Bu konuyu okuyanlar

sarper.arıkan

Asistan
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
149
Reaksiyon puanı
21
Puanları
18
Yaş
39
IOS için erişilebilirlik incelemesi



Görmeengelli bireylerin dokunmatik sistemleri etkin şekilde erişilebilmelerini sağlayan özel bir teknoloji geliştirilmişti. Yaklaşık 7 sene öncesine dayanan dokunmatik ekranlara parmak hareketleriyle erişim sistemi, çok farklı deneyimler yaşanmasına sebep olmuştu. O güne gelene kadar “Nokia” mobil telefonlarla günlük iletişim aktivitelerini sürdüren görmeengelli bireyler, dokunmatik sistemlerin tüm olanaklarından faydalanabilmek adına çığır açacak bir mobil cihazla buluşmuşlardı.



“I-Phone” herkes için gösterişin ve şıklığın tam tanımı haline geldiği 2009 yılında, görmeengelli ve diğer engel grupları için ilk erişilebilir dokunmatik modeli olan “I-Phone 3GS” modelini çıkarmıştı.

Bu “I-Phone” modeli o yıldan itibaren yardımcı destek teknolojilerinin dönüm noktası oldu ve hayatamıza dokunmatik çözümlerinde görmeengellilerce ve diğer engel gruplarıncada rahatça tercih edilebilecek bir cihaz olabileceğini gösterdi.

Sistemin görme, işitme ve yetenek engelli gruplara sunduğu yazılımsal ve donanımsal bileşenlerle, dokunmatik sistemi kullanarak;

*Ana ekranlarda dolaşma,

*Öğeleri taşıma ve klasör oluşturma,

*Pil durumu, şebeke sinyali ve benzeri durum çubuğunda görüntülenen bilgileri okutma,

*Telefon aramaları gerçekleştirme ve mesajlaşma yapabilme,

*Elektronik kitap okuma ve metin düzenleme,

*Safariyi kullanarak internette gezinme,

*E-posta istemcilerini kurma ve kullanma,

*Fotoğraf çekme,

*İşitme cihazlarıyla kullanabilme,

*Farklı dokunma yöntemlerine göre, dokunmatik hareketleri özelleştirme,

*Dokunma hassasiyetinin ayarlanabilmesiyle, yetenek engellilerin dokunmatik arayüze erişimlerini sağlama gibi birçok erişilebilirlik işlevleriyle kullanım gerçekleştirilebiliniyor.

“I-Phone” ile gelen tüm bu sistemler, diğer ı-cihazlarında da yer buldu. Günümüzde ise IOS erişilebilirlik seçenekleriyle yapılabileceklerin sınırı pek de yok açıkçası.

Tüm IOS cihazları gelinen noktada görmeengelli bireylerin;

*Bir noktadan bir noktaya ulaşımlarını cadde ve sokak cinsinden sesli geribildirimlerle sağlayabilmekte,

*Siri ile günlük birçok işlev yerine getirilebilmekte,

*Voice-over ekran okuyucusu sayesinde mobil ortamda yazılı metinlerin okutulmasından, web sayfalarında gezinmeye kadar birçok işlem gerçekleştirilebilmekte,

*Fotoğraf çekilebilmekte, çekilen fotoğrafın ışıklı bir ortamda ne kadar netlikte ve GPS üzerinden nerede çekildiğine kadar bilgi edinilebilmekte ve bunlara ek olarakta üçüncü parti IOS uygulamalarıyla da erişilebilirlik sağlayan yazılımlarla günlük yaşamları daha da kolaylaşmaktadır.



IOS Erişilebilirlik detayları için;

Erişilebilirlik - iOS - VoiceOver - Apple (TR)
 
Üst