Toplama pc yardım :)

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaşlar,
Ben bilgisayar toplamayı düşünüyorum, nitekim bir bilgisayar oluşturdum da kafamda, ama danışmadan karar vermek istemedim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

işlemci, core i7 2600
ana kart - gigabyte z68ap-d3
kasa - cooler master haf 912
ram - gskill (2x4gb) ddr3 2133mhz
ekran kartı - asus ati hd6970 2gb 256bit
hafıza için ssd olsun dedim hızlı olsun diye, ama fiyat da dayandı diye 60gb dedim
ssd - corsair 60gb
normal hafıza - seagate 3.5" 1tb 7200 rpm
ekran - samsun 23" led

böyle dedim ama varsa tavsiyelerinizi seve seve dinlerim üstadlar. tabi eksik filan da olabilir bunların arasında :) tekrardan teşekkür ederim şimdiden :)

columbiaa_7

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İ5 2600k (o.c)
asus P8P67
kingston 2x8 gb 1600
sapphire 6950 2 gb
thermaltake 700w

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
RAM seçimi güzel açıkçası o fiyata bulunabilecek en makul ram diyebilirm ama işlemci ve ekran kartı içn yeni modeller çıkma arefesinde ne bileyim biraz fuzuli gibi geldi i7 2600 işlemcisinin yerini alacak i7 3770 çıktığı zaman 2600 fiyatından satılacak ve 3 yada en fazla diyelim 6 ay sonra sistem teknolojik olarak demode olacak disk fiyatlarının uçuk olduğu bu piyasada ancak RAM almak için uygun zaman diğer bileşenler için uygun değil yani keza AMD nin HD 7000 serisi tanıtılmaya başlandı zamanla 6000 serilerinde olası fiyat indirimi gündeme gelecektir

ayrıca Monitör olarak HP 2310ie tavsiye ederdim ama hiç bi yerde kalmadı artısı DVI+Display Port olması ve zamanında 350 liradan satılmasıydı güzelim Pro Led monitör 2 ayda bi çok yerde tükendi

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
peki ne zamana çıkar yeniler? çünkü en fazla bir iki haftaya almayı düşünüyorum, ihtiyacım var. eğer beklemeye değer bir süreyse beklerim tabi.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
bilgisayarı ne amaçla kullanacağını yazmamışsın. oyun içinse i7 2600 çok gereksiz. i5 2500K yeterli. zaten oyunda 2600den farkını göremezsin. anakart Z68 güzel seçim. ram olarak 1600 mhz yeterli. daha hızlı alsan da gözle görülür bir fark hissedemezsin. ancak benchmark yazılımlarında daha yüksek puan alırsın o kadar. zaten bu ramleri de benchmark hastaları ve oc tutkunları alıyor. :)

ekran kartı olarak 6970 fazla pahalı. oyun için 6950 veya gtx 560Ti en güzeli. zaten yeni nesil konsollar (ps4 ve yeni xbox) çıkana kadar sistemleri çok zorlayacak oyun çıkmaz. en fazla battlefield 3 ayarında oyunlar gelir. o zamana kadar ekran kartına çok ciddi paralar dökmeye gerek yok. ben bf3'ü 6850 ile 1920x1080 high ayarda bitirdim mesela. :)

özetle:

i5 2500K işlemci
Z68 çipset anakart
4x2 8 gb 1600 mhz ram
120 gb sata 3 ssd
1 tb hdd
6950 / 560Ti ekran kartı
600 w psulu kasa
monitör

not: sonu "K" ile biten işlemcileri tercih et. yoksa oc yapamazsın. ben oc yapamam deme. şimdiki sistemlerde oc çocuk oyuncağı. :)

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
yeni nesil intel i7 serisi ivy bridge nisan ayında piyasada hem üretim tekniği değişecek 22 nm hemde 3D transistör yapısına geçilecek o açıdan ciddi bi güncelleme ile geleceğini söyleyebiliri ayrıca işlemci içinde GPU dx11.1 desteği verip var olan sandy işlemcilerine nazaran ciddi artışlar sağlayacak ayrıca güç tüketimi noktasında agresif ayarlamalar yapılacak şimdi nisanda Z77 anakartlar çıkacak z68 in yerini alacak i7 2000 serilerinin yerine i7 3000 serileri gelecek kısacası herşey silbaştan başlayacak.

daha 2013 başındaki soket değişimini söylemedim 2013 ikinci çeyrekte Haswell kod isimli soket 1150 pin gelmiş olacak her şekilde şuan topladığın sistem bile 1 sene içerisinde demode olmuş olacak o yüzden çok yüksek paralar yatırmadan makul sistemler toplamak gerekli...

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@rtsbora
Ben bu bilgisayarı hem oyun için hem de teknik çizim için topluyorum, 3 boyutlu çizim filan yapmak için. o yüzden böyle yüksek bir şey toplamayı düşündüm. eğer söylediklerin bu programlar için filan da geçerliyse oldukça mantıklı zaten. Bir de ben i7'yi aynı anda bir sürü program açınca sıkıntı olmasın diye düşünmüştüm, i5 aynı performansı verir mi?

@aceleciburak
Benim bilgisayarı bir iki hafta içinde toplamam gerekiyor, nisana kadar bekleme şansım pek yok. Bir seneye demode olur derken haklısın, ona lafım yok ama hala kullanılabilir olursa benim için sıkıntı olmaz, nitekim yeni çıkanlar da gayet pahalı olacaktır, bir de onların düşmesini beklemesi var.

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
o zaman tek seçim 2500K yada 2600K ya yöneleceksin yeniler pahalı olur derken şuanda sızan fiyatlar ivylerin neredeyse sandylerle aynı olacağını gösteriyor zaten soket uyumluluk sıkıntısı şuanlık yok tüm 6 serisi kartlar bios güncelleme ile uyumlu olacak 7 serisinin farkı sadece doğal usb 3.0 desteği ve doğal pcı-ex 3.0 desteği olur eğer acilse mutlaka almaktan başka çaren olmayacaktır ama ekran kartı konusunda bence o kadar para verme derm orta seviye makul çözümlere yönel 6970 alacaksın belli bir fiyattan snra 2 ay snraki fiyatına bakacaksın hatrı sayılır şekilde düşmüş olacak.

ocak mayıs dönemi hep geçiş devresi yeni sistemlerin çıkma arefesi artık bu dönemler genelde milletin bekleme yeni gelecekleri gözlemleme ona göre hareket etme zamanı oluyor zaten ister 2600k al ister nisanda çıkacak i7 3000 serisini al farkeden bişi olmayacak 2013 2. çeyrek geldiğinde intelin klasik kurnazlığı ile soket değişimi ve eski sistemler çöpe hesabıyla sistem ne olursa olsun demode olacak.

12 senedir bu işin içindeyim emin ol bi yerden snra fiyat/performans sistemlerine odaklanıyorun bu kadar hızlı gelişen teknoloji piyasasında...

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O zaman yeni soketlere kadar şimdilik böyle devam edeyim, 2013te paramız olursa yenileriz :)

Peki bir sorum daha olacak, şimdi idare eden bir ekran kartı alsam 7000 serisiyle değiştirince uyum sıkıntısı olmaz değil mi? Fiyatları filan düzelince 7000 ile değiştirsem ekran kartını geri kalan sistem aynıyken?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
O zaman yeni soketlere kadar şimdilik böyle devam edeyim, 2013te paramız olursa yenileriz :)

Peki bir sorum daha olacak, şimdi idare eden bir ekran kartı alsam 7000 serisiyle değiştirince uyum sıkıntısı olmaz değil mi? Fiyatları filan düzelince 7000 ile değiştirsem ekran kartını geri kalan sistem aynıyken?
çizim için kullanacaksan i7 2600K daha iyi. hd 7000 serisi baya pahalı gelecek. fiyatların düşmesini beklersen yaz sonuna kadar beklersin. en iyisi 6000 serisi almak. 2 gb 6950 en makul seçim olur. :)

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
benim tavsiyem şahsen makul fiyat bir ekran kartı ile sistemi kurman Z68 anakart olsun G-Skill 2133 olsun işlemci ve ekran kartına vereceğin paraya 60 yerine 120 gb ssd alırsın ki corsair force 3 120 gb 400-420 lira seviyesinde.

anakartın nisanda gelecek ivy bridge işlemcilere bios ile uyumlu olacak o yüzden işlemci bile uygun fiyatlı bi işlemci olabilr maksat o zamana kadar idare etmek için.

HD 7000 serisine gelince şuan için idareten bi 1 gb lık 6570 - 6670 arası bişi alsan ki 7900 serileri ocakta piyasada 7800 - 7700 içinse şubat sonu söyleyiniyor kısacası nisan gibi mümkün olan tüm 7000 serileri piyasada olacak ve uyum noktasında bi sıkıntı yaşamasın problem olmaz ancak z68 anakartlarda pcı-e 3.0 uyumlu olanları seçmende performans açısından yararına olacaktır.

--- Mesaj Güncellendi ---

ayrıca çzim ve 3 boyutlu modellemede en büyük etken işlemciden hariç pro ekran kartı Nvidia Quadro yada AMD Firepro serileri özellkle CAD/CAM işleriyle ilgilenecek olan arkadaşlar pro bi grafik kartı ile sistemlerini daha farklı tasarım makinası haline getirebilirker keza Quadro 600 ortalama 200 usd firepro V4800 ise 245 usd seviyesinde firepro tr de olmasada teknobiyotik (akortek) tarafından özel siparişle getirtiliyor bunuda ek bilgi olarak yazalım...

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
benim tavsiyem şahsen makul fiyat bir ekran kartı ile sistemi kurman Z68 anakart olsun G-Skill 2133 olsun işlemci ve ekran kartına vereceğin paraya 60 yerine 120 gb ssd alırsın ki corsair force 3 120 gb 400-420 lira seviyesinde.

anakartın nisanda gelecek ivy bridge işlemcilere bios ile uyumlu olacak o yüzden işlemci bile uygun fiyatlı bi işlemci olabilr maksat o zamana kadar idare etmek için.

HD 7000 serisine gelince şuan için idareten bi 1 gb lık 6570 - 6670 arası bişi alsan ki 7900 serileri ocakta piyasada 7800 - 7700 içinse şubat sonu söyleyiniyor kısacası nisan gibi mümkün olan tüm 7000 serileri piyasada olacak ve uyum noktasında bi sıkıntı yaşamasın problem olmaz ancak z68 anakartlarda pcı-e 3.0 uyumlu olanları seçmende performans açısından yararına olacaktır.
daha önceki mesajımda da yazdım. 2133 mhz rame gerek yok. bütçe varsa 1600 mhz alıp CL değeri düşük modellerden seçmek daha performanslı olur. CL9 yerine CL8 veya CL7 mesela. bana kalsa buna da gerek yok, o ayrı. sınırlı bütçe ile sistem toplarken fantaziye kaçmaya gerek yok. fazladan bütçe varsa işlemci, ekran kartı, ssd gibi bileşenleri yükseltmek daha mantıklı.

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
daha önceki mesajımda da yazdım. 2133 mhz rame gerek yok. bütçe varsa 1600 mhz alıp CL değeri düşük modellerden seçmek daha performanslı olur. CL9 yerine CL8 veya CL7 mesela. bana kalsa buna da gerek yok, o ayrı. sınırlı bütçe ile sistem toplarken fantaziye kaçmaya gerek yok. fazladan bütçe varsa işlemci, ekran kartı, ssd gibi bileşenleri yükseltmek daha mantıklı.

RAM ler en dip düzeyde madem 2014 te DDR4 e geçiş var RAM frekansı mümkün olduğunca yüksek olmalı işlemci kullanmayacak şuan ama diyelim arkadaş yazın olur ya ivy ile değiştirdi ivy 1600 ve üstü ramleri doğal olarak desteklerse ne olacak peki zaten şuan için bilinen ivylerin 2133 MHZ olarak geleceği o açıdan bu kadar dip fiyatta iken mantıklı olan 2133 almak ki 275 lira bişi 2600K yada HD 6970 e o kadar para veriliyosa 2133 e de verilir

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
RAM ler en dip düzeyde madem 2014 te DDR4 e geçiş var RAM frekansı mümkün olduğunca yüksek olmalı işlemci kullanmayacak şuan ama diyelim arkadaş yazın olur ya ivy ile değiştirdi ivy 1600 ve üstü ramleri doğal olarak desteklerse ne olacak peki zaten şuan için bilinen ivylerin 2133 MHZ olarak geleceği o açıdan bu kadar dip fiyatta iken mantıklı olan 2133 almak ki 275 lira bişi 2600K yada HD 6970 e o kadar para veriliyosa 2133 e de verilir
ivy bridge işlemcilerin ne kadar hızlı ram desteği verebileceği henüz net değil. yine 1600 mhz olablir. hız yükselse bile 1600 mhzden direk 2133 mhze çıkmaz. amdnin fusion işlemcilerde yaptığı gibi 1866 mhz düzeyine çıkartır tahminen. bu durumda 1600 mhz ile 1800 mhz arasında çok ciddi far olmaz. olsa bile faydalanabilmek için işlemcinin yanında anakartın da değişmesi gerekir. z77 çipset anakarta geçmek gerekir. sırf ram hızı için de bu masrafa giren kullanıcı sayısının çok olacağını sanmıyorum. diğer artı özellikler (usb 3, pci-e 3) z68 anakartlarda da mevcut zaten.

kaldıki, iyi bir 1600 mhz ram, oc yapılarak 1800 mhz hızlara yakın değerlere çekilebilir. bunun için soğutuculu ve CL değeri düşük model almak yeterli.

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
AMD fusion II lerde 2133 yaptı mesela 1866 ile FXlerde başladı ama Intelden büyük hamle gelmedi hatta şuan için konuşulan 2800 ler bile gündemde ama şöyle bi çıkarım yapılsa Fusion II ile Ivylerin eş zamanda çıkacağını var sayarsak Doğal RAM desteğinin 2133 olduğunu varsayabilir ee Z68 anakartların bir kısmıda 2133 destekliyor daha ne olsun ayrıca RAM fiyatları yakın zamanda zamlanacaksa şu an için 275 lirada 8 GB 2133 bulupta yaz gibi 380 lira olacaksa kar yapılmış olur 2600K ya 800 e yakın para verip RAM den kaçmak biraz mantıksız bence işlemci kolay değişir ama RAM i adam akıllı aldıktan snra değiştirmeye gerek yoktur.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
şu an 4x2 8 gb 1600 mhz CL9 ramler 100 lira civarı fiyattan satılıyor. eğer ileride sistem (anakart ve işlemci) değişecek ve ivy bridge platformuna geçilecek olursa yeni ramler de alınabilir ve sadece 100 lira zarar edilmiş olur. zaten o kadar para harcayıp anakart ve işlemci değişen kişi de bunu çok dert etmez.

ancak şimdiden 275 lira verilip o hızda ramler alınır ve ileride ivy'ye geçilmezse veya geçilir fakat ram hızları çok fazla artmamış olursa, bugünden 275 lira boşuna verilmiş olur. :)

anlatabilmişimdir umarım. :)

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Aranızda geçen bu konuşmadan en çok ben faydanalandım, teşekkür ederim :)

ne var ki bir şey belirtmek istedim, her ne kadar pahalı parçalar seçmiş de olsam, biraz mecburiyetten, bilgisayara fazla yüklenen programlar için hazırlamaktan. o yüzden eğer 1600 mhz ile 2133 mhz arasında şimdilik bir fark yaratmayacaksa düşü maliyetliyi tercih ederim çünkü para sıkıntısı var. şu haliyle olanaklarımı fazlasıyla zorlayan bir birleşim var zaten ortada.

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
şuan için bence 2600K ya para vermek asıl maximum maliyet çünkü dolar kuru yüksek yani ayrıca 3770K aynı fiyat olursa ki muhtemelen benzer fiyattan gelecek asıl orda baya bi kayıp olur o yüzden fiyat performans kategorisinteki sistemler her zaman daha fazla tercih edilir yani insan bazen acıyo 800 lirayı sokağa attığına

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
zaten boşa giderse oturur ağlarım :) yine de hem çizim, hem oyun, hem de multi task için en uygun işlemci o gibi, i5'te direk fark ediyormuş multi task performansı, öyle deniliyor en azından.

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
işte bu yüzden AMD nin iyi şeyler yapması lazım herkes AMD yok güzel işlemci yapamadı piyasadan silinsin diye kendini bilmez laflar söylüyo AMD şuan 2600K ile rekabet edebilen bi işlemci yapsa idi 2600K nin fiyatı bu kadar olurmuydu yahu AMD ii şeyler yapmalı ve arada mutlaka rekabet kızışmalı ki son kullanıcıya yarasın.

Intel meydanı boş bulunca indirime gitmedi ama klasik indirim zamanı mart gibi olacaktır ee yeni seriler geliyo yer açmak lazım snçta meydanı boş buldu hem fiyatı kendi ayarlıyo hemde herşeyi kendisi kontrol ediyo ayrıca benim anlamadığım ki kaç senedir bu işin içindeyim hala anlamış değilim yaklaşık 800 liralık işlemcinin yapıpda 400 450 liralık işlemcinin yapamadığı şey ne gözle görülür elle tutulur bişimi yoksa balon bişimi tamam işlem mimarisi mantığı aynı 2 mb cache fazla olmuş hyper treading olmuş fln ama cidden aradaki 250 300 liraya değermi yani o teknoloji.

Rekabet olmaz ise biz 2600K muadili işlemcileri zaman içinde 1000 lira civarından bile alabiliriz açıkçası olay bundan ibaret

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
harbi öyle.. şimdi bilgisayar toplayayım dediğimde aklıma tek gelen işlemci intel oldu. böyle olunca adamlar tabi indirime gitmezler..

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Aranızda geçen bu konuşmadan en çok ben faydanalandım, teşekkür ederim :)

ne var ki bir şey belirtmek istedim, her ne kadar pahalı parçalar seçmiş de olsam, biraz mecburiyetten, bilgisayara fazla yüklenen programlar için hazırlamaktan. o yüzden eğer 1600 mhz ile 2133 mhz arasında şimdilik bir fark yaratmayacaksa düşü maliyetliyi tercih ederim çünkü para sıkıntısı var. şu haliyle olanaklarımı fazlasıyla zorlayan bir birleşim var zaten ortada.
ben de teşekkür ederim. :)

şu an için i7 2600K ve Z68 sistem kurarken uygun fiyatlı seçmek daha mantıklı. zaten alacağın sistem seni baya bir zaman götürür. :)

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
haftaya cumartesi alacağım inşallah bu sistemi :) hadi hayırlısı :)

madiac

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
topladım bilgisayarı, şimdi de açılmıyor :s

vatan bilgisayardan aldım bütün parçaları, oraya da toplattım, geldim eve bağladım monitörü, açtım bilgisayarı, görüntü yok. hani kabloda ve monitörde sorun olmadığını biliyorum çünkü başka kasayla çalışıyordu. bakalım, kendim dokunmadan önce sabah ilk iş vatana götüreceğim, adamlar çözsünler sorun neyse... inşallah çözülür sıkıntısız.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
çözülür inşallah. muhtemelen psu bağlantılarında sorun vardır. :)