- Reaksiyon puanı
- 530

Ümmetine faydalı ve güzel olan âdâbı öğreten Hz. Peygamber (sas), camiye girmek, elbise giymek gibi işlerde sağ uzuvları kullanmayı, tuvalete girmek, sümkürmek ve camiden çıkmak gibi işlerde ise solu kullanmayı tavsiye etmiş.
Nitekim İslâmî âdâpta da kimi durumlar dışında her işin sağ elle yapılması ve sağdan başlanılması bir edep, terki ise edebin terki sayılmış ve gelecek bir sevaptan mahrum olma olarak anlaşılmış. Yine İslâmî âdâpta sağ elle yemek yemek bir edep olarak anlaşılmış. Bu hususun ehemmiyeti hadislerin muhtevasından da anlaşılıyor. Sağ elle yemek yemenin ehemmiyetini Ömer b. Ebi Seleme (ra) şu şekilde anlatıyor: Resulullahın (sas) terbiyesinde bir çocuktum. Yemekte elim, tabağın her tarafında dolaşıyordu. Resulullah (sas) bana ikazda bulundu: Evlat! Allahın ismini an, sağınla ye, önünden ye! Bundan sonra hep böyle yedim. Bir başka rivayette de Ayşe annemiz, Resulullah (sas) yapabildiği her şeyde; temizliğinde, ayakkabısını giymede, çıkarmada kısaca her işinde sağdan başlamayı severdi. buyuruyor. Sahih-i Müslimde geçen bir hadis-i şerife göre de Efendimiz (sas), Biriniz yemek yediği zaman sağ eliyle yesin, su içtiği zaman da sağ eliyle içsin. Çünkü şeytan sol eliyle yer; sol eliyle içer. buyuruyor. Hadisler Allah Resulü Hz. Muhammedin (sas) yemek âdâbından sağ elle yeme üzerinde durduğunu ve benzeri bütün işlerde olabildiğince sağdan başlamayı sevdiğini haber veriyor.
Bu bilgilerden hareketle bazı âlimler sağ eli kullanma ve sağdan başlamanın sünnet hükmünde olduğunu belirtiyor. Diğer bazı âlimler ise sağ eli kullanmanın mendup (Hz. Peygamberin bazen yaptığı bazen yapmadığı işler), sol eli kullanmanın tenzihen mekruh olduğunu söylüyor. Âlimlerin çoğu ise, Efendimizin (sas) sağ ile başlamayı sevmesinin müstehaplık (Hz. Peygamberin ara sıra yaptığı şeyler olup, uyulması hoş karşılanan ve sevap kazandıran işler) ifade ettiğini, ancak bunun müekked sünnet olmadığını belirtiyor. Bu yüzden özürsüz olarak sol elle yemek mekruh görülmüş, ancak yemek yeme sırasında sol eli de kullanıp onun sağa yardımcı olmasında mahzur görülmemiş. Buna göre, zaruret ve ihtiyaç halinde sol el de kullanılabilir.
Zaman