Tanrı Kendi Kaldıramayacağı Kadar Büyük Bir Taş Yaratabilir mi?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
warkortali forumdaydım fakat konu açmıyordum epeydir.Sayfaların israfı konusunda haklısın.İlgin için teşekkürler...

seckintat

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle böyle bir taşa ihtiyaç varmı !!! bunu düşünmek lazım

7/24

Profesör
Reaksiyon puanı
51
Bu konu hit toplar,bakınsana ;)

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
seckintat dedi ki:
Öncelikle böyle bir taşa ihtiyaç varmı !!! bunu düşünmek lazım
arkadaşım anlamamışsın soruyu soru bir paradoks anlam kazandırıp mantık aramaya kalkıp kafayı yemek istiyorsan tutmayalım.Felsefenin bir cilvesi diyebiliriz bir diğer deyiş ile.Yani gerekliliğinden falan bahsedilmiyor konuda.

wbmstr

Asistan
Reaksiyon puanı
3
bunu düsünmek bosa zaman harcamaktan baska bisi degil..

El Padrino

Dekan
Reaksiyon puanı
70
dead_ghost dedi ki:
sana kalamaz arkadaşım güle güle demek.sarfettiğim cümlede SEN KENDİNİ NE ZANNEDİYORSUN açıklamasını çıkarabilirdin.işine gelmediyse bilemem oda senin IQ seviyen :) işinize gelmezse yasaklı koyarsınız olur biter :D basitleşmeyin :)

Bi insan cahil olmasında ne olursa olsun gerisi kolay.

SDN'deki normal bölüm modlarının diğer üyeleri "YASAKLAMA" gibi bir seçeneği yok.Biz sadece sorumlu olduğumuz forum bölümlerinde gereksiz mesajları silme, tekrar açılan konuları kitleyip kaldırma, konu sabitleme, üyeleri uyarma gibi haklara sahibiz.Başka bir lüksümüz yok maalasef moderatör olarak.Yasaklama olayını bizden üst diğer kıdemler yapmakta.Global Moderatör, Admin gibi !!!

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Cevapların hepsini okuyanadım yarısına kadar gelebildim. Belki mesaj yazıp konuyu hareketlendirmekte yanlış ama söylemek istediğim birkaç şey var ...

Soru ilginç bir soru diğer arkadaşlarında dediği gibi bir paradoks.

Öncelike en başta Berkin ağabeyimin de dediği gibi mantıksal bir cevap vermek yerine direk linç başlatmış bazıları kendini İslam'ın koruyucu görmüş sanki bana öyle geldi...

İslam dini zaten her konuya cevap verebilecek yüceliktedir. İslam dininin tıkanması , yetersiz cevap vermesi mümkün değildir. Mesela bir hristiyanlığı veya yahudiliği tartışabilirsiniz . Bu dinlerin cevaplarının yetersiz kaldığı yerlerde olur. Hatta bu dinlere mensup insanlarda bu tartışmaya katılıp pek tabii cevaplarını da verebilirler...

Ama ülkemizde nedense konu Allah veya inanışla ilgili bir konuya gelince sinirler geriliyor. Sanki bu tür sorular bir virüs bizde onlara karşı bir bağışıklık sistemi geliştirmişiz. Hemen dışlamaya dışarı atmaya çalışıyoruz.

Bazılarına göre soru saçma , yanlış , günah , gereksiz vb. olabilir. Ama ben şunu düşünüyorum. İnsanın aklı çok geniş ve çıkarabileceği sonuçlar veya düşünebilme potansiyeli bile tarif edilemez boyutta. Burdanda insanı tanrılaştırıyormuşum sonucunu çıkartmayın.

İnsanın soracağı her türlü soruya özellikle inanç ile ilgili sorularda İslamın gayet yeterli ve eksiksiz bir kaynağı olacağında umarım hemfikirizdir. O yüzden şu soru sorulmaz bu konu ele alınmaz diye ben birşey kabul etmiyorum. Hertürlü konuda İslam klavuzluk edebilir. Bu konudada çok güzel cevaplarda verilmiş. Ama konu bana biraz fazla uzatıldı gibi geldi.

Cevap zaten yukarıda verilmiş birde ben vereyim tam olsun :)

İslam inancıma göre bu konu hakkında diyorum ki..

Allah yaşadığımız bütün bu evreni yaratmıştır . Üstelik bu mükemmel bir düzen içindedir. Bilmediğimiz alt  evrenler üst evrenler vardır. Zaman kavramı halen çözülemedi. Boyut kavramları daha pek çok kavramlar var ama kısa keseyim ,

Bunları yaratan , kontrol eden , gözetleyen Yüce Allah , bir taş parçasını mı yaratamaaycak ki bu taş parçası Allah'ın varlığından daha yüce bir boyutta mı olacak yine insan aklının alamayacağı bir büyüklük olur bu.

Düşündüğünüz evrenin boyutlarını aklınıza getirin. Bundan milyarlarca kat daha büyük bir evren var diğer evrenleri ve alemleri saymıyorum.

Bu yüzden sorunun cevabı Allah'ın yaratamayacağı hiçbirşey yoktur. ve Yapamayacağı da hiçbirşey yoktur.

Aksini düşünen dinden çıkabilir. İnsan aklı dediğim gibi çok geniş. Bir anda kendinizi dinden çıkmış bir durumda bulabilirsiniz. Bu insan aklının yanıltıcılığını gösterir.

O yüzden tereddüte düştüğümüz yerde ilk kaynak Kur'an-ı Kerim , daha sonra Hz. Muhammed'in hadisleri daha sonra diğer dini kaynaklar. Cevabı mutlaka bulacaksınız.

Tekrar söylemek gereği hissettim. Bu tür sorulara linç etme gibi yaklaşan insanlar davranışlarını gözden geçirsin. İslam dini zaten belli. Eksiksiz ve mükemmel bir din. Kişi dinden çıkarsa onun sorunu. Her koyun kendi bacağından asılır sonuçta.

O yüzden ben bu tür soruların sorulması ve cevabının verilmesi kanaatindeyim. Bu sorular islam dinini zedeleyebilir ancak verilecek uygun cevaplar islam düşünce felsefesini daha da yüceltir kanısındayım.

Bayağı uzun oldu sanırım. Daha da yazabilirim ama bu kadar yeter şimdilik.

dead_ghost

Profesör
Reaksiyon puanı
1
oBsCuR HoMmE dedi ki:
dead_ghost dedi ki:
sana kalamaz arkadaşım güle güle demek.sarfettiğim cümlede SEN KENDİNİ NE ZANNEDİYORSUN açıklamasını çıkarabilirdin.işine gelmediyse bilemem oda senin IQ seviyen :) işinize gelmezse yasaklı koyarsınız olur biter :D basitleşmeyin :)

Bi insan cahil olmasında ne olursa olsun gerisi kolay.

SDN'deki normal bölüm modlarının diğer üyeleri "YASAKLAMA" gibi bir seçeneği yok.Biz sadece sorumlu olduğumuz forum bölümlerinde gereksiz mesajları silme, tekrar açılan konuları kitleyip kaldırma, konu sabitleme, üyeleri uyarma gibi haklara sahibiz.Başka bir lüksümüz yok maalasef moderatör olarak.Yasaklama olayını bizden üst diğer kıdemler yapmakta.Global Moderatör, Admin gibi !!!
ettiğin ve edeceğin cümlelerin altında kalma benden sana tavsiye. ''İnanmayanların işi yok burda güle güle'' cümlesi senin için talihsiz bir cümledir.ordaki en gereksiz mesaj buydu bunu çıkar bence forumdan :D ''cahillerle yaptığım bütün tartışmaları kaybettim'' demiş bir düşünür.ne güzel demiş dimi obscur :) bu seferlik şüphe ettiğim tahsiline veriyorum ok.hayatta başarılar sana.

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
güzel bir soru ..

düşüncelere saygı duymak gerkir..

MtHan

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Kaldıramayacağı taşı yaratamaz. Çünkü en güçlü odur.

Kaldıramayacağı taş varsa zaten o Tanrı değildir.

Ayrıca Yaratmak Allah' a mahsustur :')

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Çok özür dileyerek söylüyorum ama;

Böyle bir soruyu tartışabilecek bir insan varsa, ondan daha ***************** ki Ya-Rab o kişiyide yarattıysa her taşı yaratır, ve her taşıda kaldırır.

Lütfen konuyu silelim. SDN'de bu tip şeyler çok olmaya başladı artık. Yöneticiler biraz daha hassas lütfen! Ateistlerin ortaya attığı bir soru SDN'de 11 sayfa boyunca tartışılmış. Ama yöneticiler nerde?

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Adam felsefi bi soru sormuş, yazdığınız cevaplara bak.Adam mesajında da yazdığı gibi bir paradox yazış.
Paradoxta
1.önerme Allahın herşeyi yaratıp, herşeyi kontrol edebileceği
2.önerme ise kendisinin kontrol edemeyeceği bir taş yaratıp yaratmayacağı.

Dini açıdan tek sakıncası Allahın kişiselleştirilmesi;
Allah herşeyi yaratan, yöneten olduğuna göre, istediği taktirde bunu da yapabilir, yapamaz demek Allahın kudretini inkar etmek olur.Yüce Allahın buna gücü yetmez demek, yanlış bence.

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Merakın çok ilginç ama biraz saçma buldum
(kusura bakmassın artık :) )

Biraz saçma bulduğum için ve Allah'ın da nasıl olduğunu bilemediğimiz için cwp veremiyorum ..
Teşekkürler :]

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Felsefi bir soru değil bu arkadaşım, bu düpedüz Ateist sorusu!
Saçma sapan konuşmayın lütfen!

RE_6

Profesör
Reaksiyon puanı
10
o paradox dediğiniz şeyleri başka konu üzerinde kursanıza.

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Phabio dedi ki:
Felsefi bir soru değil bu arkadaşım, bu düpedüz Ateist sorusu!
Saçma sapan konuşmayın lütfen!
Tartışacak adam arıyorsun ve bazı şeyleri, bu nedenle kafanda kuruyorsun.Hadi diyelim ateist sorusu.Öyleyse, biz Müslüman, inanan kişileriz ve burada birsürü bilgi paylaşabiliyoruz, ateistlerde paylaşabilir.
Özgürlük özgürlük diye kendimizi parçaladığımız bu günlerde, senin gibi yasakçı zihniyetlerin ortada dolaşıyor olması kötü.Herkesin kişisel tercihleri vardır, ateistlikse bu kişinin kendi seçimidir.Bu senin

"Lütfen konuyu silelim. SDN'de bu tip şeyler çok olmaya başladı artık. Yöneticiler biraz daha hassas lütfen! Ateistlerin ortaya attığı bir soru SDN'de 11 sayfa boyunca tartışılmış. Ama yöneticiler nerde?
"
demeni gerektirmez,
o zaman ateistte der bu konular İslamla ilgili kapansın.

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Arkadaşım çocuk zihniyetini bi bırak lütfen.
Soruya bak sorumu diye bi ilk önce...
Tanrı kaldıramayacağı büyüklükte bi taş yaratabilirmiymiş???
Sen bu soruda tartışılacak nitelik görüyosan bana hiç cevap bile verme!
Biz bu soruyu lisede okuldan kaçtığımızda, çekirdek çitlerken birbirimize sorduğumuz enteresan soruların arasına sıkıştırıyoduk. Ama sen lise öğrencisiysen bilemem...

Tabiki ateistlerde burda bilgi paylaşabilir, konu tartışabilir.
Ama bu şekilde saçma sapan, paradox kavramının arkasına sakladıkları ne idüğü belirsiz sorular sormadan!

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Phabio dedi ki:
Arkadaşım çocuk zihniyetini bi bırak lütfen.
Soruya bak sorumu diye bi ilk önce...
Tanrı kaldıramayacağı büyüklükte bi taş yaratabilirmiymiş???
Sen bu soruda tartışılacak nitelik görüyosan bana hiç cevap bile verme!
Biz bu soruyu lisede okuldan kaçtığımızda, çekirdek çitlerken birbirimize sorduğumuz enteresan soruların arasına sıkıştırıyoduk. Ama sen lise öğrencisiysen bilemem...
Çocuk zihniyeti demek yanlış olabilir, insanların fikirlerine değer veriyorum diyebilirim.Aslında buda çocuk zihniyeti sayılabilir, çocuklar fikren temiz varlıklar oldukları için hiç bir art niyet aramadan insanları dinlerler.

JuLiuSiuS

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Töbe Töbe Başımıza taş yağacak :S Konu ile ilgili bir deyim oldu herhalde :P

Phabio

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Ben diyorum, sen ne diyosun arkadaşım...
Tamam haklısın, kapatalım konuyu.

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı sabahlar arkadaşlar;

Bu konu "konu dışı"ından buraya taşınmış.
Neyse ben cevap yazmıştım.
Tekrar yazayım.

Hayırlı akşamlar arkadaşlar;
Öncelikle insanlar fıtrat olarak her problemin,her sorunun cevabını merak ederler.
Bundan daha doğal birşey olamaz.
Daha doğrusu merak ilmin hocasıdır.
Eğer ilim öğrenmek istiyorsak önce ilime karşı bir merakımız olması gerekir.
Buraya kadar anlaşılmıştır herhalde.

Şimdi merak,ilim ve soru dedik ya;
Yukarıdada bir soru var,ikna edici ve tatmin edici bir cevap bekleyen.

Soru şu:Allah kendi kaldıramayacağı kadar büyük bir taş yaratabilir mi?
Sizce bu soruyu en makul ve mantıklı nasıl cevap verilebilir?

Önce değerleri ve kriterleri bilmemiz gerek,öyle değil mi?
O zaman önce Allah'ı tanımalıyız.Sıfatlarını bilmeliyiz.

Hepimiz Allah'ın sıfatlarını az buçuk hepimiz biliyoruz.

Burda bize lazım olan bir sıfatı ise:"Gücünün sınırsız olması ve herşeye yetmesi."
Birinci kriteri yani fiili yapacak olanı halletdik

İkinci kısım ise "kaldıramayacağı kadar"deniliyor.
Şimdi kaldıramamak denildiği anda sorunun saçmalığı ortaya çıkıyor.
Çünkü kaldıramamak bir sınırı belirliyor.Bir acizliği belirliyor.Yani belli bir sınırdan sonrası onun için imkansızlaşıyor.

Şimdi Gücü herşeye yeten ve sınırsız olan Allah'ın acizlik göstereceği,gücünün kısıtlanacağı veya yapamayacağı bir durum söz konusu olabilir mi?

O zaman bu soruya en güzel cevap:Allah elbette kaldırabileceği sonsuz büyüklükte bir taş yaratır.

Saygılarımla

Not:Konu yine almış başını gitmiş.Yine tartışma,yine konu dışı.Konu amacından fazlasıyla sapmış durumda.
Böyle konu ile ilgisi olmayan mesajları forumumuzun kalitesi ve seviyesi kaldırmaz.

Kalitemizi ve seviyemizi muhafaza etmek için,boş ve gereksiz tartışma meydana getiren bu konu kilitlenmiştir.

Eğer bu konu başlığı altına konu ile ilgili mesaj yazmak istiyen olursa bana özel mesaj atabilir.Yayınlayacağımdan şüpheniz olmasın

Saygılar

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
FY2005 kullanıcı adlı arkadaşımızın mesajı;
Bu soruya farklı bir açıdanda bakılabilir. İnanmayan arkadaşlar için bu cevabı yazıyorum. İnanan arkadaşlar için Mehmet abinin cevabı yeterli.
Allah haşa kaldıramayacağı bir taş yarattı diyelim. Sonra Allah bu taşı kaldırabilecek güçte bir vinç yaratır. Ve yine taşı kaldırmış olur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...