Soru Sınırsız qr kod oluşturmak nasıl mümkün olabilir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kozmix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kozmix

Asistan
Reaksiyon puanı
76
Öncelikle sınırsız qr kod oluşturmak pratikte imkansız çünkü sonlu bir dünyada sonsuz kombinasyon olamaz. Sorum pratikta bunu gerçekleştirmeye yönelik değil teoride gerçekleştirmeye yönelik bir soru yani sonsuz kombinasyon oluşturmanın bir yolunu bulacağız fakat oluşturmayacağız.
Şunu yaparsak yapılabilir tarzı cevaplar bekliyorum.

Konu kabataslak anlatıldığına göre detaylandırmaya geçiyorum.
Öncelikle qr kodların yapısını biraz özetleyeyim. Qr kodlar versiyon 1-40 aralığındadır. Versiyon 1 en sade versiyon 40 ise en karmaşık koddur.
Sorudaki bahsettiğim oluşturacağımız kodların boyutunu versiyon 3'le sınırlandırdım. Yani boyut aynı kalacak fakat kombinasyon tükenmeyecek.

İlk başta şifre yöntemi aklıma geldi. Mesela 2 tane aynı qr kod olduğunu düşünün bu kodların altına belirli bir haneli şifre yazacağız ve okutan kişiyi bir sisteme yönlendirecek. 2 kod da aynı olduğundan normalde aynı sayfayı açması gerekir fakat altlarındaki şifreleri girdiğimizde kodlar aynı bile olsa şifreler farklı olduğundan okutan kişiler farklı verilere yönlendirilecekler. Fakat sonradan bunun da bir çözüm olmadığını düşündüm çünkü şifrelerdeki haneler de sınırlı ve çok uzun şifreler koyamayız çünkü insanlar bu kadar uzun şifreleri yazamazlar. Aynı zamanda sonsuz kombinasyon istiyorsak şifre yöntemini uyguladığımızda bu sefer qr kodun boyutu aynı kalsa bile şifrelerin uzunluğu sonsuza kadar uzamak zorunda olacak.

Diğer bir yöntem olarak kod+nfc aklıma geldi yani okutacak kişi önce kodu okutacak sonrasında kodun üzerinde bulunan nfc çipi okutacak fakat sonrasında bunun da mümkün olamayacağını anladım çünkü mesela dijital ortamda yapılan bir canlı yayında ekranda bir qr kod çıksa bu koda nfc ekleyemeyiz.

Başka bir yöntem olarak kodların yanlarına resim eklemeyi düşündüm. Kodu oluşturan kiiş bir resim seçecek ve kodu okuyan program resmi analiz ederek aynı kodlardaki farklı resimler sayesinde farklı verilere yönlendirilebilecek. Fakat bu yöntemin de işe yaramaz olduğunu anladım çünkü insanlar tesadüfen de olsa aynı resimleri seçebilirler. Böyle bir durumda hem resmi hem de kodu aynı olan 2 kodla karşı karşıya kalabiliriz.

Sizden başka fikirler üretmenizi rica ediyorum.
Dikkat edilmesi gereken şeyler şunlar:
---Qr kod boyutları aynı kalacak (zaten aynı boyutta olmasalar kod boyutunu sonsuza kadar büyüterek sonsuz kombinasyon elde ederdik)
---2 tane veya daha fazla birbirinin aynı qr kodlar üretmek mümkün olacak ama öyle bir fark olacak ki kodlar aynı bile olsa bu fark sayesinde aynı kodlar bile farklı verilere yönlendirilebilecek (örneğin şifreler gibi, fakat şifrelerde olduğu gibi hane sayısı büyütmeye vs gerek kalmaması gereken bir fark olmalı)
---Kodlar her ortamda okutulabilecek (yani bit tv ekranında, bir reklam panosunda yada bir kağıt üzerinde (böylelikle nfc tarzı yöntemler otomatikman devre dışı kalıyor, daha iyi bir yöntem gerekiyor)
---Önereceğiniz yöntemlerin mevcut dünyada yapılabilecek yöntemler olmasın gerek yok. Dediğim gibi soru teorik bir soru fakat her ne kadar yapılabilir öneriler olmasa da yapıldığını düşündüğümüz seneryoda diskalifiye edecek durumlar olmalmalı (nfc yöntemi, şifre yöntemi, resim yöntemi bir şekilde diskalifoye oldu mesela. Bu tarz şeyler olmamalı)

Soru biraz karmaşık. Umarım anlatabilmişimdir fakat anlamadığınız bir durum varsa sorabilirsiniz.
Neden böyle bir soru sorduğumu düşünüyor olabilirsiniz. Bunun açıklaması qr kodların da barkodlar gibi bir gün tükenmeleri durumunda sistemi geliştirerek alternatif teknoloji yerine aynı teknolojiden devam etmenin bir yolu olup olmadığını merak ediyorum. Barkodlar tükenince geliştirmek yerine alternatif teknoloji olan qr koda geçildi mesela.

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
992
Bence mümkün olabilir ancak dolandırıcılığı her yoldan artırabilir

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
992
Yöntem fikriniz var mı?
Kafama yatmadı açıkçası yöntem konusunda bir fikrim ama bugün bir yapay zeka ile dünyayı yönetebilecek bir teknoloji varsa elbetteki sınırsın qr kof oluşturabilecek sistem veya yöntemde yakında bulunur

kozmix

Asistan
Reaksiyon puanı
76
Kafama yatmadı açıkçası yöntem konusunda bir fikrim ama bugün bir yapay zeka ile dünyayı yönetebilecek bir teknoloji varsa elbetteki sınırsın qr kof oluşturabilecek sistem veya yöntemde yakında bulunur
Fikrinizi açıklayabilirsiniz. Saçma bile olsa dinlemek isterim. Benim sorun da saçmaydı mesela çoğu kişiye göre ama sordum yine de. Hatta şuan alimizdeki akıllı telefonlar 100 yıl önce saçmaydı mesela. O yızden çekinmeden fikrinizi yazmanızı istiyorum.

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
992
Fikrinizi açıklayabilirsiniz. Saçma bile olsa dinlemek isterim. Benim sorun da saçmaydı mesela çoğu kişiye göre ama sordum yine de. Hatta şuan alimizdeki akıllı telefonlar 100 yıl önce saçmaydı mesela. O yızden çekinmeden fikrinizi yazmanızı istiyorum.
Bir fikrim yok açıkcası

crow88

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,299
1-biraz karışık gelebilecek ama mesaj filminde uzaylılar video gönderiyorlar,videolarda sonradan sayıları tespıt ediyorlar,sayıları 3 boyutlu olarak birleştirdklerinde ortaya makina çıkıyor,yani 3 4 aşamalı olan olay,tabi bu QR kodunu bilgisayar kendi içinde yapacak.
2-hackerlerin,yahut özel işlerde kullanılan yöntem QR kodu içine resim yerleştirmek,QR kodunu kullanacak kişide kendine gönderilen resmi,program sayesinde koda tutarak(bu bilgisayarın işi) Qr kodu içinde resimle aynı olduğunu teyit edecek (resim sayısı,kombinasyonu çok fazladır)
3-fyrfly serenity filminde ekrana şarkı söyleyen kuklalar çıkar ama altında mesaj vardır,QR kodunda uygulanması denenebilir(2inin farklı versiyonu)
4-3 boyutlu resim eklemek,yada tam tersi 3.boyutun altına QR kodunu eklemek(stereogram)

contact-article-e1647946956775.jpg

3-boyut10.png

murat zorluu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
992
Sınırsız bir kod üretebilmen için sınırsız boyutta bir yere yani dünya dışına çıkman lazım; Aslında sınırsız kod imkansız değil uzayda üretilebilir…Yıldızlar yada Samanyolu galaxy’den bir kod oluşturulabilir…İmkansız değil ama teknoloji yetersiz…Sınırsız birşey sınırı olmayan büyüklükte bir yerde mümkün olur…

Dünyanın en büyük yerleri okyanuslardır ancak onlarında bir sınırı var çözüm uzayda senin sorunun cevabı evrende yani uzayda Buda şuandaki teknoloji ile zor…

Aslında insanoğlu çok gelişmiş olduğunu sanıyor ama hiçte gelişmiş değiliz