Startup Dersleri #2 İş tasarımı

Faradaysch

Asistan
Katılım
15 Mayıs 2018
Mesajlar
120
Reaksiyon puanı
72
Puanları
28
Yaş
27
Startup Dersleri #1 için tıklamanız yeterli.

Her ne kadar güncelliğini koruyamayıp trenden düşse de iş dizaynı çok ayrı bir kavram. Hem işletmeye hem de işgörenlere ciddi anlamda sağlıklı katkıları var. Akademik çalışmaların sonucu olarak iş dizaynı tekniklerinden;
  • İş basitleştirme,
  • İş rotasyonu,
  • İş genişletme,
  • İş zenginleştirme,
  • Ekibe dayalı iş dizaynı konularından bahsedilmektedir.
İş dizaynı (tasarımı), anahtar iş unsurlarının tasarlanması ya da tekrardan incelenerek yeniden tasarlanması üzerine odaklanmaktadır. İş analizlerinde işin unsurlarının neler olduğunun belirlenmesine yönelik iken, iş dizaynı hangi unsurların bir araya getirebileceğini ve bu unsurların nasıl düzenlenmesi gerektiğini belirleyen bir süreçtir.

İş dizaynı çalışmalarında başarılı bir duruş sergileyebilmek için üç unsurun göz önünde bulundurulması gerekir. Bunlar; örgütsel, çevresel ve davranışsal unsurlardır.

İŞ BASİTLEŞTİRME: İş basitleştirme yaklaşımı daha çok insan-makine arasındaki etkileşimi artırmak ve verimliliği yükseltmeye yöneliktir. İnsan faktörüne çok önem vermeyen bu yaklaşımda tüm işler katı standartlar çerçevesinde en basite indirgenir. Buradaki ana amaç; tüm işleri en ince ayrıntısına kadar parçalamak ve niteliksiz iş gücüne eğitimler vererek yapılan işten en üst düzeyde yararlanmaktır. İşle ilgili aynı sonuca daha az masrafla, daha az emek harcayarak, daha kısa zamanda ulaşmaktır. Bunu yapabilmek için gereksiz olan işler elenir, birtakım işler birleştirilir ve/veya işlerin sırası değiştirilir.

İşlerin en küçük parçalara ayrılması zaman veya maliyet anlamında değer katabilir. Fakat kişilerin sürekli aynı işi yapması bıkkınlığa ve işten ayrılmalarına neden olabilmektedir. Bu olumsuzluklarI önceden hesaba katarak iş-işgören arasında denge kurulmalıdır.

İŞ ROTASYONU: Önceden planlaması yapılmış ve çalışanın diğer görevlerde çalışacağı görev değişikliği. (İş değişikliği değil). Çünkü rotasyonda esaslı iş değişikliği yerine daha çok kişinin yaptığı işe yakın bir işte görevlendirilmesi umulur. Örneğin matbaada üretim bandında çalışan ve kesim işine bakan bir çalışan rotasyon çerçevesinde kesimin farklı bir alanına kaydırılabilir veya yine bağlı olduğu departman içinde paketleme tarafındaki işleri de yapabilir. Rotasyonun amacı; işten sıkılmış kişilerin farklı görevlere getirilerek motivasyonlarının sağlanması ve işe olan bağlılıkların yeniden kazandırılmasıdır.

İŞ GENİŞLETME: Bir işgörenin sadece tek bir görev üzerinde uzmanlaşması yerine onun, işin tümünü veya birkaç görevini öğrenerek icra etmesi anlamına gelir. Yatay genişleme olarak da ifade edilir. İş genişletmede işler sayı ve nicelik bakımından artırılır. Bu artış çalışana yeni beceri kazanma ve becerilerini kullanma veya daha geniş yetki ve sorumluluk vermez. Bu bağlamda niteliksel değil, niceliksel bir iş artışından bahsedilmektedir.

İş basitleştirmenin oluşturacağı monotonluk, sıkıcılık ve isteksizliği azaltmaya yönelik olarak iş genişletmeden söz edilebilir. Fakat kendi içinde yararlarıyla birlikte sakıncaları da olabilmektedir. İş genişletmede kişi kendi alanında bir işte uzmanlaşmak yerine birkaç iş yapmasının istenmesi, asıl yapmak isteği işe dair ihtisaslaşmasını azaltacaktır. Olumlu açıdan ise sıkıcılığı ve monotonluğu azaltacaktır.

58215.jpg


İŞ ZENGİNLEŞTİRME: İş zenginleştirmede, işgörenin yetki ve sorumlulukları artar. Çalışana planlama, karar verme ve denetleme olanağı verir. Dikeye doğru yönelen bir iş artışından ya da farklılaşmasından söz edilir.

Son dönemde birçok yazar motivasyon başlığı altında iş zenginleştirme konusunu tartışmayı tercih etmişlerdir. İş zenginleştirme, işi yeniden dizayn etme niteliğinden ötürü motivasyonun bir şekli olarak tanımlanmaktadır.

EKİBE DAYALI İŞ DİZAYNI: Ekibe dayalı iş dizaynı yaklaşımı, kendine has özerkte diyebileceğimiz çalışma gruplarından oluşmaktadır. Bu çalışma grupları işletmenin iş yapış şekli, becerisi gibi birçok kriterler göz önünde bulundurularak sayıca 5 ile 25 kişi arasında yapılmaktadır. Her ne kadar birçok yazar sayı bakımından grup 20 kişiyi geçmez deseler de, sayı kısmına çok fazla odaklanmamak gerekir. Çünkü her işletme kendi içinde farklı sayıda kişilere ve farklı müşteri portföyüne sahiptir.

kibe dayalı iş dizaynı, bazı kavramlarda “kendi kendini yöneten takımlar”, “lideri olamayan takımlar” olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu grupların özellikleri; herhangi bir birime bağlı kalmadan, ürettikleri fikirleri yine kendi kararları doğrultusunda alarak iş süreçlerini geliştirmektir.

1_FL0petTZmt-frkpC0KM0aw.jpeg


 
Son düzenleyen moderatör:
Üst