rahat
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
Firlatilmasi en az 2020yi bulacaktir.
 
Üst