Statik Elektrik

oguzhan432

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlarım bi şeyi farkettim ve hemen sorıyım dedim.

Kasanın içine kafamı sokmuştum:4:ve bi şey farkettim yanağım kasanın şaşesine metaline değidiğinden elektrik çarpıyordu statik elektrik olsa gerek.Hemen kontrol kalemini aldım.İşlemcinin fanının demir kısmında yandı.Kasada andı hdd lerin üstüne tututum yandı.Nereye tuttuysam yandı nedir bu kasanın heryeridnen statik elektrik mi dolaşıyo.

ds mosx

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Teklikeli hareketler bunlar mayk :D power supply e dikkat et :)

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Kullandığın prizin bağlı olduğu hatta topraklama yok ya da dandik. İlerleyen zamanda sisteminde sorun çıkma ihtimali var. En yakın zamanda bir elektrikçi çağırıp tesisatınızda topraklama olup olmadığını kontrol ettir.

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Statik elektrik kısa sürede yok olur. Yok olmuyorsa ya güç kaynağında kaçak var ya da topraklamada sorun var ( ya topraklama yok ya da kopuk). Dikkat edin elektrikle şaka olmaz çarpılırsınız.

abre06

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kardeşim endiksiyon derler ona power biraz dandik heralde topraklamayı saglam yap hatta power degiştir cogu pc olr o

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
Kasanının içinde kafanın ne işi var, işlemciyi artırmayamı çalışıyorsun :D

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Power her an gidebilir. Toprak hattını kontrol et!

LWMP

Doçent
Reaksiyon puanı
3
kalemi al kafana tut bakalim belki kafandan yayiliyordur saclardan dolayi aman dikkat et saclar yanmasin

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Statik elektrik ile dalga geçilmez!!!

Çalışan Bilgisayar televizyon gibi cihazıların içerisine statik elektriği emecek olan bilezik takılmadan el kol KAFA sokulmaz...

Elektrik bu bir anlık gaflet ile kendini bambaşka bir alemde bulabilirsin...

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Statik elektrik ile dalga geçilmez!!!

Çalışan Bilgisayar televizyon gibi cihazıların içerisine statik elektriği emecek olan bilezik takılmadan el kol KAFA sokulmaz...

Elektrik bu bir anlık gaflet ile kendini bambaşka bir alemde bulabilirsin...

Kasa içindeki gerilim 12-5-3 V dur ve akım ise mA lerden ibarettir. Güç kaynağımın besleme kısmına dokunmadığın sürece çarpılmazsın. Ha kısa devre durumu yaparsan o zaman donanıma zarar verirsin sadece. Topraklama ise donanımındaki statik elektriği deşarj ederek cihazlara zarar vermesini engeller ve gereklidir.

sdmh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Kasa içindeki gerilim 12-5-3 V dur ve akım ise mA lerden ibarettir. Güç kaynağımın besleme kısmına dokunmadığın sürece çarpılmazsın. Ha kısa devre durumu yaparsan o zaman donanıma zarar verirsin sadece. Topraklama ise donanımındaki statik elektriği deşarj ederek cihazlara zarar vermesini engeller ve gereklidir.

Hocam kasa içindeki gerilim 12-5-3 V ama akım çok yüksek. mA falan değil Amper. İşlemci müthiş akım harcıyor. Yani insanada zarar verir.

Asus P-50GA Güç kaynağı

Güç kaynağı performansı 500 W PFC Aktif Fan çapı 120mm Maks. akım tüketimi +3,3V 28 A Maks. akım tüketimi +5V 26 A Maks. akım tüketimi +12V 16 A Maks. akım tüketimi +12V2 18 A Maks. akım tüketimi +12V3 18 A Maks. akım tüketimi -12V 0.5 A

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Hocam kasa içindeki gerilim 12-5-3 V ama akım çok yüksek. mA falan değil Amper. İşlemci müthiş akım harcıyor. Yani insanada zarar verir.

Asus P-50GA Güç kaynağı

Güç kaynağı performansı 500 W PFC Aktif Fan çapı 120mm Maks. akım tüketimi +3,3V 28 A Maks. akım tüketimi +5V 26 A Maks. akım tüketimi +12V 16 A Maks. akım tüketimi +12V2 18 A Maks. akım tüketimi +12V3 18 A Maks. akım tüketimi -12V 0.5 A

Elektrik çarpmasında sadece akımı göz önüne alamazsın. Elektrik çarpması aynı zamanda gerilim ve güç ile de alakalıdır. Misal 220 V'luk bir şebekedeki güç ile bizim güç kaynaklarındaki güç birbirleriyle kıyaslanamaz. Şebeke gücü sonsuz güç ile ifade edilmektedir ancak güç kaynağımızdaki güç 300 W yada daha üstüdür. Çarpa olur ancak öldürücü değildir. Çarpılma anında gerilim ve akım aynı anda olmalıdır ve ikisininde yüksek olması gerekir.

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
İnsanı çarpar ama öyle hasar verecek derecede değil.

Eğer topraklama kullanırsan bu sorun ortadan kalkar. Yani istersen dilini değdir yine birşey hissetmezsin (Böyle söyledim diye hemen deneye kalkışmayın :) )

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Topraklama olmazsa kısa sürede prizden,kasadan,powerden dumanlar yükselmeye başlar Allah korusun :)

alycann

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
İnce bir kabloyu kasanın metal elektrik olan kısmına bağlayıp topraklama yap duvara filan

oguzhan432

Asistan
Reaksiyon puanı
4
dil meselesini denedim 9v luk pillerdeki gibi çarpıyor ayrıca kafamı soktum çünkü hdd nin jumperının yerini değiştiriyodum.Kasanın çoğu yerini elledim çarpılmadım.Heryerde de akım var ama power supply everest marka kasanın 300w lık güç kaynağı.Kasa iyisinden , dijital ekranlı termometreli felan.

---------- saat 00:52 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:50 eklenmişti ----------

kalemi al kafana tut bakalim belki kafandan yayiliyordur saclardan dolayi aman dikkat et saclar yanmasin

Merak etme sadece kasada oluyor.Mantık ilişkini sende bi kontrol et.

---------- saat 00:54 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:52 eklenmişti ----------

Arkadşalar apartman mütahit işi yabelki her odaya toprak hat koymamıştır diye düşünüyorum prizimin toprak hatlı olup olmadığını nasıl anlarım.

Prizin dışardan görünüşü aynı toprak hat prizleri gibi ama gerçekte heralde topraklama bağlantısı yok.

Ben şimdi napıyım bi zararı olur mu

intricate

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Bu zaten topraktan olur . Ya yapılmamıştır yada yetersizdir. En yakın zamanda bir elektrikçi getir ve topraklama yapsın. Ve bunu da toprak hattı kullanan cihazları(Elk. süp., ütü, PC, Çam.,Bul. makinesi,varsa aspiratör. vs..) bağladığın prizlere de uygulat.

oguzhan432

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlar notebooktada aynısı oldu.Sorun prizde.Elektrikçi çağrıcam en kısa zamanda.

Ayrıca googleda o kadar çok çözüm varki biri demiş overclock yapmıştım meğer ondanmış overclock u geri aldım sorun yok oldu diyen bile var.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
İnce bir kabloyu kasanın metal elektrik olan kısmına bağlayıp topraklama yap duvara filan
bu dediğini yaparsam topraklamayı sağlamı olurmuyum?
bende topraklama yüzünden bir kasa yaktım yenisini aldık topraklamayıda bir ara yaparız dedik hala öyle kaldı

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Bize de oldu bir ara kasanın düğmesine bastım elektrik çarptı ekranda leke vardı azcık temizleyim dedim elimi çarptı monitörün ekranı kasaya dokunuyom çarpılıyom kardeşimle babam elliyor hiçbirşey olmuyor biz elliyoz var kontrol kalemi ile baktık elektrik var ama babam ile kardeşim hissetmiyor sonra hissettiler onlarda topraklamada var prizlerde babam sonra prizi söktü baktı birşeylere ne yaptı bilmiyorum düzeldi büyük ihtimal topraklama sorun yani.

webrettin

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
49
Elektrikten biraz anlıyorsan prizin nötr ile toprak girişini (Kapakta bulunan metal) kablo ile kısa devre yaparsan sıfırlamış olursun. Ancak bu dediğim kaçak akım rölesi olan yeni tesisatlarda gövdeye kaçak varsa işe yaramaz, koruma dolayısıyla sürekli sigorta atar. Bu dediğim yöntemi sıradışı bulabilirsiniz ancak çoğu evde çoğunlukla apartman panolarında toprak ve nötr panoda sıfırlanmış durumdadır.

Peter

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
88
Köprüleme miydi onun adı ?
yoksa direk köprü müydü :D

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Sadece insan açısından değil PC donanımına da zararı var bunun. Eğer PC' deki donanımlardan birine değecek olsa kısa devre yapıp donanımı bozma ihtimalide var.

oguzhan432

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Arkadaşlar burda cedde üstündeki 3-4 elektrikçiye sordum biri bana şöyle dedi.Kontrol kalemini tut şaşeye dedi.Ve çekme dedi.Onu tutarken diğer elinle şaşeye dokun dedi yan sen topraklama hattı gibi ol dedi.Denedim kontrol kalemi söndü.Başka elektriçilerde prizdendir vs. dedi.Çarşıdaki ,cadde üstündeki yani 6-7 pc dükkanı da görmeniz lazım, bi şey bilmiyorlar.Gçeen birine gittim biosu bilmiyodu.Diğeri usb wireless ethernet girişine takılıyo dimi dedi.Bu tür dükkanlara soran bende kabahat ama demekki topraklamada sorun var şimdi pc yi kapatıp şarteri indirp prizin içine bakıcam 2 kaploda aynı yere mi bağlanmış diye.

oguzhan432

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Ya priz normal bilen biriyle beraber baktım.Sorunu çözemedim.Çarpılmadığımız sürece sorun yok.Şaka bi yana iftardan sonra kasayı dedemlere taşıycam çapraz bina ordaki toprak hatta deniycem.Şimdi üşeniyorum taşımasıyla

---------- saat 16:31 eklendi ---------- önceki mesaj saat 16:30 eklenmişti ----------

ya aslında toprak+kaya tuzu+su küçük bi şeyde karıştırıp kendim mi yapsam topraklamayı.

Sizce olurmu kasanın içine yapıcam bu dediğimi.

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Sistemini bağladığın prizde iki delik ve prizin üst ve/veya altında bir/iki adet esnek metal çıkıntı bulunur. Bu deliklerden biri faz diğeri nötrdür. Normalde şehir cereyanıyla çalışan cihazların tümü için bu faz ve nötr yeterlidir. Ancak cihazların dışında oluşacak hem statik elektrik hem de hayati tehlikeye sahip faz kaçağı durumlarında hem cihazı hem de insan hayatını korumak için topraklama yapılmaktadır. İşte bu prizin içinde bulunan çıplak metal(ler) toprak hattıdır.

Toraklama, binanın elektrik tesisatında olması gerekir. Genel olarak toprak hattının nötr ile bağlanması şeklinde 'dandik' topraklama yapılır. Bu faz kaçaklarında sigortanın atmasını sağlayarak elektriği keser. Önceden elektronik devrelere sahip olmayan elektrikli ev aletleri için bu yöntem sorun çıkarmazken şimdi elektronik kartlarla çalışan bir çok cihaz için sorun teşkil etmektedir. Bu yöntem uygulanan yerlerde cihaz gövdesinde düşük güçte elektrik olabilir.

Duvara, veya metal su tesisatına kablo bağlamak veya hiç duymadığım tuz, toprak ve su karışımıyla topraklama yapmak gibi yöntemler gerçek topraklama değildir. Hatta tehlikelidir.

Gerçek topraklama için yere 1,5 metre uzunluğunda bakır çubuk çakarak, binanın toprak hattını bu çubuğa bağlamak en sağlam yöntemlerden biridir. Multimetre ile faz+notr ve faz+toprak ölçümü yapılarak topraklamanın doğru yapılıp yapılmadığı kısmen de olsa test edilebilir.

Galvaniz kaplı demir çubuk veya metal levha gömerek yapılan topraklamalar genellikle yıldırım (paratoner) topraklamalarında uygulanır. Bunlara itibar etmemenizi tavsiye ederim.

aperon

Doçent
Reaksiyon puanı
11
zııızzzzt diye bir ses duyup melek olup uçmadan önce paraya kıyıp bir elektrikçi çağırıp toprak hattı kontrol ettirip yoksa çektirip sorun hala devam ediyorsa kasayı kuçaklayıp bi servise(tanıdık olsa ii olur: ) götürüp güç kaynağı-giriş çıkışları kontrol ettirmek en mantıklı çözüm...
ve sakın sakın kasanın yakınına bile toz kum toprak su sıvı kola soda vb şeyleri yaklaştırma.