Temel PC Toplama Klavuzu [ I. Ekran Kartı Rehberi ]

Açıklamalar anlaşılır, sade ve yardımcı olacak düzeyde midir?


  • Kullanılan toplam oy
    43

Bu konuyu okuyanlar

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Temel PC Toplama Klavuzu


Merhaba SDN :)
Pc toplamamız için gerekli tüm donanımlarının temelinin anlatılacağı klavuzumuz, Ekran Kartları ile başlıyor. Allahın izni ile diğer parçalarımızında açıklamalarını en kısa sürede hazırlayıp yayınlayacağım.
Olabildiğince basit örneklerle ve püf noktalarıyla bilmeyen arkadaşlarımız için güzel bir kaynak olacağı düşüncesindeyim.
Kartlarımızın özellikleri, fiyatları, püf noktaları, içindeki teknolojilerin basit açıklamaları,satın alma stratejisi gibi bir çok özelliği kendimce açıklamaya çalıştım. İlerleyen zamanda konumuza eklemelerde yapabiliriz.

Sürç-i lisan ettiysek affola :)




(I.)EKRAN KARTI REHBERİ

Temel bilgilerimize Ekran Kartları ile başlıyoruz.Bilgisayarımızı oluştururken kullanılan her parça önemlidir.Bilgisayarımızı almadan önce hangi amaçla kullanacağımızı belirlersek, parçaları toplarken daha kolay karar verebiliriz.
Tabiki seçimden önce bütçemizin genişliğide donanımlarımız için en önemli unsurdur.


Hangi amaçla?
Yukarıda söylediğim seçimi yaparken hangi amaçla kullanmamız gerektiğini belirlersek, seçim konusunda daha kararlı oluruz.
Bu amaçlar ne olabilir?


Oyun: Evet genelde toplanılan bilgisayarların ortak amaçlarından biridir oyun oynamak. Eminim yaş farkı gözetmeksizin herkesin sevdiği bir ilgi alanıdır oyun. Kimi basit uygulamalı küçük oyunları severken, kimiside saatlerce oynanan,hikayesine kendisini kaptırdığı oyunları tercih edecektir. Ama bay bayan herkez oyun oynamayı isteyecektir :)

Günümüz teknolojisi ile hazırlanan devasa bütçeli oyunlardan zevk almak için muhakkak iyi bir donanıma sahip olmamız gerekir. Bu oyunları yüksek ayarda oynamak için hiç kuşkusuz en önemli donanımız Ekran Kartı olmalıdır.Ama dengeyi iyi kurmalıyız. Yetersiz 3 puanlık bir sisteme, 9 puanlık ekran kartı almanız,performans konusunda pek bir şey değiştirmeyecektir.Ekran kartınız üst seviyede ise sadece oyun değil,grafik işleri ile uğraşan çalışanlarada kolaylık sağlamaktadır.Kısacası Oyun zevki ile alınan Ekran kartları tüm İşlevleri yerine getirecektir.Tabiki bunun için cebimizde yeterli bütçemiz olmalı :)
Örnek vereceksek en çok tercih sırasına göre;
HD7870, GTX660/TI, HD7950/70, GTX670/80, GTX760/70/80 gibi üst seviye kartların yanı sıra, HD7850,HD7770/90, gibi kartlarda Fiyat Performans ürünleri olarakta oyuncuların gözdesi olabileceklerdir.Gördüğünüz gibi serilerine bakacaksak elle tutulur kartlar AMD için x7xx serileri ve üstü olurken, Nvidia içinse x60 serisi ve üstü kartlar bize oyun deneyimi yaratabilecek kartlardır.

Ofis/İş: Evet yukarıda bahsettiğimiz ağır oyunlardan hoşlanmayan ve çalışma için bilgisayarı kullanan arkadaşlarımızıda vardır illaki. Bazen kafa dağıtmak için basit online oynayabilirler, yada çocukluklarından kalma oyunlara sarabilirler kendileri.. Bomberman, Prensesi kurtar, mario vs seçimlerde sorun yok ama…. arada büyük oyunlarada sarabilirler, tehlikelilerdir. HalfLife1-2, COD1-2 gibi zamanın en kalite oyunlarını unutmamışlardır.Bunlarıda oynamak isterler.
Logoda yaparım, kariyerde diyen Football manager tutkunuda çıkabilirler.
Kısaca ofis işlerinin yanı sıra grafik programlarınıda kullanan çalışan arkadaşlarımızda kaliteli ama çok uçuk olmayacak ücretlerle Ekran Kartı sahip olmak isteyeceklerdir. 650TI HD7750 gibi yeni kartların yanı sıra HD6850, HD6770 gibi eski kartlarıda seçebilirler kendileri..

*Profesyonel Çizim ve çalışmalar için farklı ekran kartları tercih edilebilir.

Multimedya/Eğlence:
Bu arkadaşlarda genelde yaşını başını almış kişilerdir.Oyunlarla pek arası olmayan, mynette tavla okey oynamaktan zevk alan, genelde internette takılan , DVD film alıp izleyen yada arkadaşları ile görüntülü/sesli görüşmeler yapan kişileri kapsamaktadır. Aile albümlerini bilgisayarlarında görebilirsiniz. Paintle çalışmalar yapıp ( resim üzerine yazı yazma) facebook hesaplarından yayınlayabilirler. Facebook demişken ordaki oyunlarada sarabilirler bazen. Browser oyuncusu tabiri uymasada, arkadaşları ile çekişmekten hoşlanan yapıları sayesinde oyun kurdu sanabilirsiniz.Yeterli donanımı varsa (3D monitör, blu-ray okuyucu) 3D film deneyimi yaşamak isteyebilir.Ama bunlardan öteye gitmez amaçları.
GT630/40,HD6570 gibi kartlar yeterlidir.


Hangi kart, Nvidia / AMD?
Hangi kart sorusuna herkes farklı yanıtlar verecektir. Kimi Nvidia kimi ise AMD seçecektir. Size bunu seçin diyemem.Herkeze saygı duyarım. Ama kişisel fikrim paranız yani bütçe sorununuz yoksa intel, bütçe sorunu varsa yada bir parçaya yeteri kadar para verip, başka parçayı yüksek standartta almayı düşünüyorsanız AMD bütçenize epey bir yer açıcaktır. Bence işlemcide ibre intele kaysada ekran kartında çeyrek adım önde AMD..
Örnek verelim;

HD7750
ve GTX 650 Hemen hemen aynı performansı veriyorlar. Fark yok diyebiliriz.
7750: 205TL
650 : 235TL ye alınabiliyor.
Aynı performansı verince ücreti daha düşük olanı tercih edersiniz.
Yada 240TL ye 7770 alırsınız, rahat edersiniz. İşte bu fiyat performans oranı nedeniyle AMD Ekran kartlarında ağır basıyor.

7770 : 240TL Performans: 10/6,5
650 : 235TL Performans: 10/5
7750: 205TL Performans: 10/5

HD7770 %10-15 oranında daha iyi performans verirken fiyatlarıda hemen hemen aynı.





Ekran Kartı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Bir çok arkadaşımız Ekran kartının 128/192/256/512 bit olmasına bakarken bazı arkadaşlarımızda, 1GB/2GB/3GB/4GB olmasına bakar. Birazdan bunun yanlış olduğunuda açıklayacağız.
Bazılarımızda DDR2 anakarta sahiptir ve DDR3/5 ekran kartlarının anakartlarına uymayacaklarını düşünürler.Ekran kartı RAM’lerinin Anakart RAM desteği ile (DDR2/DDR3) alakası yoktur. Unutmayalımki Ekran Kartlarının bellekleri bağımsızdır.DDR2 anakarta DDR5 ekran kartıda takılır. Uyumsuz olacak tek şey anakartın PCI-e yada AGP destekli olup olmadığıdır.Günümüzün güçlü kartları PCI-e (express) desteklidir. Bu farkı anlamak için *Anakartımızın modelinide bilmemiz gerekir. Aslında ortalıkta pek AGP anakartlar kalmadı. Ama ufak bir bilgi ile uyumlu olup olmadığını görebiliyoruz.Sadece bu uyum değil, Ekran kartınızın harcayacağı gücü karşılayacak PSU (Güç Kaynağı)’da gereklidir. Kartınızın sitesinden, (AMD yada Nvidia) modelimizi bulursak, açıklama bölümünde “Sistem Gereksinimleri” başlığında, önerilen Güç kaynağının en az kaç watt olması gerektiğini yazacaktır.Üst seviye oyun kartları için Güç kaynağı 500watt seviyesinden başlıyor.Kartın modeline, gücüne ve kullanım şekline (SLI & Crossfire) göre bu 750-1000w seviyesine kadar çıkıyor. Bunlarla ilgili bilgileri Güç Kaynağı makalemizde vereceğiz.

Birde gtx 600 serisi ile hd 7000 serisi kartlar PCI-e 3.0 destekliler. *Anakartları intel olan ve PCI-e 3.0 destekli kartlardan almış olan yada almayı düşünen arkkadaşlar için bu destekli kartlar %15-20 arasında performans artışı gösterecekler.


*Bu konularla ilgili ayrıntılı bilgi Anakart makalesinde açıklanacaktır.






PCI-e ve AGP Kartların girişleri ve takılacak slotları. Farkı rahatça görebilirsiniz.

12.jpg







Ekran Kartlarının Girişleri

21.jpg




Anakarttaki Slotlar

3.jpg



Yukarıda dediğim gibi kartın kaç GB belleğe sahip olduğu çokta önemli değildir. Dikkat ederseniz düşük seviye kartlara 4GB RAM ekleyerek piyasaya sürüldüğünü görebilirsiniz. Tamamen müşteri çekmek için bir satış politikasıdır bu. Zayıf kartlarda 4GB RAM olmasının hiçbir önemi yoktur. O yüzden 4GB RAM’li kartım var alayını açar oyunların düşüncesine kapılmayın sakın. 4GB lık kartın oynatamadığı oyunu, 1GB’lık kartlar paşa paşa oynatabiliyor. Önemli olan güçlü kartı seçmek, bol bellekli olanı değil.Ama şuda bir gerçekki günümüz oyunları yüksek bellek istemeye başladı. Güçlü kart seçerken 1GB yerine 2GB modelini tercih etmemiz bizim yararımıza olacaktır.




SLI ve Crosfire Nedir?
SLI Nvidia Ekran kartlarının birden fazla bağlanmasıyla oluşur.
Crosfirede aynı şekilde AMD Ekran kartlarının birden fazla bağlanmasına denir.
Elimizde geniş kasamız, SLI ve CF için uyumlu anakartımız ve gerekli gücü karşılayacak PSU’muzda varsa aynı model iki kartı birleştirerek grafik performansımızı katlayabiliriz.


Aynı çekirdeğe sahip GPU ile SLI ve CF yapılabilir.Biri Overclocklu versiyon olsa bile.Hatta RAM miktarları farklı olsada yapılabilir. Ama yavaş olan kartın hızında çalışıcak sistemimiz. Yani biri 825mhz biri 900mhz diyelim. 825mhz ile çalışıcak.
1.Kart : Powercolor 4870 2gb 825mhz 256bit
2.Kart : Sapphire 4850 1gb O.C 900mhz 256bit
Oluşan CF Sistem özelliği: 4800 series CF, 825mhz, 512bit ,1gb
Belleği ve kart hızı düşük olan modelin hızında çalışır kartlar. Yani bellek 2+1= 3gb olmayacak. 1gb olacak.


* SLI ve CF ile ilgili daha sonra geniş açıklama ekleyeceğim.




Model Kodlamaları ile Performans bilgisi:

Bildiğiniz gibi bütün ekran kartları (AMD ve Nvidia) ekran kartlarını sayılarla ifade ediyor. HD 7950, 7790, GTX670, GTX760 gibi.. Bu kodlar aslında kartımızın performans değerlerinide ortaya koyuyor.

AMD için örnek verirsek;
GTX
7950 :


7 sayısı hangi seriye yani nesile ait olduğunu belirir. HD serisi 2000 den başlayarak günümüzde 8000 serisine ulaşmıştır.
9 sayısı hangi performans seviyesinde olduğunu gösteriyor. 1-6 giriş,7-8 orta,9 ise üst seviye anlamına gelir.
50 sayısı bir performans seviyesindeki kart serisinin, kendi serisi içindeki seviyesini belirler. 30-50-70-90 şeklinde ölçülür.

Yani 7
950 > kartı 7870den iyidir. 7850 kartı > 7790’dan iyidir. 7770 kartı 6770 ve 6790’dan iyidir.

77
90 kartı > 7770ve 7750’den iyidir.. Gibi örnekleri çoğaltabiliriz.



Ne kadar bit o kadar köfte (mi?)

Şu bit olayınıda açıklığa kavuşturalım. Yüksek bit sizce dahamı iyi? Evet daha iyi :)
Ama her veriyolu genişliği (bit) yüksek olan kart, düşük olandan her zaman dahaiyi karttır diyemeyiz.

Önemli olan segment ve mimaridir.
Örnek vererek açıklarsak;
GTX 480 :320bit
GTX 660 :192bit

400 serisi ve 8 sayılı üst seviye bir kartın 600 serisi 6 sayılı kartınındaniyi gibi gözüksede alsında geridedir.
Bit olarakta fazla ama 660 daha üstün bir kart. Fazla güç harcamadan veısınmadan daha üstün performans sergiliyor.Buda yeni teknoloji ve mimarininkartın üstünlüğünü açıklayan bir karşılaştırma;

Aşağıdaki karşılaştırmaya basit bir örnek ile açıklama yapayım.

480 kartımız bir elektronik rendedir. 320tane (bit) deliği vardır.. 38 gram (3800mhz) domates (memory clock)rendelerken,saniyede 133,9birim (memory bandwidh) verim almış olduk

660 kartımız bir elektronik rendedir. 192 tane (bit) deliği vardır.. 60 gram (6000mhz) domates (memory clock)rendelerken,saniyede 144,2birim (memory bandwidh) verim almış olduk.

Eğerki domatesimiz 480 rendesindede büyük olsaydı o zaman bu rende daha iyidiyebilirdik :)

GTX480

Memory Clock (MHz)----------:3800mhz
Standard Memory Config------: 1280MB
Memory Interface Width------: 320-bit DDR3
Memory Bandwidth (GB/sec)--:133.9
Power-----------------------: 190

GTX 660

Memory Clock (MHz)----------:6000mhz
Standard Memory Config------: 2048MB
Memory Interface Width------: 192-bit DDR5
Memory Bandwidth (GB/sec)--:144.2
Power-----------------------:110






Markanın Önemi varmı?

Kısa ve öz hayır yok. ASUS’un pahalı modelini alınca fazladan 10 sene çalışmayacak.Yada Saphirre alınca hemen bozulacak diye bir olay yok.Sadece soğutucu ve kasa malzemesi daha kaliteli oluyor ama bu ürünün performansını fazla etkilemiyor.Aynı kartı Sapphire 200TL ile satarken Asus şaşalı bir tasarım ve isim verdiği kaliteli soğutması ile bu fiyatı 300TL ye çıkarabiliyor.Birde Overclock yaptım dediyse işin içinden çıkılmaz. Powercolor ve sapphire markalarıda ucuz ve hızlı kartlar üretiyor.

Örneğin;


4.jpg

SAPPHIRE HD7850 GDDR5 1GB 256BIT AMD RADEON DX11.1


Ekran Kartı MarkasıAMD
VGA Chipset ModeliHD7850
VGA SlotPCI Express 3.0
Hafıza (RAM) Kapasitesi1 GB
Bellek TipiGDDR 5
Bellek Hızı4800MHz
Bellek Arayüzü256 Bit
Çekirdek Hızı860Mhz
Bağlantı ÖzellikleriDVI, HDMI, Display Port

Fiyatı: İndirimde 364TL






5.jpg

ASUS HD7850 DIRECTCU 1GB GDDR5 256BIT AMD RADEON DX11.1

Ekran Kartı MarkasıAMD
VGA Chipset ModeliHD7850
VGA SlotPCI Express 3.0
Hafıza (RAM) Kapasitesi1 GB
Bellek TipiGDDR 5
Bellek Hızı4800MHz
Bellek Arayüzü256 Bit
Çekirdek Hızı860Mhz
Bağlantı ÖzellikleriDVI, HDMI, Display Port

Fiyatı: İndirimde 417TL



Şimdi bu isim ve tasarım sayesinde yaklaşık 50TL fark ödüyorsunuz. Bu farkı ASUS’a vermek yerine Sapphire 7850 Kartının Fabrika çıkışlı O.C modeline yatırabilirsiniz. 860mhz yerine 925mhz hızında çalışan bir kartınız olacak. Hatta Powercolor alırsanız 1000mhz ile çalışyor O.C modelleri..

Ama bu teknolojide herşey şans işidir cidden.
Sevdiğim bir arkadaşımın dediği gibi.. “Teknoloji biraz şans işi, en kötü parça yıllarca dayanırken , en güvendiğin parça 2 gün sonra bozulabiliyor” [MENTION=43929]YellowRed[/MENTION] :)








Özel Soğutuculu ve Referans Model

Sadece Kartınızı alırken Referans soğutucu modellerden uzak durun yeter. Onlar biraz düşük fiyat ve yüksek belleğe sahip oluyorlar ( satış politikası demiştik) , müşteriyi çekmeye çalışıyorlar. Soğutucuları iyi olmadığı gibi yüksek ses, ve aşırı ısmaya kadar problemler çıkarabiliyorlar.Hemen bir şey farketmezsiniz ama uzak gelecekte büyük sorunlara sebep olabilir.

Görür görmez referans model ile özel soğutuculu modeli hemen anlayacaksınız.



Powercolor 6870 Özel Soğutuculu Modeli


6-e1373656982447.jpg

Powercolor 6870 Referans Model
7-e1373657038764.jpg



SON SÖZLER:

Dediğimiz gibi kart seçiminde önce gerekli donanım ( Anakart, PSU) sonra bütçe önemlidir. Daha sonra amacımıza göre seçimimizi yapabiliriz.

Oyun için en düşük ihtimalle 250TL seviyesindeki kartları gözden geçirin.
Bütçenize göre bu 1200TL civarına kadar çıkabilmekte. ( Canavar kartları saymıyorum:) )

Kısaca Oyuncular:
Düşük bütçe var ise-----: HD7770,
Ortalama bütçe varsa--: HD 7850/70 , GTX660
Yüksek bütçe varsa----: HD7950/70, GTX670,760
Bütçe sınırı yoksa------: GTX680,GTX770,780 gibi kartların yanı sıra bütçeyi çok yüksekte tutmanız gerekencanavar kartlar dediğim; 7990,TITAN,690,790 gibi çift GPU’lu kartlarda piyasada mevcut (790 bir süre sonra olacak)


Aşağıdaki tabloda kartların tek başına ve çift halinde (SLI & Crossfire) ne kadar güç çektiklerini ve mininum PSU ihtiyacı olduğunu ekledim. Yardımı olacaktır.
Untitled-4.jpg



Temel bilgileri en basit şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi paylaşımlar :)
 

OnurFK

Müdavim
Katılım
2 Ağustos 2011
Mesajlar
1,845
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
hocam gerçekten güzel bir yazı olmuş ben biraz baktim yeterince açıklayıcı olmuş
 

vaio

Asistan
Katılım
8 Ekim 2009
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Ellerinize sağlık, çok faydalı bir paylaşım olmuş.
 

KenseiTakezo

Müdavim
Katılım
17 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
4
Puanları
38
Şuanda pek ilgim yok bu konularla ama eğer bir gün bilgisayar toplayacak olursam ilk geleceğim adreslerden birisi olacak burası, eline sağlık :)
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38

Mai Nai

Müdavim
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
63
Emeğine sağlık [MENTION=146208]lBLacK[/MENTION]. Güzel konu.

Sabite aldım.
 

Platon

Asistan
Katılım
27 Temmuz 2008
Mesajlar
382
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
Vay vay vay. Büyük emek, ellerine sağlık. Allah razı olsun. :)
 

gsfanatik

Öğrenci
Katılım
25 Ocak 2011
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Çok teşekkürler hocam, çok faydalı bir paylaşım. Sizlerin anlattı önerileri dikkate alıp taksitle felan çok güzel bir sistem kurmayı planlıyorum. hem tüm oyunları 1080p çözünürlükte rahat oynatsın hem de kurgu programlarında 1080p, 2K videoları rahatça kurgulayayım, kendi çapımda efektler ekleyeyim, render sorunumu da azaltsın. hocam şunları sormak istiyorum, iki tane gtx 770 2 GB alsam, pekformans 2 katına mı çıkar, yüzde kaç etlisi oluyor, verilen paraya değer mi, hem oyun için hem de video kursu renderi için performans artışı yüzde kaç olur? ayrıca bu kartlar 2 GB lık, ekran kartı belleği 2 GB mı olacak yoksa 4 GB mı? yukarıdaki yazınızdan anladığım 2 GB kalacak. peki diğer 2 GB ne olacak? heba mı oluyor :( başka bir şey için kullanılabiliyor mu? ekran için rahat görmek önemli (video kurgusu, oyun için), bire tane 27 inç lik bir ekran mı almalıyım yoksa 22-23 inç lik 2 ekran birden mi almalıyım. son olarak toparlayayım: sizlerin de önerileriyle hepsi içinde (ekran, SSD, klavye, ...) 3000 - 5000 TL arası bir şey toplayacağım. en iyi kalite en uygun fiyata olmalı tabiki :) Bir ay kadar sonra alacağım önereceğiniz sistemi, yeni çıkacak ürünlerden fiyat performansı iyi oları da değerlenmek lazım yardımlar için şimdiden teşekkürler
 

Snipertr

Müdavim
Katılım
12 Ekim 2011
Mesajlar
1,033
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
[MENTION=146208]lBLacK[/MENTION] ellerine saglik cok guzel hazirlamissin. o rendeledigin domatesleri de ziyan etmeyip coban salatada kullansan iyi edersin :)

bi turlu de etiketleyemedim. sen hallediver :p
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
@lBLacK ellerine saglik cok guzel hazirlamissin. o rendeledigin domatesleri de ziyan etmeyip coban salatada kullansan iyi edersin :)

bi turlu de etiketleyemedim. sen hallediver :p

Çok teşekkürler hocam :) şimdi salata felan hatırlatma daha erken :p

- - - Mesaj Güncellendi - - -

@gsfanatik Hocam sana epey uzun birşey yazmıştım ama sayfa göçünce gönderemeden gitti yazdıklarım. Tekrar yazmaya çalışıcam :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Çok teşekkürler hocam, çok faydalı bir paylaşım. Sizlerin anlattı önerileri dikkate alıp taksitle felan çok güzel bir sistem kurmayı planlıyorum. hem tüm oyunları 1080p çözünürlükte rahat oynatsın hem de kurgu programlarında 1080p, 2K videoları rahatça kurgulayayım, kendi çapımda efektler ekleyeyim, render sorunumu da azaltsın. hocam şunları sormak istiyorum, iki tane gtx 770 2 GB alsam, pekformans 2 katına mı çıkar, yüzde kaç etlisi oluyor, verilen paraya değer mi, hem oyun için hem de video kursu renderi için performans artışı yüzde kaç olur? ayrıca bu kartlar 2 GB lık, ekran kartı belleği 2 GB mı olacak yoksa 4 GB mı? yukarıdaki yazınızdan anladığım 2 GB kalacak. peki diğer 2 GB ne olacak? heba mı oluyor :( başka bir şey için kullanılabiliyor mu? ekran için rahat görmek önemli (video kurgusu, oyun için), bire tane 27 inç lik bir ekran mı almalıyım yoksa 22-23 inç lik 2 ekran birden mi almalıyım. son olarak toparlayayım: sizlerin de önerileriyle hepsi içinde (ekran, SSD, klavye, ...) 3000 - 5000 TL arası bir şey toplayacağım. en iyi kalite en uygun fiyata olmalı tabiki :) Bir ay kadar sonra alacağım önereceğiniz sistemi, yeni çıkacak ürünlerden fiyat performansı iyi oları da değerlenmek lazım yardımlar için şimdiden teşekkürler

Hocam Malesef RAM konusunda öyle bir dezavantaj var.
Birleşme olmuyor ortak kullanıyorlar. Sadece bit 2x şeklinde oluyor.
A kartı 2gb 256bit 800mhz hızında
B kartı 2gb 256bit 800mhz hızında

SLI: 2gb 512bit 800mhz hızında şeklinde olacak.
Performans olarak 1.5 katı olabilir. Yani bir kartın tam gücü,diğerinin yarısı gibi düşünebilirsin. Buna rağmen neden hızlılar diyebilirsin.

Çalışma mantıkları şöyle: Tek Kart ve SLI &CF çift kart

Aynı grafik parçacığında;
Tek Kart: -A---B---C---D---E---F--:bölümleri işliyor.Sonuca 6 satırda varıyor.
1.Kart: -A---C---E----:bölümleri işliyor.Sonuca 3 satırda varıyor.
2.Kart: ---B---D---F--:bölümlerini işliyor.Sonuca 3 satırda varıyor.

İş yükünü paylaşıyorlar.Normalde 1 kart olsa 6 satırlık yol alıcaktı o grafik parçacığında.2 kart farklı yollardan giderek yine toplamda 6 satır elde etselerde hız olarak 3 satırlık güç harcamış oldular.



Bence SLI yerine 7990 yada 690gibi çift GPU almak daha mantıklı olur.
7990 6gb 768bit çekirdek hızı 900mhz, bellek hızıda 5000mhz
http://www.vatanbilgisayar.com/powe...11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=64372

690 4gb 512bit çekirdek hızı 915mhz, bellek hızıda 6000mhz
http://www.vatanbilgisayar.com/asus...11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=60375

Yakında 790da gelicek piyasaya. O zaman bunlar düşücek muhtemelen. Belkide 790 daha uygun fiyatta gelir bakalım şaşırtabilirler bizi.

Malesef herhangi bir denemem olmadığı için render konusunda performans verisi söyleyemem. Sadece çizim için deseydin profesyonel ekran kartlarına yönlendirirdim. Ama oyunda olacağı için bu kartlardan seçmelisin. Onlar ayrı bir kefede. Görsel ve 3D animasyonlu (ö: 3D max, Cinema 4D) çizimler için poligon ve bellek performansları gerekirken, Autocad tarzı yazılımlarda texture/bellek performansı gerekmiyor. İnternette kısa araştırma yapabilirsin hocam çizim kartları hakkında çok bilgim yok.

Mönitor konusunda karar senin. Bende basit çizimli işler yapıorum ama çift yada 3 mönitor rahatsız edıyor benı hızımı kesıyor. Bizim iş yerinde herkes 2 yada 3 monitor kullanırken ben 27 ınc monitör kullanıyorum :)

Benden tavsiye 780 kartını al :) İşini fazlasıyla görecek bir kart.
SSD ve i7 4770k/3770K işlemciler eklenince performans konusunda kusur yaşamazsın :)
 

mekolac44

Doçent
Katılım
12 Kasım 2012
Mesajlar
774
Reaksiyon puanı
5
Puanları
18
tavsiye konuları bir nebze azalacaktır teşekkür ederiz amd mi nvidiamı sorusuna cevabın nvidia amd nin kartları her ne kadar iyi olursa olsun nvidia yazılımları gerçekten mükkemmmel
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
tavsiye konuları bir nebze azalacaktır teşekkür ederiz amd mi nvidiamı sorusuna cevabın nvidia amd nin kartları her ne kadar iyi olursa olsun nvidia yazılımları gerçekten mükkemmmel

İki firmada çok iyi bence. Param olursa nvidia tercih ederim.
Nvidia Physx ve CUDA ile AMD de Eyefinity ve GPU Acceleration özellikleri mevcut. İllaki kim neye ihtiyaç duyoyorsa onu seçicektir.

AMD Teknolojileri
Nvidia Teknolojileri
 

gsfanatik

Öğrenci
Katılım
25 Ocak 2011
Mesajlar
5
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
- - - Mesaj Güncellendi - - -

@gsfanatik Hocam sana epey uzun birşey yazmıştım ama sayfa göçünce gönderemeden gitti yazdıklarım. Tekrar yazmaya çalışıcam :)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

yardımlar için teşekkürler hocam, bir ay kadar sonra sistemi toplayınca yine önerilerinize baş vuracağım :)
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam elinize sağlık çok güzel olmusfakat bi sorum olucak benim pc durmadan kapanıp acılıyo baktık ki ekran kartı olmus emekli 6 yıllık yıpranmıs hep ram da 1 gb dedik ki biz gidip pc toplayalım şimdi toplıcaz ama hocam size danısmak isterim sorum şunlar hocam.Ben diyelim ki havadan bi tane ekran kartı aldım mutlaka bilgisayarımla uyumlu olur mu ? diğer sorum hocam bütçem öyle pek yüksek değil yani toplasak 200 tl 300 tl veya en fazla 400 tl anca para dökerim sizce ram ile birlikte hangi ekran kartını alabilirim wolfteam gibi oyunlar için performans istiyorum öyle battlefiedl felan değil yani.Online wolfteam gibi oyunlar için istiyorum performansı hocam.ve diğer son sorum hocam sizce ben ekran kartı ve ram i değiştim diyelim baska bi parça deyismeme gerek varmıdır şimdiden teşekkürler görüşünüz bewnim için çok önemli hocam saygılar.
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Hocam elinize sağlık çok güzel olmusfakat bi sorum olucak benim pc durmadan kapanıp acılıyo baktık ki ekran kartı olmus emekli 6 yıllık yıpranmıs hep ram da 1 gb dedik ki biz gidip pc toplayalım şimdi toplıcaz ama hocam size danısmak isterim sorum şunlar hocam.Ben diyelim ki havadan bi tane ekran kartı aldım mutlaka bilgisayarımla uyumlu olur mu ? diğer sorum hocam bütçem öyle pek yüksek değil yani toplasak 200 tl 300 tl veya en fazla 400 tl anca para dökerim sizce ram ile birlikte hangi ekran kartını alabilirim wolfteam gibi oyunlar için performans istiyorum öyle battlefiedl felan değil yani.Online wolfteam gibi oyunlar için istiyorum performansı hocam.ve diğer son sorum hocam sizce ben ekran kartı ve ram i değiştim diyelim baska bi parça deyismeme gerek varmıdır şimdiden teşekkürler görüşünüz bewnim için çok önemli hocam saygılar.

Rehberi hiç okumamışsın hocam ozaman = )
Havadan alamazsın malesef. Anakartın uyumlumu değilmi onu öğrenmen gerek.Eski bir modelse eğer AGP olabilir.Günümüz kartları için PCI-e Anakartının olması gerek. Modelini yazarsan yardımcı oluruz. Ayrıca güç kaynağıda önemli. Alacağın kartın güçünü kaldıracak güç kaynağın olmalı. Aşağıda önereceğim ekran kartını en az 400w güç kaynağı ile kullanılması önerilir.Karta gelince.. 2gb 7750 işini görür.Ama ilerde başka yeni oyunlarda oynamak istersen 7770 düşünmelisin.
Kısaca sizin için 7750/70 kartı yeterlidir. 7750 190TL haftasonu. 7770 300TL civarında. Ayrıca 400-500w arası bir güç kaynağın olmalı. RAM ise DDR2 anakartınız varsa DDR2 ram olmak durumundasınız. Onlar biraz daha tuzlu DDR3 ramlere göre. Umarım DDR3 anakartın vardır ve bunların sorununu yaşamazsın :)
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Rehberi hiç okumamışsın hocam ozaman = )
Havadan alamazsın malesef. Anakartın uyumlumu değilmi onu öğrenmen gerek.Eski bir modelse eğer AGP olabilir.Günümüz kartları için PCI-e Anakartının olması gerek. Modelini yazarsan yardımcı oluruz. Ayrıca güç kaynağıda önemli. Alacağın kartın güçünü kaldıracak güç kaynağın olmalı. Aşağıda önereceğim ekran kartını en az 400w güç kaynağı ile kullanılması önerilir.Karta gelince.. 2gb 7750 işini görür.Ama ilerde başka yeni oyunlarda oynamak istersen 7770 düşünmelisin.
Kısaca sizin için 7750/70 kartı yeterlidir. 7750 190TL haftasonu. 7770 300TL civarında. Ayrıca 400-500w arası bir güç kaynağın olmalı. RAM ise DDR2 anakartınız varsa DDR2 ram olmak durumundasınız. Onlar biraz daha tuzlu DDR3 ramlere göre. Umarım DDR3 anakartın vardır ve bunların sorununu yaşamazsın :)
Hocam elinize sağlık baktım anakartım PCIE express 16 bilmem ne yazıyo mavi bi kart ve hocam ddr2 yazıyo malesef 190 tl benim bütçeme cok uygun saolun fakat ddr2 sorun cıkar dediniz korktum :)
Hocam şimdi ben 190 tl lik önerdiginiz kartı alırsam bilgisayardaki wolfteam metin 2 gibi oyunları hiç kamadan oynayabilirmiyim gerçekten ?
ve Hocam emeginize sağlık .
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam birde baktım forumlara öğrendiğime göre ddr2 anakartım varya benim işte ben ona ddr3 ekran kartı takabilirmisim ama ram takamazmısım bu doğrumu yani ekran kartı ddr3 takılabilirmi takılabilirse dediginiz üzere ben 7750 ddr3 takıcam.
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Hocam birde baktım forumlara öğrendiğime göre ddr2 anakartım varya benim işte ben ona ddr3 ekran kartı takabilirmisim ama ram takamazmısım bu doğrumu yani ekran kartı ddr3 takılabilirmi takılabilirse dediginiz üzere ben 7750 ddr3 takıcam.

Yukardaki yazdığımdan bir bölüm.


Ekran Kartı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Bazılarımızda DDR2 anakarta sahiptir ve DDR3/5 ekran kartlarının anakartlarına uymayacaklarını düşünürler.Ekran kartı RAM’lerinin Anakart RAM desteği ile (DDR2/DDR3) alakası yoktur. Unutmayalımki Ekran Kartlarının bellekleri bağımsızdır.DDR2 anakarta DDR5 ekran kartıda takılır.
 

Mert Ahmet

Müdavim
Katılım
16 Mayıs 2010
Mesajlar
5,706
Reaksiyon puanı
41
Puanları
48
En zorundan başlamışsın sende :) güzel başlangıç devam :)
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.Ben 6 yıldır bu mücadeleyi veriyorum teyzemler aldı pc yi sonra bize geçti ve hasar gördü bayagı formatıda var ve bu mesajınızdan sonra annemle de konusucam malum yas 15 resti deyiliz ona sorcaz :D konuscam ve ekran kartını o alcak bende 8 gb ddr2 uyumlu ram alcam artık rahat rahat pc de gezcem baabmda pc nin fanatigi oldugu için zaten mutlaka katkıda bulunur :D Emeğinize saglık hocam çok teşekkürler :D
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Hocam ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN.Ben 6 yıldır bu mücadeleyi veriyorum teyzemler aldı pc yi sonra bize geçti ve hasar gördü bayagı formatıda var ve bu mesajınızdan sonra annemle de konusucam malum yas 15 resti deyiliz ona sorcaz :D konuscam ve ekran kartını o alcak bende 8 gb ddr2 uyumlu ram alcam artık rahat rahat pc de gezcem baabmda pc nin fanatigi oldugu için zaten mutlaka katkıda bulunur :D Emeğinize saglık hocam çok teşekkürler :D

Ben Teşekkür ederim,Allah cümlemize razı olsun.
Kolay gelsin :)
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam size sormaya utanıyorum çünkü çok soru sordum ama şunu diyecektim hocam şimdi siz 190 tl haftasonu olcak dediniz 7750 bunun linki varmı bi zahmet Ankara'da oturuyorum da ona göre siteden kargo margo felan sipariş yapıcaktım .Link varsa eğer rica edicem hocam şimdiden teşekkürler :mrgreen:
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Hocam şunu sorcam kusura bakmayın çok soru soruyorum ama :)
Bana önerdiğiniz 7750 ekran kartı varya full ddr3 dediginize göre şimdi ben onu taksam uyumlu olcak onu anladım da bu 195 tl haftasonu olacak 7750 linki felan varmı ?
 

TBM

Müdavim
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,587
Reaksiyon puanı
358
Puanları
83
en merak ettiğim kişi kendi kasasını falan nasıl anlıyor uyumlu olarak topluyor ?,ben pc cime bırakmak istemiyorum artık çünkü kendim yapabilmeliyim
 

l4N1M3l

Öğrenci
Katılım
17 Temmuz 2013
Mesajlar
55
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ben Teşekkür ederim,Allah cümlemize razı olsun.
Kolay gelsin :)
Hocam kusura bakmaın cok soru sordum ama bana şu 7750 nin linkini atarmısın ?

- - - Mesaj Güncellendi - - -

en merak ettiğim kişi kendi kasasını falan nasıl anlıyor uyumlu olarak topluyor ?,ben pc cime bırakmak istemiyorum artık çünkü kendim yapabilmeliyim
Kardeş aç kasanı bak anakarta üstünde yazar PCI Express yazıyosa pek eski değil ve ddr si yazar hocam sayesinde öğrendigim ekran kartına ddr 2 yse misal ddr3 ddr 4 ddr5 hepsini takarsın ama ram takamazsın ddr 3
 

BLacK+

Müdavim
Emektar
Katılım
25 Mayıs 2011
Mesajlar
2,213
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Üst