Sigaraya geçit yok

emubaltaci

Rektör
Emektar
Katılım
21 Kasım 2005
Mesajlar
18,863
Reaksiyon puanı
129
Puanları
243
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerinde başlayacak sigara yasağı uygulamasına ilişkin sektör temsilcilerinin, yasağın ertelenmesi veya sigara içenlere özel bölüm ayrılmasını talep ettiklerini, ancak yasağın kanunda öngörüldüğü gibi 19 Temmuzda başlayacağını bildirdi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla 5727 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa'nın bugüne kadarki uygulama sonuçlarını, Rixos Grand Ankara Otel'de düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.

Kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun geçen yıl yürürlüğe girdiğini hatırlatan Akdağ, o tarihten bu yana Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 33'den yüzde 31'e düştüğünü bildirdi.

Kanun gereği, 19 Temmuz 2009 itibariyle kahvehane, pastane, lokanta gibi işletmelerde de sigara içme yasağının başlayacağını anımsatan Akdağ, bir kaç gün önce sektör temsilcileriyle konuya ilişkin görüşme yaptıklarını, temsilcilerin ''Yasağın başlangıç tarihinin ertelenmesi'' ve ''Sigara içenler için özel bir bölüm ayrılması'' yönünde taleplerini ilettiklerini söyledi. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Aslında yasayı yaparken bunları tartışmıştık. Bunları bilimsel gerçekler çerçevesinde insanımızı korumak için yaptık. Geçiş süreci uzun bir süre, 14 ayda bu sürede yasanın uygulamasının kolaylaşması gerekiyordu. Ancak görüyoruz ki toplumu, kamuoyunu farklı yönlendirmeye dönük bir takım davranışlar var.''

Akdağ, kanunu uygulayacaklarını belirterek, ''İktidarda da biziz. Bu yasayı TBMM'ye getirdik. 19 Temmuzda kanunun gerektirdiği uygulama başlayacak'' diye konuştu.

DOMUZ GRİBİ

Bakan Akdağ, bir gazetecinin ''domuz gribi virüsüne'' ilişkin sorusu üzerine de bugüne kadar Türkiye'de domuz gribi virüsü tespit edilen 4 hastadan 2'sinin Türkiye'ye gelmeden önce ABD'de doktora gittiklerinin ve ilaç tedavisine başladıklarının tespit edildiğini söyledi.

Akdağ, İzmir'de domuz gribi virüsüne rastlanan 2 kişiden birinin ilaç tedavisi nedeniyle ateşinin düştüğünü, bu nedenle de termal kameralarca tespit edilemediğini belirterek, ABD'de H1N1 virüsüne rastlanan eyaletlerde, daha sonraki vakalarda domuz gribi virüsü testi yapılmadığını söyledi.
Bu durumun, virüsün ülkeler arasında yayılmasına neden olduğuna işaret eden Akdağ, ''Biz, DSÖ ve virüsün görüldüğü ülke bakanlıklarına, özellikle ülkeden çıkış yapanlara kendi ülkesinde virüs tespitine yönelik tedbirler alınması tavsiyesinde bulunacağız. Seyahat ertelenebilir, hastaya konuya ilişkin bilgi verilebilir. Eğer amaç virüsün yaygınlaşmasını yavaşlatmaksa, alınabilecek önlemlerden biri de bu olabilir'' dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı uygulamasından sadece sigara sektörünün zarar göreceğini belirterek, ''Dünyada uygulamaları var. Kahvehaneler, lokantalar ve turizm işletmeleri zarar görmüyor'' dedi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşu yetkilileriyle Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla 5727 Sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa'nın bugüne kadarki uygulama sonuçlarını, Rixos Grand Ankara Otel'de düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.

Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içme yasağının başlamasının üzerinden geçen 1 yılda, vatandaşların yüzde 90'ınından çoğunun uygulamayı onayladığını, bu konuda önemli düzeyde bilinç ve duyarlılık oluştuğunu ifade ederek, ''Sigara yasağı olan yerlerde dumansız hava sahası gelişti. Vatandaşlar kendilerine zarar vermeyecek havayı soluyorlar'' dedi.

Akdağ, vatandaşların konuya ilişkin bilgilendirilmesinde özellikle basın yayın organlarının büyük katkı sağladığını vurgulayarak, ''Bilgilendirme ve duyarlılığın artırılmasında en büyük katkı sizin. Tüm dünyada sigarayı bırakma kampanyaları var. Ama Türkiye'de basın destek verdi. Bu birazda size teşekkür toplantısıdır'' diye konuştu.

Tekel ve TAPDK verilerine göre, Türkiye'de kişi başına sigara satışında düşüş yaşandığını belirten Akdağ, ülkede kaçak sigara kullanımı azaldığı için, bu bilginin gerçek veri özelliği taşıdığına işaret etti.

'KİM İÇİYOR' TESPİTİ ÇABASINDA DEĞİLİZ''

Akdağ, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Sigara yasağının büyükşehirlerde daha etkin uygulandığı, küçük illerde denetimin azaldığı bilgileri var. Elinizde buna yönelik bilgi var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, sigara içilen mekanlardaki havanın herhangi bir cihazla temizlenmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Akdağ, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış'ın araştırmasına değinerek, kapalı mekanlarda temiz hava için tek çözümün sigara içilmemesi olduğunu söyledi. Akdağ, ''Teknolojinin elinde özellikle kanserojen maddeleri havadan uzaklaştırma konusunda bir imkan yok'' dedi.
Vatandaşların konuya ilişkin algılarının değişmesinin önemine işaret eden Akdağ, ''Herkesin peşine hafiye takıp 'kim içiyor' tespiti çabasında değiliz. Kuralları uygulamayanlar her geçen gün azalıyor. Bu yasa esas itibariyle cezalandırma yasası değil. 81 ilde 67 bin denetimde, sadece 200 civarında ceza kesildi'' diye konuştu.

Aynı soruya Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom ise kamu binalarında yüzde 95, toplu ulaşım araçlarının ise yüzde 92'sinde yasağa uyulduğunu bildirdi. Çom, Türkiye'de en çok sigara tüketilen illerin başında Edirne ve Muş'un geldiğini belirtti.

''SİGARA SEKTÖRÜ ZARAR GÖRECEK''

Bakan Akdağ, sigara yasağı uygulamasından sadece sigara sektörünün zarar göreceğini söyleyerek, ''Bundan başka zarar görecek sektör yok. Dünyada uygulamaları var. Kahvehaneler, lokantalar, turizm işletmeleri zarar görmüyor. Zarar görecek diğer bir sektör de kanserle ve kalp damar hastalıklarıyla ilgili tedavi sektörü'' ifadelerini kullandı.

Başka bir soru üzerine de Akdağ, yasağın bulunduğu mekanda sigara içilmesi halinde Kabahatler Kanununa göre, eylemi yapana yaklaşık 60 TL, ''sigarayı teşvik'' etmesi halinde mekan sahibine ya da kurum yetkilisine ise 5-6 bin TL ceza kesilmesinin öngörüldüğünü hatırlattı.

''Bu yasa 'nerede biri eline sigara aldı, onu cezalandıralım yasası' değil'' diyen Akdağ, cezalandırılanlara kıyasla toplumun büyük bir kısmının yasaya sahip çıktığını, bu nedenle de yasağın uygulanmasında güvencenin toplumun kendisi olduğunu söyledi.

DOMUZ GRİBİ

Sağlık Bakanı Akdağ, domuz gribine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de bugüne kadar yurt dışından gelen 4 kişide virüs görüldüğünü anımsattı.

Bu kişilerden ilk ikisinin, tedavilerinin ardından Türkiye'den ayrıldıklarını, son tespit edilen 2 kişinin ise tedavilerinin devam ettiğini anlatan Akdağ, ABD'den gelen bu hastaların kullandığı uçaklarda bulunan yolcular ve çevrelerindeki kişilere yönelik inceleme yapıldığını söyledi.

Akdağ, virüs kısa sürede fark edildiği için tedavinin olumlu ilerlediğini belirterek, gelişmeleri günü gününe kamuoyuyla paylaştıklarını, ''Virüs Türkiye'de yaygınmış'' algısına yol açtığı için, konuyu bu kadar gündemde tutmanın anlamı olmadığını vurguladı. Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu takip Türkiye'de olmayan bir şeyi varmış gibi gösteriyor. Meksika ekonomik olarak çok zarar gördü, İspanya'da gördü. Türkiye'de domuz gribinde dağılma yok. İnşallah bu yaz mevsimini böyle geçiririz. Önümüzdeki sonbahar ve kış ayları için daha hazırlıklı olmalıyız, diğer ülkeler gibi... Şu anda da hastalık riski kış mevsiminin başladığı Güney Yarım Küre'ye geçti.''

Domuz gribi konusunda İngiltere'de şüpheli durumdaki vatandaşların evlerinden çıkmamaları uyarısında bulunulduğunu belirten Akdağ, Türkiye'de de bu uygulamanın başlatılacağını bildirdi.

''TÜRKİYE'DEKİ KKKA VAKALARININ YÜZDE 95'İ 1200 KÖYDEN''

Bakan Akdağ, ''Domuz gribi virüsü ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının birleşip birleşemeyeceği'' yönündeki bir soruya da domuz gribi virüsünün bulaşıcı olduğunu, ancak KKKA'nın sadece kan ve salgılar aracılığıyla bulaştığını, iki hastalığın farklı özellikler gösterdiği için de birleşmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.

KKKA konusunda özellikle kırsalda yaşayan ve kırsala giden vatandaşları uyardıklarını belirten Akdağ, KKKA vakalarının genel olarak Çorum, Yozgat, Sivas ve Karabük'te görüldüğünü hatırlattı.
Türkiye'deki KKKA vakalarının yüzde 95'inin bin 200 köyde görüldüğünü anlatan Akdağ, bu köylerde incelemeler yapıldığını ifade etti. Bugüne kadar kene konusunda bilinçlendirme çalışmaları kapsamında 600 bin kişiyle birebir görüşüldüğünü, koruyucu sprey ve materyal dağıtıldığını bildiren Akdağ, kenenin tehlikeleri konusunda özellikle yaşlıları ikna etmenin zor olduğunu söyledi.

Akdağ, Balıkesir'deki bebek ölümüne ilişkin bir soruya da ''Teftiş Kurulu'na talimat verdim. Gereken incelemeyi müfettişlerimiz başlattılar. Bu meseleyle ilgili olduklarını düşündükleri 2 hekimi görevden çekerek soruşturmayı yürütüyorlar'' yanıtını verdi.

''SİGARA KULLANIM ORANI YÜZDE 2,6 AZALDI''

Bu arada toplantıda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Hasan Irmak, ''Küresel Yetişkin Sigara Araştırması''nı sundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2006'da yapılan araştırma sonuçlarıyla kıyaslandığında Türkiye'de sigara kullanım oranının yüzde 2,6 azaldığını kaydetti.

Özellikle gençlerin sigarayı bırakmak istediklerini belirten Irmak, 33 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, örneklemin yüzde 93'ünün yasayı desteklediğini, yüzde 92'sinin onayladığını bildirdi. Irmak, yasanın diğer aşamasının devreye girmesiyle Türkiye'nin sigara kullanımının önüne geçilmesi yönündeki çalışmasıyla dünyada 6, Avrupa'da 3. ülke konumuna yerleşeceğini ifade etti.

SİGARA PAKETİNDE RESİMLİ UYARI

Irmak, sigara paketleri üzerinde zararların ifade edilmesine yönelik resim uygulamasına ilişkin olarak da uygulamanın 1 Ocak 2010'dan itibaren başlayacağını belirtti.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği uzmanlarından Prof. Dr. Hilal Özcebe, sigara yasağı uygulamasına ilişkin araştırmalarında, sigara yasağının başlamasından önceki Mayıs ayında ve yasaktan sonraki Aralık ayında belirlenen bazı mekanlarda havadaki partikül oranlarını incelediklerini anlattı.

Uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından üniversite kafeteryası, kuaför, kırtasiye gibi bir çok mekanda havada bulunan partikül miktarının yüzde 80-90'lara varan oranlarda düştüğünü söyleyen Özcebe, çalışma örneklemine göre, yasanın toplum tarafından öğrenildiğini belirtti.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış da sunumunda, kapalı mekanlardaki sigara partiküllerinin herhangi bir havalandırma yöntemiyle temizlenmesinin mümkün olmadığını, tek çözümün buralarda sigara kullanımının önlenmesi olduğunu söyledi.

Kaynak
 

Silence

Müdavim
Müdavim
Katılım
29 Nisan 2009
Mesajlar
7,788
Reaksiyon puanı
49
Puanları
228
''SİGARA KULLANIM ORANI YÜZDE 2,6 AZALDI''

bu rakamın 60 lara çıktığını görecez inşallah :)
 

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
3,243
Bizim Grupla birlikte bu sayı 2.7 oldu sanırım :D
 

yaseta

Profesör
Katılım
20 Şubat 2006
Mesajlar
2,841
Reaksiyon puanı
63
Puanları
228
ben bıraktım, sızde bırakabılırsınız gunde 2 paket ıcerdım
 

llavinya

Dekan
Katılım
9 Ekim 2006
Mesajlar
7,781
Reaksiyon puanı
92
Puanları
0
içilmesin. ne güzel iş yerinde içilmiyor ama bazen pasif içici olmaya mecbur kalıyoruz. herkes bıraksın sigara sektörü batsın :D
 

Frespo

Doçent
Katılım
19 Eylül 2008
Mesajlar
722
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ya kim takabiliyor ki bunu adamın yanında sigira içiyorum yasak be abi önümde ceza yazısı var hiçbir bak hiçbir işaret göstermiyor tepki vermiyor olacak iş mi?
 

karay

Asistan
Katılım
15 Mayıs 2009
Mesajlar
243
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Burası Türkiye, demokratik çözümmler bulunur er ya da geç :)
Mesela gün gelir işletmeler için özel ruhsat zorunluluğu getirilir, o ruhsatı almayan mekanına sigara içilen bölüm kuramaz. Böylelikle hem devletin kasası para görür, hem zehir satıcılarının, vatandaş ta içmeye devam eder.
Madem halk sağlığı düşünülüyor sigara satışını yasaklasınlar ya da kısıtlasınlar...
 

MeLankoLia

Profesör
Katılım
5 Aralık 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Aile ekonomisine ve sağlığa zararından başka bir halta yaramıyor!
 
Üst