Rehber Tercih Nasıl Yapılır ?

Sefa Akbudak

Profesör
Yönetici
Reaksiyon puanı
606
Tamamen geçmiş deneyim ve sonuçlarım ile yazacağım bir konu olacak. Herkes için geçerli olmasada Tercihlerinizin bir kısmını iyi anlamda etkileyebilir.

Tercih yaparken puan değil sıralamaya bakmak gerekiyor. Girmek istediğiniz bölüm ve sırlamaları geçtiğimiz 5 yıla göre sıralayın. 5 yıl ile sıralamamız tercihimiz açısından çok önemli. 2024 yılında 200 000 sıralama ile alan üniversite. 100 000 bandından mı yukarıya çıkmış yoksa sıralamalarını daraltıyor mu bu şekilde öğrenebiliriz.

Tercih sonuçlarında yerleşememe gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız. Aklınızdaki bir il ve bölümün en kötü sonuçlarını düşünüp ona göre en alta yazabiliriz. Yukarıya çıktıkça istediğiniz bölümlerin ve illerin yer almasına dikkat edin. Bu sayede ikinci tercihlerde bölümün ve okulun alımı tamamlamasıyla açıkta kalmazsınız.

Tercih bursu veren üniversiteler hakkında da şu yorumu yapabiliriz ;

Eğer okul konusunda net sıralamalarınız çok net tutuyorsa bunu yapabilirsiniz. İlk ikiye benim okulumu yazarsan %25 diyen üniversitelerin bursları hala geçerli mi bunları da öğrenmeniz şart.

Bir diğer sürpriz yaşamamanız adına okulun ücretli fiyatını öğrenin. Ve aylık ödeme ile yaptığınızda fiyat artıyor mu bunları kesinlikle sorun.

Bunların hepsini yaptınız ancak içinize sinmeyen birşeyler varsa sevdiğiniz bölümden vazgeçmeyin. Zira Türkiye'de okulunuz ve okuyacağınız bölüm fark etmeksizin işsiz kalma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Okuduğunuz bölümü iyi derecelerde bitirmediğinizde olacak sonuçlar genelde bu oluyor.

Örnek vermemiz gerekirse, ben Patoloji laboratuvar teknikleri bölümünü okudum. Onlarca farklı ameliyata onlarca farklı hastanelerde staj yaptım ancak bölümümü bitirmeye yaklaştığımda aradığım her kapı duvar oldu. Bölüm hocamzdan referans olmasını hiç yoksa yönlendirmesini istediğimde ise ortalamam 4.0 se referans olarak yazabileceğimi söyledi :)

Herkese başarı diliyorum.

Esenlikler...
1753427057971.png