Termal macun sürmek zorunlumu ?

cloud27

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar ben kasa temizliği yaptığım sırada işlemci fanının tozlu olduğuun gördüm ve işlemci fanını söktüm ve temizledikten sonra geri taktım.İşlemciye hiç karışmadım.Arkadaşlar işlemci fanını söktükten sonra termal macun sürmem gerekiyormuydu ? yanıt evet ise nerden bulabilirim ve fiyatı ne kadardır?

halil413

Profesör
Reaksiyon puanı
0
hayır gerek yok,işlemci sıcaklıgına bak yüksek ise kontrol edilebilinir

Reaksiyon puanı
189
Sürmesen de olur ama sürersen çok çok daha iyi olur. 10$ gibi bir fiyata kaliteli olan bir tanesinden edinebilirsin.

Reaksiyon puanı
189
Termal macun işlemci ile işlemci fanının ızgarası arasındaki ısı aktarımını hızlandırır, aktarılan ısı da işlemci fanı tarafından dağıtılıp CPU'nun soğuması sağlanır...

19o3

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ama senin yerinde olsam ben ihmal etmezdim en az 4 5 ayda bir genel bakım yaparken değiştirmeni öneriyorum
sürmediğin zaman işlemcinin daha fazla ısındığını göreceksin :)

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
31
Sorman hata sürülmesi en makbülüdür vatan bilgisayarda cooler master 10 tl'ye alabilirsin ben kendim kullanıyorum işlemci yüzde yüz seviyesinde 45 dereceyi geçmiyor havanın bu kadar sıcak olmasına rağmen :)

T800

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Acaba bende sürsem mi neredeyse alalı 6 sene oldu ama sıcaklık max. gördüğü değer 60c normal olarak 45-55c arası seyrediyor sizce sürmelimiyim?

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Arkadaşlar dizüstülerde de bir yerlere sürülüyor mu?
Şu an sıcaklığın sınırındayım iyi bir soğutucuya rağmen.

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Laptopu alalı 7 yıl oldu olacak bende sürsemmi acaba diye düşünüyorum :D

istbne

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Eger fani sogutucudan vidalarindan cikardiysaniz termal macuna gerek yok zaten islemciyi gormemissiniz bile demektir. Fandan kastiniz vidali oldugu metal sogutu kisim ise kesinlikle termal macun kullanmaniz gerekir. Bunu yapmadan once eski termal macunun tum kalintilarini temizlemelisiniz. Ayrica termal macunlari bakim amaciyla bazi arkadaslarin dedigi gibi bilmem kac ayda bir degistrimeye gerekte yoktur. O kisimda yapilacak tek bakim tozun ortamdan temizlenmesidir.

Karargaht

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
112
Sürmesen olur ama sürmek daha hayrına olur.

Rüstembey

Doçent
Reaksiyon puanı
1
termal macun sürmek bence zorunluluktur...sürmeyince işlemci farkedilir şekilde ısınır..ha ısınırsa ısınsın derseniz sürmesenizde olur.

sleeper

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Laptop'um için 2 yılda 1 macunu yeniliyorum.5 senedir kullanıyorum bilgisayarı.En fazla 70 dereceleri gördüm şu anda 55 derece.tavsiye ederim. :)

Erdem-FB

Dekan
Reaksiyon puanı
28
Eğer söküp taktıktan sonra ısı sorunu yaşamıyorsa bilgisayar 5 - 10 dk sonra kapanmıyorsa gerek yok. tek kullanımlıkları var 1 - 1.5 arası değişiyor . Ufak kavanozda olanlar var 4 - 5 lira arası.

Ghost34

Profesör
Reaksiyon puanı
2
1. nesil i7 işlemcili laptopu olanlar kaç dereceyi görüyor ya? ben tam yük altında 90 dereceyi görüyorum termal macunu yenileyeli 2-3 ay oldu webte gezinirken sıcaklık 55-60 derece, ortalama yükte 65-70 lerde dolanıyor..

promidal

Profesör
Reaksiyon puanı
11
termal macun sürerken çok dikkatli olunmalı bu macun ısıyı ilettiği gibi elektriği de iletir. eğer taşırırsanız anakarta yada herhangi bir devreye damlarsa kısa devrelere yol açabilir

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
soğutucu kalitesiz iyi değilse.Dünyanın en iyi termal macununu sür.Hiç bir işe yaramaz.

engin_er

Asistan
Reaksiyon puanı
2
tüm elekronik malzeme satanlarda mevcut, 3-5 TL fiyatla satılıyor, tüm ısınan parçalarda soğutucular ile arasına sürmek gerekli, böylelikle parça ile soğutucu arasındaki ısı iletimi daha iyi olur.

cashpoint

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar termal macun ısının dağıtımı için gereklidir evet ama laptoplarda ısı masaüstüne göre daha fazla olur hele birde laptopun fabrika çıkışında ısı sorunu varsa. Aynı şekilde masaüstündeki işlemci serilerinin bazıları diğer işlemcilere göre daha fazla ısınır.
Buna bizlerin müdahale edecek bir durumu yok çünkü üretimde bu şekildedir.

cipro06

Doçent
Reaksiyon puanı
4
mübarek sanki şifa macunu :) benim laptop bildim bileli 65 derecelerde stabil zorlamasanm çalışıyor %100 cpu ile 72 lerde oluyor ama canavar gibi çalşıyor 2 seneyi geçti performans düşmesi olmadı.anlamadığım samsung olsun hp olsun kullandım dizimin üstünde kullandığımda terliyorum :) nasıl bir çalışması varsa ama canım asusum böyle yapmıyo tık yok maaşallah :)öyle ahım şahım bir özelliği olmamasına rağmen...bir sonraki laptopta asus olacakgibi görünüyor bütçe olursa tabiki sony vaio

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
Bende bugün laptopun içini söktüm ama nereye macun süreceğimi bilemedim resimi bir ara buraya koyacam arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim :)

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630

Arkadaşlar yarım saat önce kadar termal macunu sürdüm ortada kalan yer hariç ekran kartı ile işlemciye sürdüm şuan için bir fark yok gibi :)

neskalii

Profesör
Reaksiyon puanı
23
@spybot

Termal macun sürmek yararlı olduğu gibi eğer fazla kalın sürülürse sıcaklık daha da artar ince bi tabaka sürdünmü yeter...
Farklılık olmaması doğaldır sürmeden önceki macun un kurumamıştır tam manasıyla...

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
630
@spybot

Termal macun sürmek yararlı olduğu gibi eğer fazla kalın sürülürse sıcaklık daha da artar ince bi tabaka sürdünmü yeter...
Farklılık olmaması doğaldır sürmeden önceki macun un kurumamıştır tam manasıyla...

Yok fazla sürmedim zaten bide ortadaki işlemci gibi duran şey ne işe yarıyor :D

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
almana hiç gerek yok,sana yakın bir elektronikçiden(tv tamircisi) bir çay kaşığı kadar istersen verirler.:)

Carnage

Prime Сasual Dating - ****** *****
Cezalı
Reaksiyon puanı
4
Sürmezsen hapse girmezsin ancak işlemcinin daha az ısınması açısından düzenli olarak sürmen iyi olarak. Şu kadar ayda bir sür gibi birşey diyemiyeceğim,kullanımına bağlı olarak değişir. Ben 2 senedir sürmüyorum ve CPU 63'e kadar çıkıyor(daha fazla ısınmaması için çarpan katsayısını kendi kendine düşürüyor,fps değerleri de zaman zaman düşüyor.)