Sesli Gazete / Gazete Kadıköy _İstanbul

zatura

Profesör
Katılım
16 Nisan 2008
Mesajlar
1,039
Reaksiyon puanı
0
Puanları
36
Türkiye’nin en uzun süreli ve kesintisiz yayımlanan yerel gazetesi Gazete Kadıköy, yine bir ilkin adresi oldu. Kadıköylü’nün her hafta okumadan geçmediği, alışkanlık yaratan gazetemiz artık sesli! Kadıköylü’nün gazetesi, sadece görme engellilerin değil, yaşlıların ya da gazeteyi, yolda, sokakta, çalışırken dinlemek isteyen herkesin kullanımına açık!

Semra ÇELEBİ

Kadıköy Belediyesi’nin haftalık süreli yerel gazetesi Gazete Kadıköy artık konuşuyor! Evet, yanlış duymadınız. Gazete Kadıköy, okuma engeli olan takipçilerimiz için Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi’nin kayıt stüdyolarında seslendirilmeye başladı. Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamayla “sesli gazete” unvanına kavuşan yayınımız, sadece görme engellilerin değil, yaşlıların, okuma yazma bilmeyenlerin ya da gazeteyi yolda, sokakta, işyerinde, haber dinler gibi dinlemek isteyen herkesin kullanımına açık hale geldi. Gazete Kadıköy, her hafta perşembe günü Kadıköy Belediyesi Sesli Kütüphanesi’nde seslendiriliyor ve gazetenin dağıtıma girdiği cuma sabahı kütüphane web sayfasına yükleniyor. Gazete, kütüphane web sitesinin ana sayfasından “Sesli Gazete Kadıköy” butonu tıklanarak ve “Ana Haberler”, “Kültür Sanat Haberleri”, Spor Haberleri” gibi istenilen konu başlığı seçilerek istenirse çevrimiçi, istenirse indirmek suretiyle dinlenebiliyor. Seslendirmelerin, kütüphanenin gönüllü okuyucuları tarafından gerçekleştirildiği bu yeni uygulamada, haber vurgularını en doğru yapan okuyucular seçilmeye çalışılıyor.

GAZETE OKUMANIN YERİ BAŞKA
İnternetin yaygınlaşmasıyla, anında habere ulaşma isteği, günlük gazetelere hatta radyo ve televizyonlara ilgiyi azalttı. Ancak, bir alışkanlık olarak gazete okumanın keyfi her zaman başka! Sanal dünyada 140 karakterle aktarılan haberler, gazetelerde çok daha geniş bir bilgi aktarımına dönüşebiliyor. Ayrıntılar, görüşler, yorumları sindire sindire okumanın yeri pek dolacak gibi de görünmüyor…Yerel gazeteler ise okurun, yakın çevresiyle, ilçesiyle, mahallesiyle yakın bağlar kurması için en önemli araç. Hatta bu bağı kuvvetlendirme, yaşadığı yeri sahiplenme ve oraya ait olma hissini sağlaması bakımından da göz ardı edilemeyecek bir güç. Peki, isteyen herkesin gazetelere ulaşma şansı varken, görme engellilerin tek başına gazete okuma hakkı yok mu?
İşte bu sorunun cevabını vermek üzere yola çıkan Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi ve Gazete Kadıköy elele vererek, sesli gazete projesini hayata geçirdi. Böylece görme yitimi olan ya da oturup gazete okuma fırsatı bulamayan Kadıköylüler, “gazete okumak”tan mahrum olmayacaklar. Daha önce kitaplar, dergiler seslendirilmişti, ancak ilk kez bir gazete dile geliyor ve her haberi sesli bir şekilde okurla buluşuyor. Telif yasaları gereği sesli kitaplara şifre aracılığıyla ulaşılırken, Gazete Kadıköy’ü isteyen herkes şifresiz bir şekilde dinleyebiliyor!

TÜM TÜRKİYE’DE SADECE 22 BİN KİTAP SESLİ!
Görme engelliler için yazılı literatüre ulaşmak büyük bir sorun. Braille alfabe ile oluşturulmuş kitapların yanında bugün teknolojik olanaklar sayesinde insan sesiyle oluşturulmuş sesli kitaplar ve ekran okuma programları ile dinlenebilen metin kitaplar yoluyla bu soruna cevap verilmeye çalışılıyor. Ancak tüm bu olanaklara rağmen, ülkemizde, görme engellilerin, eserlerin tamamına erişimi sınırlı. Türkiye’deki tüm sesli kütüphanelerin, Milli Kütüphanenin Ortak Veri Tabanına yaptıkları girişlere bakıldığında bugün üretilen sesli ve metin kitapların toplam sayısı 22 bin 847 adet. Oysa sadece 2012 yılında Türkiye’de basılmış kitapların toplam sayısı 500 bine yakın. Konuyla ilgili bilgi veren Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi sorumlularından Kevser Can şunları söylüyor: “Erişilebilirlik artık sadece fiziksel anlamda bir yerden bir yere ulaşmayı değil, hizmete, sanata, bilgiye erişmeyi de kapsayan daha geniş bir kavram. Bu konuda üniversitelerin, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra yerel yönetimlere de büyük görev düşüyor. Yerel yönetimler verdikleri her hizmeti herkes için erişilebilir hale getirmek durumundalar. Kadıköy Belediyesi, görme engellilere yönelik sesli kütüphane hizmeti veren ilk ve tek ilçe belediyesi olma özelliğiyle bu konuda öncü.”

GÖNÜLLÜ SESLENDİRMENLERE ÇAĞRI
Gönüllü okuyuculardan çok büyük destek gördüklerini söyleyen Kütüphane sorumlusu Can’ın bir de çağrısı var: “Kadıköy Belediyesi olarak, bir yandan kütüphanecilik hizmetini, görme engellilere yönelik olarak verirken bir yandan da bu hizmeti gönüllü okuyucuların desteğiyle yaparak, toplumda engellilere yönelik bilincin artmasına ve sosyal sorumluluk duygusunun gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Engellilere yönelik hizmet üretirken, daha doğru bir ifadeyle hizmeti, engellilerin de erişebileceği şekilde üretirken, kamu kurumları ve toplum birlikte hareket etmelidir. Bu ilkinin yasal, ikincisinin sosyal sorumluluğudur. Bu çerçevede, hem kitapların hem de yerel gazetemiz Gazete Kadıköy’ün seslendirilmesi konusunda bizlere destek olmak üzere, iyi seslendirme yapabilecek kişileri kütüphanemize başvuruda bulunmaya davet ediyoruz.” Gazetemizi http://www.gormeengelliler.kadikoy.bel.tr/sesligazete.aspx linkinden, istediğiniz her yerde ve zamanda dinleyebilirsiniz.

Kaynak
 
Üst