TRT'den görme ve işitme engellilere özel yayın geliyor!

Bu konuyu okuyanlar

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
529
Puanları
0
trt.jpg


TRT, işitme ve görme engelli vatandaşlar için devrim gibi bir hizmete hazırlanıyor. Artık görme ve işitme engelliler de televizyon izleyebilecek. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda kullanılan uydu destekli sistem Türkiye’ye getiriliyor.


Sesli ve yazılı betimleme sistemi olarak bilinen ‘Audio Description’, TRT kanallarında kullanılacak. İşitme engelliler için alt yazı oluşturan sistem, görme engelli vatandaşlar için de sesli betimleme tekniği kullanarak görsel metinlerin anlaşılmasını kolaylaştıracak. Yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar başarıyla tamamlandı ve TRT, test yayınlarını bitirdi. Görme ve işitme engelli vatandaşlar haziran ayında TRT’nin tüm kanallarını ‘anlayarak’ izleyebilecek. Daha sonra sistemin özel kanallarda da uygulanması hedefleniyor.

Proje fikri 2011 yılında İstanbul Milletvekili Bülent Turan’ın seçim kampanyası sırasında ortaya çıktı. İşitme engelli bir gencin, “Televizyon izleyemiyorum, yardımcı olun.” talebi üzerine Turan konu üzerinde çalışmaya başladı. TBMM Araştırma Merkezi de dünyadaki uygulamalar üzerinde bir çalışma yaptı. Bazı ülkelerde, işitme engellilerin televizyon izleyebilmesi için anlık alt yazı sistemi uygulandığı tespit edildi. Sistemin Türkiye’ye taşınması için TRT ile temasa geçildi. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, projeye destek verince harekete geçildi. Bülent Turan, sistemin daha sonra özel kanallarda da uygulanabilmesi için görüşmeler yapacaklarını dile getirdi.

Sistemin hayata geçebilmesi için önce altyapı yatırımları gerekiyordu. Bunun için bir uydu kiralandı. Sistemin engelli vatandaşların televizyonlarına ulaştırılması için de Uydu Head-End Sistemi satın alındı. Söz konusu sistem, işitme ve görme engellilerin televizyon izleyebilmeleri için gerekli yardımı sağlayacak.

Zaman
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
güzel bir şeyde,tv de test yayını yoktu ki hiç
 
Üst