Soru Linux Neden Hâlâ Az Kullanılıyor?

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Açık kaynaklı işletim sistemlerinin amiral gemisi olan Linux, güvenlik, özelleştirilebilirlik ve kaynak verimliliği açısından ciddi avantajlar sunmasına rağmen, bireysel kullanıcılar ve bazı kurumsal yapılar nezdinde hâlâ sınırlı bir yaygınlığa sahiptir.

Bu bağlamda şu soruyu teknik ve sosyoteknik düzeyde tartışmaya açmak istiyorum:

Linux’un geniş kullanıcı kitlesi tarafından tercih edilmemesinin ardında yatan temel nedenler nelerdir?

Yanıtlarınızda aşağıdaki boyutları ele alabilirsiniz:

• Donanım uyumluluğu ve sürücü desteği: Linux çekirdeği ve dağıtımların donanım üreticileriyle olan entegrasyon düzeyi ne kadar yeterli?
  • Kullanıcı deneyimi ve öğrenme eğrisi: Terminal tabanlı işlemler, GUI/CLI geçişleri ve kullanıcı dostu arayüzlerin etkisi nedir?
  • Yazılım ekosistemi: Oyunlar, profesyonel yazılımlar ve özel sektör araçlarının Linux üzerindeki erişilebilirliği ne düzeyde?
  • Topluluk kültürü ve teknik destek: Linux topluluklarının yeni başlayanlara yaklaşımı, teknik elitizm ve destek mekanizmaları nasıl işliyor?
  • Kurumsal ve eğitim sistemlerinin etkisi: Kamu ve özel sektörün Windows’a olan bağımlılığı, eğitim müfredatlarının Linux’a yer verip vermemesi ne kadar belirleyici?
  • Dağıtım parçalanması ve standart eksikliği: Farklı Linux dağıtımlarının sunduğu deneyimlerin tutarsızlığı, kullanıcıyı nasıl etkiliyor?
  • Pazarlama ve görünürlük eksikliği: Linux’un teknik üstünlüklerinin son kullanıcıya ulaşamaması, marka algısı ve yaygınlık ilişkisi nasıl kurulmalı?

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,953
Az kulanıldığı neye göre ölçülüyor? Ben 20 senedir kullanıyorum. Bazeb ikinci sistem, bazen de tek olarak. Bunu bilen veya tesbit eden varmı?

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Mesela bireysel kullanıcılara, tüm oyunların sorunsuz çalışabilmesi için (örneğin windows un yaygınlığı gibi) linux dada oyunlar çalışıyor ama halen yapılandırma gerekebiliyor. Özellikle Wayland'da DRM=on yapılmasa grafik hızlandırma çalışmıyor bundan sebep CPU daha fazla kullanılıyor.
Ayrıca linux teknik kullanıcıları kapsamış bir işletim sistemi. Yani ubuntu kurupta aşırı rahat bir ortam sunduğu tam kullanıcı dostu açık ara olmuyor, bu yüzden windows en çok kullanılan en sorunsuz(bir çok konuda) örneğin nvidia nın windows a tam destej sağlaması gibi şeyler var. Siz 20 sene kullanmışsınız ama halen önyargı ile "20 senedir kullanıyorum" diyerek sanki çok kullanılıyormuş gibi oluyor gibi. Yani linux un az kullanıldığı ap açık, her yerde windows (ben dahi windows 11 kullanıyorum) kullanılıyor. Linux'un bir sürü sorunu varken, çok kullanılmasıda beklenmez. Daha önce ki konuşmalarda Arch'ı fanboy gibi övdüm, ama boşunaymış. Çünkü pacman ile msedge, chrome doğrudan kurulamıyor sebep ise:
Bu paketler AUR'da destekleniyor.

Az kullanıldığı bir çok mağazadan, bir çok yerde kullanıldığı anlaşılıyor zaten. Yani windows'un popüler olduğunu herkes biliyor, linux gibi teknik kullanıcıları bekleyen bir özgür işletim sistemi çok kullanılmadığı işletim sistemi kullanımında bile windows öne çıkıyor.

Kısaca windows daha çok kullanılıyor linux daha az çünkü teknik kullanıcılar az. Ama sizin dedikleriniz doğrudan yanlış, umarım anlatabilirmişimdir.