Şu genç kardeşinize bir tavsiye verin...

eminn1mehmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Herkese hayırlı geceler :) Şuan saat 1:18 Yağmurlu bir Ankara gecesinde yatağımda uzanırken hayatımın garip bir yönde ilerlediğinin farkına vardım. 21 Yaşındayım ve 1 sene önce okulum bitti. Kırıkkale üniversitesinde Mobilya dekorasyon bölümü okudum ama hiçbir işime yaramadı, yaramayacakta... Çok fazla konuyu da uzatmadan olaya dalmak istiyorum. Üniversite zamanlarımda n11den tanesi 3 liraya fermuarlı kulaklık satın alıp onları letgodan 10 liraya satardım cebime 3-5 kuruş para kalsın hem de ticareti ufaktan öğreneyim diye. Kimi zaman olurdu ki 5 kuruş para olmazdı cebimde, dolabın çekmesine bakardım 2-3 tane fermuarlı kulaklık var onlarin tanesini 5 liradan letgoya yükleyip alıcı bulduğumda teslim etmek için 2 kilometre yol yürüdüm sırf okula giderken dolmuş param çıksın diye. Zaman geçti biraz para biriktirdim 300-400₺ civarında. Bir gün internette geziyorum bir ayakkabı sayfası çıktı karşıma. Replika ayakkabıları toptan fiyatına satıyordu. Baktım 8 tane CAT bot 380₺ dedim hemen alayım tanesini 70den satsam güzel para bırakır cebime. Ayakkabıları satan eleman istanbulda olduğunu, yalnızca havale aldıktan sonra gonderebilecegini söyledi. Neyse tamam dedim yolladım 380₺'yi adam bir anda hayalet oldu uçtu :) ilk ticaret kazığımi oradan yedim. Neyse eyvallah dedik devam ettik okul bitti evimize geldik sap sap geziyoruz. Ben e-ticaretle uğraşmak isteyen ve bu işleri seven birisiyim. Bundan 8 ay önce internette saat satmaya başlamıştım. Istanbuldan çakma rolex, hublot vs. saatleri getirip Türkiye geneli kapıda ödemeli satıyordum ve bir süreliğine de olsa(1 ay) güzel paralar kazandım. Ta ki 4 ay önce bir şikayet üzerine polisler evime baskına gelene kadar :) Elimdeki bütün saatlere el koydular, üzerine birde kaçakçılıktan mahkemelik oldum. Eylülde duruşmam var. Normalde bilen bilir sahte bir ürüne fatura kesilmez ama ben bunun yasak olduğunu bile bilmediğim için fatura kesip müşteriye gönderiyordum :(
Zaman geçti İşler kesata bindi, günde 20 kargo çıkaran ben artık 3 taneyi zor çıkarır oldum. Ulustan 15-30₺ arası toptan saat alıp internette satmaya çalıştım onlar da satılmadı yarısı elimde kaldı duruyor hala. Dedim bu böyle olmayacak, bir şekilde tutunmak lazım. Bir risk alıp Youtube'a girmek istiyorum. Elimde 2 bin lira nakit param var ama Fotoğraf makinesi, eski bilgisayarım vs. Sattığım zaman yaklaşık 7k civarı olacak. Asıl sorun şu ki bunu aileme nasıl açıklayacağım? Babama" Ben youtuber olacağım oyun kanalı açıp video çekeceğim" demek zor geliyor :)) özellikle benim oyun oynamamdan nefret eden babama bunu söylemek çook daha zor. Bunu onlara nasıl açıklayabilirim? Ne diyebilirim sizce? Artık hayatımi bu yönde idame etmek istiyorum. Sizce kötü bir tercih mi? Düzenli yaparsam beni gerçekten kurtarır mı? Buraya kadar okuyanlar varsa teşekkür ederim :) iyi forumlar.

Rootsyl

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
516
kim takar caddesi, kemalpaşa tatlısı, no:3,
Youtuberlık öldü dense yeridir. Yeni kanallar çok zor algoritmaya giriyor ve giremezsen.. pert. Tanınmış başka youtuberlara takılmaya çalışabilirsin ancak çoğu reddedecektir yenisin diye. 7k ya topladığın ekipman (webcam, mikrofon vs de var) muhtemel olarak son ayarlarda AAA oyunları video çekmende sıkıntı yaratacaktır(gerçi high vs çok farketmiyor youtubeta). Fakat hiçbirşey imkansız değil. Bu yorumu yazma amacım motivasyonunu kırmak değil, ne ile karşılaşacağını az da olsa anlatabilmek.

Önün açık olsun.

Green12nm

Öğrenci
Reaksiyon puanı
61
Üstteki arkadaşa katılıyorum. Ben de ekleme yapayım. Youtuber olmak isteyen biri en geç birkaç sene öncesinden bu işe atılmalıydı. Şu an Youtube pek girişilecek bir yer gibi durmuyor. Profesyonel işler çıkartmak gerekiyor tanınmak için. Neyse önerimi yapayım; Boşluk bulduğun kategoriye girişmen gerekiyor. Şu an filmler üzerine veya eleştiri üzerine yoğunlaşmak daha mantıklı gibi. Eğer oyun üzerinden gideceksen, oyun videosu çekmekten ziyade oyun incelemesi yapmanın daha mantıklı olacağı görüşündeyim.

eminn1mehmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Üstteki arkadaşa katılıyorum. Ben de ekleme yapayım. Youtuber olmak isteyen biri en geç birkaç sene öncesinden bu işe atılmalıydı. Şu an Youtube pek girişilecek bir yer gibi durmuyor. Profesyonel işler çıkartmak gerekiyor tanınmak için. Neyse önerimi yapayım; Boşluk bulduğun kategoriye girişmen gerekiyor. Şu an filmler üzerine veya eleştiri üzerine yoğunlaşmak daha mantıklı gibi. Eğer oyun üzerinden gideceksen, oyun videosu çekmekten ziyade oyun incelemesi yapmanın daha mantıklı olacağı görüşündeyim.
Öncelikle vakit ayırıp cevap verdiğiniz için ikinizide teşekkür ediyorum. Fakat şuanda halihazirda 1.150 Aboneli ve aktif olarak para kazanması açık bir kanalı var ve buradan yürümek istiyorum. Oyun videolarına gelecek olursam sadece pubg mobile üzerinden yürümeyi düşünüyorum. Dediğiniz gibi belki 2 3 sene önce atılmak çok daha mantıklıydı ama bundan 2 3 sene sonrada denemediğime pişman olmak istemiyorum. Vegas pro, Photoshop tarzı programları profesyonel olarak kullanıyorum. Yani işin özü işimi kaliteli yapmak için girmeyi düşünüyorum bu mecraya. Hatta yazıda bahsettiğim "babama youtuber olacağım" deme kısmını da bugün halettim. Destekledi beni ve maddi olarak destek vereceğini de söyledi. Bakalım bi deneyelim ne çıkacak sonumuz. Ya çıkarız yada nasip değilmiş der köşemize çekiliriz :)

kosi

Doçent
Reaksiyon puanı
401
sadece pubg mobile ile olmaz.diğer oyun kanallarınıda takip et işin özünü kap.ali biçimin youtubeye tutunma hikayesini mutlaka oku derim.defalarca başarısız olduktan sonra birkaç yıl bir köşede youtubeyi v.b platformları takip edip işin özünü çözdü ve şuan deli izleniyor.bu yolda kolay gelsin sana.pes etme hayata karşı durursan akıntıya kapılıp gerilersin o yüzden yavaşta olsa yüzmeye devam.benim babam ve ailesi o kadar yoksulmuş ki ölen biri için hep yapılan erzak yardımı babamgilin evinde ölen olmasa bile yapılırmış bu yardım.çok acı ve gurur kırıcı.hep anlatır bize.kışın borç edinir yazın ise sabun yapmak için kullanılan bir bitkinin kökünden toplar fabrikaya satar ailesini geçindirirdi 14 yaşında.inşaata girdi binbir türlü yol denedi.defalarca kaybetti.şuan kendisinin 3 evi 2 arabası var daha 40 yaşında bile değil.şükür tek kişi aylık 8-9k geliri oluyor.çok çalıştı çok kaybetti ama başardı.pes etme.2 insanın ömrünün tek bir ömre sığdıracaksın çileden dertten yorulacaksın ama başaracaksın sonunda

eminn1mehmet

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
sadece pubg mobile ile olmaz.diğer oyun kanallarınıda takip et işin özünü kap.ali biçimin youtubeye tutunma hikayesini mutlaka oku derim.defalarca başarısız olduktan sonra birkaç yıl bir köşede youtubeyi v.b platformları takip edip işin özünü çözdü ve şuan deli izleniyor.bu yolda kolay gelsin sana.pes etme hayata karşı durursan akıntıya kapılıp gerilersin o yüzden yavaşta olsa yüzmeye devam.benim babam ve ailesi o kadar yoksulmuş ki ölen biri için hep yapılan erzak yardımı babamgilin evinde ölen olmasa bile yapılırmış bu yardım.çok acı ve gurur kırıcı.hep anlatır bize.kışın borç edinir yazın ise sabun yapmak için kullanılan bir bitkinin kökünden toplar fabrikaya satar ailesini geçindirirdi 14 yaşında.inşaata girdi binbir türlü yol denedi.defalarca kaybetti.şuan kendisinin 3 evi 2 arabası var daha 40 yaşında bile değil.şükür tek kişi aylık 8-9k geliri oluyor.çok çalıştı çok kaybetti ama başardı.pes etme.2 insanın ömrünün tek bir ömre sığdıracaksın çileden dertten yorulacaksın ama başaracaksın sonunda
Teşekkür ediyorum güzel cevabın için. Boşuna dememişler emek olmadan yemek olmazmış diye. Umarım herşey hepimizin gönlünce olur

alpsadik

Profesör
Reaksiyon puanı
2,871
Hocam yardımcı olabileceğim fikir verebileceğim bir konu değil. Umarım her şey gönlünüzce olur. PubG mobile facebookda çok izleyeni var diye duymuştum. Belirttiğim gibi sadece bir duyum net bir bilgim yok. Bir araştırın isterseniz.

Kiboline

Öğrenci
Reaksiyon puanı
52
Hocam benimde bir youtube kanalım var 2 sene önce açtım ve milyon aboneli arkadaşlarım sayesinde bir yerlere gelebildim. Ama emin ol tanıdığın yoksa bu ortamda harcadığın zamana değmez. Hevesini kırmak gibi olmasın ama bu saatten sonra oyun videosuyla bir yere gelemezsin. Zaten Youtube oyun kanallarını öldürdü. Ha illa Youtube için hevesliysen benden sana tavsiye yabancı kanallara bak Türkiye'de olmayan bir içeriği getir. Emin ol o zaman çok daha iyi yerlere daha hızlı bir şekilde ulaşırsın.

CapScroLL

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,683
Daha farklı bir konsept ile girmeni öneririm, mesela zamanında denk gelmişsindir "GTA V Car Crash" tarzında konseptler bayağı tutulmuştu. Demek istediğim şey bu tarzda ilgi çekecek bir şeyler bulabilirsen hızlı bir giriş yapabilirsin, zaten onu yapan kişilerin çoğu parayı kaldırdıktan sonra kanallarını bıraktı paraları bitince tekrar farklı bir konsept ve yeni kanal ile geri dönüyorlar. Ayrıca YouTube şart değil, internet üzerinden para kazanmanın bir sürü yolu var fakat hepsi ciddi emekler gerektiriyor, yani hiç kimse oturduğu yerden para kazanmıyor, örnek vermem gerekirse bir yazılımcı fiziğini değil zihnini çalıştırıyor ama bu işi yeteri kadar araştırmayan kişiler bunu "Oturduğu yerden para kazanmak" olarak görüyor. Kolay olan bir şey yok, pes etme korkusu varsa bilgisayarı falan bırak bir fabrikaya gir, maaşınla önümüzdeki KPSS sınavına ücret yatır sınava katıl masa başında robot gibi belgelerle uğraş, insanlarla uğraş. Ben yaparım pes etmem diyorsan sonuna kadar destekliyorum.

HÜDHÜD

Rektör
Reaksiyon puanı
6,550
Mobilya dekorasyon bölümünü anladığım kadarı ile istemeyerek okumuşsun... Eğer isteyerek veya geçmişten gelen bir miras gözüyle değerlendirip baba mesleği gibi bir iş olsaydı ve devam ettirmek isteseydin herhalde bir kaç sertifika alarak kosgeb kredisi ile kendi işinin patronu dahi olabilirdin belki... Yalnız burda temel kıstas yetenekli olman yani bu bölümü severek okuman... Ben de pek anlamam doğrusu mobilya işlerinden ama kişinin verdiği emekler varsa eğer geçmişte ilk önce o yolları değerlendirebiliyor mu ona bakılmalı derim hep...