Soru Linux Neden Hâlâ Az Kullanılıyor?

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Açık kaynaklı işletim sistemlerinin amiral gemisi olan Linux, güvenlik, özelleştirilebilirlik ve kaynak verimliliği açısından ciddi avantajlar sunmasına rağmen, bireysel kullanıcılar ve bazı kurumsal yapılar nezdinde hâlâ sınırlı bir yaygınlığa sahiptir.

Bu bağlamda şu soruyu teknik ve sosyoteknik düzeyde tartışmaya açmak istiyorum:

Linux’un geniş kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilmemesinin ardında yatan temel nedenler nelerdir?

Yanıtlarınızda aşağıdaki boyutları ele alabilirsiniz:

• Donanım uyumluluğu ve sürücü desteği: Linux çekirdeği ve dağıtımların donanım üreticileriyle olan entegrasyon düzeyi ne kadar yeterli?
  • Kullanıcı deneyimi ve öğrenme eğrisi: Terminal tabanlı işlemler, GUI/CLI geçişleri ve kullanıcı dostu arayüzlerin etkisi nedir?
  • Yazılım ekosistemi: Oyunlar, profesyonel yazılımlar ve özel sektör araçlarının Linux üzerindeki erişilebilirliği ne düzeyde?
  • Topluluk kültürü ve teknik destek: Linux topluluklarının yeni başlayanlara yaklaşımı, teknik elitizm ve destek mekanizmaları nasıl işliyor?
  • Kurumsal ve eğitim sistemlerinin etkisi: Kamu ve özel sektörün Windows’a olan bağımlılığı, eğitim müfredatlarının Linux’a yer verip vermemesi ne kadar belirleyici?
  • Dağıtım parçalanması ve standart eksikliği: Farklı Linux dağıtımlarının sunduğu deneyimlerin tutarsızlığı, kullanıcıyı nasıl etkiliyor?
  • Pazarlama ve görünürlük eksikliği: Linux’un teknik üstünlüklerinin son kullanıcıya ulaşamaması, marka algısı ve yaygınlık ilişkisi nasıl kurulmalı?

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Az kulanıldığı neye göre ölçülüyor? Ben 20 senedir kullanıyorum. Bazeb ikinci sistem, bazen de tek olarak. Bunu bilen veya tesbit eden varmı?

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Mesela bireysel kullanıcılara, tüm oyunların sorunsuz çalışabilmesi için (örneğin windows un yaygınlığı gibi) linux dada oyunlar çalışıyor ama halen yapılandırma gerekebiliyor. Özellikle Wayland'da DRM=on yapılmasa grafik hızlandırma çalışmıyor bundan sebep CPU daha fazla kullanılıyor.
Ayrıca linux teknik kullanıcıları kapsamış bir işletim sistemi. Yani ubuntu kurupta aşırı rahat bir ortam sunduğu tam kullanıcı dostu açık ara olmuyor, bu yüzden windows en çok kullanılan en sorunsuz(bir çok konuda) örneğin nvidia nın windows a tam destej sağlaması gibi şeyler var. Siz 20 sene kullanmışsınız ama halen önyargı ile "20 senedir kullanıyorum" diyerek sanki çok kullanılıyormuş gibi oluyor gibi. Yani linux un az kullanıldığı ap açık, her yerde windows (ben dahi windows 11 kullanıyorum) kullanılıyor. Linux'un bir sürü sorunu varken, çok kullanılmasıda beklenmez. Daha önce ki konuşmalarda Arch'ı fanboy gibi övdüm, ama boşunaymış. Çünkü pacman ile msedge, chrome doğrudan kurulamıyor sebep ise:
Bu paketler AUR'da destekleniyor.

Az kullanıldığı bir çok mağazadan, bir çok yerde kullanıldığı anlaşılıyor zaten. Yani windows'un popüler olduğunu herkes biliyor, linux gibi teknik kullanıcıları bekleyen bir özgür işletim sistemi çok kullanılmadığı işletim sistemi kullanımında bile windows öne çıkıyor.

Kısaca windows daha çok kullanılıyor linux daha az çünkü teknik kullanıcılar az. Ama sizin dedikleriniz doğrudan yanlış, umarım anlatabilirmişimdir.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Bilgisayarımı kullanan hiç bir misafirim Linux kullandığını farkedemedi.

Bizimki seninki gibi pahalı bir şey değil, ucuz bir tane almıştık dediler.

Çoğu kullanıcı hayatının bir bölümünde Linux kullanmış.Diğerleride Windows nedir bilmez.

Linux için bir Linsans kaydı olmadığı için, gerçekte kaş kişinin şu an Linux kullandığını kimse bilemez. İstatistiklerde ben de Windows kullanıyor görünüyorum.

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Merhaba. Cevabınız tamamen yanlışın ötesi. Çünkü linux'un özgürlüğü tamamen bir zorluklarla dolu. Sizin GUI bilginiz regedit'i açıp /dev/zero'yu Cat ile okuyup terminali bozmak gibidir. Sanki göz kamaştırıdır; Linux gibi teknik kullanıcıları kapsayan, zar zor nvidia, oyun desteği zor dayanan(GTA 5 açıyor, modlanıyor ama ProtonGE ile açılıyor bu mu özgürlük?!) bir işletim sistemi. MacOS'un antiGame mantığı zaten steam'de doğru düzgün oyun oynatmıyor.(Resmi olarak bakılabilir) Siz halen 20 sene GUI ile takılan, sadece çok biliyorum havasında yaşıyorsunuz. Çoğu kişi linux'u kullanmış mı diyorsunuz? İnsanlar sadece Ubuntu kurup birşeylerle uğraşıyor kimse gidipte kernel derlemiyor, indirmiyor, betiklerleri karıştırmıyor, lockfile ile uğraşmıyor, safe-rm'yi bilen bile çok az kişi var. Siz ise GUI'lerle dans eden bir Ubuntu kullanıcısı olarak, Ubuntu'yu göklere çıkarıyorsunuz. Şimdi Ubuntu'nun snap dayatması zaten kötü, snap kendi read-only olarak bağlanıyor bu yüzden yavaş disklerde yavaş açılıyor(nvme'lerde uçuyor o ayrı) ama siz halen linux'u özgürlük, bedava olarak görüyorsunuz. Sanki hiçbir şekilde komut ezberlemeye gerek kalmıyormuş gibi. Ubuntu'nun bir çok aracı python'a bağlı, bu mu özgürlük şimdi ? Yani python kaldırılınca GUI araçları sıkıntı çıkarıyor. Linux'u sadece yüzeysel bir araç olarak görüyorsunuz, ama /dev/null gibi sadece boş olarak dönüyorsunuz. Tıpkı bir write() loop'u gibi takılmış "Linux = All" mantığında kalmışsınız.

Linux'u kullanmanmanız sizi özgür yapmıyor; aksine sadece sizi yapılandırma döngüsüne sokuyor. Özelleştirme derseniz GNOME kısıtlı, KDE Plasma zaten devasa bir yapılandırma sonsuzluğu, Cinnamon bir çok uygulama birden fazla başlayabiliyor ve eski bir arayüz, XFCE deseniz oda biraz eski modda duruyor. Linux'un açık kaynak olması gibi şeyler linux'u özgür yapmıyor. Windows çok mu iyi? Winsxs crash'ları, regedit çöplüğü, ayarları sıfırlayan daha ayar bile yok lezaret resmen. Windows'un NTFS'sinin FS'si öyle bir berbat ki sadece RAWFS olmaya yatkın bir rootfs olarak. Linux'dada root erişimi çok saçma, rm ile sistemi uçurmak gibi şeylerin olması oldukça absürtçe. Arch'ın pacman'ının sıkıntılı olması, linux versiyonu ile en güncel ile sistem boot etmemek için drift atıyor resmen; btrfs gerekiyor. Windows'un Adobe gibi kral bir yazılım programı sunarken siz halen Linux'da herşey var sanıyorsunuz. NVIDIA windows'a tam destek veriyor, Linux'un Wayland'ına NVIDIA tam destek veremiyor. Steam bile XWayland'da çalışıyor. Bide gelmiş diyorsunuz ki "Diğerleride Windows nedir bilmez." bunu r/memes'de atsanız gülmekten kırılırken, kahvelerini püskürtürler. Linux'un root yetkisi varya tam bir ciddi bir güvenlik meselesi. Windows'da virüsler doğum günü partisi yapıyor, linux'da yok deniyor; root erişimi zaten virüs gibi kullanıcı birşeyi uçursa GG oluyor. Linux'da daha windows'da ki gibi windows + v ile clippyboard'a erişim sağlanamıyor. Onun için GNOME Histroy gibi araçlar gerekebiliyor.

Ama sizin gibi full GUI'ci birisi bunları göremez. Sadece terminal'de iki komut yazdım diye hava insanlardan, "Linux = Herşey" diye sevinenlerdendir. Daha linux'da oyun oynamak için halen proton şart, bazı oyunlar hariç olsada. Sizin gibi Windows fobisi olan biri olarak, daha kendi kernel'ini yazacak, Gentoo kuracak bilgisi olmadan linux'u kabartan daha benim bilgime bile yaklaşmadan ego'sunu BSOD gibi çökertip bana yönlendirmeniz tamamen bir fanboy davranışı. Linux'u öyle bir seviyorsunuz ki, başka hiçbir işletim sistemi onun gibi olamaz mantığında oturtuyorsunuz. Daha windows gibi GUI'ciler, Winsxs nedir bilmez.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Şu verdiğim linkte yaptıklarımı, shifdelete.net, technopat, reddit, super user dakilerin hepsini toplasan bile yaşamazda, yapmazda. Windows bilgim sizin gibi GUI'ci modunda değil anlıyor musunuz? Sizin gibi tarayıcıya "Steam indir" mantığında ki kullanıcılar sadece GUI'de dans eden, CMD'yi açınca "OMG!?" vericek tiplerdendir. Benim gibi BIOS'a girip Y2K testi yapıp sonra Winsxs'yi rd /s /q ile silen kaç kişi var? Nerdeyse çok çok azdır. Niye? Ben sizin gibi GUI'de F1 ile 360° drift atmıyorum. Sizin gibi linux fanboyu gibi "Linux = Hayattır" diye yapan bir tip değilim. Ben iki işletim sistemindede bir bilgiye sahibim ve sizin gibi yanlış yönlendirmelerle ilerleyen birisi değilim. Siz sadece kendi yaptığınız deneyimlerinizden çıkardığınız o anlamsız NULL ifadeleriniz ile kişisel bir görüş ortaya koyuyorsunuz. Windows'culara resmen "Windows = AntiÖzgürlük = Kapalı kutu" mantığında oluyorsunuz ki bu tamamen bir yanılgı. Çünkü windows gibi tüm yazılımları, oyunları, programları ve her neyse herşeyi açan birşeye sizin anlamsız bakışınız gülenecek cinsten.

Technopat TON618'nin bile yutamadığı bir çöp formundada 2 tane düşüncelerinin bozuk olduğu, sadece GUI ile takılan bir kaç anlamsız tipte böyle sizin gibi mantıksız şeyler söylerek kendini üstün çıkarmaya çalışıyordu. Onun gibi çöp insanlardan kaçmak için buraya geldim ki, burdada sizin gibi önyargı = mantık dışı hareketleriyle hareket eden bir tip varmış. Bu beni forumdan soğutmadı ancak sizin gibi önyargı, fanboy ve windows fobisi olan birisi böyle giderse hayatın önyargılardan oluşan bir sonsuz write() döngüsüne girmiş, null pointer gibi anlamsız önyargılardan oluşan bir yapı oluşturmakla kalır sadece Umarım bir gün benim dediklerimi anlarsınız.👍

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Microsoft Azure bile Linux. Android Linux. Herkes kullanıyor işte.

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Ya gerçekten sizin kognitiflerin bozuk. /dev/null'a kognitiflerini mount etmişsiniz, halen böyle saçma sapan mantık dışı şeyler diyorsunuz. Cümlelerde sizi resmen yerden yere vurdum, ama siz halen akıllanmıyorsunuz. Herkes kullanıyor işte ne demek? Çöp gibi bir ton sorunu var linux'un. Bu mu çok iyi he? Yani sizin bilgi seviyeniz tamamen çöpten ibaret, tamamen anlıyor musun? Sanırım anlama bozukluğunuz olmalı, çünkü bu kadar saçmalamanız fanboy davranışı. Linux'u herkes kullanıyor demek, "benim kognitiflerimi satmak için ideal" demek gibi. Bu kadar saçmalayan bir insan görmedim, sizin gibi linux fanboyu biri sadece böyle mantık dışı saçma sapan şeyler söylemekten ibaret olarak kendi kognitiflerini saçmalayarak aktarır. Microsoft Azura bile linux -> Bunu yapay zekadan öğrendiğiniz garanti zaten.
Bu yazıyı muhtemelen yapay zekaya atıp "Buna en iyi nasıl cevap verebilirim?" diye bir şey yazdığınızda ap açık belli zaten. Yani cümlelerde sizin saçmalıklarınızı birbir vurguladım, ancak sizin kognitiflerin bozuk olarak çalıştığı için sadece kendi saçma önyargılarınızı kullanıyorsunuz.

Yani bu kadar saçmalamanız artık abartı, Gentoo kurabilir misin -> Hayır
Eee o zaman herkes kullanıyor diye geçiştiriyor musun? Windows %70-80 civarında bir pazar kitlesine sahip, süper bilgisayarlar, sunucular falan linux'u kullanıyor diye herkes kullanıyor demek? Sizin kognitif bozuğunuz mu var? /dev/zero gibi sürekli boş çıktı üretiyorsunuz, mount'larınız TON 618'e mount edilmiş bir kognitif deliği. Sorununuz sadece önyargı, az bilgi, egodan ibaret. Benim windows bilgimle yarışamassın bile, linux bilgisindede bazı durumlarda aynı. Ama sizin gibi NULL pointer sadece kendi odasını kurar orada yaşar. Bu kadar afallamanız bile olağandışı bir hareket, sizin gibi linux fanboyu GUI'ye takılmış bir yapıda. Ne kadar afalladığınızı farkında bile değilsiniz. Yani bu kadar sizi gömdüm, alay ettim ama siz halen "Herkes kullanıyor işte." diyorsunuz. Sizin kognitifleriniz boş bir script'den ibaret gibi görünüyor burdan. GRUB mu desem ona grup diyecek bilginiz var resmen. Sizde Void Linux gibi boş, Suicide Linux gibi kognitif sıfırlayan bir yapıdasınız.

Böyle afallamanız komik bir cinsten, bir gün bu saçmalıklarınızı bırakmanızı şiddetle öneriyorum; yoksa sizin metakognitif bozukluklarınız sadece bir void'den ibaret.👍

Sefa Akbudak

Profesör
Yönetici
Emektar
Reaksiyon puanı
669
linux en optimum sistemlerden biri. Doğru kullanırsan windows'dan daha kullanışlı ve keyifli bir işletim sistemi haline getirebilirsin.

Ancak bazı uygulama ve oyunları optimum çalıştırmak zor. Hatta bazı oyun ve uygulamalar hiç açılmıyor.

Arkasında milyar dolarlık firmalar dursaydı çok daha iyi bir durumda olabilirdi.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Beğenmiyorsan kullanma.

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
linux en optimum sistemlerden biri. Doğru kullanırsan windows'dan daha kullanışlı ve keyifli bir işletim sistemi haline getirebilirsin.

Ancak bazı uygulama ve oyunları optimum çalıştırmak zor. Hatta bazı oyun ve uygulamalar hiç açılmıyor.

Arkasında milyar dolarlık firmalar dursaydı çok daha iyi bir durumda olabilirdi.
Daha önce Ubuntu sorusu sorduğumda nasılda cevap vermemiştiniz doğru mu? Mono sesi daha bilmeyen olarak sadece Linux'u iyi gören biri olarak, Linux'un binbir sorunu var, Windows'un yok mu? Var ama çözümleri satın alırak çatırt diye kesilebiliyor. Sizin gibi yüzeysel tipler böyle linux için yazdığınız şey bile yapay zeka anlaşılıyor bile. Linux'da tabii ki milyar dolarlık şirketin bir işletim sistemi olsa, windows'uda geçer. Ama windows bir gün eğer modüler ve çok kararlı bir işletim sistemi olursa, linux'a daha bakmamayı seçerim.
Ama sizde dahil olmak üzere, Linux'u gerçekten derinlemesine ciddi bilen nerdeyse yok(En azından Türkiye'de). Ama bu kadar yüzel bir bilgiyle, Linux'un keyifli olduğunu düşünmeniz? Tamamen bir yanılgı, Windows'da GUI ile bir çok şey yapılırken, Linux'da GUI için bir sürü uygulama bazı durumlarda yapılandırma, uzantı gerekiyor. Yani genel olarak Linux GUI'ciler için değil, karmaşıklıkla uğraşmayı seven, teknik kullanıcıları üzerine var. Bu sebeple böyle önyargı ifadeleriniz hem doğru hemde yanlış ifadeler içermektedir.

@kmurat, senin gibi afallayan saçma bir tiple uğraşmak zaten /dev/urandom'da cat ile okuyup terminal'i crash'letmek gibi. Bu yüzden saçmalığı kes ve boş konuşmanı kes derim.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Daha önce Ubuntu sorusu sorduğumda nasılda cevap vermemiştiniz doğru mu? Mono sesi daha bilmeyen olarak sadece Linux'u iyi gören biri olarak, Linux'un binbir sorunu var, Windows'un yok mu? Var ama çözümleri satın alırak çatırt diye kesilebiliyor. Sizin gibi yüzeysel tipler böyle linux için yazdığınız şey bile yapay zeka anlaşılıyor bile. Linux'da tabii ki milyar dolarlık şirketin bir işletim sistemi olsa, windows'uda geçer. Ama windows bir gün eğer modüler ve çok kararlı bir işletim sistemi olursa, linux'a daha bakmamayı seçerim.
Ama sizde dahil olmak üzere, Linux'u gerçekten derinlemesine ciddi bilen nerdeyse yok(En azından Türkiye'de). Ama bu kadar yüzel bir bilgiyle, Linux'un keyifli olduğunu düşünmeniz? Tamamen bir yanılgı, Windows'da GUI ile bir çok şey yapılırken, Linux'da GUI için bir sürü uygulama bazı durumlarda yapılandırma, uzantı gerekiyor. Yani genel olarak Linux GUI'ciler için değil, karmaşıklıkla uğraşmayı seven, teknik kullanıcıları üzerine var. Bu sebeple böyle önyargı ifadeleriniz hem doğru hemde yanlış ifadeler içermektedir.

@kmurat, senin gibi afallayan saçma bir tiple uğraşmak zaten /dev/urandom'da cat ile okuyup terminal'i crash'letmek gibi. Bu yüzden saçmalığı kes ve boş konuşmanı kes derim.
Derdin ne senin?

user45774

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
kmurat, 20 yıldır aynı GUI'yi tıkladığın için "misafirler fark etmedi" diye övünüyorsun ama senin o "mükemmel" ev kurulumun, benim 8 formatlık cehennemimde öğrendiğim tek bir regedit çöpü kadar bile dayanıklı değil. Azure Linux diye şişinirken, kendi makinen bir snap update'inde kernel panic'e gömülecek kadar kırılgan olduğunu görmüyorsun.
Argüman üretemeyip "derdin ne?" diye patlaman, tam bir AI çevirisi acemiliği – çünkü gerçek bir Linux'çu, pacman drift'ini veya nvidia driver facialarını savunmak için en azından bir config dosyası dökerdi. Seninse elinde sadece "ben memnunum" var, o da winsxs klasörü kadar şişmiş ve gereksiz.
Kısacası: senin o rahatlık balonun, benim gerçeklik salvomda eriyip gidiyor. Logout yap, kmurat. Bu savaş senin sandbox'ının ötesinde. 😏

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
kmurat, 20 yıldır aynı GUI'yi tıkladığın için "misafirler fark etmedi" diye övünüyorsun ama senin o "mükemmel" ev kurulumun, benim 8 formatlık cehennemimde öğrendiğim tek bir regedit çöpü kadar bile dayanıklı değil. Azure Linux diye şişinirken, kendi makinen bir snap update'inde kernel panic'e gömülecek kadar kırılgan olduğunu görmüyorsun.
Argüman üretemeyip "derdin ne?" diye patlaman, tam bir AI çevirisi acemiliği – çünkü gerçek bir Linux'çu, pacman drift'ini veya nvidia driver facialarını savunmak için en azından bir config dosyası dökerdi. Seninse elinde sadece "ben memnunum" var, o da winsxs klasörü kadar şişmiş ve gereksiz.
Kısacası: senin o rahatlık balonun, benim gerçeklik salvomda eriyip gidiyor. Logout yap, kmurat. Bu savaş senin sandbox'ının ötesinde. 😏
Bizi aydınlattığın için teşekkürler. Güle güle.