Statlarda artık 19 Mayıs yok

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan XuSeR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

XuSeR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi.
Müsteşar Emin Zararsız’ın, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına İl Milli Eğitim müdürlüklerine dün gönderdiği yazıda, 1 Ekim 1981 tarihli ’Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ hükümlerinde, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği hatırlatıldı.

Kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı kaydedildi. Yazıda şöyle denildi:

"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır."

ANKARA DIŞINDAKİ İLLERDE OKULLARDA KUTLANACAK

Yazıda, il ve ilçelerde yapılacak Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin, yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla ve eğitim öğretimin aksatılmamasını teminen, mevzuatında belirtildiği gibi tüm gençliğin dahil edileceği bir formatta gerçekleştirilmesinin uygun görüldüğü belirtildi. Yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"Bununla birlikte, günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencilerimizin katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir. Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim."

EĞİTİM- SEN’DEN TEPKİ

Beden eğitimi öğretmenlerinin ortak kullandığı internet sitesi dahil bazı sitelerde paylaşılan bakanlığın yazısı, tepkilere neden oldu. Eğitim- Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Dalgıç, bütün il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazı ile statlarda yapılan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının kaldırıldığını söyledi.

Dalgıç, şöyle konuştu: "Bayram coşkusu bir tek Ankara’da mı yaşanacak? Milli Eğitim Bakanlığı, adım adım eğitimi gericileştiriyor. Milli bayramların kapsamının daraltılmasının altında da bu var. Milli bayramları bu şekilde adım adım unutturmaya çalışıyorlar. Cumhuriyetin getirdiği yenilikleri yavaş yavaş unutturuyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil."

posta.com.tr

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Gerçekten unutturmaya çalışıyorlar milli bayramları, ayıp ya...

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Ne alakası var gericilik le anlamadim gitti .Bu bayramın kutlan masi yada kutlanmamasi cumhuriyetten neyi eksilteçek onu anlativerseler bari .

excelente

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Bencede çok saçma bişeydi tabi bayram kutlanmalıdır ama bizdeki şeklide saçma..Çünkü ben lisedeyken 19 mayıs kutlamaları olacak diye lise 2 ler komple 1 ay okula hiç gitmiyorduk..Sürekli stada gidip 19 mayıs gösterileri için hazırlanıyorduk..Tam 1 ay boyunca okula uğramadık..Sonucunda ne oldu gittik stadda 1 saat bile tutmayan bir gösteri yaptık çıktık hepsi bu..Buna ne gerek var bir bayram kutlayacan diye aylarca uğraşıyorsun okula gitmiyorsun ders işlemiyorsun bence çok saçma bir durum.
Kaldı ki o stada giden öğrencilerinde bu durumdan hiç hoşnut olduğunu düşünmüyorum.Gidiyorsun oraya saatlerce ayakta bekliyorsun geliyor adamkar kağıttan bir sürü şey okuyup gidiyor bazen soğuk oluyor bazen yağmurlu oluyor ..Yani bayram kutlanmasın kimse demez ama bizdeki kutlanma şeklide yanlış bence..

XuSeR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Ne alakası var gericilik le anlamadim gitti .Bu bayramın kutlan masi yada kutlanmamasi cumhuriyetten neyi eksilteçek onu anlativerseler bari .

Cevap= 19 Mayıs 1919

Atatürkle ilgili her şeyi silmeye çalışıyor başımızdakiler. bu nasıl bir zihniyettir nasıl bir cürettir.

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Stadyumdaki törenlerde lise öğrencileri görev aldığı için uzun süre bu törene hazırlanıyorlar ve derslerinden geri kalıyorlar. Yerinde bir karar olmuş.

Genelge, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basınla da paylaşıldı.

Genelgede kararın gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Kutlama törenlerini hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması sebebiyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alımmaktadır. Ayrıca kutlamaların Kanun ve Yönetmelikte olmayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiği de görülmektedir. Bu nedenle Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde Yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirler alınarak, çalışmalarını anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda..."

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Desteklerim bu kararı. Öğrencileri zorla bayramda milleti eğlendirsin diye gösteri hazırlanmasına karşıyım.
Bu kararı 19 Mayısı unutturmak Atatürk'ü silmeye çalışmak olarak düşünülmemeli.

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Yerine bir karar olmuş bence de. Öğrencilere zorla yaptırdıkları için eziyet oluyordu. Öğrenciler yerine halk oyunları eğitimi veren kurslardan öğrenciler çalıştırılıp yapılabilir gösteriler. Ayrıca bu gösteriler yapılmıyor diye 19 Mayıs'ı, Atatürk'ü unutacaksak vay bizim halimize :)

akrepzeus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
birilerinin bedel ödeme zamanı geldi.benim ülkemi üç koyun güden adm mı değiştirecek.ya Allah..

Kurşun Kalem

Profesör
Reaksiyon puanı
58
Bana lisede zorla tayt giydirip "O Nurcanım Nurcanım" müziği eşliğinde step yaptırmışlardı. O günden beri 19 Mayıs etkinliği deyince kaçıyorum.
19 Mayıs illa etkinlikle kutlanacaksa, madem Gençlik ve Spor bayramı, ne bileyim turnuvalar yapılsın, olimpiyat tarzı bir şeyler yapılsın... Niye zorla çocukları derslerinden alıkoyup, katılmayanların beden derslerine bir vermekle tehdit edip, bir ay boyunca çocuklara eziyet ediyorsunuz ki? Bunu Kore'deki ağlama olayıyla ne farkı var.

Gayet yerinde bir karar. Kutlamalar iptal mi edilmiş ki bunu gericilik, saçma, milli değerleri silmeye çalışıyorlar gibi tepkiler veriliyor anlamıyorum.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
bence de yerinde bir karar. törenler güneşin altında haftalarca öğrencileri pişirerek eziyet etmekten başka bir işe yaramıyordu. ne tvde ne stadyumlarda seyreden seyirci de kalmadı artık. tribüne gelenler de çoğunlukla gösterilerde yer alan çocukların aileleri.

zaten günümüz dünyasında kuzey kore gibi devletler dışında bayramlarını bu şekilde kulayan devlet kalmadı. bu nasıl bir çocuk ve gençlik bayramı kutlama mantığıdır ki, köle gibi çalışan çocuklar, eğlenen ise büyükler... bunun neresi bayram? okullardaki kutlamalar da el atılması lazım. alternatif kutlama yöntemleri benimsenmeli. her sene aynı şiirleri ezberleterek olmaz bu işler.

1ruby1

Profesör
Reaksiyon puanı
38
Birliğimizi bütünlüğümüzü elimizden alıyorlar, şehitler onca acılar çekerek, uğruna canlarını vererek vatan savunsun, birileri çıksın bir günlük kutlamalara eziyet desin, üzülüyorum, bu ülke bu hallere gelmemeliydi. Yazık.

XuSeR

Doçent
Reaksiyon puanı
2
Stadyumdaki törenlerde lise öğrencileri görev aldığı için uzun süre bu törene hazırlanıyorlar ve derslerinden geri kalıyorlar. Yerinde bir karar olmuş.

Genelge, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basınla da paylaşıldı.

Genelgede kararın gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Kutlama törenlerini hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması sebebiyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alımmaktadır. Ayrıca kutlamaların Kanun ve Yönetmelikte olmayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiği de görülmektedir. Bu nedenle Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde Yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirler alınarak, çalışmalarını anılan Yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda..."

Ne güzel de kılıf dikmişler. Ama insanoğlu anlamak istemeyince anlamıyor maalesef...

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
66
Atatürke dair ne varsa cephe almış adamlar ya, asker heryerden çıkarılıyor...Allah sonumuzu hayır etsin, kimsenin yanına kalmaz.

Ghost34

Profesör
Reaksiyon puanı
2
19 Mayıs 1919'da sadece Samsun'a ayak basılmamış, birilerinin kuyruğuna öyle bir basılmış ki kuyruk acısı hala dinmiyor!

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
isabet olmuş.
birlik ve beraberliği öğrencilere haftalarca boş işlerle uğraştırarak sağlayacağımıza inanmıyorum.
amaç 19 mayısı anlatmaksa bunu öğrencilere karton kaldırtarak yapamayız. günün anlam ve önemini açıklayan içi dolu aktivitelerle yapabiliriz.

eğitim-sen'in tepikiside çok ilginç. bu törenden "cumhuriyetin getirdiği yenilik" diye bahsetmişler. bu kafada biri ile konuşmaya başlamak için önce yenilik kelimesinin tanımını anlatmak lazım

221BSHERLOCK

Dekan
Reaksiyon puanı
23
19 mayıs gençlerin eğlenemediği bir bayram oluyor. 23 nisan da çocuklara eziyet bayramı oluyor. Bayram, bayram gibi kutlanamıyor bu ülkede.
Bayram tabiki kutlanacak fakat; askeri, amacını aşan, kimsenin aslında ne yaptığını bilmediği bir biçimde değil.

AKUMA

Asistan
Reaksiyon puanı
3
okul hayatı boyunca 23 nisan 19 mayıs gibi kutlamaların her ikisine de katılmış biri olarak söylüyorum çok yerinde bir karar olmuş oraya giden öğrencilerin yüzde doksanı hatta doksanbeşi oraya söverek gidiyordu tam sınavların yoğunlaştığı zamanlarda derslere soğuyor ve orada saçma şarkılar eşliğinde çeşitli maymunluklara imza attırılıyor. Herkes hür aklıyla bir karar verecek olsa ve okullarda bu durum üzerine bir anket yapılsa heralde yüzde 99 falan olumlu bulurdu bu durumu. o yüzde birlik kesimde derslerden kaçmayı marifet sayan kesimdir.

SARKAT

Profesör
Reaksiyon puanı
68
Ankarada genel kutlama var. Okullarda da var.

Bence isabetli gereği yok. Siz sadece 19 Mayısı görüyorsunuz ancak bunun hazırlıkları ta Şubat ayında başlıyor. Hem üniversiteye hazırlanan çocuklar için iyi olmuş. Okuldaki kutlamalar yeterli. Buz gibi havalarda şortla çocuklarımızı zorlamaya gerek yok.
Törenlerin kutlanış şekli ve tarzı bence değişmeli zaten. Monotonluktan çıkarılmalıdır. Askeri düzen içinde değil, şenlik ve kutlama havasında geçmeli. biz sanki askeri tim gibi stadta hala vali önünde uygun adım marş yapıyoruz saçma sapan bişey.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Konuya cevap yazan statükocu arkadaşlar anlaşılan sizler hiç stadyumlarda bu tür saçma gösterilere katılmadınız. Eğer katılsaydınız o eziyetin ne olduğunu bilirdiniz. Tabi sizler bir elinizde çayınız diğer elenizde kumando TV'nin karşısında seyrettiğiniz için normal böyle düşünmeniz. Madem gençlik ve spor bayramı adına yakışır bir turnuvalar ve etkinlikler düzenlensin ve sonucunda gençlere ödüller vererek gönüller alınsın. Böylece gerçekten kutlama yapmanın bir anlamı olur ve coşkuyla kutlanır. :)

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
bende yorum yapmak istiyorum yaa :D:D bu tıpkı ee bir eğlence kaynağı gibi :D sizlerde yorum yapmaktan haz alıyorsunuz. peki ya yanlış konuşuyorsanız ? konuya yorum yapma isteği, ufak bir yanlış yapmak ihtimalinden daha baskın geliyorsa birkez daha düşünün. çünkü herşeyin farkında olamayabilirsiniz.

ahky

Profesör
Reaksiyon puanı
66
Tüh, meğer 19 mayıs provaları yüzünden ders çalışamamış gençler.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
160
Lisede bu işkence yüzünden güneşte kavrulup esmerleşen arkadaşlarım vardı!

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Yerinde bir karar. Biz lisede iken,gönüllü olup olmadığınıza bakılmaz direkt giderdik törenlere.15 dakikalık gösteri için 1 ayımızı verirdik.Derslere girmezdik.
Şimdi ne alaka milli bayramlar unutturulmaya çalışılıyormuş.Kimse kimseye zorla bir şey empoze edemez bu ülkede.

li10sKing

Profesör
Reaksiyon puanı
7
utanmazlık ve aymazlıktan başka birşey değil
allah aşkına birisi bana söylesin 19 Mayıs çalışmaları dersleri nasıl etkiler zaten okulun son zamanlarına geliyor herkes salıyor kendini ve size rahat batıyor lise de nasıl olsa kalma yok illaki geçiyorsun dersleri bahane etmeyin hiç .. size çalışmak zor geliyor sizlerin işi tembellik herkes neden masa başı ister askerlikten dert yanar çünkü bir yerleri yer görmeyince rahat etmez bu ülke 19 mayısta derslere giremiyoruz diyenlerle kurulmadı o zaman ne ders vardı ne okul şimdi siz varsanız 19 Mayısa dua edin ve daha fazla saçmalamayın

hüseyin123

Profesör
Reaksiyon puanı
13
haha:D guneste kavrulup esmerlesiyorlarmiydi gercekten :D hahah olaya bak yaa:D askeri okulami gidiyorlardi peki?

forumstar

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Gercekten bazi arkdaslari anlamakta güclük cikiyorum, muhalefet olmuslar ama bi sebepleri yok, sadece amaclari muhalefet olmak, dogru veya yanlis farketmez yeterki muhalefet olsun. Kardesim ortada bi sorun var ve cevap bekliyor olmaz deme, söyle veya böyle bir fikir belirt.

Yerinde bir karar ama daha farkli bir sekilde kutlanmali. Hem Atamizi anabilecegimiz hemde ulusumuza katkisi olcak bir organizasyon.
teknoloji olimpiyatlari gibi bir oraganizasyon olabilir.(Amac Atam bak gencler senin mirasina sahip cikiyor ve ülkesinin kalkinmasi icin okuyor.)

O kadar mutluyumki Cumhuriyet ile yönetiliyorum.