Şimdi Can Dündara destek vermek zamanı

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
ŞİMDİ CAN DÜNDAR’A DESTEK VERMEK ZAMANI

Yok, bu kadarı çok fazla!

Tartışma adabı, eleştiri düzeyi diye bir şey vardır.

Her zaman olduğu gibi, yine işin gübresini çıkardılar.

Mustafa filmi hakkında kopan ve artık iyice tuhaflaşan yaygaralardan söz ediyorum.

Filmi adam gibi eleştirmek başka bir şey, delirip delirip saldırmak başka bir şey!

Şu olaylara bir bakın sayın okur:

1) Orhan Kural ve Ahmet Ercan (her ikisi de Prof. Dr.), “Mustafa” filmi hakkında suç duyurusunda bulunmuşlar. Gerekçe: Filmde Atatürk üstünden sigara reklamı yapılıyormuş!!!!

2) İzmir’de DSP il başkanı Özdemir Sökmen, film vizyondan çekilmezse savcılığa suç duyurusunda bulunacakmış.

3) Mustafa Sarıgül ise “kimse Cumhuriyetin Atatürk’üne Mustafa diyemez!” demeciyle girmiş sahaya.

Yok artık devenin bale pabucu!

4) Ama bana en acı gelen, Bekir Coşkun’la ilgili olan durum. Filmle ilgili eleştiri yazılarını filmi seyretmeden yazmış meğer. Canlı yayında söylemiş üstelik bunu. Canlı yayına bağlanan Can Dündar, "Bekir Abi, görmediğin bir film için nasıl bu kadar ağır yorum yapabiliyorsun?' diye sormuş. Cevap: "Çok sevdiğim, güvendiğim insanlar filmi izledi, beni aradılar'.

Kimse kusura bakmasın ama böyle iş olmaz! Böyle eleştiri yapılmaz!

Gider önce filmi kendi gözlerinle bir seyredersin.

Seyrettikten sonra sinemasal değerini eleştirirsin.

Senaryoyu, oyuncuları, anlatımı, savunduğu tezleri, hepsini eleştirebilirsin. Ama akıl mantık sınırları içinde!

Atatürk filmde çok sigara içiyor, çok içki içiyor diye yaygara koparmak ne demek? Savcılığa suç duyurusunda bulunmak ne demek?

Bu faşizan zihniyetlerden bana öğrkk geldi.

Ben sigara içmiyorum ama Orhan Kural’ın bu tavırları yüzünden içmeye başlayabilirim her an.

Bir film, bir kitap, bir sanat eseri hakkında “savcılığa suç duyurusu” yapan zihniyetin, benim gözümde çıplak heykel ya da nü resimleri örten, kıran, tahrip eden yobaz zihniyetten hiçbir farkı yok.

Yani bu ülkedeki tartışma seviyesi hakikaten yerlerde sürünüyor.

Bir film yüzünden neredeyse tekme tokat girişecek insanlar birbirlerine.

İnek gibi damgalanmak da cabası!

Filmi beğeniyorsan liberalsin, ikinci cumhuriyetçisin…

Beğenmiyorsan taş kafa Kemalistsin, tutucusun, ulusalcısın.

Kompartımanlara ayrılmış hayat, oh ne rahat!

Yahu ne alaka?

Ben Mustafa belgeselini sinemasal anlamda beğenmedim.

Ama Mustafa Kemal’i tapınılacak, putlaştırılacak biri olarak da görmüyorum.

Onu herkes “insani yönleriyle” öğrensin istiyorum elbette.

Özellikle çocuklar ve gençler.

Ama bir insanın “insani yönünü” içtiği sigaralar ve içkiler mi oluşturur sadece? Elbette ki hayır!

Bu, sadece ve sadece Can Dündar’ın klişe ve eksik anlatımından kaynaklanan bir durumdur.

Atatürk hakkındaki bir film elbette ki onun kişisel zaaflarını, ailesiyle ilişkilerini, hayatındaki kadınları, acılarını, sevinçlerini, korkularını anlatacak. Anlatmalı.

Ama tüm bunları, o “deha”yı deşifre etmeye yönelik anlatmalı.

Çünkü sokaktaki sıradan bir adamdan bahsetmiyoruz burada. Olağanüstü işler başarmış, dehasıyla bir döneme damgasını vurmuş sıra dışı bir insandan, bir devrimciden, bir askerden, bir devlet adamından bahsediyoruz.

Mustafa belgeselindeki sorun (bence), senaryonun zayıflığıydı.

Filmde ne Kurtuluş Savaşına, ne o döneme, ne de Mustafa Kemal’e ait dişe dokunur bir şeyler yoktu.

Derinliği yoktu filmin.

Acemice kotarılmıştı.

Can Dündar’ın kasıtlı olarak “zayıf” bir Mustafa Kemal imajı yaratmaya çalışıldığı da iddia edildi. Bilemem. Bana pek öyle gibi gelmedi gerçi.

Sonuçta….

Her zaman aynı şey oluyor.

Asıl tartışılması gerekenler yerine bir sürü abuk sabuk, ıvır zıvır şey tartışılıyor.

Sonra da yasaklamalar, sansürler devreye giriyor ya da girsin diye uğraşılıyor.

Bu kafalarla bir adım yol gidemeyiz biz.

Entelektüel alemler hep ıssız kalmaya mahkum bu ülkede. Yazık!

Medyatava - Neslihan Acu

Freeborn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İsteyen, istediği davayı açar. Buna karışayamayız. Hukuk sistemine güvenimiz var ise bu tür davaları umursamamalıyız...

Atatürk gayet tabi insandı. İçki de içermiş sigara da içermiş ancak bizi ilgilendiren yönleri bunlar olmamalı diye düşünüyorum.

Magazinsel olaylara laf atanlar, bak Atatürk içki içiyormuş, gördün mü? diyebiliyorlar..

E hani özel seni ilgilendirmiyordu?

Atatürk, onca savaşa girmiş, Cumhuriyeti getirmiş biz hala İçki içmesindeyiz...

Allah aşkına Atatürk'ün içki içtiğini filmde yeni öğrenen var mı?

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Yakında Atatürk ün ışın kılıcını göstermediler diyede dava açarlar bunlar adam ne güzel Atatürkle ilgi belgesel çekmiş emek harcamış anca saldırmaktan anlıyorbunlar iyisini siz yabında görelim be kocakafılılar anca vıdıvıdıvdı be

Freeborn

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Lafımızı bilerek konuşmalıyız diye düşünüyorum. Hakkında konuştuğumuz kişiler kim olursa olsun... Saygı her şeyden önce gelir.

Khaldedon

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mükemmel Bir yazı Gezcek ve Geri kafalı Suratları Bir milyon makyaj Muşmula Suratlı Zihniyete Kapak olurcasına Süper Bir yazı Tebrik Tebrik Tebrik +rap

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Yalçın Küçük denen profesör bozuntusu da katıldığı canlı yayında filmi ve dolayısıyla Can Dündar'ı eleştiriyordu. Sunucu sordu kendisine : "Hocam, filmi izlediniz mi?" Ve hocamızdan(!) muhteşem cevap: "Hayır, izlemedim. Benim o kadar boş vaktim yok"

Yorumsuz...

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Filmi izlemeyi istiyorum. Sinemaya gidecek vakit yok. Sınavlardan sonra en kısa zamanda izlemeye gideceğim galiba.

Panther

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Fikri olmayanın zikrini .. diye bir laf varya tam bu adamlar için biçilmiş kaftan.. Daha izlememişsin bile ama en ağır eleştrileri yapıyorsun.. Atatürk ' ün yaptıkları ayık kafayla normal bir insanın yapabileceği şeyler değil, zira içki içen kötü biri olmak zorunda da değil.. Atatürk filme çok içki, sigara tüketiyormuş ee normal yaşantısında da tüketiyordu, çocuklarımıza yanlış örnek olunuyor, senin çocuğun örnek alınması gerek milyonlarca şey bulabilecek iken bunları örnek alıyosa Cem Yılmaz' ın dediği gibi potasyumunu vitamini az vermişsin.. Film olmamış, çocuk olmuş mu?

Serkannd

Profesör
Reaksiyon puanı
10
İsteyen istediği davayı açması bana kıskançlık gibi geliyor

eeee boşuna dememişler meyve veren ağacı taşlarlar..

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Fikri olmayanın zikrini .. diye bir laf varya tam bu adamlar için biçilmiş kaftan.. Daha izlememişsin bile ama en ağır eleştrileri yapıyorsun.. Atatürk ' ün yaptıkları ayık kafayla normal bir insanın yapabileceği şeyler değil, zira içki içen kötü biri olmak zorunda da değil.. Atatürk filme çok içki, sigara tüketiyormuş ee normal yaşantısında da tüketiyordu, çocuklarımıza yanlış örnek olunuyor, senin çocuğun örnek alınması gerek milyonlarca şey bulabilecek iken bunları örnek alıyosa Cem Yılmaz' ın dediği gibi potasyumunu vitamini az vermişsin.. Film olmamış, çocuk olmuş mu?

İyi demişsin :D

redfox19

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
can dündar'ın mustafa filmini ne kadar haklı olduğunu görmek,bilmek iteyenler.
İsmet Bozdağ bir çağın perde arkası adlı kitabı ile Cevat Rifat Atilhan'ın İsmet İnönü adlı eserlerini okusunlar.o zaman can dündarın az bile anlattığını görecekler.bu konuda başka eserlerde var.Bey efendilerin istediği gibi olmadığı için saldırıyorlar.o zorluklarla bu ülkeyi kuran adamın kahramanlığı orada işte.

tsewen

Doçent
Reaksiyon puanı
1
film yaparak gündeme gelemediği için ne yapacak filmi dava edecek gtündeme gelecek biz de böyle mantık çalışıyor destekleme köstekle

zafercem

Asistan
Reaksiyon puanı
1
taraf,zaman,vakit gibi gazetenin yorumcularından enteresan başlıklar.bir de sıradan bir filmi neden dava ediyorlar anlamıyorum.can dündar'ın da amacı bu değil mi.sansasyon yaratıp mangırları götürmek.bravo özgürlükçü can durmak yok yola devam :)

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
bumudur yani olmaması gerekiyo şaşarım