Termosifon Kullanımı

steve78

Doçent
Reaksiyon puanı
48
Arkadaşlar merhaba,

Termosfion kullanımını bilmediğimden dolayı bu ay elektrik faturası fazla geldi. Max. da sürekli açık bırakıyordum. Ne yapmalıyım sizce? Kullanacağım zaman mı açmalıyım? Yoksa daha düşük dereceye alıp sürekli açık mı kalmalı?

fragger

Dekan
Reaksiyon puanı
3,061
Arkadaşlar merhaba,

Termosfion kullanımını bilmediğimden dolayı bu ay elektrik faturası fazla geldi. Max. da sürekli açık bırakıyordum. Ne yapmalıyım sizce? Kullanacağım zaman mı açmalıyım? Yoksa daha düşük dereceye alıp sürekli açık mı kalmalı?

80 dereceye alıp sürekli açık kullananıpta sorun yaşamayan birini tanıyorum yalnız tam olarak detayını bilmiyorum :(

SmokeXD

Dekan
Reaksiyon puanı
1,876
Bu zımbırtı bizim evde patlamıştı tehlikeli.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Arkadaşlar merhaba,

Analog göstergesi varsa muhtemelen ekonomik bölgesi vardır. Mesela bizdeki termosifonun 50-60 derece kısmında ECO yazar. Eğer sende böyle bir işaret ya da gösterge yoksa, 60 derecede sabitle ve asla kapatma. Bir duş için yeterli ortalama sıcaklık budur. Eğer termosifonu işin bitti diye kapatırsan her açtığında yeniden ısıtmak için daha fazla elektrik tüketir.

steve78

Doçent
Reaksiyon puanı
48
Analog göstergesi varsa muhtemelen ekonomik bölgesi vardır. Mesela bizdeki termosifonun 50-60 derece kısmında ECO yazar. Eğer sende böyle bir işaret ya da gösterge yoksa, 60 derecede sabitle ve asla kapatma. Bir duş için yeterli ortalama sıcaklık budur. Eğer termosifonu işin bitti diye kapatırsan her açtığında yeniden ısıtmak için daha fazla elektrik tüketir.
Genelde yorumlar söylediğiniz gibi ama ben duş için kullandığımda su bitiyor tamamen.. Yani tekrar en baştan çalışmış oluyor. Bu yüzeden sadece kullanırken açmak daha mantıklı geldi.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Genelde yorumlar söylediğiniz gibi ama ben duş için kullandığımda su bitiyor tamamen.. Yani tekrar en baştan çalışmış oluyor. Bu yüzeden sadece kullanırken açmak daha mantıklı geldi.
Hayır, her zaman açık olması ve 60 derecede hazır beklemesi daha tasarrufludur. Eğer duş alırken su yetmiyorsa, duş almadan yarım saat önce dereceyi 70'e veya 80'e çıkarırsın. 0'dan 70'e çıkarmak yerine, 60'tan 70'e çıkarmak daha az enerji tüketir ve daha tasarrufludur. Duş aldığında su zaten bitecek, onun önüne geçemezsin.

steve78

Doçent
Reaksiyon puanı
48
Hayır, her zaman açık olması ve 60 derecede hazır beklemesi daha tasarrufludur. Eğer duş alırken su yetmiyorsa, duş almadan yarım saat önce dereceyi 70'e veya 80'e çıkarırsın. 0'dan 70'e çıkarmak yerine, 60'tan 70'e çıkarmak daha az enerji tüketir ve daha tasarrufludur. Duş aldığında su zaten bitecek, onun önüne geçemezsin.

Devamlı açık bırakılırsa:
Suyun 60 derece ye kadar ulaşması için bir enerji harcanacak ve kullanmadığım sürece 60 derecenin altına düştüğünde su ısınacak ve buradan da enerji harcanacak. Kullanmak istediğimde max. getirdiğimde, 60 dereceden max. a kadar tekrar bir enerji harcanacak. (Özetle: 60 derecenin enerjisi + 60 ta sabitlemek için harcanan enerji + 60 ile max. arasının enerjisi)

Kullanacağında açık bırakılırsa:
Suyun max. dereceye kadar gelebilmesi için enerji harcanacak.

Sonuç olarak devamlı açık bırakılırsa 60 derecede sabitlemek için harcanan enerji boşuna harcanmış oluyor. (Suyun tamamını kullanmak şartıyla!!! Tamamı kullanılmasa dediğiniz doğru. Ama dediğim gibi duşa girdiğimde su çabuk bitiyor. Yani birdahaki kullanıma sıcak su kalmıyor. Termosifon soğuk suyu en baştan ısıtmaya başlıyor tekrardan.)

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Devamlı açık bırakılırsa:
Suyun 60 derece ye kadar ulaşması için bir enerji harcanacak ve kullanmadığım sürece 60 derecenin altına düştüğünde su ısınacak ve buradan da enerji harcanacak. Kullanmak istediğimde max. getirdiğimde, 60 dereceden max. a kadar tekrar bir enerji harcanacak. (Özetle: 60 derecenin enerjisi + 60 ta sabitlemek için harcanan enerji + 60 ile max. arasının enerjisi)

Kullanacağında açık bırakılırsa:
Suyun max. dereceye kadar gelebilmesi için enerji harcanacak.

Sonuç olarak devamlı açık bırakılırsa 60 derecede sabitlemek için harcanan enerji boşuna harcanmış oluyor. (Suyun tamamını kullanmak şartıyla!!! Tamamı kullanılmasa dediğiniz doğru. Ama dediğim gibi duşa girdiğimde su çabuk bitiyor. Yani birdahaki kullanıma sıcak su kalmıyor. Termosifon soğuk suyu en baştan ısıtmaya başlıyor tekrardan.)
Yanlış..
Neyse ya nasıl biliyorsan öyle yap.. Yol gösteriyoruz kabul etmiyorsun, o zaman niye soruyorsun?
Takıl kafana göre. Sen daha iyi(!) biliyormuşsun..

naksist

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İkinizde fikir yürütüyorsunuz münakaşanın anlamı yok.
Neyse bende fikrimi söyliyeyim. (Halbuki #coronaevdeyken iki gırgır yapayım diye lafa başladım :) )

Amaç tasarruf etmek.
Evimdeki termisfon 1980 watt enerji ile çalışıyor.
Bugünün tarihi ile vergiler dahil Kwh Fiyatı (Tek Zaman) 0,7102₺ ise
Demek ki günde 24 saat haftada 7 gün 1 ay boyunca durmadan çalıştığını enerji tükettiğini varsayarsak;
Aylık kullanım bedeli 944,36 TL yapar. Bu veri elimizde bir kenarda dursun.

Termisfonların çektiği enerji belli. Örneğin benim evdeki 1980 watt.
Şindııı kaç kişi yaşıyoruz evde?
Bir evde 1 kişi yaşıyor ise başka değerlendireceğiz. 2 kişi yaşıyorsa başka 4-5-6 başka değerlendireceğiz.

Evde 1 kişi yaşıyorsa diyelim.
Ve termisfonu sadece yıkanmak amacı ile kullandığını varsayalım. (bulaşık,namaz abdesti yok gusül var :)
Haftada 1 defa yıkanıyor ve bu mübarekte nasıl beceriyorsa 80 Lt kazanın tamamını tek başına tüketiyormuş.
80 Lt kazan da 2 saatte ısınıyordur herhalde. Su ısı derecesini göz ardı ederek, kazanın tamamını harcıyoruz işte.
Bu varsayıma göre aç-kapa yöntemi uyguladığını düşünürsek;
1980Watt enerji çeken termisfon toplam 11,25 TL elektrik gideri olur. Bu hesabı nasıl yapıyorsun diyenler olur ise altta onlar için tekrarlayacağım.
Bu vatandaş haftada 2 kere yıkanıyor ise çarp x2 ile. 22,50 TL

Evde 2 kişi yaşıyor diyelim

Tutumları yukarıdaki örnekteki gibi aynı ise.
2 kişi 22,50 TL
3 kişi ise çarp 3 ile. 4 ise x4 5 ise x5 (-6-7-8 bu grubuna ALLAH yardım etsin.)
Her biri haftada 2 defa yıkanıyor ise çarpa çarpa git işte bakalım nereye çarpçan sonunda?

Sonunda iktisadının da matematiğinin de tasarrufunun da kafa yorduğum ne kadar bilginin de :) diyorsun ve evdekilere harcayın anasını satayım nasıl olsa bir eşşek var ödüyor diyorsun. Bu yüzden rahat olacaksın. Hastane masrafı çıkartmıycaksın kendine. Sal yakasını gitsin. Kerimdir Allah yarına, tedbir bizden tevekkül edeceksin.

Yani kontrol altına alamıyacağını anladığında şunu söylüyorsun kendine ve herkese; peygamberin dediği gibi oğlum kızım "israf etmeyin""Aşırılıktan uzak durunuz" en kısa ve en özlü sözdür.
Nereye gitseniz karşınıza bu söz çıkar.

Eko mod sensin. Senin yaşam tarzın optimumu belirleyebilir.
Oraya eko mod yazınca ekonomik olmaz kardeşlerim. Pazarlama kafaları bunlar.
Suyun derecesi 60 olmuş 70 olmuş 80 olmuş ne fark edecek?
Diyelim kazandan 5Lt su kullandın. Kazana soğuk su ilave olmayacak mı?
Soğuk su ilave olunca kazanın içindeki su ısı derecesi düşmeyecek mi?
Peki ısı düşünce ayarladığın dereceye gelmesi için makina kendini çalıştırmayacak mı?
80 dereceye ulaşmak için 1 saat çalışır diyelim. 55 dereceye 45 dakika ulaşır diyelim.
Ne fark edecek?

İşte amaç önemli. Yıkanmak için konuşuyor isek
80 Lt kazanda 80 derecelik su ile iki kişi yıkanabiliyoruz.
80 Lt kazanda 55 derecelik su varsa ikinci kişinin duşu yarıda kalıyordu.
Onun için 55 ten 80'e çıkarıyoruz. Yıllarca bunları yedik.

Ama en tasarruflu bulduğumuz yöntem eski yöntem. Kova ile yıkanmak. 2 kova hakkın var. Mesele bitti.
Su, elektrik, zamandan baya tasarruf ettiriyor.

Eko modda olunca yani açık kalınca herkes sıcak su kullanmaya başlıyor. Kimse tınlamıyor evde aman ne olacak ki iki dakka diyip 1980 watt çalıştırıyor. İki dakkalar çok oluyor ay içinde.

Bu yüzden amacına hizmet etsin diye (yıkanma) kullanılacağında açtırıyorum.